Dodaj do ulubionych

Cywilizacja grzechu

• Gość: ds A moze... IP: 195.173.12.* 21.12.01, 11:39
      > Podczas pracy z mlodzieza, a takze podczas zbierania
      > materialow do mojej pracy doktorskiej z psychologii,
      > ktora pisze na KUL-u, a ktora dotyczy patologii wsrod
      > mlodziezy, dostaje wiele sygnalow od mlodych ludzi, ze
      > czuja sie osaczeni i bezsilni wobec zmasowanego ataku
      > na ich moralnosc dokonywana przez media i tzw. elity.

Ciekawe, ze ksiadz nie zabral juz glosu w tej dyskusji. Mam dziwne wrazenie
      (zakladajac, ze ten post nie byl tylko prowokacja), ze po prostu wykorzystal to
      forum aby zebrac wiecej materialow/informacji do swojej pracy doktorskiej a nie
      zeby prowadzic rzeczowa dyskusje. Jezeli tak to gratulacje Piotrze - chyba sie
      udalo, prawda?
      • piotrknap Re: A moze... 21.12.01, 12:24
        Myslisz sie.
        Sledze na biezaco to forum i jestem przerazony atakami
        na mnie i na moja wypowiedz.
        Potrzebuje czasu, aby przemyslec, czy w ogole warto
        wlaczac sie do tak jalowej dyskusji.
        • Gość: ds Re: A moze... IP: 195.173.12.* 21.12.01, 12:43
          > Potrzebuje czasu, aby przemyslec, czy w ogole warto
          > wlaczac sie do tak jalowej dyskusji.

O tej dyskusji mozna duzo powiedziec ale na pewno nie to, ze jest jalowa. Padaja
          tutaj konkretne i logiczne argumenty a watek jest ciekawy.

Domyslam sie, ze ciezko jest prowadzic tutaj dyskusje opierajac sie wylacznie na
          dogmatach i osobistych przeswiadczeniach o tym co jest "najlepsze dla ludzkosci".
          Po co wiec to robic? Masz prawo do swoich pogladow tak jak kazdy inny. Ale jezeli
          chce sie kogos przekonac to nalezy przedstawic konkretne argumenty a nie
          glosic "najwyzsza i niemozliwa do objecia rozumem prawde".

I jeszcze jedno - nikt tutaj Ciebie Piotrze nie atakuje tylko z Toba polemizuje.
          Jezeli chcialbys zobaczyc co to jest atak to zapraszam do posta Arthipa (np. tego
          na temat mojego DNA :-)
          • Gość: ds male sprostowanie... IP: 195.173.12.* 21.12.01, 12:47
            OK - po przejrzeniu watku musze przyznac, ze pare osob rzeczywiscie w sposob
            niewybredny Cie "atakuje".
            Proponuje ignorowac wszelkie inwektywy i docinki personalne. To znaczy tylko,
            ze nie maja innych argumentow.
        • charlize Re: A moze... 21.12.01, 14:09
          piotrknap napisał(a):

> Myslisz sie.
          > Sledze na biezaco to forum i jestem przerazony atakami
          > na mnie i na moja wypowiedz.

Czy dyskusja jest 'jałowa', ponieważ przeciwnicy nie chcą ulec Pańskim racjom? W
          naszym kraju panuje pewna praktyka, wedle której ośmieszanie bądź redukowanie
          przeciwnika do rangi 'prostaka', który nie dorasta do naszego poziomu, pozwala na
          ucinanie dyskusji. Owszem, zgodzę się, że z niektórymi trudno dyskutować, jeśli
          zamiast argumentów posługują się inwektywami.
          • Gość: ds Re: A moze... IP: 195.173.12.* 21.12.01, 14:42
            Prypomniala mi sie pewna historia: kiedys nawiazalem rozmowe z w podrozy z
            siedzaca obok mnie dziewczyna. W pewnym momencie rozmowa zeszla na temat
            reinkarnacji - ja zapytalem czy wierzy w ta reinkarnacje i uzyskalem
            nastepujaca odpowiedz:
            "Wierze? Nie... ja po prostu WIEM, ze reinkarnacja istnieje"

Abstrahujac od reinkarnacji (to byl tylko przyklad), mam czesto wrazenia, ze
            niektorzy ludzie maja religijne poglady w jakis sposob "zaprogramowane" tak ze
            nie poddaja sie one racjonalnej dyskusji (ani tym bardziej uzasadnieniu). Oni
            po prostu "wiedza", ze Bog istnieje. Nie znaczy to, ze rodza sie z taka wiedza
            ale sa po prostu jakby bardziej "podatni" religijnie. Mam swoja prywatna
            teorie, ze jest to jakis atawistyczny gen, ktory kiedys byl potrzebny
            czlowiekowi zeby sobie poradzil ze swoja swiezo nabyta inteligencja i nie
            zwariowal probujac zrozumiec otaczajacy go swiat. Zakladajac, ze tak jest to
            dyskusja pomiedzy agnostykiem a wierzacym na temat religii nie ma sensu. Jest
            to rozmowa Chinczyka przekonujacego Murzyna, ze lepiej byc zoltym. Dlatego tez
            ta dyskusja moze byc jalowa dla Piotra - my po prostu nie operujemy jego
            zbiorem dogmatow i dlatego trudno jest nam nawiazac logicznie spojny dialog.

Moze nie jest to do konca na temat ale to jest sposob w jaki tlumacze sobie
            dlaczego czesto rozmowy miedzy religijnymi fanatykami (od ekstremistow po
            umiarkowanych) a niewierzacymi (lub fanatykami innych religii) koncza sie
            marnie.

Zdaje sobie sprawe, ze oczywiscie wiele osob sie tutaj oburzy, ze przyrownuje
            religie do "mutacji genetycznej" ale coz... kazdy ma prawo myslec co chce,
            prawda?
        • Gość: Yolka Re: A moze... IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 14:15
          piotrknap napisał(a):

> Myslisz sie.

Bardzo szybko Ksiądz sie poddaje i opuszcza swoje owieczki.
          A czyż nie jest Księdza powinnością nawracanie grzesznych?
          Przestraszyć się kilku anonimowych wypowiedzi? To jest godna postawa????
          I właśnie dlatego uważam Księży za hipokrytów ! I powyższa Księdza wypowiedź
          jeszcze mnie w tym utwierdziła.
          Szkoda, że Księża wtracają sie do spraw seksu, zamiast, szczególnie teraz przed
          Świetami - głosić koniecznośc niesienia pomocy biednym, bezdomnym i głodnym
          dzieciom.

• Gość: Piotrek Re: A moze... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 11:27
          piotrknap napisał(a):

> Myslisz sie.

Jezeli Ksiadz widzi w tym wszystkim tylko ataki na siebie, to radze zmienic temat
          pracy doktorskiej. Na marginesie zadalem Ksiedzu pytanie na ktore chcialbym
          uzyskać odpowiedz. Troche wyzej od tej wypowiedzi. Jezeli rzeczywiscie jest
          Ksiadz na biezaco, prosze o wyrazenie zgody na korespondencje prywatna.
          Pozdrawiam
          Piotrek
    • Gość: Odyn Ja pracuję na KUL-u, ale... IP: *.kul.lublin.pl 21.12.01, 12:22
      Ja pracuję na KUL-u, ale jesten normalnym człowiekiem. To co tutaj widzę a
      częściej słyszę trudno nazwać edukacją i wychowaniem. Młodzież jest
      wykorślawiana i kastrowana przez klerykałów. Czasami opadają mi ręce bo z
      niektórymi przypadkami nie da się prowadzic sensownej rozmowy. Mają zaczadzone
      umysły. Ale czego można się spodziewać? Kościołowi nie jest na rękę tracenie
      wiernych, którzy finansują istnienie tego potwora. Według księży podstawowym
      zadaniem społeczeństwa, którym manipulują jest płodzenie potomków, reszta
      zagadnień związanych z płciowością to obrzydlistwo i perwersja. I tak przez
      wieki. Dzięki powiązaniu najsilniejszych popędów ludzkich z pojęciem grzechu i
      monopolem na zbawienie, budują swoje imperium. W końcu księża z czegoś muszą
      utrzymać swoje kochanki i potomstwo.
      • piotrknap Re: Ja pracuję na KUL-u, ale... 21.12.01, 12:29
        W ktorej katedrze Pan pracuje?
        Zastanaiwam sie czy nie porozmawiac z Pana przelozonym.
        KUL to nie jest zwykla uczelnia i nie moga na niej
        pracowac ludzie kpiacy z religii. To jest zapisane w
        jej statucie, do ktorego musi sie pan stosowac, czy
        tego chce czy nie.

Piotr Knap
        • Gość: Odyn Re: A co cię to obchodzi? IP: *.kul.lublin.pl 21.12.01, 12:40
          Guzik ci do tego frustracie. Mamy demokrację a nie kościelny totalizm. Dla
          niektórych liczą się jeszcze wiedza i umiejętności a nie koneksje i
          wiernopoddańczość. Wypałuj się palancie.
          • piotrknap Re: A co cię to obchodzi? 21.12.01, 13:23
            Modle sie za Ciebie Bracie.
            Nie osadzam Cie w mysl maksymy
            "Nie sadzcie, abyscie nie byli sadzeni", ale zal mi
            Twojej duszy.

Piotr Knap
            • Gość: lodzia Re: A co cię to obchodzi? IP: *.chello.pl 21.12.01, 13:28
              piotrknap napisał(a):

> Modle sie za Ciebie Bracie.
              > Nie osadzam Cie w mysl maksymy
              > "Nie sadzcie, abyscie nie byli sadzeni", ale zal mi
              > Twojej duszy.
              >
              > Piotr Knap

Zobacz najpierw belkę w swoim oku a później dopiero zauważ źdzbło w oku brata
              swego

Lodzia

• artihip Re: Cywilizacja grzechu ! 21.12.01, 13:42
                "Wypałuj się palancie" ???????

Ty kanalio pracujesz w KUL-u???
                Jesteś popapranym prostakiem i ksiądz nie powinien wogóle z tobą ścierko
                rozmawiać.

A ty lodzia jesteś zboczoną kretynką dlatego nie kompromituj się i nie
                przytaczaj biblii ok!!!

Po przeczytaniu tylu postów napewno ksiądz doszedł do wniosku, że to "stracone"
                miejsce ze straceńcami wewnątrz także niech ksiądz już nie marnuje swoich słów
                na tych zepsutych i chorych ludzi !!!!!!

• Gość: lodzia Re: Cywilizacja grzechu ! IP: *.chello.pl 21.12.01, 14:05
                  artihip napisał(a):

> "Wypałuj się palancie" ???????
                  >
                  > Ty kanalio pracujesz w KUL-u???
                  > Jesteś popapranym prostakiem i ksiądz nie powinien wogóle z tobą ścierko
                  > rozmawiać.
                  >
                  > A ty lodzia jesteś zboczoną kretynką dlatego nie kompromituj się i nie
                  > przytaczaj biblii ok!!!
                  >
                  > Po przeczytaniu tylu postów napewno ksiądz doszedł do wniosku, że to "stracone"
                  >
                  > miejsce ze straceńcami wewnątrz także niech ksiądz już nie marnuje swoich słów
                  > na tych zepsutych i chorych ludzi !!!!!!

"Zboczona kretynka" to raczej nie komplement...
                  Arti dlaczego nawet nie spróbujesz być miły?
                  Święta idą ,czas na pojednanie... a ty takie teksty (!)
                  Nie lubię kiedy ktoś cytuje biblię lub na nią się powołuje ,ponieważ mądrosci
                  z niej płynące można różnie interpretować i "wojna " na cytaty mogła by trwać
                  długo.
                  Nikt nie jest idealny "ksiądz" który założył ten wątek też na pewno nie i
                  dlatego nie ma prawa używając słów z Pisma Św.mówić komuś o jego błędach
                  "nie sądzcie a nie będziecie sądzeni" a za chwilę "żal mi cię "i "biedna
                  Twoja dusza" jeśli go nie osądza to dlaczego "biedna dusza".
                  Ja wierzą w Boga jako mojego Stwórcę ,nieskończenie dobrego Stworzyciela
                  świata ,ale nie ufam kościołowi który nagina Pismo Św. do swoich potrzeb a
                  historia tej instytucji(kościoła) wrecz ocieka krwią.

Lodzia
                  • Gość: Ada Re: kościół - coraz dalej od człowieka??? IP: *.parkiet.com.pl 21.12.01, 15:19
                    Proszę księdza, żyje ksiądz zupełnie w innym świecie, oderwanym od
                    rzeczywistości. Odizolowany od codziennych problemów świata współczesnego,
                    oglądając życie przez okno w seminarium, już dawno stracił ksiądz kontakt ze
                    współczesnym młodym, człowiekiem. Cały kościół gubi owieczki. Jeszcze pokolenie
                    naszych rodziców gorliwie kultywuje katolickie tradycje, my robimy to tylko od
                    święta, nasze dzieci jeszcze rzadziej, a wnuki? czarno to widzę...
                    Jeśli kościół nie znajdzie sposobu na przyciągnięcie młodzieży pod swoje
                    skrzydełka, to rozdźwięk pomiędzy tym czego naucza, a postępowaniem wiernych,
                    będzie coraz bardziej się pogłębiał. Może nadszedł już czas na reformy w
                    kościele? przecież sami duchowni zaczynają już tworzyć zaczątki odłamów (ks.
                    Rydzyk, ks. Jankowski, arcybiskup Milingo). Może "cywilizacja grzechu" wcale
                    nie jest aż tak grzeszna jak niektórym się wydaje? może kolejny papież
                    zalegalizuje rozwody, albo zniesie celibat? Sądzę, że kościół katolicki aby być
                    blisko człowieka, będzie ewaluował właśnie w tym kierunku, jednak my tych
                    czasów już na pewno nie doczekamy, a szkoda...
                    • Gość: TT Piotrek, czys ty Zwarioawal? IP: *.mw.mediaone.net 21.12.01, 19:15
                      Jak mozesz grozic Odynowi?! I to jeszcze na publicznym Forum? Moze jeszcze
                      powiesz cos o wzieciu pasa (trafilem, nie?).

Przeciez to nie po chrzescijansku!!!

Po przeczytaniu wypowiedzi Odyna zdalem sobie sprawe, ze czas na weryfikacje w
                      Kosciele. Przeciez Tacy jak piotrek knapski powoduja problemy i blokuja innych
                      swiatlych ludzi w kosciele.

Samo zapytanie, gdzie Odyn pracuje jest niewymierzalnym CHAMSTWEM z twojej
                      strony, piotrek.

• Gość: KR$ Ksieza na ksiezyc!!! IP: 162.70.83.* 21.12.01, 15:22
          A ty czarnuchu, co? Juz chcialbys zwolnic kogos z pracy za posiadanie pogladow
          innych niz dozwolone? Drugiej Inkwizycji sie zachciewa? Wiesz klecho jedna, ze
          chcesz zlamac konstytucje i zagwarantowane w niej prawa jednostki? Brzydze sie
          takimi jak ty...
        • bialy.mis PIOTR KNAP TO KABEL 10.03.02, 20:07
          kabel to widocznie bardzo polecana postawa na KUL
    • Gość: smyk Re: Cywilizacja grzechu IP: 192.168.0.* 21.12.01, 14:49
      Proszę Księdza !

A tak wogóle co Ksiądz robi na tym forum ( SEKSUOLOGIA )? Uważam, że nie jest
      to dobry pomysł w wykonaniu Księdza a już na pewno nie pomoże to nikomu z
      formuowiczów a tylko skłóci i to przed Świętami.
      I jeszcze jedno, czy Księdza przełożony wie do czego Ksiądz w internecie
      zagląda (są jeszcze bardziej zbereźne rzeczy ).
      Uważam, że osobie duchownej troszeczke to nie przystoi.
      pozdr.
      • Gość: Lodzia Re: Cywilizacja grzechu IP: *.chello.pl 21.12.01, 15:37
        Gość portalu: smyk napisał(a):

> Proszę Księdza !
        >
        > A tak wogóle co Ksiądz robi na tym forum ( SEKSUOLOGIA )? Uważam, że nie jest
        > to dobry pomysł w wykonaniu Księdza a już na pewno nie pomoże to nikomu z
        > formuowiczów a tylko skłóci i to przed Świętami.
        > I jeszcze jedno, czy Księdza przełożony wie do czego Ksiądz w internecie
        > zagląda (są jeszcze bardziej zbereźne rzeczy ).
        > Uważam, że osobie duchownej troszeczke to nie przystoi.
        > pozdr.

"Ksiądz"tak bardzo się przejał naszymi duszami ,że pozwolił sobie się
        zalogować.

Mam pytanie do księdza i proszę o szczerą odpowiedź .
        Czy ksiądz współżył kiedykolwiek seksualnie?
        • artihip Re: Cywilizacja grzechu ! Do lodzi i KR$. 21.12.01, 15:47
          Lodzia przepraszam za poprzedni post, może troszkę mnie poniosło ale nie pisz
          proszę kolejnych bredni " czy ksziądz kied...." !!!

KR$ nie chciej abym ja zaczął pisać na twój temat ty ateistyczny śmierdzielu bo
          będzie ci przykro całe święta!!!

Odpiepszcie się od księdza!!!

Wasz odwet na tym wątku i tak udowadnia, że prawda w oczy kole (szczególnie
          doktora który już dawno się tak nie rozpisał na żadnym temacie!)!!!
          • Gość: Łowca Re: Cywilizacja grzechu ! Do lodzi i KR$. IP: *.*.*.* 21.12.01, 15:51
            artihip napisał(a):

> Lodzia przepraszam za poprzedni post, może troszkę mnie poniosło ale nie pisz
            > proszę kolejnych bredni " czy ksziądz kied...." !!!
            >
            > KR$ nie chciej abym ja zaczął pisać na twój temat ty ateistyczny śmierdzielu bo
            >
            > będzie ci przykro całe święta!!!
            >
            > Odpiepszcie się od księdza!!!
            >
            > Wasz odwet na tym wątku i tak udowadnia, że prawda w oczy kole (szczególnie
            > doktora który już dawno się tak nie rozpisał na żadnym temacie!)!!!

A co ci sie nie podoba w ateistach? Ich tez nienawidzisz tak samo jak "pedałow"? A kogo w ogole lubisz? Tylko heterycznych katolikow? Czy teraz tego ucza na religii?

Nie pogniewaj sie na mnie, ale jak obrzucisz stekiem wyzwisk KR$-a, to ja mu pomoge w odwecie.

Tooooooooooooooleraaaaaaaaaancjiiiiiiii czlowieku, a szczegolnie przed swietami.

łowca, który nie lubi niczym nie podyktowanej nienawisci
            • artihip Re: Cywilizacja grzechu ! Do lodzi i KR$. 21.12.01, 16:17
              Powinieneś wiedzieć, że jak będę chciał to i tak zmieszam z gównem tego KR$.

Moja złość nie jest "niczym niepodyktowana"!!!
              Mam swoje powody.

A tak z innej beczki to mimo wszystko wesołych łowco ...
              • Gość: Łowca Re: Wesołych IP: *.*.*.* 21.12.01, 16:20
                artihip napisał(a):

> Powinieneś wiedzieć, że jak będę chciał to i tak zmieszam z gównem tego KR$.
                >
                > Moja złość nie jest "niczym niepodyktowana"!!!
                > Mam swoje powody.
                >
                > A tak z innej beczki to mimo wszystko wesołych łowco ...

Pewnie, ze wesolych arti, ale fajnie byloby, gdybys troche odpuscil te "powody"

łowca, który nie gniewa sie w swieta
                • artihip Re: Wesołych ! 21.12.01, 16:22
                  Niestety brachu, wierzę, że mam rację i dlatego jestem jaki jestem ...

Wesołych wszystkim normalnym !
                • Gość: camel Re: Wesołych IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.01, 12:33

> > Moja złość nie jest "niczym niepodyktowana"!!!
                  > > Mam swoje powody.

pewnie ojciec ci dupsko przejechal jak miales 3 latka, nie?

camel
            • Gość: Jureek Re: Cywilizacja grzechu ! Do lodzi i KR$. IP: 62.8.156.* 21.12.01, 16:29
              Gość portalu: Łowca napisał(a):

> Nie pogniewaj sie na mnie, ale jak obrzucisz stekiem wyzwisk KR$-a, to ja mu po
              > moge w odwecie.

Ze lubisz wyzywać, to już każdy zauważył. Zadna nowość.
              Ale coś wybiórczy z Ciebie Łowca. Jak KRS obrzuca innych stekami wyzwisk, to nie reagujesz.

> Tooooooooooooooleraaaaaaaaaancjiiiiiiii czlowieku, a szczegolnie przed swietami

Cały czas użeram się właśnie o tolerancję, również dla tych, co nie idą z prądem.
              Jurek
              • Gość: Łowca Re: Wyjasnienie IP: *.*.*.* 21.12.01, 16:51
                >Ze lubisz wyzywać, to już każdy zauważył. Zadna nowość.

Ale nigdy pierwszy i nie przypominam sobie bym zrobil to wlasnie tobie. Za krotki staz masz na tym forum, by wydawac obiektywne sady na moj temat.

Zycze ci mimo wszystkiego najlepszego w SBN i NR.

łowca, który stara sie byc sprawiedliwy

PS. To miejsce nosi nazwe "seksuologia" a nie "moralnosc". Dywaguje sie nad problemami natury seksuologicznej, a nie etycznej. Wiec nawracanie "rewolucji" raczej sie tutaj nie uda, gdyz wiekszosc z nas nie jest reakcjonistami, a własnie rewolucjonistami. Reakcja stoi w zdecydowaaaaaaanej opozycji.

I prosba: nie psujmy juz watku, ktory jest niezmiernie ciekawy, swoimi wypowiedziami nie na temat.
                • Gość: Jureek Re: Dalej psuję wątek IP: 62.8.156.* 21.12.01, 17:04
                  Gość portalu: Łowca napisał(a):

> Ale nigdy pierwszy i nie przypominam sobie bym zrobil to wlasnie tobie. Za krot
                  > ki staz masz na tym forum, by wydawac obiektywne sady na moj temat.

A skąd wiesz, jak długo czytam to forum? W każdym bądź razie w grudniu wyzywałeś i bluzgałeś ile
                  wlezie. To jest fak obiektywny i sprawdzalny.

> Zycze ci mimo wszystkiego najlepszego w SBN i NR.

Dziękuję i wzajemnie.

> łowca, który stara sie byc sprawiedliwy

Wierzę, że się starasz. A że nie zawsze wychodzi, no cóż...

> PS. To miejsce nosi nazwe "seksuologia" a nie "moralnosc". Dywaguje sie nad pro
                  > blemami natury seksuologicznej, a nie etycznej.

A Twoja osobista misja, polegająca na walce ze śmieciami na forum, jest bardziej natury
                  seksuologicznej, czy etycznej?

>Wiec nawracanie "rewolucji" rac
                  > zej sie tutaj nie uda, gdyz wiekszosc z nas nie jest reakcjonistami, a własnie
                  > rewolucjonistami. Reakcja stoi w zdecydowaaaaaaanej opozycji.

Nie jestem kimś, kto za wszelką cenę będzie starał się płynąć z prądem. Tak więc, czy jakiś pogląd jest w
                  mniejszości, czy w większości, mało mnie interesuje.

> I prosba: nie psujmy juz watku, ktory jest niezmiernie ciekawy, swoimi wypowied
                  > ziami nie na temat.

Mam duszę anarchisty, więc takie pouczenia niewielkie robią na mnie wrażenie.
                  Pozdrawiam
                  Jurek
    • Gość: Crusader Re: Cywilizacja grzechu IP: 192.75.43.* 21.12.01, 17:40
      Nie wszystko da sie objac nauka ? Byc moze. Ale modlitwa tez nie wszystko
      zalatwi. I kto ma decydowac o tym, na ktore pytania powinna szukac odpowiedzi
      nauka, a na ktore pytania powinnismy oczekiwac odpowiedzi ze strony (nieomylnego
      oczywiscie) papieza ? Jeszcze nie tak dawno kosciol katolicki stal na stanowisku,
      ze piorunochrony sa czyms zlym, bo ingeruja w wole boga. Innymi slowy jak cie ma
      piorun trzasnac, to tak ma byc.
      Kosciol katolicki nie jest niczym innym jak zbiurokratyzowana instytucja zerujaca
      na poczuciu winy swoich owieczek.
      No wiec wedlug ksiezulka na tym forum propaguje sie zwierzece zachowania. Co za
      zgroza !!!
      Malo tego, to jeszcze sex oralny !!! Jeszcze wieksza zgroza bo nawet zwierzeta
      tego nie robia !!!...no niech sie ksiezulek zdecyduje, czy zachowania zwierzece
      sa czy tez nie sa norma...
      A co ma ksiezulek do powiedzenia na temat homoseksualizmu ? Tez zgroza ? Bo
      zwierzeta tego nie robia ? Oczywiscie, ze robia, tak samo jak praktykuja
      sadomasochizm...a tak w ogole, to dlaczego kosciol katolicki jest jednym z
      najwiekszych pracowdawcow dla homoseksualistow ?
      A czy ksiezulek wie, ze znakomita czesc samobojstw popelnianych przez
      nastoletnich chlopcow ma swoje podloze w braku samoakceptacji wynikajacej z
      budzacych sie uczuc i emocji homoseksualnych ? Ten brak samoakceptacji to
      bezposredni wynik negatywnych ocen i postaw wobec homoseksualizmu, propagowanych
      rowniez przez kosciol katolicki.

Religia, opium dla mas !!!!

piotrknap napisał(a):

> Witam szanownych panstwa.
      >
      > W trakcie moich wedrowek bo bezkresnym internecie
      > trafilem na to forum i musze przyznac, ze tak
      > wyuzdanych i dewiacyjnych listow nigdy dotad nie
      > czytalem.
      > Dziwi, mnie ze powazna gazeta zajmuje sie propagowaniem
      > cywlizacji grzechu, bo inaczej tego nazwac nie mozna.
      > Nie bede tu powtarzal obiegowych opinii o tej gazecie
      > wyglaszanych przez tzw. prawice, bo to jest z kolei
      > popadanie w druga skrajnosc, ale prawde mowiac nie
      > dziwie sie im po lekturze tego forum.
      > Prosze mi wierzyc, ta wspaniala mlodziez nie chce
      > slyszec o wyuzdaniach i zboczeniach, ktore serwuje nam
      > telewizja i inne media, nie chce zeby jej mowic kiedy
      > zaczac wspolzycie i jakie jego formy przyjac za
      > spolecznie akceptowalne.
      > To co tu wypisuja niektorzy uczestnicy, a czemu
      > przyklaskuje "ekspert" powinno miec swoje miejsce w
      > rynsztoku, a nie na forum publicznych.
      > Dlaczego propaguje sie tu zwierzece zachowania nie
      > majace wiele wspolnego z prawdziwym wspolzyciem,
      > zamiast propagowac wartosci rodzinne i moralne.
      > Dawniej propagowalo sie sex jako panaceum na wszystkie
      > bolaczki tego swiata, a teraz propaguje sie gorsze
      > wyuzdania w rodzaju tzw. "sexu" oralnego - w
      > cudzyslowie, bo to nie jest sex!!!
      > Sex ma sluzyc prokreacji, nie wykluczajac przy tym
      > przyjemnosci, ale jego glowny cel jest jasno okreslony,
      > wiec nazywanie jego imieniem wszelkich zboczen jest
      > naruszaniem prawa naturalnego i uniwersalnych wartosci.
      > Czlowiek w tym momencie staje sie gorszy od zwierzat,
      > bo czy one uprawiaja "sex" oralny?
      > Prosze mi wierzyc, jestem mlodym ksiedzem i staram sie
      > myslec wspolczesnymi kategoriami, ale nie moge pojac
      > jakie korzysci daje ta dewiacja, tak zachwalana przez
      > tutejszych dyskutantow.
      > Jesli sprawy beda nadal zmierzaly w tym kierunku, za 10
      > lat mozemy miec do czynienia z wtornym anafabetyzmem,
      > bo mlodzi ludzie nie beda umieli plodzic potomstwa, a
      > wtedy rodzajowi ludzkiemu grozi wyginiecie.
      > Zwracam sie z goracym apelem do tu obecnych, a
      > zwlaszcza do pana doktora, aby sprobowali wejrzec w
      > swoja dusze i zastanowic sie, czy to co robia jest
      > dobre. Moze po takim rachunku sumienia zrozumiecie co
      > czynicie i zaprzestaniecie tego.
      > Tak intymna sfera zycia, jak sex naprawde nie wymaga
      > pisania o niej publicznie, nawet pod plaszczykiem
      > nauki. Prosze mi wierzyc, nie wszystko da sie objac
      > nauka - zostawy Bogu co Boskie, a taki niewatpliwie
      > jest akt stworzenia, do ktorego prowadzi wspolzycie
      > malzenskie. Wiecej pokory!
      >
      > Ks. Piotr Knap
      > Lublin

• Gość: TT Papiez przeprasza za zboczenia ksiezy IP: *.mw.mediaone.net 21.12.01, 19:24
        No wlasnie, a dlaczega papiez przepraszal swiat za zberezne czyny swoich
        pracownikow, ok 10,000, zeby byc dokladnym?

Pare tygodni temu.

Piotrek, ja tego nie wymyslilem: TO POWIEDZIAL TWOJ SZEF.
    • Gość: max Re: Cywilizacja grzechu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 19:39
      uważam, że jesteśmy lepsi od zwierząt bo w odróżnieniu od nich uprawiamy seks
      oralny.Przecież nie możemy być tacy jak zwierzęta!!!!!! Robię to zawsze ze
      swoją żoną i co w tym złego skoro oboje to uwielbiamy.Kochamy się i staramy się
      aby każdemu z nas zapewnić jak największą rozkosz czy to coś złego !!!!!!
    • Gość: camel Re: Cywilizacja grzechu IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.01, 14:28

kochany, telewizja sprzedaje tylko to co ludzie chca ogladac..poniekat to sie
      nazywa "badaniem ogladalnosci"... a z tego co sie orientuje to wlasnie sex i
      przemoc najlepiej sie sprzedaja.. no i "telenowelki".

i dlatego zaczyna wspolzycie w wieku 12-13 lat... nie zdajas sobie sprawy jakie
      konsekwencje to moze miec w przyszlosci. Aczkolwiek wcale nie kwestionuj, ze
      wiele osob zaczyna wspolzycie "pod presja otoczenia". Okazuje sie, ze dziewczyna
      w wieku 18 lat, ktora jest dziewica moze narazic sie na zarty ze strony otoczenia.

czlowiek tez porusza sie samochodem, ubiera sie, oglada TV, kupuje i sprzedaje...
      widziales cos takiego u zwiarzat??

a jakie dewiacje masz na mysli?

to nie bylo by takie zle...zobacz, ze juz teraz mamy przeludnienie na ziemi..jak
      tak dalej pojdzie bedziemy sie zabijac wzajemnie o wode, gaz, prad, jedzenie i
      td.

> nauki.

Ok, tu trzeba sie zgodzic..sex jest dosc intymna sprawa..ale jak widac wiele osob
      ma z tym powazne problemy. I wiele osob woli zapytac o ich rozwiazanie na forum
      (anonimowo) niz udac sie do lekarza. To poniekad przyczyna tego, ze sex jest u
      nas jeszcze dosc wstydliwa sprawa.

Z tego co pamietam Bog tez nie stworzyl czlowieka w sposob czysto
      biologiczny..wiec nie dal nam przykladu:) ale to oczywiscie glupi zart.

camel
      • Gość: camel Re: Cywilizacja grzechu IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.01, 14:30

>
        > > Jesli sprawy beda nadal zmierzaly w tym kierunku, za 10
        > > lat mozemy miec do czynienia z wtornym anafabetyzmem,
        > > bo mlodzi ludzie nie beda umieli plodzic potomstwa, a
        > > wtedy rodzajowi ludzkiemu grozi wyginiecie.

no i po to odkrylismy klonowanie:)))

camel
        • Gość: DANIEL ZOSTAWCIE KSIEDZA - ŻAL MU DUPĘ ŚCISKA IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 23.12.01, 15:05
          JEDYNE CO KSIEZULKWOI POZOSTAJE TO PODNIECAC SIUE NA SPOWIEDZI SLUCHAJAC
          INTYMNYCH ZWIERZEN KOBITEK (A MOZE FACETPO???). JAK TAKI CIEMNIAK KTORY NIE WIE
          CO TO SEX MOZE SIE W TEJ SPRAWIE WYPOWIADAC? NIECH SIE ZAJMIE SWOJA ZAKRYSTIA,
          A OD SEXU WARA!
          • Gość: DrCzart UuuuuuuuFffffffffffffff..... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 23.12.01, 18:42
            Przeczytalem!!!!!
            Ide na pivo!!!
            Wesolych spekulacji.
            • artihip Re: Cywilizacja grzechu ! 24.12.01, 09:40
              Ty Camel jak zwykle (nawet przed świętami) piszesz takie brednie, że tylko
              śmiać się chce!

DANIEL ty pusty kretynie, idź do kibelka wychasaj tego swojego malutkiego
              jaszczurka to może ci ulży malutki chory człowieczku. Jak chcesz wypisywać
              takie infantylne zdania to idź do tematu "ośla ławka" popierdułko!!!
              • kardos Re: Cywilizacja grzechu ! 24.12.01, 12:13
                dupe sciska ksziedzu?
                daniel ty chyba sciskasz
                jak masz w niej peniska
                swojego kolegi co? /kardos
              • Gość: ramzes:) Re: Cywilizacja grzechu ! IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.01, 12:25

> Ty Camel jak zwykle (nawet przed świętami) piszesz takie brednie, że tylko
                > śmiać się chce!

tak..za to Ty popisales sie niezwykla madroscia - godna krola salomona..
                brawo...no, a teraz sio do biurka i dokoncz pisac "ala ma kota", bo mamusia i
                tatus sie rozgniewja , spiora pupke i prezentow nie bedzie... a wiesz co to
                znaczy?? ZE NIE DOSTANIESZ WYMARZONEGO POKEMONA....

ramzes:)

>
                > DANIEL ty pusty kretynie, idź do kibelka wychasaj tego swojego malutkiego
                > jaszczurka to może ci ulży malutki chory człowieczku. Jak chcesz wypisywać
                > takie infantylne zdania to idź do tematu "ośla ławka" popierdułko!!!

• kardos Re: Cywilizacja grzechu ! 24.12.01, 12:40
      ramzes ty chyba jestes
      pedalem? he he
      co ich tak bronisz?
      przeciez to wykolejency
      tego swiata
      blad w stworzeniu
      tego zakatka wszechswiata /kardos
      • artihip Re: Cywilizacja grzechu ! 24.12.01, 13:23
        On jest pedałem Kardos - i to pełną mordą.

A reszta twojej wypowiedzi tylko udowadnia takim straceńcom jak on, że nie
        tylko ja mam takie zdanie o tych chorych ludziach!!!
        • Gość: ramzes:) do..artitchorza IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.01, 17:09
          On jest pedałem Kardos - i to pełną mordą.
          >
          > A reszta twojej wypowiedzi tylko udowadnia takim straceńcom jak on, że nie
          > tylko ja mam takie zdanie o tych chorych ludziach!!!

Wiesz co artinikt..popros latem mame lub tate (nie sadze, zebys mial paszport),
          niech cie wezma na wycieczke do Berlina, potem udaj sie do dzielnicy gejowskiej i
          powiedz glosno co o nich myslisz (nie boj sie, wielu cie zrozumie, jako ze tu
          mieszka dosc duzo Polakow), Aha i nie zapomnij wczesniej oplacic ubezpieczenie i
          zarezerwuj sobie termin u ortodonty i chirurga od urazow twarzy...maly tchorzu.

• Gość: ramzes:) Re: Cywilizacja grzechu ! IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.01, 17:05

> ramzes ty chyba jestes
        > pedalem? he he
        > co ich tak bronisz?

Jestem 100% pedalem i jak to mowi burmistrz Berlina "das ist gut so".

• artihip Re: Cywilizacja grzechu ! 25.12.01, 00:07
          Ramzesie mam nadzieję, że zdechniesz pedalskie padło na AIDS albo inne wasze
          świństwo a to z jednego powodu (nie życzę aż tak źle innym homoseksualistom) -
          otwierasz mordę tam gdzie nie trzeba i do osób do których nie powinieneś!!!
          • Gość: camel Re: Cywilizacja grzechu ! IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.01, 12:24
            arhi cipo..wylizales juz matce cipe na swieta? nie? to idz, pewnie po tygodniu
            zmienila juz majtki.............na lewa strone...bu ha hahahahahahaha ty skunksie
            smierdzacy.

camel
          • raisa Re: Cywilizacja grzechu ! 26.12.01, 23:38
            ktos slusznie juz wczesniej zauwazyl :ksiadz zbyt szybko opuszcza
            owieczki.napisano(niestety nie zwrocilam uwagi na niki),ze ksiadz marnuje
            slowa,zeby nas 'nawracac'?przede wszystkim On nic nie robi,tylko
            jest 'przerazony'
            Prosze ksiedza,jak na razie nie uzyskalismy zadnych argumentow.W wiekosci watki
            nie sa w agresywnym tonie,to jest rodzaj polemiki,a ksiadz elegancko usuwa sie
            z pola walki i odzywa sie tylko kiedy pojawia aie blachy problem i zaczyna sie
            nagonka(dotyczy faceta,ktory napisal,ze pracuje na KULu.).
            Czekamy na argumenty,jak na razie nie ma zadnych.
            byc moze watek jest tylko prowokacja,jednak dzieki niemu ujawniaja sie
            wszystkie grzeszki.Prosze ksiedza,czy ksiadz nie powinien wybaczac,nawracac?czy
            ksiadz nie powinien kochac blizniego?Czy ksiadz moze nienawidzic?Katolicy moga?
            tyaa,clzowiek jest tlyko czlowiekiem,walczcie..

a co do wszystkich przeciwinikow homoseksualistow,polecam poczytac sobie txt:

I
            nagle po kolejnym porzuceniu, wysmianiu, po kolejnym zderzeniu z
            obojetnoscia
            ktos sie we mnie zakochal, mocno, silnie, gleboko i dojrzale,
            szanuje mnie,
            jest zupelnie inaczej. Taki powrot do domu. Tyle, ze jest to
            kobieta. Nie chce
            sobie przykladac etykietek, nie chce sie szufladkowac, czy jestem
            les, bi, czy
            hetero.

Kocham czlowieka i jestem przez niego, a wlasciwie przez nia, kochana,
            a duchowosc nie ma plci.

Autorke przepraszam za kopiowanie,uwazam,ze to co napisalas bylo piekne.
            Charlize ,Bona i lucky73 oraz Doktorze!-swietne odpowiedzi,napisane jaksi czas
            temu,a jak na razie zadnych rozsadnych kontrargumentow
            Pozdr serdecznie!
    • wywloka Re: Cywilizacja grzechu 25.12.01, 23:10
      A jak moze mnie ksiadz uwolnic od grzechu?
      • artihip Re: Cywilizacja grzechu. 27.12.01, 10:55
        raisa ty chyba nie wiesz co piszesz. To, że jesteś chora i nienormalna nie
        znaczy, że możesz srać tu jakimiś marnymi, infantylnymi niby-wierszykami!!!

Natura i prawda nie potrzebuje argumentów, zresztą takich zboczeńców jak
        homoseksualiści i tych, którzy wam przytakują i tak nic nie przekona - wy
        wolicie naginać wszystko dla waszej wygody!
        Taka jest prawda o naszej "cywilizacji" !

P.S. Do camela - ty pedale idź wydymać swojego psa bo już się stęsknił za twoim
        siusiakiem!
        • Gość: camel do artiego IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.01, 11:39
          idz possac ojcu alkoholikowi tego brudnego fiuta, a potem mozesz nawet w ramach
          bycia dumnym hetero mwylizac matce cipsko.

camel

ps.
          polymliles sie nie jestem pedalem..ale chuj ci do tego ty kurwo. dla ciebie
          wszyscy to pedaly, ktorzy uwazaja, ze jestes pojebany..czyli 99% spoleczenstwa.
          nawet matka cie olala goracym moczem ty scierwo.
        • raisa Re: Cywilizacja grzechu. 27.12.01, 11:57
          artihip napisał(a):

> raisa ty chyba nie wiesz co piszesz. To, że jesteś chora i nienormalna nie
          > znaczy, że możesz srać tu jakimiś marnymi, infantylnymi niby-wierszykami!!!
          >
          > Natura i prawda nie potrzebuje argumentów, zresztą takich zboczeńców jak
          > homoseksualiści i tych, którzy wam przytakują i tak nic nie przekona - wy
          > wolicie naginać wszystko dla waszej wygody!
          > Taka jest prawda o naszej "cywilizacji" !
          >
          > P.S. Do camela - ty pedale idź wydymać swojego psa bo już się stęsknił za twoim
          >
          > siusiakiem!

artihip ,to Ty chyba nie wiesz co mowisz,rozumiesz slowo wierszyk?Ty masz chyba
          ojca pedala,ktory cie ostro dyma,skoro tak ichg nienawidzisz.
          Ty nie naginasz wszystkeigo dla swojej wygody?Nie masz argumentow,wiec reagujesz
          agresja i twierdzisz,ze argumenty nie sa potrzebne,bo i tak masz racje.
          Zastanow sie co piszesz

• artihip Re: Cywilizacja grzechu. 27.12.01, 12:13
            Ojców pedałów dymających was i matki dziwki to macie wy chorzy odmieńcy.

Camel- wysil się chociaż i wymyśl jakieś swoje teksty pustaku a nie tylko z tym
            ścierwem jeździsz którym ja tobie dosrałem zboczony zoofilu.
            Walisz tego swojego pieska, że aż mu z dupy iskry walą ty zboczony pałorobie !!!
            • kardos Re: Cywilizacja grzechu. 27.12.01, 14:05
              oj camelek
              ma chyba w dupce
              czyjegos peniska
              bo kwiczy jak
              rznieta swinka /kardos
            • Gość: DANIEL DO ADMINA: WYRZUCIC ZBOCZENCA ARTIHIPA IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 27.12.01, 14:28
              artihip napisał(a):

> Ojców pedałów dymających was i matki dziwki to macie wy chorzy odmieńcy.
              >
              > Camel- wysil się chociaż i wymyśl jakieś swoje teksty pustaku a nie tylko z tym
              >
              > ścierwem jeździsz którym ja tobie dosrałem zboczony zoofilu.
              > Walisz tego swojego pieska, że aż mu z dupy iskry walą ty zboczony pałorobie !!
              > !

NIE BARDZO ROZUMIEM DLACZEGO TEGO CHOREGO ODMIENCA ARTIHIPA JESZCZE ADMINISTRATOR
              NEI WYRZUCIL Z FORUM. ADMINIE - ILE TRZEBA CZEKAC ?

• kardos Re: Cywilizacja grzechu ! 27.12.01, 16:46
                trzeba czekac az
                wyzdrowiejesz
                durny pedale
                adminie wiecej zdrowych
                ludzi na forum
                a mniej pedalow /kardos
            • murmur artihip,nie jestes normalny,dowody: 27.12.01, 17:49
              zauwazylas,ze sporo ludzi na forum,ma ciebie dosc?:poza tym cierpisz chyba na
              rozdwojenie jazni,ustal jedna wersje dotyczaca towjego zyciorysu.Polecam
              wszystkim ignorowac tego Pana.Mowiac szczerze,czytajac jego posty na tym forum
              bylam pewna,ze mimo wszystko mam do czynienia z doroslym clzowiekiem.Teraz
              wiem,ze to jest jakis dzieciak,ktory sie wyjatkowo nudzi w domu.Nie potrafi
              robic nic innego jak tlyko wyzywac,podaje dowody,ze inni starali sie z nim
              kulutralnie rozmawiac..eh,

• Toruniaski gównojadki !
              artihip@poczta.gazeta.pl 27-12-2001 11:39 odpowiedz na list odpowiedz
              cytując

I jak tam po świętach apatorki?!?

Buźki pełne gówienka, smacznego niedorobione pedofilki !!!

• Re: Toruniaski gównojadki ! adres: 198.138.227.*
              Gość portalu: polonus 27-12-2001 16:20 odpowiedz na list
              odpowiedz cytując

jestes niemozliwy, mysle ze tytul najwiekszego imbecyla forum bylby
              w twoim
              przypadku kompletnym niedocenieniem, oglaszam konkurs na tytul
              (ciezko na to
              pracuje zasluzyl sobie) dla artihip'a.

bez pozdrowien

toruń to wieś z wieśniakami !!!
              Autor: artihip@poczta.gazeta.pl
              Data: 12-12-2001 16:23

--------------------------------------------------------------------------------
              Trochę mi was żal mieszkać w takiej śmierdzącej dziurze! To musi być przykre
              ale z daleko wieśniaki od Bydgoszczy!!!

--------------------------------------------------------------------------------
              • Re: toruń to wieś z wieśniakami !!!
              artihip@poczta.gazeta.pl 12-12-2001 16:37 odpowiedz na list
              odpowiedz cytując

atomski gamoń to cię gwałci co rano ty pierdoło! wiochą to od
              ciebie wali z
              daleka więc raczej z ciebie zasrany apator!

• Re: toruń to wieś z wieśniakami !!!
              artihip@poczta.gazeta.pl 12-12-2001 16:54 odpowiedz
              na list odpowiedz cytując

Wstyć się kretynie! Chyba jesteś emigrantem z wsi toruń
              cwelu!

artihip@poczta.gazeta.pl 13-12-2001 11:14 odpowiedz na list
              odpowiedz cytując

Gość portalu: pro napisał(a):

"Niech sie Bydgoszcz cieszy , ze pod bokiem ma takie sliczne
              uniwerstyteckie
              miasto znane na calym swiecie".

Takich banialuk nie słyszałem od urodzenia. Skąd ty się
              wieśniaku
              urwałeś????????????????????

toruń "sliczne uniwersyteckie miasto"????? To wysypisko śmieci i
              zakał!!!!!!!!

"... znane na całym świecie.."
              Ten tekst zrobi karierę w kabaretach całej Polski bo jest
              śmieszny tak jak jego
              autor!!!

artihip@poczta.gazeta.pl 13-12-2001 11:14 odpowiedz na list
              odpowiedz cytując

Gość portalu: pro napisał(a):

"Niech sie Bydgoszcz cieszy , ze pod bokiem ma takie sliczne
              uniwerstyteckie
              miasto znane na calym swiecie".

Takich banialuk nie słyszałem od urodzenia. Skąd ty się
              wieśniaku
              urwałeś????????????????????

toruń "sliczne uniwersyteckie miasto"????? To wysypisko śmieci i
              zakał!!!!!!!!

"... znane na całym świecie.."
              Ten tekst zrobi karierę w kabaretach całej Polski bo jest
              śmieszny tak jak jego
              autor!!!

.*
              Gość portalu: Robert W 13-12-2001 12:00 odpowiedz na
              list odpowiedz cytując

Po pierwsze, zwracam uwagę wszystkich na tytuł
              wątku "wieś z wieśniakami".
              Ludzie sensacja!!! Ale ten koleś jest mądry, a ja do
              dzisiaj myślałem, że na
              wsi mieszkają mieszczuchy (a'la artihip). Po drugie (do
              artihipa) - dlaczego
              tak nie lubisz Torunia? Proszę o odpowiedź popartą
              merytorycznymi argumentami.
              Po trzecie - dlaczego parę tygodni temu chwaliłeś się na
              bydgoskim forum, że
              skończyłeś aż 2(!) klasy szkoły zawodowej, skoro tak
              naprawdę wcale cię do tej
              szkoły nie przyjęli?

artihip@poczta.gazeta.pl 13-12-2001 13:00 odpowiedz na
              list odpowiedz cytując

Takie teksty pałorobie EGON to możesz cytować swojej starej
              którą gwałciszz co
              rano!!!

A ty inteligencie Robert W. (te 2 klasy zawodowe to chyba
              twój wyczyn - maximum
              twoich możliwości!) możesz dalej biegać pedofilu toruński za
              8 letnimi
              chłopczykami.

P.S. Atomski nie jestem skinem.

artihip@poczta.gazeta.pl 13-12-2001 16:31 odpowiedz na
              list odpowiedz cytując

Nie wiem półmózgu skąd wyssałeś te brednie o
              szkołach (dla twojej wiadomości
              studiuję na drugim roku administr. na UMK tfu!).

Co do argumentów dlaczego nie lubię toruńczyków -
              wystarczy z wami porozmawiać,
              pojeździć po waszych drogach, iść na stadion -
              wszędzie hamstwo i prostactwo
              jakiego nigdzie indziej nie ma!
              Doskonałym zaś przykładem osoby, która ukończyła 2
              klasy podstawówki jesteś ty
              pedofilku Robercie !!!

• Gość: ramzes:) to interesujace..... IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.01, 20:38
                artihip@poczta.gazeta.pl 13-12-2001 16:31 odpowiedz na
                > list odpowiedz cytując
                >
                > Nie wiem półmózgu skąd wyssałeś te brednie o
                > szkołach (dla twojej wiadomości
                > studiuję na drugim roku administr. na UMK tfu!).
                >

ciekawe, ciekawe....a do tej pory studiowal historie..... no no...takie to zdolne
                dziecko... no i jakie rozbudowane slownictwo.. Ho ho ho ho...

szkoda, ze biedny jest zakompleksionym homoseksualista nie mogacym sie pogodzic
                ze swoja tozsamoscia...
                tak tak arturku...jestes 100% gejem (tak jak ja) i nie chcesz sie przyznac... a
                jednak..no i co maly pedalku - rozgryziony??

ramzes:

BUUUUUUUUUUHAHAHAHAHAHAHAHAH arturek studiuje historie i ekonomie i pewnie
                jeszcze polonistyke na przemian z matematyka "wystosowana" i astronomia pol
                fruktujacych:)) he he he
        • Gość: camel o pedla arti sie odezwal... IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.01, 21:00
          czesc cioto...

niektorzy na tym forum maja racje, jestes po prostu zakompleksionym pedalem..
          pierdolona ciota, ktora sie ukrywa pod plaszczem macho z zawodowy.. kolegow sie
          boisz nie?? i tak wszyscy pewnie wiedza, ze jestes pedalkiem i dlatego pokazujesz
          co potrafisz napisac..tak tak...arti pedalku.... gratuluje zdemaskowania samego
          siebie..

camel
    • Gość: Szymon Słówek parę...... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.01, 21:38
      No cóż......Trafiłem na to forum, czytałem, czytałem i postanowiłem zabrać głos
      w dyskusji. Nie czytałem wszystkich powyższych wywodów forumowiczów zbyt
      dokładnie, ale nasunęło mi się wiele spostrzeżeń. Po pierwsze – wiele osób jest
      oburzonych samym faktem, iż głos w dyskusji zabrał ksiądz. A dlaczego niby nie
      mógł ??? Przecież też ma prawo wyrazić swoje zdanie – w dodatku, w
      przeciwieństwie do wielu z was – nikogo nie obraził. Myślę, że to co napisał
      rzeczywiście odzwierciedla jego poglądy. Po drugie – faktem jest, że ksiądz nie
      powinien wypowiadać się w sprawach, które go nie dotyczą ( czyli seksu ).
      Czemu ? Otóż zwykły, przeciętny człowiek, aby funkcjonować musi zaspokajać
      swoje pierwotne potrzeby ( np. sen, jedzenie, picie ), do których należy
      również seks. I seks na pewno nie jest tylko i włącznie instrumentem służącym
      prokreacji. Oczywiście popęd seksualny jest bodźcem, który pozwala
      człowiekowi „zachować gatunek”, ale nie można go traktować tylko jako narzędzia
      prokreacyjnego. W końcu, każdy z nas w święta jadł wiele pysznych rzeczy, a
      zgodnie z tezą głoszoną prze księdza – powinien jeść tylko suchy chleb i pić
      wodę z kranu. Dlatego, każdy z nas ( i założę się że ksiądz też ! ) ma jakieś
      fantazje, jest czegoś ciekawy i ma jakieś potrzeby ( a propos – czy ksiądz miał
      kiedykolwiek wzwód spowodowany myślami o kobiecie ? ). Skoro ksiądz jest
      księdzem ( jakie to oczywiste ! ) to od razu na myśl przychodzi słowo celibat,
      a co za tym idzie – wstrzemięźliwość seksualna. Tak więc, skoro ktoś nie
      uprawia seksu pod żadną postacią ( a chyba tak jest w przypadku księdza ,
      prawda ? ), nie może wypowiadać się na te sprawy, jedynym zaś argumentem, który
      usprawiedliwia uprawianie czegoś tak złego jak seks, jest prokreacja. Jeżeli
      chodzi o mnie to księdzem nie mógł bym być, bo zawsze mam fantazję na temat
      kobiety, która szczególnie mi się podoba i nie uważam tego za złe. Po trzecie –
      odliczając 90 % dowcipnisiów – pozostała grupa forumowiczów ( cóż za ohydne
      słowo ! )stanowią ludzie, którzy rzeczywiście potrzebują porady. Jeżeli osoba,
      która udziela porad jest fachowcem – to ok. Po czwarte – uważam, że 50 %
      wszystkich wątków można by skreślić, bo po prostu jest niepoważna ( lub ktoś
      robi sobie przysłowiowe jaja wymyślając niestworzone historie ). Te wątki
      czynią to forum nieco „brukowym” i rzeczywiście w tej kwestii mogę się z
      księdzem zgodzić. Staranna selekcja powinna wystarczyć, aby stworzyć forum
      takim jakie być powinno. Po piąte – uważam, że każdy rodzaj zachowań ( np. seks
      oralny czy homoseksualizm ) jest czymś normalnym pod warunkiem, że znajdą się
      dwie osoby (lub więcej rzecz jasna), które z własnej, nieprzymuszonej woli będą
      chciały to robić i będzie im to sprawiać przyjemność. I nie ma się tu nad czym
      rozwodzić. Jeżeli ktoś na forum spyta, jak to jest uprawiać seks z jeżem to ok.
      Skoro lubi to jego sprawa. Nie zada tego pytania w pracy czy też w domu komuś z
      rodziny, a tutaj jest anonimowy i niewykluczone, że znajdzie na swoje problemy
      odpowiedź. Osobiście jestem żonaty, uprawiamy z żoną różne rodzaje seksu –
      oral, anal i jest ok. Jesteśmy szczęśliwi i nie uważamy, że robimy coś
      bulwersującego. A co do młodzieży – to najbardziej rządna wiedzy seksualnej
      grupa. I niech ksiądz nie zmienia zasad zegara biologicznego – po prostu, każdy
      13, 14 czy 15-latek jest tego ciekawy. I na pewno nie kieruje nim miłość, chęć
      posiadania szczęśliwej rodziny itp. Chce spróbować zakazanego owocu tak po
      prostu ( myślę, że 90 % nastolatków i latek tak właśnie na to patrzy ). W ich
      głowach zachodzi to co zachodzi i nikt tego nie zmieni. Ale uważam, że jest
      błędem wykorzystywanie tego do celów komercyjnych ( wystarczy przejrzeć typowe
      brukowce jak BRAVO itp. ) i bombardowanie młodych, nieopierzonych głów różnego
      rodzaju „ciekawymi” informacjami. Z drugiej strony....myślę, że dzisiejsi 15-
      latkowie mają więcej wiedzy na temat antykoncepcji, niż ja teraz ( w wieku 30
      lat ). Więc może to i dobrze....No ale sza, bo ksiądz zaraz coś powie o
      antykoncepcji .....:-)
      A na koniec przesłanie – RODZICE ! uczcie swoje dzieci szacunku, tolerancji,
      roztropności a przede wszystkim myślenia ! MŁODZIEŻY ! Myślcie i korzystajcie z
      rad rodziców – to jest wasz autorytet najwyższy. Bądźcie tolerancyjni,
      szanujcie innych, a zanim coś zrobicie – pomyślcie dwa razy !
      • artihip Re: no i jestem ... cywilizacjo grzechu ! 27.12.01, 21:56
        Widzę, że parę osób z zaciekawieniem czytało moje posty na mym rodzinnym
        bydgoskim forum oraz na nielubianym (przezemnie) toruńskim.

Otóż faktem jest, że posłużyłem się kłamstwem co do kierunku jaki studiuję -
        studiuję administrację (2 rok na Akademii Bydgoskiej) a "skłamana" przezemnie
        historia miała służyć poparciu moich argumentów - przyznaję się. To był błąd.

Zaś co do mojej orientacji seksualnej - każdy na tym forum wie, że brzudzę się
        homoseksualizmem w takiej formie w jakiej wy go prezentujecie.
        Nie jestem pedałem ani też bi - jestem hetero i cieszę się niezmiernie z tego
        faktu, że Pan Bóg nie pokarał mnie tym zboczeniem i chorobą.

Camelek ty cioto idź do tatusia i possij mu siusiaka to ci przejdzie wydymańcu!

• tornado2000 HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA 27.12.01, 22:51
          >
          > Otóż faktem jest, że posłużyłem się kłamstwem co do kierunku jaki studiuję -
          > studiuję administrację (2 rok na Akademii Bydgoskiej)

studjujesz?????
          buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhahahahahahaha.....a ile matka
          zaplacile, zeby cie z zawodowy na uczelnie przeniesli???????? nie smieja sie z
          ciebie koledzy..no wiesz, jesets jednak pedalem.

a "skłamana" przezemnie
          > historia miała służyć poparciu moich argumentów - przyznaję się. To był błąd.

Bledem to jestes TY?...a o jakich argumentach mowisz?? przeciez ty nie podales
          ANI JEDNEGO...znasz wogole pojecie argument?? na poparcie
          argumentow...........hue hue hue hue...ale burak

> Zaś co do mojej orientacji seksualnej - każdy na tym forum wie, że brzudzę się
          > homoseksualizmem w takiej formie w jakiej wy go prezentujecie.

Bo jesets utajnionym gejem.. ijuz..brzydzisz sie tobie podobnymi ciotko.

> Nie jestem pedałem ani też bi - jestem hetero i cieszę się niezmiernie z tego
          > faktu, że Pan Bóg nie pokarał mnie tym zboczeniem i chorobą.

Tak, ale mozgu ci poskapil......ty i administraca....i
          historia.....HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA nie ma to jak wiesiek z dostepem do komputera..

> Camelek ty cioto idź do tatusia i possij mu siusiaka to ci przejdzie wydymańcu!
          >

• kardos Re: Cywilizacja grzechu. 28.12.01, 10:21
            ale wy pedaly
            jestescie tepi
            przeciez artihipowi
            o to chodzi
            zeby pokazac wasze
            prostactwo
            i coraz bardziej mu to
            wychodzi przez takie wypowiedzi
            na jego temat
            spedalone siermiegi /kardos
            • artihip Re: Cywilizacja grzechu. 28.12.01, 12:18
              tornado ty jesteś kompletnie spedaloną niemytą świnią dlatego też nie będę się
              z tobą sprzeczał kto jest "ukrytym" pedałem.

Ja jestem jak najbardziej hetero dlatego możesz sobie pisać lachociągu co
              chcesz.

Kardos nie chodzi mi o pokazanie ich jako prostaków ale jako śmieci i
              wynatórzeńców tego świata !!!!!
              • Gość: msciciel Re: Cywilizacja grzechu. IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 28.12.01, 12:55
                artihip napisał(a):

> Kardos nie chodzi mi o pokazanie ich jako prostaków ale jako śmieci i
                > wynatórzeńców tego świata !!!!!

"wynatórzeńców"... taa... co nam jeszcze napiszesz mistrzu intelektu?

:-)))

• artihip Re: Cywilizacja grzechu. 28.12.01, 13:42
                  Ty buraku z Nowej-Wsi idź kalosze cerować i krówki w dupke walić pedziu
                  zafajdany !!!
                  • Gość: ramzes:) Re: Cywilizacja grzechu. IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.01, 19:35
                    o nasz maly homo sie rzuca znow...no arti jak sie czujesz jako gej?

• artihip Re: Cywilizacja grzechu. 28.12.01, 21:45
                      Sram na gejów ciężkim gównem syfiarzu !
                      • Gość: ramzes:) Re: Cywilizacja grzechu. IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.01, 23:56

> Sram na gejów ciężkim gównem syfiarzu !

tylko nie pluj na ekran! bo jako administrator (he he) i student administracji
                        (ha ha) jestes bardzo inteligentna i wiesz czym to grozi.

• Gość: Bona Re: Cywilizacja grzechu. IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.01, 00:34
                        artihip napisał(a):

> Sram na gejów ciężkim gównem syfiarzu !

Krynico mądrości!Adepcie prawie wszystkich nauk i większości zawodów! Znowu
                        pokazałeś dużą klasę;> Twoja praca nie idzie na marne! Wielu homofobom pogląd się
                        może zmienić po lekturze Twoich postów. Tak sądzę - gdybym była homofobem, nie
                        chciałabym dłużej pozostawać w takim towarzystwie.Pzdr!

• tornado2000 Re: Cywilizacja grzechu. 29.12.01, 00:40
                          Bono, a teraz przygotuj sie na stek obelg i pewnei artidupa nazwie cie pedalem:)

tornado.

• Gość: Bona Re: Cywilizacja grzechu. IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.01, 00:48
                            tornado2000 napisał(a):

> Bono, a teraz przygotuj sie na stek obelg i pewnei artidupa nazwie cie pedalem:
                            > )
                            >
                            > tornado.
                            >
                            --Tego należy się po nim spodziewać. Chociaż...uprzedzony w zamiarach może w
                            końcu czymś zaskoczy? Pozdrawiam!
                            P.S.Właśnie wczuwam się w rolę pedała:)))
                            • kardos Re: Cywilizacja grzechu. 30.12.01, 12:41
                              nie wiem czy czytaliscie
                              ale redakcja GW w odpowiedzi
                              na pedalskie donosy
                              zablokowala artihipowi
                              dostep do forum gratuluje
                              swoja droga we wczesniejszych
                              jego postach mozna doszukac sie
                              wielu madrych stwierdzen
                              na temat waszegp chorobska
                              odmiency /kardos
                              • Gość: msciciel Re: Cywilizacja grzechu. IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 14:20
                                kardos napisał(a):

> nie wiem czy czytaliscie
                                > ale redakcja GW w odpowiedzi
                                > na pedalskie donosy
                                > zablokowala artihipowi
                                > dostep do forum gratuluje

articiocia zostala wyrzucona z forum z powodu notorycznego lamania prawa. to
                                forum nie jest i nie bedzie miejscem dla przestepcow, niezaleznie od gloszonych
                                przez nich pogladow.
                              • Gość: Bona Re: Cywilizacja grzechu. IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.12.01, 14:37
                                kardos napisał(a):

> nie wiem czy czytaliscie
                                > ale redakcja GW w odpowiedzi
                                > na pedalskie donosy
                                > zablokowala artihipowi
                                > dostep do forum
                                ---Czytaliśmy. Takze o tym, że Arti ( dla mnie "Archi") pisał z co najmniej dwóch
                                IP i że "sugestia" została przekazana TPSA. Może dlatego Maxia nie widać na
                                Forum?

> w jego postach mozna doszukac sie
                                > wielu madrych stwierdzen
                                > na temat waszegp chorobska
                                > odmiency /kardos
                                ---"waszego choróbska odmieńcy" wiele wyjaśnia, ale przytocz ,proszę, te "mądre
                                stwierdzenia" - bo jako dziecko niedrodne "cywilizacji grzechu" nie wiem, które z
                                wyjątków można uznać za mądre.
                                Pozdrowienia z wyjaśnieniem dla Kardosa: jestem hetero do bólu i moje poglądy w
                                żadnym calu nie wynikają z obrony własnej orientacji seksualnej.

• Gość: ikk Re: Cywilizacja grzechu IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.01, 19:34
      Na wstępie przepraszam,ale nie przeczytałam wszystkich wypowiedzi więc mogę coś
      powielić.Wybaczcie!Piotrknap pisze w cudzysłowie "seks oralny".I tu pewnie
      zgodny jest z prezydentem Clintonem,że miłość oralna to przecież nie
      seks:)).Proszę księdza jest to jednak pieszczota nie zabroniona przez Kościół(z
      tego co wiem pieszczenie w ten sposób żony nie jest w żadnym razie uważane za
      grzech).Sposób w jaki ksiądz pisze jest charakterystyczny dla osób mających
      negatywny stosunek do seksualności,ale trudno się dziwić jeśli ktoś postrzega
      seks przez pryzmat filmów porno i sam nie doświadczył jego piękna.Rozbawiło
      mnie stwierdzenie,że za jakiś czas nowe pokolenie nie będzie potrafiło płodzic
      dzieci:)))))))Przypomniała mi się historia z dzieciństwa.Kiedyś jako
      dziewczynka przeczytałam w jakimś piśmie,ze"we Francji jest niski przyrost
      naturalny z powodu rozpowszechnionej milości francuskiej".Ksiądz to napisał?;)
      Czytając tę wypowiedz cieszę się,że nie natrafiłam na takich księży(np. w
      szkole średniej na religii można było po prostu podyskutować i nawet zadawać
      podchwytliwe pytania).Zastanawiam co daje taka nauka Kościoła potępiająca
      seksualność.Z obserwacji wynika,że zakłamanie.Nie rozumiem dlaczego na forum
      publicznym nie można porozmawiać o seksie?
      Żeby była jasność -dla mnie seks=miłość i nic księdzu do tego co robię z moim
      ukochanym.
    • Gość: Mike Re: Cywilizacja grzechu IP: 62.88.4.* 02.01.02, 13:14
      piotrknap napisał(a):

> czytalem.

Toś bardzo mało czytał, księżulku. Od kiedy masz internet, od tygodnia.
      Jeżeli te dyskusje są dla ciebie dewiacją to boje się pomyśleć co będzie jak się
      naprawde w ten internet zagłębisz.
      A tak przy okazji, co jest dla ciebie dewiacją. Prawdziwe problemy w życiu
      erotycznym? No, ale jak się seks traktuje tylko jako prokreację...

• Gość: Do Piotr Re: Cywilizacja grzechu IP: 204.186.88.* 02.01.02, 18:09

Czy pamieta Pan zdanie z bibli "Bedziecie tak oceniani jak sami ocenialiscie"
      przypominajac te zdanie Boga radzilabym wiecej tolerancji, zrozumienia w
      ocenie innych ludzi.
      • kardos Re: Cywilizacja grzechu. 04.01.02, 17:42
        a nasza cywilizacja
        i tak jest "grzeszna"
        nic nie zmienicie
        ublizajac ksiedzu
        zmierzamy tam dokad
        zmierzamy i takie
        pustaki jak wy tego
        nie zmienia
        wiec ... koniec tuz tuz /kardos
        • Gość: YAH Re: Cywilizacja grzechu. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 07:59
          kardos napisał(a):

> a nasza cywilizacja
          > i tak jest "grzeszna"
          > nic nie zmienicie
          > ublizajac ksiedzu
          > zmierzamy tam dokad
          > zmierzamy i takie
          > pustaki jak wy tego
          > nie zmienia
          > wiec ... koniec tuz tuz /kardos

Skoro "pustaki" tego nie zmienią, na co czekasz Betonie? Weź się do roboty, może
          Ty uratujesz świat?
    • Gość: mat26 Re: Cywilizacja grzechu IP: *.interserwer.pl 08.01.02, 09:14
      Przypomina ksiadz afganskiego Taliba, ktory chcialby narzucic wszystkim swoje
      przekonania. NIe zauwaza ksiadz, ze w tym kraju nie wszyscy sa Katolikami i nie
      wszystkich obowiazuja przepisy, ktore ksiadz glosi. Poza tym to forum jest
      calkowicie dobrowolne. Nikt nikogo nie zmusza, zeby tutaj wchodzil. Ciesze sie,
      ze nawet wsrod ludzi wierzacych poglady gloszone przez ksiedza sa w mniejszosci
      i ograniczaja sie raczej do srodowisk radiomaryjnych, czyli tzw. twrdoglowej
      czesci hierarchii koscielnej, ktora traci na znaczeniu.
      • Gość: ewa Re: Cywilizacja grzechu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 11:35
        Strasznie mnie bawiš ludzie, którzy my�lš, że mozna wysmażyć teorię, która
        pozwoli być dobrym człwiekiem.Ja sama bardzo się cieszę, że ta cywilizacja
        seksu zapanowała, bo dzięki temu nie utknęłam w upierdliwym zwišzku z facetem o
        małych możliwo�ciach seksualnych i zwišzanych z tym kompleksach i wyszłam za
        go�cia z temperamentem.
        Ale chciałabm się wreszcie dowiedzieć, dlaczego seks oralny jest złem?
        • Gość: ewa Re: Cywilizacja grzechu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 12:14
          Jestem zaszokowana agresjš i nienawi�ciš , po obu stronach.Dopiero teraz
          przeczytałam większo�ć postów. Koszmar!Ludzie, jak wy się do siebie odnosicie,
          co za słownictwo, pijaczki pod uniwersamem sš grzeczniejsi. Przykro mi, ale
          odnoszę wrażenie,że cały wštek służy tylko odreagowaniu frustracji i wyżyciu
          sie na innych, poczuciu sie od nich lepszym.A to ciemnogród, ato
          pedały ...przykro mi nie kolekcjonuję.Nigdy nie uwierzę w dobre chęci ludzi,
          którzy tak wstrętnie sie do siebie odnoszš. A nie mogliby�cie się ograniczyc do
          pisania, co dla was jest dobre i przestać zbawiać całš ludzko�ć? Nie wierzę ,
          że ludzie tak pełni jadu i gniewu mogliby zrobic cos dobrego dla kogo�.I nie
          wiem, kto was nauczył takiej formy rozmowy, kto was tak gnoił,że teraz za
          wszelkš cenę musicie mieć rację, choćby obrażajšc dyskutanta. Jest mi
          niedobrze, z takš nienawisciš dawno się nie spotkałam. I proszę, bez
          wymysłów, "bo on najpierwszy zaczšł".Za swoje zachowanie każdy odpowiada sam a
          zwalanie odpowiedzialno�ci na kogo� innego to piaskownica.
          • mercedes+++ Re: Cywilizacja grzechu 18.01.02, 08:41
            Masz całkowitą rację.
      • staua Re: Cywilizacja grzechu 15.01.02, 11:27
        Czy ksiadz sie jeszcze odezwie? A moze sam wyznal na spowiedzi, ze czyta forum
        i teraz juz mu nie wolno?
        Poczatkowo dyskusja na pewno nie byla jalowa (dzieki, Bona, lodzia, Yureek, i
        Yolka za osobisty przyklad), potem - jak zwykle- zmienila sie w karczemna
        awanture. Mimo to milo byloby uslyszec podsumowanie ze strony ksiedza oraz
        odpowiedzi chociaz na niektore pytania. Moze niekoniecznie osobiste, chociaz
        chyba na forum jest latwiej o szczerosc niz na spowiedzi...Ale -dlaczego seks
        oralny jest wedlug ksiedza zlem, rzeczywiscie domaga sie wyjasnienia.
        Czy wykorzysta ksiadz forum w swojej pracy doktorskiej?
        pozdrowienia
        • inni_jadom_na_radom Ten Knap to jaki ciężki idiota, ale... 15.01.02, 18:40
          ...dobrze, oby więcej takich klechów. Będą musieli zacząć sprzedawać kościoły,
          bo będą puste.
          Facet (knap) wypowiada się na temat sexu i rodziny, czyli na dwa tematy, o
          których z definicji nie ma pojęcia.
          Cyrk nie teatr!
          • Gość: KR$ Re: Ten Knap to jaki ciężki idiota, ale... IP: 162.70.83.* 16.01.02, 10:59
            Ale popatrz ilu ma za to poplecznikow. To spoleczenstwo jest po prostu chore i
            nie widze dla niego szans na rozwoj w normalnym kierunku.
            • Gość: maxx koscioły na dyskoteki IP: 192.168.10.* 18.01.02, 10:11
              własnie przeczytałem sobie te posty i jestem w szoku . jezeli knap jest
              naprawde księdzem , to jest to porazka polskiego koscioła. w tej sytuacji nie
              widzę innego wyjscia jak przerobic koscioły na dyskoteki , tak jak to ma
              miejsce pod kwidzyniem " dyskoteka rink-weis" i policzcie sobie ile by powstało
              nowych miejsc pracy . zamiast dawania takim knapom na tacę , płacilibysmy
              dyskotece i załozę sie ze więcej ludzi by przychodzilo potanczyć i sie zabawić
              niż wczesniej modlić . a knap ewentualnie stał by na szatni , bo za deejaya go
              niebardzo widzę !
              • Gość: Mariusz Epilog IP: 157.25.161.* 18.01.02, 12:47
                Przeczytalem wszystkie (!) posty w tym watku i mam wrazenie ze temat zostal
                wyczerpany. Z ciekawoscia czytalem opinie wywazone pod kazdym wzgledem i pelne
                szacunku dla opinii drugiej strony, ze zgroza czytalem rynsztokowa wymiane
                inwektyw. Ksiedzu Piotrowi moze byc przykro (i mowie to bez zadnej
                zlosliwosci) ze najzagorzalszymi obroncami jego przekonan byla para ordynarnych
                bezmozgow. Tacy ludzie sa w stanie zaklocic i opluc kazde forum,- mam nadzieje
                ze da sie w przyszlosci wczesniej blokowac im dostep? Ta nadzieja nie ma
                zwiazku z cenzura. Nie praktykuje zadnej religii, chociaz moje sympatie leza
                po stronie buddyzmu i wiary protestanckiej. Chocby ze wzgledu na podejscie
                tych filozofii/religii do spraw seksu i rodziny. Rowniez jestem zdania ze
                jesli dwoje doroslych ludzi dowolnej orientacji swiadomie kocha sie w sposob
                dajacy obojgu przyjemnosc to nie moze to byc nic zlego lub godnego potepienia.
                Powyzsze zdanie wyklucza wiec pedofilie i gwalt. Nie bedac ekspertem od
                historii religii, czytalem / slyszalem ze celibat wprowadzono glownie po to by
                bronil 'trwonienia' majatku kosciola na zony i dzieci ksiezy. Bez wzgledu na
                to czy tak jest, uwazam ze celibat wnosi wiecej zlego niz dobrego. Dla
                wytrwalych jest zelaznym testem wiary, - ale czy najlepszym? Dla
                niewytrwalych,- jest powodem oslabienia pozycji kosciola i dowodu na hipokryzje
                w oczach wiernych. Ale to juz zupelnie inny watek...

• staua Koniec 18.01.02, 13:42
                  tez uwazam, ze to koniec tego watku i nie trzeba juz go kontynuowac, zwlaszcza,
                  ze ksiadz sie juz nie odzywa i nie odpowiedzial na zadne argumenty. Chyba to
                  znaczy, ze musial je zaakceptowac, bo milczenie oznacza zgode, n'est ce pas?
                  pozdrawiam
                  • kardos Re: żaden koniec 18.01.02, 16:28
                    marzysz staua prawda?
                    nie licz na to
                    ze jakikolwiek normalny
                    ksiadz zgodzi sie
                    na wasze popaprane
                    rozpustne zycie
                    a co do ordynarnych
                    obroncow ksiedza
                    (chodzi pewne o sp. artihipa)
                    to tym samym stylem
                    atakowano ksiedza! /kardos
                    • Gość: KR$ Re: żaden koniec IP: 162.70.83.* 18.01.02, 17:05
                      Kardos - kupa smiechu - wystepuj dalej - jak cie czytam to boki zrywam... :-))))
                  • drapieznik Koniec koncem 21.01.02, 15:48
                    Piotrek sie przestal odzywac bo zrozumial ze jest kretynem ktorem pomylily sie
                    epoki albo tez mu ktos nakazal zeby sie wylaczyl to lud przestanie szemrtac i
                    sie uspokoi.

Takiego wala jak ten knapski to juz dawno nie widzialem.

Typowy przypadek rozdwojenia jazni pomiedzy inkwizycja a internetem, hihihihihi
            • drapieznik Re: Ten Knap to jaki ciężki idiota, ale... 21.01.02, 15:43
              KR$ - nic dodac nic ujac. Madry facet z ciebie czego nie moozna powiedziec o
              tym matole-teoretycznym-ekspercie Knapie.
    • Gość: hala Re: Cywilizacja grzechu IP: *.ruda-slaska-kochlowice.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 00:15
      Bardzo mi się podobają wypowiedzi dr.Andrzeja Depko .Zawsze czytam wypowiedzi
      Pana doktora .Pozdrawiam i życzę powodzenia w pracy.
    • Gość: moona Re: Cywilizacja grzechu IP: 195.117.174.* 23.01.02, 11:14
      Proszę księdza o odpowiedź: Czy istnieje katolicki wzorzec przebiegu stosunku?
      Jeśli, to proszę podać, obawiam się, że bardzo grzeszę.
      • kardos Re: Cywilizacja grzechu. drapieznik ??? 26.01.02, 12:06
        he he
        ten twoj nick he he
        tak ci twoj chlopaczek szemra
        w luzeczku jak ci
        swojego siusiaka do odbytu
        pakuje co he he
        jak nie rozumiesz slow ksiedza
        to imbecylu sie nie
        wypowiadaj /kardos
        • kph Re: Cywilizacja grzechu. drapieznik ??? 27.01.02, 15:56
          Kardos jestes "troche" arogancki, nie uwazasz? Kwestionujac rady pana Depko,
          poddajesz w watpliwosc jego wiedze i kwalifikacje. Jestem pewien, ze sam
          poswieciles cale zycie seksuologii i ze Twoje "wnioski" podyktowane sa
          wieloletnim doswiadczeniem. Jednak jesli tak nie jest to ZAMILKNIJ
          przynajnmniej w tej kwestii.
          I to raczej Tobie "tak sie niepodbaja posty doktorka", bo nie zgadza sie to z
          Twoim ograniczonym spojrzeniem na sprawy sexu i co gorsza - calego zycia.
          Chcialbys zeby ktos mowil CI do ucha 'oral jest zboczeniem, anal zwyrodniem,
          pedaly sa chore', ale ze tak nie jest - zaczynasz atakowac wszystko i
          wszystkich dookola.

pzdr. i zycze szybkiego powrotu do zdrowia psychicznego
          kph
      • kardos Re: Cywilizacja grzechu. moona 26.01.02, 12:09
        tak ci sie podobaja
        posty doktorka
        bo on ci na wszystko pozwala
        i wszystkie nawet chore
        zachowania tlumaczy
        dobrem twojego rozwoju
        emocjonalnego
        zamiast czytac posty doktora
        nagraj sobie na kasecie
        "dobrze robisz, wszystko jest w porzadku"
        i puszczaj sobie jak bedziesz
        chciala napisac do doktora
        on udziela tylko takich porad /kardos
        • msciciel Re: Cywilizacja grzechu. moona 26.01.02, 14:16
          kardos napisał(a):

> tak ci sie podobaja
          > posty doktorka
          > bo on ci na wszystko pozwala
          > i wszystkie nawet chore
          > zachowania tlumaczy
          > dobrem twojego rozwoju
          > emocjonalnego
          > zamiast czytac posty doktora
          > nagraj sobie na kasecie
          > "dobrze robisz, wszystko jest w porzadku"
          > i puszczaj sobie jak bedziesz
          > chciala napisac do doktora

ty taka kasete oczywiscie masz - i sluchasz jej na okraglo, zawiajajac je w te
          sreberka..
    • kasia28 Re: Cywilizacja grzechu 26.01.02, 22:48
      Teraz wiem skąd się biorą księża. Co do seksu oralnego to gdyby ksiądz był
      bardziej "w temacie" wiedziałby, że seks oralny nie zastepuje seksu, ale jest
      jednym z wielu aspektów życia seksualnego człowieka.Poza tym dlaczego musimy
      zachowywać się tak jak zwierzęta? Jesteśmy przecież ludźmi.Idąc dalej tym
      tropem powinniśmy wszyscy odbywać stosunek "od tyłu" tak, jak to robią
      zwierzęta, które według księdza zachowują się bardziej przyzwoicie niż ludzie.
      Jestem też "zrozpaczona" po 12 latach okazuje się, że ja i mój mąż jesteśmy
      zboczeńcami i dewiantami!!! Zgroza!(a tak na marginesie mamy dwoje "z Bożej
      łaski" dzieci, więc seks oralny nie przeszkadza "reprodukcji").
    • muniek1 Re: Cywilizacja grzechu 27.01.02, 22:58
      "Drogi Ksieże"
      Mam 31 lat
      Moi rodzice w nawet w najmniejszym stopniu nie "przygotowali mnie do zycia
      w rodzinie..."
      W mojej rodzinie nigdy nie padło słowo sex...
      Ile zycia zmarnowałem na oswajanie sie ze swerą seksu wiem tylko ja i nikomu
      tego samego nie zycze.
      Dzis juz jestem wykształconym dorosłym człowiekiem i wiem ze przyczyną tego
      było to ze moich rodziców tez nikt do tego nie przygotował.
      Mogł by to robić kosciół ( rodzice nie sa wykształceni, wychowali sie na wsi)
      ale nie zrobił...
      Jestem osobą wierzącą- wierze ze Bóg oceni nas wsztkich za nasze zycie, za
      to co zrobilismy, czy "miłowalismy" naszych bliznich.
      Znam tez wszytkie przykazania, ale nic nie szłyszałem w nich o seksie
      oralnym - to jedno
      Kosciół ma nswoje zdanie na ten temat, ale kosciół miał w historii juz
      rózne zdania w roznych sprawach i barzdzo sie czasami wygłupił - to
      drugie.
      Dziś oskarzam ze takich jak ksiądz o to, że chcą zamknąc ludziom oczy i uszy.
      Forum takie jak to jest znakomitym zrodłem wiedzy na tematy seksu i nie
      tylko. Moze ja naucze moje dzieci( mam nadzieje ze bede je miał) ze seks to
      cos coś wspaniałego - niekoniecznie przypisane do formalnego związku.
      Natomiast tacy jak ksiądz nigdy niebedą gadać o zeczach o ktorych nie
      maja pojecia.....
      Seks oralny ksiedz gorszy a ja moge pzrez seks oralny pokazać swojej
      dziewczynie ze ja kocham ...
      Ale tego ksiądz nigdy nie zrozumie - nie dlatego jest pan księdzem tylko
      ze jest ograniczony...
      Kosciół mogłby pełnić tą role co to Forum ale nie potrafi...
      Dlatego Ksiądz atakuje Forum ktore moze nie jest doskonałe ale jest i
      pomaga ludziom.
      Przykro mi jest ze taka postawa jest tak powszechna- potepianie Jurka Owsiaka
      Nie chce mi wiecej do ksiedza wiecej pisac - zal jest zbyt duzy.
      muniek1
      • msciciel Polska - kiedy skonczy sie ten cyrk ? 28.01.02, 00:37
        w dziwnym kraju przyszlo mi zyc: zeby zostac sekretarka kobieta musi miec
        wyzsze wyksztalcenie, znac przynajmniej jeden jezyk obcy i miec doskonale
        opanowana prace na komputerze. zeby rzadzic Polska wystarczy wyksztalcenie
        podstawowe i umiejetnosc recytowania "ojcze nasz" z trybuny sejmowej (vide
        wystapienia (p)osłów z samoobrony i LPR).

Oto księżulo bawi sie w nauczanie ludzi technik seksualnych i traktuje seks jak
        wynalazek diabla. to tak jakby slepy od urodzenia objasnial zdrowym ludziom
        jaki kolor ma trawa.

ludzie - skonczcie juz ten cyrk! nauczmy sie ignorowac idiotow i debilow!
        pozostaje miec nadzieje ze epidemia glupoty nekajaca nasz kraj wkrotce sie
        skonczy...
        • lord_vader Re: Polska - kiedy skonczy sie ten cyrk ? 28.01.02, 14:35
          A ja tam i tak lubie jak panienka zrobi mi loda - to jest przeciez SUPER!!!!!!!
          • lord_vader Polska - dziwny kraj 28.01.02, 14:38
            C'est la Pologne!
            Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec
            stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza
            granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj brutalnie oderwany
            od wiekowych tradycji, który odbudował swoja stolice wg obrazow Canaletta, a
            stare miasto odtworzyl jako nowe. Kraj, ktory ma dwa razy wiecej studentow niz
            Francja, a inzynier zarabia tu mniej niz przecietny robotnik. Kraj, gdzie
            czlowiek wydaje dwa razy wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie
            przekracza ceny trzech par dobrych butow, gdzie jednoczesnie nie ma biedy a
            obcy kapital sie pcha drzwiami i oknami. Kraj w ktorym koncesjami rzadza
            monopolisci: Kraj ze stolica w ktorej centrum stoja nowoczesne biurowce,
            oferujace pomieszczenia po10-35 USD za metr . Kraj, w ktorym cena samochodu
            rowna sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znalezc miejsce na parkingu.
            Panstwo w ktorym mozna sobie kupic chodniki, postawic parkomaty i placic
            panstwu tylko 10% podatku od zysku. Kraj w ktorym rzadza byli socjalisci, w
            ktorym swieta koscielne sa dniami wolnymi od pracy(!!!), gdzie otrzymanie
            paszportu do niedawna stanowilo problem, a mimo tego ponad 3,5 mln. obywateli
            rocznie wyjezdza na wczasy za granice. Jedyny kraj bylego bloku
            socjalistycznego, w ktorym obywatelowi wolno posiadac dolary, choc nie wolno mu
            ich kupic ani sprzedac poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnowac
            tu z jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu pod nogami. Dziwny
            kraj, w ktorym z kelnerem mozna porozmawiac po angielsku, z kucharzem po
            francusku, a z ministrem lub jakimkolwiek urzednikiem panstwowym tylko za
            posrednictwem tlumacza. Polacy ! Jak wy to robicie?
    • Gość: wojo.b Re: Cywilizacja grzechu IP: 195.116.167.* 28.01.02, 14:44
      piotrknap napisał(a):

> Witam szanownych panstwa.
      >
      > czytalem.

Czy ksiądz wie, co to jest dewiacja? Oczym ksiądz mówi? Radzę najpierw zajrzec do
      słownika.
      Ksiądz po prostu nie zajmuje sie tylko seksem od strony "technicznej" tylko
      ideologicznej. I masy rzeczy jeszcze ksiądz nie wie. Wcale nie myślę o jakichś
      dziwnych czysto seksualnych związkach obcych sobie tak naprawde ludzi, tylko o
      seksie w małżeństwie, bo jako katolik tylko taki uznaję.

> Dziwi, mnie ze powazna gazeta zajmuje sie propagowaniem
      > cywlizacji grzechu, bo inaczej tego nazwac nie mozna.

Gazeta niczego nie propaguje, to ludzie takie rzeczy piszą.

> ktora pisze na KUL-u,

Być może znamy się z widzenia, studiuję na KULu na V roku.

> a ktora dotyczy patologii wsrod
      > To co tu wypisuja niektorzy uczestnicy, a czemu
      > przyklaskuje "ekspert" powinno miec swoje miejsce w
      > rynsztoku, a nie na forum publicznych.
      > Dlaczego propaguje sie tu zwierzece zachowania nie
      > majace wiele wspolnego z prawdziwym wspolzyciem,
      > zamiast propagowac wartosci rodzinne i moralne.
      > Dawniej propagowalo sie sex jako panaceum na wszystkie
      > bolaczki tego swiata, a teraz propaguje sie gorsze
      > wyuzdania w rodzaju tzw. "sexu" oralnego - w
      > cudzyslowie, bo to nie jest sex!!!

Heh... a co ksiądz może wiedzieć o seksie? Był ksiądz kiedyś z kobietą? Jeśli
      kogos się kocha, to ciało nie ma żadnym tajemnic, chce się dać radość,
      przyjemność i obsypać całe ciało pocałunkami. Także TAM. i nie ma w tym nic
      złego. Ksiądz po prostu nie może sobie wyobrazić, co to znaczy np dla kobiety
      czuć oddech mężczyzny w tym miejscu, jego dotyk, bliskość. Podobnie rzecz wygląda
      z mężczyzną. Włsnie to, że robi się to ustami nadaje temu zupełnie nowy wymiar. i
      Nie ma w tym nic złego, jeżli dwoje ludzi się kocha, jest to po prostu wyraz tej
      miłości i zupełne oddanie tej ukochanej osobie. Ksiądz nie może o tym mieć
      pojęcia, więc lepiej po prostu sie wypowiadać.
      A w ogóle co to za pomysł, że seks oralny jest niemoralny, bezbożny, albo coś w
      tym stylu? Ksiądz to by chciał , żeby chłop wlazł na babę, pod pierzyną, zrobił
      co mu się chce i tyle. To jest brak miłości bliźniego! Miłośc trzeba dawać i to w
      taki sposób, który wzmacnia więzy, daje szczęście, bezpieczeństwo i spokój.

Bajki rodem ze średniowiecza. Co w tej sprawie jest uniwersalna wartością?
      Ksiądz powtarza po prostu stare historie tworzone przez ludzi nie mających
      pojęcia o seksie. Powtarzam, seks jest wyrazem miłości, a nie tylko narzędziem
      zaludniania Ziemii. Jeżli miałoby byc tak, jak ksiądz twierdzi, to ludzie powinni
      współżyć raz, trzy razy w zyciu (albo tyle razy ile potrzeba, aby spłodzić
      odpowiednią ilość potomstwa), oczywiście tylko w okresie płodnym kobiety. Absurd,
      kompletne brak rozumienia istoty i znaczenia seksu w zdrowym związku
      (małżeństwie).

Zaskoczę księdza, ale tak. Na przykład szympansy karłowate, bonobo, uprawiają
      wszelkie odmiany seksu. Seks oralny jest tu na porządku dziennym. Robią to starzy
      z młodymi, samce z samcami, samice z samicami, oralnie, wzdłuż, wszerz i jak kto
      tylko chce. Obca samica, żeby wejśc do stada, musi "przespać się" z każdym
      samcem, nawet młodocianym podrostkiem.

> Prosze mi wierzyc, jestem mlodym ksiedzem i staram sie
      > myslec wspolczesnymi kategoriami, ale nie moge pojac

Dewiacja, czyli seks oralny? Boże drogi, ja naprawdę wsółczuję księdzu... nigdy
      nie zaznać tego miodu z ukochaną kobietą... ech... ;-)

Co to za bzdura? Naprawde trzeba wspiąć się na wyżyny dedukcji, żeby od seksu
      oralnego przejść do wyginięcia rodzaju ludzkiego.

> Zwracam sie z goracym apelem do tu obecnych, a
      > zwlaszcza do pana doktora, aby sprobowali wejrzec w
      > swoja dusze i zastanowic sie, czy to co robia jest
      > dobre. Moze po takim rachunku sumienia zrozumiecie co
      > czynicie i zaprzestaniecie tego.

Ja naprawde często zasatnawiam się nad moją duszą, sumieniem, uczynkami i realcją
      z Bogiem. I tak jak bardzo łatwi widzę zło wielu rzeczy, tak tutaj nie jestem w
      stanie. Bo prosze mi powiedzieć gdzie w seksie oralnym jest ZŁO? Prosze mi nie
      mówić o cywilizacji śmierci, i inych ideologiach, bo to nie jest na temat. Proszę
      po prostu wskazać, co niby takiego złego jest w całowaniu swojej ukochanej osoby
      TAM.

> nauki. Prosze mi wierzyc, nie wszystko da sie objac

Nieprawda. Trzeba o tym pisać i mówić, oczywiście w odpowiedni sposób, z kulturą.
      Nie każdy człowiek ma wystarczająco duzo fanatazji, żeby zapewnić niezbędne
      urozmaicenie w seksie. A urozmaicenie jest konieczne! Bo pozycja klasyczna może
      wystarczyć na krótko. Wtedy seks będzie służył tylko bardzo płytkiemu
      zaspokojeniu potrzeby przez mężczyznę, potrzeby kobiety zejdą na drugi plan.
      Udany, urozmaicony seks to bardzo ważna część małżeńskiego życia. Rutyna zabija
      każdy związek. I stąd bierze się zdrada, szczególnie, jeżli jedno z małżonków nie
      ma przed tym specjalnych zahamowań. Mówienie i pisanie o tym wzbogadza wiedzę
      małżonków, pozwala cieszyc się życiem, miłościa i sobą nawzajem. Ale tego ksiądz
      też nie może wiedzieć, bo i skąd?
      Na marginesie, takie wypowiedzi księży jak ta wyżej tylko mogą zniechęcić ludzi
      do Kościoła. Pokazuje to kompletny brak zrozumienia człowieka i jego potrzeb.
      Takie podejście jest może i dobre, ale tam, gdzie ta sfera zupełnie nie
      funkcjomuje, na przykład w zakonie (właściwie to funkcjonować nie powinna, jakis
      rok temu gaztey pisały o aferze z molestowaniem nieletnich w murach jednego z
      klasztorów). Problemem jest po prostu celibat księży. Jezus nie zabronił im mieć
      rodzin. W jedym z listów, chyba św. Pawła jest nawet wyraźnie napisane że ksiądz
      (nie pamiętam sformułowania... prezbiter, biskup chyba... to bez znaczenia,
      chodzi tutaj po prostu o osobe duchowną) powinien być przykładnym mężem jednej
      żony (jakoś tak to było sformułowane). Wtedy księża byli by bliżej ludzi i nie
      mieli by tak skrzywionych poglądów na tę bardzo ważna przeciez w małżeństwie
      sferę zycia.

Pozdrawiam, Wojtek
      • zdd Cywilizacja grzechu - to naprawdę temat ! 29.01.02, 01:41
        Żeglowałem sobie po internecie (do żywego zbulwersowany "łowcami skór") i
        trafiłem temat "Cywilizacja grzechu". Zaintersował mnie tytuł, a w dodatku w
        forum poświęcony seksuologi.
        I w dodatku temat zaczął ponoć ksiądz i do tego z przesławnego KUL-u -
        katolickiej ostoi mądrości Rzeczpospolitej, którą przed wiekami tenże
        katolicyzm zniszczył.
        Tak to prawda, żyjemy w cywilizacji grzechu i na nim ta nasza cywilizacja
        (czasem zowią ją kulturą) się opiera. A opiera się na strachu przed grzechem i
        wiecznym potępieniem.
        Starałem się dość uważnie przeczytać wypowiedzi moich przedmówców, ale niektóre
        dzieciaki jednak naprawdę nie powinny dotykać się klawiatury. Były jednak też
        wypowiedzi bardzo na temat.
        Same słowa razem powiązane: cywilizacja i grzech mają większy sens niż
        myślicie; są nie kończącym się tematem.
        Nie raz zastanawiałem się co jest takiego w seksie iż budzi tyle emocji i wiąże
        się tak często z olbrzymimi restrykacji i nienormalnymi reakcjami ludzkimi.
        Dlaczego religia, kościół tak bardzo ingeruje w pożycie seksualne swoich
        wiernych? Weźcie po uwagę jedno! Gdzie grzech to i (powinno być) poczucie WINY.
        Jak (i czym) w ludziach wzbudzić powszechne poczucie winy za grzechy? Jak łatwo
        jest manipulować "grzesznikiem" mając jeszcze
        prawo "odpuszczania" "rozgrzeszania" (i zadawania pokuty)?
        Dlaczego seks wg. nauk kościoła ma być grzechem?
        Teraz niby tylko oralny a kiedyś każdy?
        To chyba oczywiste. Co jak co ale popęd seksualny to cecha każdego człowieka (a
        kobieta nadmieniam to też człowiek), więc próba manipulowania i wykorzystania
        go musi przynieść porządane efekty (na przestrzeni wieków w dodatku).
        A o co idzie?
        Wiadomo, o władzę, pieniądze ( i seks !).
        Do tego jeszcze celibat. Oni są "cnotliwi", "czyści" i "niepokalani". Celibat
        wprowadzono po to aby księża nie mogli mieć legalnych potomków (czytaj
        spadkobierców). Każdy z kościołów (religi) z czasem stawał się instytucją
        kontroli społecznej zapominając o naukach swoich duchowych przywódzców
        (czy np. Jezus z Nazaretu potępił seks?).
        Czy tym co napisałem "zawrócę" ten temat na właście tory? Czy też to już koniec.
        • Gość: tajlandia Re: Cywilizacja grzechu - Marek Suski o kosciele IP: *.wifak.uni-wuerzburg.de 29.01.02, 12:01

Witam,

Dla mnie osobiscie kosciol katolicki to swego radzaju firma, jak wiele
          innych.Zalozona jeszcze przed Chystusem, bo przeciez juz wowczas istnial
          kosciol, oparty na calej piramidzie przelozonych, faryzeuszach, lubiacych sie w
          pieknych mowach o Bogu, Jego prawach,prawie tak samo jak w dostanim zyciu,
          pierwszych miejscach na ucztach itp.itd.
          Potem pojawil sie Jezus, ktorego zreszta wlasni ci sami "duchowni" faryzeusze,
          ktorzy rzekomo stali na strazy praw Boga, i moralnosci spoleczenstwa,nie
          poznali.powiem wiecej, wlasnie to ci go przesladowali, wydali pilatowi.
          I nastepnie po Chrystusie pojawia sie bardzo podobna insytucja, dzialajaca
          bardzo podobnie,oparta na podobnym systemie hierarchi,tylko ze pod nowym
          szyldem.Kosciol katolicki.Jakie mial swoje poczatki, jaka prowadzil polityke, i
          ile przelal krwi niewinnych..coz, mozna by stworzyc cala biblioteke poswiecona
          zaklamaniu, i obludzie KK.Z biegiem czasu, i coraz wiekszym postepem ten sam
          kosciol niejako dopasowywujac sie do nowej rzeczywistosci coraz mocniej
          liberalizowal prawa (Boga?), i postanowienia wczesniejszych soborow.Byl do tego
          zmuszony.Ow proces liberalizacji trwa caly czas.Dlatego KK jest dla mnie po
          prostu firma, sprzedajaca cos co jest ludziom tak samo potrzebne jak woda, i
          chleb...a mianowicie pocieszenie, nadzieje.
          Szkoda ze minely czasy ofert specjalnych, bo jeszcze nie tak dawno ta sama
          instytucja sprzedawala nawet miejsca w raju.
          Wszystko w tej firmie opiera sie na prawach rynku, a wiec popytu, i
          podazy.Prawda jest taka, ze gdyby w nastepna niedziele koscioly swiecily
          pustka, bo ludzie nie zgadzaja sie powiedzmy ze zdaniem kosciola na temat seksu
          oralnego, Watykan zebralby szybciutko nowy sobor, i dostosowal swoja polityke
          poprzez wzrost wartosci na osi liberalizacji, tak aby utrzymac popyt.
          Szkoda tylko wielu naprawde dobrych, milujacych Boga ludzi, ktorzy wstepuja do
          seminariow, gdzie tlumaczone jest im jak maja rozumiec slowa Boga w kontekscie
          roli kosciola katolickiego, tradycji, i soborow.Cos o tym wiem,sam tam bylem.

Bo Bog coprawda stworzyl ziemie, czlowieka, i wszystkie stworzenie, ale jasne
          sformulowanie swoich praw bylo juz dla niego za trudne.My kosciol katolicki
          powiemy ci, o co chodzi.A jak nie zgodzisz sie z nami, to Bog cie potepi.Za
          Jezusa, tez byli uczeni w pismie.Swoja interpretacje "SLowa Boga" tak
          udoskonalili, i ubrali w pelen przepychu godny Boga styl, wspanuiale przemowy,
          ze gdy ten przyszedl, zupelnie sie rozmineli.Ten nie rozumial ich, ci Jego.I
          dzisiaj jest dokladnie tak samo.A rola uczniow Jezusa prosze ksiedza?Prosze
          poczytac moze dzieje apostolskie.Czy jest tam gdzies napisane, ze Pawel, czy P
          iotr wyszkolili sobie poslusznych braci,ktorzy nastepnie zostali rozeslani po
          swiecie, a sami osiedlili sie w palacach, i zaczeli gustowac w wykwintnych
          balach, imprezach kulturalnych, przyjmowaniu znamienitych osobistosci, tudziez
          ich odwiedzaniu?Gdybym mial pisac o nie posluczenstwie kosciola katolickiego w
          stosunku do pisma dzisiaj, powstalby najdluzszy post w dziejach forum.Coz, to
          akurat seksuologia, i zboczylismy troche z tematu, ale reasumujac ,koscol
          katolicki i jego nastawienie do seksu, to jednak wielka banka mydlana.

Dziekuje

byly ksiadz,Marek Suski

• zdd Cywilizacja grzechu - to naprawdę temat ! 29.01.02, 23:25
            Tak jakoś wyszło, że atakuję Kościół Katolicki. Fakt faktem,
            na przestrzeni dziejów ta instytucja mocno "sobie nagrabiła".
            Ale dla mnie to temat trochę poboczny, o tyle istotny
            bo związany z judeo-chrześcijańską kulturą.

W tej kulturze restrykcyjność wobec seksu była bardzo duża,
            a w naszym kraju ciągle jest.
            CYWILIZACJA GRZECHU !
            Jaki jest pogląd na seks przeciętnego reprezentanta tej kultury to
            chyba każdy widzi. Kawałek golizny może wywołać paroksyzm wściekłości i
            świętego oburzenia. Słownictwo erotyczne nie istnieje, a wulgaryzmy są
            powszechne.
            Dlaczego tak jest?
            Co skłania tych ludzi do tego aby seks traktować jako tabu,
            lub reagować atakiem i złością?

Odpowiem: jest to STRACH, lęk, panika !

Oni o tym nie wiedzą ale się boją. A jak reaguje zwierzę gdy się boi:
            ucieka, atakuje lub zamiera w bezruchu.
            Ktoś powie, że nie jesteśmy zwierzętami i wiemy co nami powoduje.
            Ależ jesteśmy - a steruje nami nasza podświadomość, która często
            jest jak zwierzątko wystraszone i zalęknione.
            A z skąd te lęki i fobie?
            Bo tak zostali wychowani (raczej wytresowani) w dzieciństwie.
            Dziecko słyszy: to jest be, niedobre, wstrętne i obrzydliwe.
            GRZECH
            W tym okresie przede wszystkim uczymy się podświadomych reakcji.
            Im bardziej drakońskie metody zastosowano tym otrzymujemy
            gorszego osobnika - ułomnego człowieka! On zazwyczaj nawet nie potrafi
            zaznać prawdziwej przyjemności z seksu. No i zachowuje się
            często jak "pies ogrodnika".

Na to można nałożyć całą furę terminów typu mechanizm wypierania,
            fiksacja, uraz psychiczny itp. Ale to nie forum psychologiczne.

No i co powie przedstawiciel "cywilizacji grzechu" na program
            wychowania seksualnego w szkole - wiadomo.
            A jak "wychowa" swoje dziecko ?
            I czy coś można zrobić aby przerwać to błędne koło?
            P.S.
            Dla mnie każdy może się kochać z kim chce i jak chce: wzdłuż,
            w poprzek i nawet na krzyż - aby nikomu nie robił krzywdy
            (zwierzętom też).
            • kardos Re: Cywilizacja grzechu. 30.01.02, 18:07
              nie popadajmy w
              skrajnosc w druga strone
              -"zkim chce i jak chce?!?"
              to chyba nie koniecznie tak /kardos
              • zdd Re: Cywilizacja grzechu. 30.01.02, 20:52
                kardos napisał(a):

> nie popadajmy w
                > skrajnosc w druga strone
                > -"zkim chce i jak chce?!?"
                > to chyba nie koniecznie tak /kardos

No dobrze!
                To była prowokacja z mojej strony.
                Ale to oznacza konieczność opracowania kodeksu
                właściwych i zabronionych zachowań seksualnych.
                Seks oralny to beeee...
                Czyli np. projekt ustawy do komisji sejmowej, pierwsze
                czytanie, poprawki i interpelacje posłów, skierowanie ustawy
                do ponownego rozpatrzenia w komisji. Senat i prezydent który
                zastanowi się czy nie zastosować by prawa veta.
                Ale byłby jaja! - plus mdlejące posłanki.
                Ale moim zdaniem to cywilizacja grzechu produkuje dewiacje.
                No i co ? Zamykać np. fetyszystów? Albo tych kochających inaczej...
                A może leczyć i dewiantów i tą młodzież na którą powołuje się
                założyciel tego wątku? On sam musiał by przejść dogłębną i staranną
                psychoanalizę (o młodzieży nie wspomnę). A to jest metoda z początków! ...
                zeszłego wieku.

• kathy Cywilizacja grzechu? do Wojtka 06.02.02, 14:13
        Jakże to pięknie napisałeś. Pięknie, prawdziwie i bez napaści na księdza.
        Chciałam i ja wypowiedzieć się w tym wątku, ale widzę, że wszystko, co mogłabym
        napisać, zawiera się w twoim poście. Wobec tego podpisuję się pod nim.
        Kasia
    • okazja Cywilizacja grzechu 31.01.02, 09:07
      wiecej tolerancji .... to, ze ktos nie akceptuje rzniecia jako zabawy nie
      znaczy, ze jest gorszym czlowiekiem....kim jestescie napadajac na
      xiedza....zrownujecie sie z nim !!!! ...chcecie akceptacji? ....a sami nie
      jestescie lepsi....powiem wiecej: jestescie duzo gorsi bo wasze zakute lby sa
      zamkniete na argumentacje....i mozliwosc dostrzezenia faktu istnienia innego
      swiatopogladu
      • zdd Re: Cywilizacja grzechu 31.01.02, 11:37
        Światopogląd to można mieć. Ale narzucać go innym to zupełnie inna
        para kaloszy...
        Wzajemne obrażanie się na anonimowym forum jest śmieszne.
        Tworzenie ideologi wokół postawowej funkcji biologicznej organizmu to nie
        jest światopogląd. To manipulacja.
        Hardware i BIOS każdego człowieka jest taki sam.
        A to co wyżej to produkt kultury (cywilizacji). Problem w tym, iż software w
        wielu "zakutych łbach" jest mocno wadliwy.
        Już samo określenie "rżnięcie" świadczy iż mamy do czynienia
        z osobnikiem będącym produktem cywilizacji grzechu.
        • kardos Re: Cywilizacja grzechu. 31.01.02, 15:31
          ... hmm ...
          rżnięcie ... to
          naprawde prostackie
          okreslenie, ktorego
          uzywaja tylko
          półmózgi /kardos
          • okazja Re: Cywilizacja grzechu. 31.01.02, 15:33
            okreslenie dobre jak kazde inne...ale postawa kiepska....
            • kardos Re: Cywilizacja grzechu. 05.02.02, 19:09
              okreslenie nie tak
              dobre jak kazde inne
              jest to wyraz
              poziomu inteligencji
              i zakompleksienia
              osoby tak nazywajacej
              seks he he
              pasuje np. do pedalow
              no nie ? /kardos
              • okazja Re: Cywilizacja grzechu. 05.02.02, 21:36
                pedalek tez stworzenie boze....moze sie urznac w smutku....porznac z
                rozpaczy...zerznac z radosci....i wyrznac lbem w sciane....ewentualnie dorznac
                co sie rusza....oderznac co zwisa....przyrznac oponetom.....no i oczywiscie
                rznac glupa....co zarznie kazda dyskusje....a w takim wypadku jedyne co
                pozostaje to puste rzenie....gdzies na rzysku
                • kardos Re: Cywilizacja grzechu. 19.02.02, 19:36
                  "pedalek tez stworzenie
                  boze..." - oj raczej wybry
                  i dzielo naszej
                  cywilizacji ... /kardos
                  • msciciel Re: Cywilizacja grzechu. 23.02.02, 08:33
                    kardos napisał(a):

> "pedalek tez stworzenie
                    > boze..." - oj raczej wybry
                    > i dzielo naszej
                    > cywilizacji ... /kardos

hehe - i kto to mowi? pomylka natury zarabiajaca dupcia na centralnym...
                    gratuluje samoswiadomosci!

• dr_nieuk Re: Cywilizacja grzechu. 24.02.02, 00:14
                    kardos napisał(a):

> "pedalek tez stworzenie
                    > boze..." - oj raczej wybry
                    > i dzielo naszej
                    > cywilizacji ... /kardos

kardos,
                    Nie chce mi sie wierzyc, ze mozesz przyczynic sie do tworzenia jakiejkolwiek
                    cywilizacji, moze poza siecią krystaliczną w kawałku szkła po jagodziance na
                    kościach.
                    A jesli chodzi o tę orientację seksualną, to jest starsza od niby-Twojego
                    Kościoła - dość dobrze udokumentowane.
                    Pozdrwm,
                    jurek, nie marek
    • kinka1 Re: Cywilizacja grzechu 23.02.02, 11:23

PROSZĘ KSIĘDZA, CO MAJĄ ZROBIĆ MAŁŻONKOWIE, KTÓRZY SĄ BEZPŁODNI? ZREZYGNOWAĆ Z
      ŻYCIA INTYMNEGO?
      >
      • al3 Re: Cywilizacja grzechu 23.02.02, 12:04
        Kazdy wie ze gdzies dzwoni ale nikt nie wie w jakim kosciele...!
        Okolo 1 % ludzi ma geny na ruje roczna, reszta na ksiezycowa.
        Jezus byl takim wlasnie "roczniakiem" i dlatego nic nie wiedzial na temat seksu
        a juz wogole na temat tych wszystkich idiotycznych z nim zwiazanych problemow.
        A pozniej powstala taka sytuacja,ze ludziom z cigla ruja kaze sie zyc jak
        czlowiekowi z ruja roczna..ha, ha,.. Takiego cudu nie ma!!Za to sa same klopoty
        i nieporozumienia..fiu...Radzcie sobie sami..ja ulwewam idiotow!!!
    • bialy.mis Wyginiecie GATUNKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.02, 19:30
      Niestety księza raczej nie przygładają sie do tego aby nasz gatunek nie uległ
      wyginieciu - bardzo mnie ciekawi dlaczego ? Czyzby nie czuli się na siłach
      wychowywac potomstwo ? i jeszcze do tego zarobić na życie ? Lepij posiedzieć
      sobie na ciepłej plebani i wymądrzać ię na temat tego co jest lepsze dla innych.
      Swietna postawa, wzorowy przykład do naśladowania ! Tylko co by się stało gdyby
      wszyscy zostali duchownymi - podejrzewam ze teoretyczne po 100 latach nie bylo
      by juz ludzi ......
      • kardos Re: Cywilizacja grzechu ! 17.03.02, 08:33
        ... a gdyby wszyscy
        zostali takimi chorymi
        i porabanymi pedalami
        jak np. msciciel /kardos

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka