Dodaj do ulubionych

Jaki olej jeść

21.04.07, 19:39
Do niedawna byłem przekonanany,że oliwa ekstra virgin tłoczona na zimno to wzasadzie wszystko jeżeli chodzi o tłuszcze w diecie.Jednak okazuję się ,że nie a wręcz smalec jest bardziej wskazany do obróbki cieplnej niż inne oleje.
Zapomniał bym o leju lnianym ale on wyłącznie jest do stosowania na zimno np.do sałatek,surówek na zimno.Znalazłem link o oleju rzepakowym ,którego zaletą w porównaniu do oliwy jest nie tylko cena ale inne ważne cechy.Pozdrawiam.

www.bielmar.com.pl/index.php?GRUPA=2&ID=101
Obserwuj wątek
    • wesolutkixl Re: Małe sprostowanie 22.04.07, 22:53
      Otóż nie dawał mi spokoju olej rzepakowy bezerukowy.Czytam o nim cały czas i chyba powiem tyle.Oliwa z oliwek do niewielkiej obróbki cieplnej najlepiej łyżka ekstra virgin do sałatek na zimno,drugim szlachetnym jest olej lniany nierafinowany ale tylko na zimno,natomiast resztę olejów zostawiam kierowcom posiadającym diesle.Zostaje domowy smalec i masło,jednak jest tyle kontrowersji ich dotyczących,że to już każdy sam osobiście musi sobie poukładać w głowie.Margaryny to chemiczne pochodne jedych i drugich wymieszanych w betoniarce,czy miękie czy twarde jeden ciort,babcie miały masło od krowy i smalec z wieprzka i przy umiejętnym stosowaniu żyły by pewnie 120 lat a może dłużej,tyle że pobudowali wspaniałe zakłady i nasze babcie poszły do miasta na zakupy.Od tego zaczęło się sklepowe jedzonko bogate w E-.....Patrząc na Biblię to Pan Jezus nie rozmnożył konserw, tylko ryby,chleb zamienił Krew w wino a Ewa skusiła Adama jabłkiem,Uczniowie posilili się pieczoną rybą z ogniska a nie na kujawskim.Ludzie składali Bogom ofiary z baranków, kóz, wołów a nie z kurczaków chodowanych na własnych odchodach albo armatnim mięsie zawartym w hamburgerach Big Mag z colą i frytkami z plastikową zabawką gratis by dziecko miało się do czego przytulić jak będzie bolał brzuch wieczorem po powrocie ze wspaniałej rodzinnej wycieczki ze sklepów M...Pozdrawiam
    • infinity76 Re: Jaki olej jeść 08.11.07, 21:47
      jestem na diecie hcg. Tam zalecany jest organiczny olej extra virgin
      kokosowy. pachnie cudnie, ma delikatny smak kokosu, ktory nie
      przeszkadza w potrawach. Stosuje sie go takze jako maseczka na sucha
      skore i wlosy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka