Gość: taka_ja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 22:07 Ostatnio jedna soczewka mi zaparowała, zdjęłam ją i namoczyłam w płynie ale ciągle jest to samo po kilku minutach. Co jest przyczyną parowania i widzenia w nich za mgłą? Dodam że są one czyste Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: arek Re: parowanie soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 13:16 Soczewki kontaktowe nie mogą zaparowac... mogą opłaszczyc się osadem białkowym, tłuszczem. proponuje spróbowac ją mechaniznie wyczyścic poprzez pocieranie na dłoni z dodatkiem płynu. jeżeli soczewk jest porysowana lub uszkodzona to też będzie się widziec jakby przez mgłę. wtedy taka nie nadaje się do noszenia. no i jeśli nosisz ta samą soczewkę miesięczną przez dwamiesiące to też mogą pojawic się zaburzenia widzenia. Możesz też miec ubytek nałonka rogówki. Jakie nosisz soczwki i przez ile ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_ja Re: parowanie soczewek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.09, 00:38 mam miesieczne bausch&lomb pure vision, nosze je zaledwie od kilku dni wczesniej mi sie nie zdarzyło nic takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: parowanie soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 15:37 no to musisz wymenic soczewkę na nową, i zbaczysz czy będzie wszystko ok. niestety soczewki purevision powodują ubytki nałonka rogówki a jak do tego jest płyn renu to już wogóle... ok 70% noszących te soczewki z tym płynem ta tego typu problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adaaa Re: parowanie soczewek IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.09, 00:33 To jest pewna informacja? Ja używam tego zestawu i ostanio podczas badania okulistka stwierdziła obecność "grudek na spojówkach" (lub czegoś podobnego)? Radziła ograniczyć noszenie soczewek i używać płynów nawilżających. Odpowiedz Link Zgłoś
wypowiedz.eksperta Re: parowanie soczewek 19.01.09, 18:52 Witam, soczewki kontaktowe nie parują. Parowanie powierzchni np. szkieł okularowych, jest efektem przejścia z temperatury niższej do wyższej, w wyniku czego następuje osadzanie się pary (czyli faktycznie wody) na powierzchni materiału o niższej temperaturze. Soczewki kontaktowe leżąc bezpośrednio na gałce ocznej nawet w niskich temperaturach nie obniżają swej temperatury tak aby po prześciu do wyższej temperatury mogły zaparować. Efekt który Pani opisuje może być związany z uszkodzeniem soczewki, które nie jest widoczne gołym okiem po jej zdjęciu, z defektem materiały, z którego jest wykonana lub z pogorszeniem się wady wzroku na tym oku. Proszę założyć nową parę soczewek jeżeli problem nie ustąpi proszę zgłosić się do specjalisty Pozdrawiam Sławomir Bis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_ja Re: parowanie soczewek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 13:17 czy to prawda ze te soczewki powodują ubytek nabłonka rogówki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_ja Re: parowanie soczewek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 13:25 chciałam zapytać czemu czasami w soczewkach PureVision czuje jakby takie uwieranie przy ruszaniu gałką, i czasem łzawienie oka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: parowanie soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 13:45 soczewki purevision są bardzo sztywne - widac to z resztą przy zakładaniu, dlatego mogą uwierac i podrażniac oko. Prawidłowo dobrane soczewki nie powinny sprawiac tego typu kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś