08.03.04, 13:42
no niestety, nie było tak pieknie jak myślałam, bo bóle wrociły. Ale:
znalazłam wspaniałego lekarza w Krakowie - w centrum leczenia padaczki i
migreny, dr Czaplinski. Wreszcie ktoś opowiedział mi w czym rzecz tkwi w tych
bolach klasterowych. I wreszcie poczułam, ze lekarz to nie tylko urzędas, ale
posiadać może tzw. czynnik ludzki.
Dowiedziałam się m.in., że bóle te, są kwalifikowane jako najgorsze bóle w
życiu czlowieka, nawet poród jest lżejszy. Ponoc jestem na etapie okiełznania
ataków, zmieniłam lekarstwa i czeka mnie długie leczenie. Jeśli ktoś kiedys
będzie potrzebował rady na temat tej "przypadłości" służe pomocą.
pozdrawiam bardzo i życzę dni bez bólu
agama
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: nowosci 08.03.04, 21:24
      No to super. Powinno to zainteresowac Wodnika, ktory zdaje sie tez ma bole
      klasterowe.
      Zycze powodzenia w leczeniu.
      Nie ma to jak dobry lekarz, prawda?
      A donos jak ci idzie, Agamo.
      Venus
      • agama2 Re: nowosci 09.03.04, 12:20
        hej Droga Venus
        donos nie idzie w ogóle, poniewaz nie mam czasu ni siły na uzeranie się z kliką
        lekarską. moge jedynie robic antyreklamę pani lekarce, odradzając wizyty znanym
        mi migrenowcom i w ogóle.
        zresztą, chyba juz za pozno? na szczescie nowy lekarz, wciąz jestem pod
        wrazeniem, że moze byc tak normalnie i milo.
        Jak przeczytałam gdzies, że Molier obśmiewał lekarzy w swoich sztukach za ich
        niekompetencje, a pozniej dostał ataku na scenie, zaś chwile potem umarł, i
        żaden z lekarzy nie chciał mu pomóc, to boje się, że tak skoncze...
        pozdrawiam ciepło
        agama
        • wodnik82 Re: nowosci 09.03.04, 16:28
          witajcie,
          ta informacja o lekarzu rzeczywiscie sie przyda.Na szczescie u mnie wszystko w
          porzadku.Dobry humor i dobre samopoczucie mnie nie opuszczaja :))) Oby tak
          dalej.Tak sie ciesze ze sie dobrze czuje..ehhh nie da sie tego opisac slowami.
          Pozdro
          • venus22 Re: nowosci 09.03.04, 17:55
            lol, ah ta klawiatura,
            mialam na mysli Agamo zebys nam donosila jak sie masz, jak idzie twoje
            leczenie i jak wyglada historia twojej migreny, ale mam tylko angielskie
            literki wiec jakis donos z tego wyszedl..
            jesli chodzi o lekarzy to niestety roznie bywa. a szczegolnie z taka choroba
            jak migrena ktorej odmiany sa tak liczne i w dodatku jak sie trafi jakas
            nietypowa, to juz sprawa ciezka.. wszystko rozpoznaja tylko nie migrene.
            jesli mozna wiedziec Agamo na jakie sa objawy twojego klastera?
            I mozna wiedziec jakie leczenie dr zadecydowal?
            Venus
    • wodnik82 Re: nowosci dla agamy 11.03.04, 17:08
      I jeszcze jedno.Wlasciwie jest tak ze ja podejrzewalem u siebie klastera i
      zasugerowalem to lekarzowi,neurologowi ale on stwierdzil ze wedlug niego to nie
      jest tego typu bol bo dzialaja na mnie cloranxen i cipramil i biorac pod uwage
      ze bole zaczynaly sie zazwyczaj w okresie przed sesja egzaminacyjna to raczej
      mu wygladalo na bol napieciowy.Ten pierwszy lek cloranxen stosuje sie w
      leczeniu stanow napieciowych i tym podobnych.Ja znalazlem amerykanska strone o
      klasterach www.clusterheadaches.com i dowiedzialem sie mnostwa rzeczy o tych
      bolach.Jest tam ogromna ilosc przydatnych informacji i medyczny tekst ,w ktorym
      bardzo szeroko problem tego bolu jest opisany.Obecnie malo mnie obchodzi kto ma
      racje,wazne z enie boli juz prawie 3 miesiace.Lekarz mi powiedzial ze bede
      br5al swoje proszki(cipramil,nilogrin i cloranxen) do wakacji i tylko dawki
      bedziemy zmieniac.Przed sesja wiecej ,a w wakacje postaram sie odstawic.Jesli
      rzeczywiscie nie bedzie mnie w tym roku bolec glowa to znaczy ze on ma racje a
      jak rozboli to bede sie juz upieral przy klasterze.
      Pozdro
      • venus22 Re: nowosci dla agamy 11.03.04, 19:14
        Mozna miec i takie i takie bole glowy, to raz, a dwa stress moze dzialac jako
        trigger ( bodziec).
        Moze sie tez zbiegac czasowo - sa okresy kiedy nie boli, i okresy kiedy nie
        boli- moze sie to tez wiazac z czynnikiem na ktory nie zwracasz uwagi- moze
        druk jest u ciebie bodzcem? swiatla w sali wykladowej?
        Wydaje mi sie tez ze to ze reagujesz na leki bardziej stosowane przy napieciu
        to jeszcze nie przesadza sprawy.
        Mi tez lekarz kiedys powiedzial ze jak mi Imitrex nie pomoze to nie migrena.
        Smieszne po prostu!

fajnie ze nie cie nie boli. Oby tak dalej!
        PFDAN, DINBB

Venus
        • agama2 Re: nowosci dla agamy 15.03.04, 12:25
          Jak się dowiedzialam, czasami kwalifikuje się bóle klasterowe do migren, choć
          de facto należą do tzw. samoistnych bólów głowy. są w dużej częsci genetyczne,
          można je odziedziczyć np. po mamie migreniczce. Stres moze nasilać bóle, ale w
          sumie bez niego też się mogą pojawić.
          leczy się je blokerami wapnia, do których np. należy flunarizyna, jednak w
          większej częsci przypadków pomaga nie bardzo, albo fragmentarycznie. teraz
          biorę Isoptin, i faktycznie czuję poprawe, inną zreszta niż przy flunalizynie.
          Przy niej bóle przechodziły np. na 3 dni, potem wracały i tak w kółko. teraz
          czuję lekkie ćmienie i zawroty przeszły, to najwazniejsze. i nie jestem
          otępiała i zaspana, to również plus. Mam brać leki aż całkowicie przejdzie,
          potem jeszcze trzy miesiące, aby zapobiec na jakiś czas następnym atakom.
          Lekarz, u którego byłam, choć moze nie powinnam pisac, powiedział, że musi
          poprawic błedy lekarskie, bo mnóstwo na moim przypadku można by ich wyliczać.
          ale powiedział, że jestem jeszcze "podleczalna", bo jeszcze trochę, a byłoby
          tragicznie. Ponoc wiele osób nie wytrzymuje klasteru psychicznie, bowiem
          kategoryzuje się owe bóle, do najgorszych jakie mogą spotkać człowieka. Ponoc
          każdy następny atak jest gorszy.
          Podczas ataku mogą wystąpić najdziwniejsze objawy - np. opadanie powieki,
          łzawienie oka, katar, drętwienie po stronie bólu, także ręki, mrowien, itd.
          Chyba przydałyby się wakacje, żeby oddechnąć po bólach. Mimo, że przechodzą
          fizyczne, to czuję się po tym pół roku minionym strasznie zmeczona.
          pozdrawiam wszystkich i służe poradą, w razie potrzeby
      • medka Re: nowosci dla agamy 15.03.04, 17:58
        > I jeszcze jedno.Wlasciwie jest tak ze ja podejrzewalem u siebie klastera i
        > zasugerowalem to lekarzowi,neurologowi
        wiesz, nie ma co gdybac, tylko- po prostu ktore kryteria diagnostyczne
        spelniasz? co Ci wyszlo w qiuizach (z podrzucone przez Ciebie strony)?

>ale on stwierdzil ze wedlug niego to nie jest tego typu bol bo dzialaja na
        mnie cloranxen i cipramil

czy bole ci minely (lub sie zdecydowanie poprawily) bezposrednio po zazyciu
        cloranxenu - czy po jakims czasie (dniach, tygodniach)? w drugim przypadku-
        mogl to byc naturalny przebieg klasteru.

Lekarz mi powiedzial ze bede
        > br5al swoje proszki(cipramil,nilogrin i cloranxen) do wakacji i tylko dawki
        > bedziemy zmieniac.Przed sesja wiecej ,a w wakacje postaram sie odstawic.Jesli
        > rzeczywiscie nie bedzie mnie w tym roku bolec glowa to znaczy ze on ma racje
        a > jak rozboli to bede sie juz upieral przy klasterze.

klaster to klaster, jak sama nazwa wskazuje, poboli, poboli i mija. nie musi
        sie pojawiac co roku.
        jesli chodzi o leki. cipramil- przecidepresyjny, jesli dobrze znosisz (np nie
        chodzisz po nim jak "nakrecony") -to raczej nie zaszkodzi, poprawi
        samopoczucie -moze pomoc sie uczyc (w depresji pogarsza sie pamiec).
        nilogrin- to wg mnie placebo, ale opinie sa rozne,
        nt cloranxen- to benzodoazepina, uzaleznia, pogarsza koncentracje (nie wolno
        prowadzic samochodu!)- odstawic jak najszybciej (chyba ze masz bezwzgledne
        wskazania- np ciezka depresje, napady leku, mysli samobojcze- ale nie odnosze
        takiego wrazenia- po Twoich postach:)))

pozdrawiam
        • venus22 Re: nowosci dla agamy 15.03.04, 19:04
          Wszystkie migreny sa w zasadzie samoistne, czyli pierwotne, czyli stosunkowo
          rzadko sie zdarza aby przyczyna migreny byl np guz mozgu.
          Klaster byl kiedys uwazany za inny rodzaj bolow glowy, ostatnio jednak uznano
          ze jest to forma migreny.
          Nie wiem Agamo czy juz wyczytalas bo bylo pisane o tym kilkakrotnie, na ataki
          klasterowe a moze lekarz wiedzial, najlepiej pomaga podanie tlenu- doraznie.
          Nie jestem w stanie pamietac wszytskich informacji ale bylo rowniez napisane
          ile i jak dlugo tego tlenu.

I jeszcze raz pdkresle za Medka- istota klasteru polega na okresach bolow i na
          okresach wolnych od bolow- stad angielska nazwa cluster, wym. klaster, czyli
          wiazka.
          Ataki bolowe pojawiaja sie blisko jeden drugiego, wlasnie w wiazkach, po czym
          ustepuja na dluzszy czas, i moga znowu sie pojawic, znowu wiazka atakow, i
          znowu przerwa.
          To jest bodajze najbardziej charakterystyczna cecha klastera oprocz ciekniecia
          z nosa i innych.

Venus
          • wodnik82 Re: W odpowiedzi na post medki 18.03.04, 22:50
            Jesli chodzi o quizy na stronach to wyszlo mi(a robilem w czasie bolu) ze w
            skali od 0 do 70 mam 68(headache impact test).Trudno mi oceniac teraz bo czuje
            sie swietnie ,ale wtedy....z reszta nie ma co wspominac :P Co do lekow to ja
            bym je sam odlozyl ale odnosze wrazenie ze moj neuro boi sie ze moje bole znowu
            powroca.A ostatni raz jak bolalo to bylem juz naprawde niezle zalamany.I on to
            widzial bo mu sie wyzalilem co mnie wtedy gryzlo.Bardzo bym chcial te leki
            odstawic bo ani mi ani moim rodzicom nie podoba sie ze je tak dlugo biore.
            Pozdro PFDAN,DINBB dla wszystkich
            • venus22 Re: W odpowiedzi na post medki 19.03.04, 01:58
              Jesli cie to troche uspoki, Wodniku, wiele migrenikow bierze leki dlugimi
              latami. Pojedynczo, lub kombinacje.
              Czasmi zaleca sie robic tzw "wakacje" czyli przerwy od leku aby nie stracil na
              efektywnosci (bo roganizm sie ewentualnie do wszystkiego przyzwyczai) lub
              zmiena sie na inne podobne.

pewnie ze lepiej nie brac ich w ogole, ale jak boli i nie mozna przez to nijak
              funkcjonowac, to trzeba wybrac mniejsze zlo.

Poniewaz sama nie mam klastera, to za bardzo sie tym nie interesuje (sorry),
              ale pomyslalam sobie ze byc moze bedzie kiedys taka mozliwosc aby odstawic
              leki, i wtedy moze by tak zobaczyc czy bole wroca i jak szybko.
              I wtedy, jesli bys nie bral lekow zapobiegawczych to bys sie zorientowal jak
              szybko wrocily, (jakby w ogole wrocily, a mam nadzieje ze wcale), jak dlugo
              trwaja i o jakich porach roku bylyby bole.
              Byc moze nie ma gwarancji ze jest jakis porzadek, regula w cyklach, ale gdyby
              udalo sie to ustalic, to moze moglbys zaczac brac odpowiednie leki przed
              przewidywanym klasterem? a potem stop.

Ale to wszytsko tylko moje gdybanie, mysle ze wiecej bys sie dowiedzial na
              swoich stronach o klasterze.

Fajnie ze teraz czujesz sie swietnie, twoj entuzjazm i mnie samej dodaje sily :)

PFDAN and DINBB wsztystkim,
              Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka