Dodaj do ulubionych

nerw III okoruchowy

22.01.11, 22:18
wiecie co się robi i do kogo się udać z porażeniem nerwu III?
żaden lekarz nie potrafi nic powiedzieć. nerw został uszkodzony podczas wypadku komunikacyjnego (uraz czaszkowo-mózgowy). jakiś miesiąc wstecz powieka zaczęła się podnosić, gałka ruszać do środka.
czy oko jest w stanie 'wrócić' do stanu sprzed wypadku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: nerw III okoruchowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.23, 22:31
      Dopiero co odczytałem ale może ktoś będzie miał ten problem i przeczyta a wiec...
      U mnie był uraz czaszkowy operacja 2 tyg śpiączki po wybudzeniu nie chodziłem słabo mówiłem kłopoty z pamięcią.
      Po 2 miesiącach w szpitalu i miesięcznej rehabilitacji wstałem na nogi mowa się poprawiła ale niestety porażenie nerwu 3...
      Prawa powieka prawie 2 miesiące die podnosiła ale było podwójne widzenie oko leciało w dół i prawo słabo reagowało tragedia.pojechem po wyjściu ze szpitala do optometrysty w Warszawie dobrał mi soczewkę a właściwie pryzmat do okularów bym mógł po domu się poruszać bobprzez podwójne widzenie obijałem się o ściany nie mogłem trafić w drzwi.optometrysta dal mi sznurek Bruksa to taki sznur z kilkoma kulkami .zaczepia się to ustawia kulkę blisko twarzy i trzyma drugi koniec sznurka przy nosie skupiając wzrok na tej kulce później na tej dalszej później dpowrotem na tej trzeciej którą jest najbliżej twarzy starając się złapać najostrzejszy obraz kulki tzw. Zuma.
      Po 2 miesiącach po wizycie kontrolnej u tego optometrysty on sam był w ciężkim szoku bo objawy podwójnego widzenia cofnęły się a oko ustawiło tak jak trzeba dołączałem jeszcze ćwiczenia wodząc za palcem i śledząc wzrokiem poruszający palec.cwiczenia robiłem kilkanaście razy dziennie nieraz 8razy po 15 min.
      Miałem szczęście porażenie ustąpiło a ja dziś normalnie funkcjonuje pracuje jeżdżę samochodem a byłem już u sw.Pootra.
      Nie należy się poddawać z tym porażeniem jest tak że 2-3 tyg rechabitacji i intensywnych ćwiczeń nic się nie dzieje a w 2 dni mozecie pójść do ładu szukać grzybów u mnie tak było naprawdę.
      Nie podejzewalem ze można oczy trenować ciało człowieka to nieodgadniona maszyna i wszystko chyba jest w głowie to ona wszystkim steruje.nigdy nie wolno die poddawać ja jestem tego najlepszym przykładem. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka