Dodaj do ulubionych

parowanie soczewek

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 22:07
Ostatnio jedna soczewka mi zaparowała, zdjęłam ją i namoczyłam w płynie ale
ciągle jest to samo po kilku minutach.
Co jest przyczyną parowania i widzenia w nich za mgłą? Dodam że są one czyste
Obserwuj wątek
    • Gość: arek Re: parowanie soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 13:16
      Soczewki kontaktowe nie mogą zaparowac... mogą opłaszczyc się osadem białkowym, tłuszczem. proponuje spróbowac ją mechaniznie wyczyścic poprzez pocieranie na dłoni z dodatkiem płynu. jeżeli soczewk jest porysowana lub uszkodzona to też będzie się widziec jakby przez mgłę. wtedy taka nie nadaje się do noszenia. no i jeśli nosisz ta samą soczewkę miesięczną przez dwamiesiące to też mogą pojawic się zaburzenia widzenia. Możesz też miec ubytek nałonka rogówki. Jakie nosisz soczwki i przez ile ??
      • Gość: taka_ja Re: parowanie soczewek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.09, 00:38
        mam miesieczne bausch&lomb pure vision, nosze je zaledwie od kilku dni
        wczesniej mi sie nie zdarzyło nic takiego
        • Gość: arek Re: parowanie soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 15:37
          no to musisz wymenic soczewkę na nową, i zbaczysz czy będzie wszystko ok. niestety soczewki purevision powodują ubytki nałonka rogówki a jak do tego jest płyn renu to już wogóle... ok 70% noszących te soczewki z tym płynem ta tego typu problemy.
          • Gość: adaaa Re: parowanie soczewek IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.09, 00:33
            To jest pewna informacja? Ja używam tego zestawu i ostanio podczas
            badania okulistka stwierdziła obecność "grudek na spojówkach" (lub
            czegoś podobnego)? Radziła ograniczyć noszenie soczewek i używać
            płynów nawilżających.
    • wypowiedz.eksperta Re: parowanie soczewek 19.01.09, 18:52

Witam,
      soczewki kontaktowe nie parują. Parowanie powierzchni np. szkieł okularowych,
      jest efektem przejścia z temperatury niższej do wyższej, w wyniku czego
      następuje osadzanie się pary (czyli faktycznie wody) na powierzchni materiału o
      niższej temperaturze. Soczewki kontaktowe leżąc bezpośrednio na gałce ocznej
      nawet w niskich temperaturach nie obniżają swej temperatury tak aby po prześciu
      do wyższej temperatury mogły zaparować.
      Efekt który Pani opisuje może być związany z uszkodzeniem soczewki, które nie
      jest widoczne gołym okiem po jej zdjęciu, z defektem materiały, z którego jest
      wykonana lub z pogorszeniem się wady wzroku na tym oku.
      Proszę założyć nową parę soczewek jeżeli problem nie ustąpi proszę zgłosić się
      do specjalisty
      Pozdrawiam
      Sławomir Bis
      • Gość: taka_ja Re: parowanie soczewek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 13:17
        czy to prawda ze te soczewki powodują ubytek nabłonka rogówki?
    • Gość: taka_ja Re: parowanie soczewek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 13:25
      chciałam zapytać czemu czasami w soczewkach PureVision czuje jakby takie
      uwieranie przy ruszaniu gałką, i czasem łzawienie oka?
      • Gość: arek Re: parowanie soczewek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 13:45
        soczewki purevision są bardzo sztywne - widac to z resztą przy zakładaniu, dlatego mogą uwierac i podrażniac oko. Prawidłowo dobrane soczewki nie powinny sprawiac tego typu kłopotów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka