poslonek 30.09.15, 11:44 Kongenialnych tłumaczeń i w ogóle wszystkiego najlepszego życzę tłumaczom w dniu ich święta! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
druzilla Re: Życzenia 30.09.15, 12:12 Wzruszyły mnie Twoje życzenia. Ja już od wieków nie byłam na tym forum, ponieważ już dawno przestałam tlumaczyć literaturę piękną. Wydawnictwa nagminnie nie płaciły, nawet te, zdawałoby się, przyzwoite, a potem stało się to, co czym już tu była mowa i chyba jakaś burza - że zlecenia na przekłady dostaja teraz wyłącznie krewni i znajomi królika, nawet niekoniecznie znający dobrze obcy język, że o znajomości polskiego nie wspomnę. Życz więc tłumaczom nie kongenialnych przekładów, bo te dziś wydawców nie interesują, tylko powrotu do normalności, gdy decyduje to, co umiesz i jaki masz dorobek, a nie to, kogo znasz i z kim jesteś zaprzyjaźniona. I jeszcze tego, żeby na honorarium czekało się jednak krócej niż rok, czy półtora. Mnie to już na szczęście nie dotyczy, wolę być woźną w szkole, niż prosić pokornie, żeby mi zapłacili choć kilkaset złotych. Odpowiedz Link