Dodaj do ulubionych

Prolaktyna po teście(leku)

27.04.05, 21:27
Witam serdecznie!
Miałam robione badania hormonalne mi.in.prolaktynę w siódmym dniu cyklu i tak
przed podaniem leku miałam 205,po leku po godzinie przerwy 5490.Jezeli któraś
z Was miała też podwyższoną prolaktynę po teście(leku)to proszę dajcie znać-
co to oznacza?Jakie leczenie?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wertepka Re: Prolaktyna po teście(leku) 28.04.05, 09:58
      witaj :-)

Ja miałam bardzo podobnie. To oznacza tak zwaną hiperprolaktynemię
      czynnościową, czyli twoja prolaktyna ma tendencję do skakania, jest podatna na
      zmiany. Właśnie to wykrywa ten test.
      Ja dostałam na to Bromergon, najmniejszą dawkę. Lek jest tylko na receptę, więc
      to lekarz zadecyduje, czy dla Ciebie będzie odpowiedni. Pozdrawiam ciepło!
    • tatiana8 Re: Prolaktyna po teście(leku) 28.04.05, 10:18
      Też mam hiperprolaktynemię. Zażywam Bromergon (2 tabletki na noc), bardzo
      powoli, ale obniża się. Endo na wszelki wypadek zaleciła mi zrobić rezonans
      przysadki mózgowej. Jak na razie zwlekam, bo mi się nie chce, a poza tym trochę
      to kosztuje, bo robiłabym prywatnie. Lekarka chciała mnie wziąść do szpitala,
      zrobć rezonans i inne badania, ale za żadne skarby nie pójdę do szpitala :(.
      • magda9959 Re: Prolaktyna po teście(leku) 28.04.05, 19:47
        Dziękuję za pomoc dziewczyny!Jestem bardzo ciekawa co na to mój lekarz?!Jakie
        zastosuje leczenie...dziewczyny czy to jest wyleczalne?Czy po zażywaniu tego
        leku o którym piszecie jest poprawa nadmiernego owłosienia lub czy miesiączki
        regulują się?I czy to prawda ze w trakcie stosowania tego leku nie można pić
        alkoholu?Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!
        • czarodziejka24 do magda9959 28.04.05, 21:29
          a robiłaś tylko prolaktyne? Ja też mam ją bardzo wysoką przynajmniej ostatnio tak było teraz czekam na najświeższe wyniki. Pierwszy lekarz jak tylko zobaczym u mnie podwyższoną prolaktyne odrazu przepisał mi dużą dawkę bromergonu który stopniowo zmniejszałam ale mój nowy lekarz nie poprzestał na badaniach prolaktyny i wyszło, że inne hormony też mam ponad normę ale nie wszystkie np. testosteron mam idealny a to podobno zmienia leczenie. Narazie nic nie biore czekam na wszystkie wyniki badan i potem wizyta u lekarza. Napisz co ci lekarz powiedział.
          Pozdrawiam
          czarodziejka24 :)
          • magda9959 Re: Do Czarodziejka24 28.04.05, 22:09
            Cześć,
            miałam robione następujące badania:
            FSH (2,91mIU/ML)norma2,8-11,3
            LH 3.45mIU/ml norma1.1-11.6
            Testosteron 2.23 nmoI/I norma max3.9(więc w normie)
            Prolaktyna 208mIU/l norma 40-530 i po teście(leku)5480mIU/l
            oraz USG jajników,które są lekko powiększone i w obrębie całego pola
            drobnopęcherzykowate pęcherzyki,dodam ze 2 lata temu miałam robiony testosteron
            i wynik miałam 3.8leczyłam się samą luteiną i testosteron spadł.Ale nie miałm
            nigdy mierzonej prolaktyny po teście,a z tego co widzę to to jest mój głowny
            problem...troche się tego obawiam,bo Bromergon to bardzo silny lek,pewnie będę
            miała robioną tęz tomografię przysadki i zobaczymy co z tego wyjdzie...narazie
            męczę się z nadmiernym owłosieniem,na szczę się "tylko"na twarzy i
            nieregularnymi miesiączkami.A jakie są Twoje dolegliwości,jeśli można spytać i
            najważniejsze...jak przebiega u Ciebie leczenie?Są jakieś efekty?Wizytę mam 6
            maja,więc jak chcesz mogę dać Ci znać co powiedział lekarz...sama jestem
            ciekawa, jak możesz to daj znać o Twoich wynikach i co powiedział Ci lekarz,ja
            zrobię to samo,pozdrawiam ciepło!
          • magda9959 Re: Do Czarodziejka24 28.04.05, 22:19
            Zapomniałam dodać ze miałam robiony równiez Androstendiol wynik to 3.7ng/ml
            norma0.5-3,7,więc jest w górnej granicy normy,jezeli wiesz co to oznacza
            odezwij się,a reszta w poście poprzednim,pozdrawaim:)
            • czarodziejka24 Re: Do magda9959 28.04.05, 23:01
              hey
              obecnie nie biore rzadnych leków bo lekarz chce mieć wszytskie wyniki hormonów zanim cos przepisze, i chyba jego postępowanie uważam za słuszne. USG nic nie wykazał jajniki w porządku rzadnych pęcherzyków, Androstendiol mam 6,8 więc ponad norme testosteron i 17-OH Progesteron (1,3) w normie. Czekam na wyniki PRL progesteronu i THS 3gen. Ponad rok temu miałam robioną ostatnią prolaktyne i wtedy pomimo, że brałam jakiś czas bromergon nie za bardzo spadła, potem rzuciłam tego lekarza co mi przpisał bromergon i przestałam go brać. A nowy lekarz jest na etapie robienia wszystkich badań. Tomografie komputerową głowy miałm robianą i wszystko w porządku, choć lekarz zaznaczył że nie zawsze zmiany w przysadzce są widoczne. Z badań narazie tyle. Ja mam stale narastajacy problm z włosami jeszcze pół roku temu nie miałam ich na klatce piersiowej teraz są i to długie i robią się coraz ciemniejsze, mam też coraz większy problem z szyją a brzuchu już nie wspomne dlatego jestem tak zdeterminowana i musze znależć podłoże tych włochów bo jest coraz gorzej i tak uważam że zmarnowałam 3 lata na beznadziejnych lekarzy i dzięki nim już dzisiaj nie jestem w stanie nałożyć żadnej bluski z większym dekoltem. No ale może jakoś powalczymy z tym. Ja wizyte mam 9 maja i wtedy też będe znała wyniki.
              pozdrawiam
              czarodziejka24
              • czarodziejka24 Re: Do magda9959 28.04.05, 23:04
                zapomniałam dodać że moim problemem są jedynie te włosy mam raczej regularne miesiączki, no chyba że dodac to że mam nadwagę i tłustą cerę z problemami tylko w czasie miesiączki no to tyle ale największa zmora to włosy.
        • ragaca Re: Prolaktyna po teście(leku) 29.04.05, 16:04
          Dziewczyny, polecam forum na którym jest mnóstwo dziewczyn z
          hiperprolaktynemią, sporo się dowiecie. f.kafeteria.pl/temat.php?
          id_p=1567694&id_f=9
          Pozdrawiam.
          • ragaca Re: Prolaktyna po teście(leku) 29.04.05, 16:06
            Jeszcze raz przesyłam linka bo nie działa :)
            f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1567694&id_f=9
            • magda9959 Re: Prolaktyna po teście(leku) 02.05.05, 20:05
              Rogaca,dzięki za link!Pozdrawiam
    • tatiana8 Re: Prolaktyna po teście(leku) 29.04.05, 10:10
      Ja miałam wcześniej nieregularne miesiączki, różnica długości cyklów była nawet
      10 dni. Ostatnio trwają 26 dni i są regularne. Bromergon skraca i reguluje
      cykle. Ale u mnie dopiero po 4 miesiącach pojawił się ten efekt. Jeszcze nie
      potrafię się przyzwyczaić do tak krótkich miesiaczek. Wcześniej cykle trwały
      ok. 35 dni.

Pozdrawiam
      • magda9959 Re: Prolaktyna po teście(leku) 02.05.05, 20:31
        Ja mam bardzo nieregularne miesiączki,od 30 do47dni i tak jest od
        początku,kiedy pojawiła sie miesiączka tzn. juz to trwa 7lat.Dzięki za posta!
        pozdrawiam
        • magda9959 Do czarodziejki24 02.05.05, 20:35
          Czesć!Dzięki za posta.Nidługo mam wizytę u gin-end,tak jak pisałam wcześniej
          dam znać co powiedział.Podejzewam ze dostanę Bromergon,czy mogłabyś mi coś
          napisać o tym leku?Po jakim okresie czasu prolaktyna spada,po jakim czasie
          miesiączki staja sie regularne?Czy po tym leku się tyje?Czy powiększaja się
          piersi?Czy można pić alkohol?Jak coś wiesz,daj znać.Jeszcze się
          odezwę,pozdrawiam Cię serdecznie,dzięki za posta pa pa:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka