Dodaj do ulubionych

Dużo to czy mało?

05.02.14, 19:41
Pytanie-czy 5 procent ceny okładkowej oferowanej dla autora to dużo, czy mało?
Obserwuj wątek
    • skajstop Re: Dużo to czy mało? 05.02.14, 20:40
      Mało. Przyzwoita stawka zaczyna się od 7%, niezła to 8%, więcej - to już sukces. Ale 5% to mało. To jest 1/20 ceny okładkowej, więc tylko nieco ponad 1,5 zł od egzemplarza.
      • 4kika Re: Dużo to czy mało? 05.02.14, 21:06
        No to wtopiłam! :(
      • pisam Re: Dużo to czy mało? 05.02.14, 21:12
        Gorzej niż wtopiłaś...
        • 4kika Re: Dużo to czy mało? 05.02.14, 21:14
          Przestańcie, bo mam do podpisania z innym wydawnictwem nową umowę i aż się boję napisać co mi proponują, bo znów mnie zdołujecie
          • skajstop Re: Dużo to czy mało? 05.02.14, 21:17
            Targuj się! Nie szalej, bo jeśli nie napisałaś bestsellera, nikt ci nie da 10%, ale z drugiej strony - dlaczego masz się zgadzać na tak niski %? No chyba, że przede wszystkim książkę chcesz wydać, ale wtedy pytanie o warunki nie ma sensu.
            Tak na poważnie, mniej niż 7% to za mało. I tyle.
            • pisam Re: Dużo to czy mało? 05.02.14, 21:45
              Całkowicie zgadzam się ze Skajem... 7% to absolutne minimum, ale ja bym się upierał przy 8% ceny wydrukowanej na książce i dobrze sprawdź ten zapis w umowie, ale nie okazało się nagle, że jest 5% ale ceny sprzedaży wydawniczej ( a wtedy to nie dotyczy ceny wydrukowanej na książce, ale ceny jaką wydawca otrzyma od hurtu).
              I nie kryguj się, ale jak czegoś nie wiesz, to się pytaj, abyś nie była zaskoczona. Jesteśmy tu po to aby pomagać i przestrzegać, a nie dołować.
              • 4kika Re: Dużo to czy mało? 06.02.14, 06:30
                Ech... te zapisy w umowach są nie na moją głowę! a jeśli wydawnictwo proponuje 10 procent swjego dochodów? to mam skakać do sufitu, czy się targować?
                • 4kika Re: Dużo to czy mało? 06.02.14, 06:33
                  Widzę, że powyższe coś nie po polsku napisałam, ale godzina mnie usprawiedliwia
                • skajstop Re: Dużo to czy mało? 06.02.14, 08:26
                  Jeżeli wydawnictwo proponuje ci liczenie od dochodu, to mu grzecznie podziękuj :)
                  To jest wartość nie do określenia, jeżeli będą chcieli, bez trudu wykażą ci, że na twojej książce stracili i nic ci się nie należy :)
                  Poza tym, co to znaczy: dochód wydawnictwa? Cena zbytu? Różnica pomiędzy kosztem wyprodukowania książki a ceną zbytu? Musiałabyś to sprecyzować w umowie.
                  Nie, cena okładkowa albo cena zbytu - przy czym posługiwanie się ceną katalogową, okładkową ma więcej zalet dla autora, dlatego zresztą wydawcy niechętnie od niej chcą liczyć :D
                  • 4kika Re: Dużo to czy mało? 06.02.14, 08:48
                    A jak zacznę z nimi dyskutować i mnie kopną w d...?
                    • 4kika Re: Dużo to czy mało? 06.02.14, 08:55
                      Albo zrobię tak- podpiszę tą "intratną" umowę, a jak się moje nazwisko na rynku pojawi, to przy kolejnej książce w maliny wpuścić się nie dam. No nie wiem już co robić...
                      • pisam Bajanie 06.02.14, 09:04
                        Przepraszam, ale mówisz bajki o tej następnej, lepszej, się wypromuję, itd. Zrób jak chcesz, jeśli uważasz, że tak dla ciebie będzie lepiej, ale nic na tym nie zarobisz, ani na tej, ani na następnej - bo zawsze będzie czekał na tę następną, gdzie im pokażesz... A nie pokażesz, bo taki masz charakter.
                        • 4kika Re: Bajanie 06.02.14, 09:34
                          Dokładnie tak, mam taki charakter i nie potrafię go zmienić, co mnie męczy i frustruje! ot co!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka