Dodaj do ulubionych

czestsza migrena, torecan nie pomaga

01.07.13, 09:23
Hej dziewczyny, kiedys mialam migrene 1 w miesiacu zwykle 2,3 badz 4ty dzien okresu, trwala 24h. Wczesniej gdy bralam torecan, wymioty zmalaly. Teraz migrena mnie odwiedza czesciej bo 1 na 3 tygodnie, ataki sa znacznie dluzsze do 30-35h, gdy biore torecan nie pomaga bo i tak cala noc i dzien wymiotuje. Dziala, jedynie efekt uboczny torecanu, czli przychodzi uczucie sennosci. Nie wiem czy moge to przypisac temu, ze zmienilam miejsce zamieszkania i moze to stres.
Teraz tydzien przed migrena chodze obolala, boli mnie glowa (zwykly bol), bol karku i mdlosci. Czy mozecie polecic inny lek przeciwwymiotny inny niz torecan czy aviomarin?. Najlepiej jakies czopki, to tabletki mi sie nie przyjmuja, a jesli nawet sie przyjma to traca dzialanie i nie mozna wziac nastepnej dawki bo sa juz wymioty. Jaki stosujecie lek na zawroty glowy?
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 01.07.13, 15:58
      Na (pardon) rzyganie Zofran w czopkach + herbatka z pokrzywy. Nie pij wody, bo działa wymiotnie.
      Czasem pomaga, ale też nie zawsze.
      • annt3 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 01.07.13, 18:51
        annthonka, bardzo ci dziekuje za odp., postaram sie zalatwic ten lek. Ja w trakcie migreny nic nie pije, dopiero pod koniec jak sie bol konczy zaczynam pic cole.
        • annt3 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 10.08.13, 13:43
          Za 2 tyg ide do nowego neurologa, moze ona poradzi jakis lek. Z tego co sprawdzalam w necie Zofran 2 czopki kosztuja 68.72zl. Refundacja jest tylko przy nowotworach. Nie stac mnie, zeby placic az tyle za 2 czopki. Mozecie polecic inny lek przeciwymiotny w czopkach?
    • annt3 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 12.08.13, 22:21
      bylam juz u kilku neurologow i jakos nic nie wymyslili co by pomoglo. Moze ten di ktorego pojde za 2 tyg cos pomoze.
    • annthonka Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 13.08.13, 18:59
      No niestety - wymioty w migrenie rzeczywiście trudno okiełznać. Łykanie tabletek mija się z celem, torecan w czopkach mało skuteczny, a zofran w czopkach drogi. :(
      • stef63 Re: na wymioty Metoclopramidum 13.08.13, 20:13
        Na wymioty przy migrenie polecam Metoclopramidum. Jest tani, małe tabletki, jest na receptę, ale mnie kiedyś sprzedali bez recepty. Też mam migrenę z wymiotami i mnie pomaga, ale u mnie problem wymiotów załatwia też Relpax.
        • stef63 Re: na wymioty Metoclopramidum 13.08.13, 20:15
          Jeszcze mi się przypomniało, gdyby nie chcieli Ci sprzedac w aptece bez recepty, to idź do lekarza pierwszego kontaktu, powinien przepisac bez problemu jak mu powiesz na co.
          • annthonka Re: na wymioty Metoclopramidum 13.08.13, 21:01
            Zaletą Metoklopramidu jest niska cena, ale chyba nie jest dostępny w postaci czopków.
            Na mnie nieźle działa podany w kroplówce razem ze sterydami.
    • Gość: misis Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga IP: *.play-internet.pl 15.08.13, 07:53
      Witam.Mialam podobny problem, nawet stracilam prace przez migreny.Ale poszukalam ratunku.Neurolog przepisala mi czopki Diclofenac 100 czopki, sa to leki przeciwbolowe.Biore czopek diclofenac po 15 minutach czopek torekanu.I jeste juz na chodzie a wczesniej torecan tez na mnie niedzialal.Neurolog powiedzial ze nalezy zwalczyc najpierw bol glowy( przyczyne) bo to on powoduje wymioty i mial racje.Od dwoch lat stosuje takie leczenie i naprawde mi pomaga a wczesniej nawet nie bylam w stanie isc do pracy, caly dzien meczylam sie z okropnym bolem i wymiotami.
    • annt3 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 17.08.13, 14:52
      stef63 dziekuje za rade, zapytam sie o ten Metoclopramidum , dla mnie jedynie czopki wchodza w gre, tabletki w migrenie od razu wymiotuje, wiec nie ma sensu.
      Kiedys mialam krople na wymioty, moze nawet podobna nazwa jak to, ale nigdy nie wyprobowalam, bo reakcja bylaby taka sama jak na tabletki.

wiech1273 w moim przypadku poczta pantoflowa/forum byly bardziej pomocne od neurologow u ktorych bylam, a uwierz mi bylo ich sporo. Mialam pecha, ze trafialam na takich specjalistow, ktorzy lekcewazyli moja migrene. Chodzilam do roznych na nfz i prywatnie, ale tak naprawde forum pomoglo mi najbardziej, chocby tu sie dowiedzialam o tryptanach, nie wiem dlaczego kilku lekarzy o nich nie wiedzialo, albo nie chcialo zapisywac ..

Masz racje dzienniczka migreny pomaga, ale jesli bardzo czesto choc nie zawsze mam migrene kilka dni po okresie to za duzo nie moge zmienic. Staram sie chodzic spac przed polnoca, unikam niektorych pokarmow. Wystarczy, ze nie dospie, wyjade w inne miejsce, dojdzie stres, zmienie klimat i migrena zaraz sie pokazuje.

misis- ja mam ciagle te same obawy jesli chodzi o prace. Co do diclofenacu to widze, ze nie maja wskazan na bole migrenowe.
      Wskazania: Reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, ostre napady dny moczanowej, choroby zwyrodnieniowe stawów z odczynem zapalnym, zespół bolesnego barku, zapalenie ścięgien i kaletek, zespoły bólowe związane ze zmianami w kręgosłupie.
      Mnie bardzo kregoslup szyjny boli wiec moze choc na to by pomogly.

Dopiero dzis przed poludniem przeszla mi migrena a zaczela sie w czwartek popoludniu. Myslalam, ze umre bo byla polaczona z wysoka goraczka i przeziebieniem ;(
      • Gość: stef63 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga IP: 109.95.25.* 18.08.13, 20:03
        annt3 napisała:

dla mnie jedynie czopki wchodza w gre, tabletki w migrenie od razu wymiotuje, wiec nie ma sensu.
        > Kiedys mialam krople na wymioty, moze nawet podobna nazwa jak to, ale nigdy nie wyprobowalam, bo reakcja bylaby taka sama jak na tabletki.

Może Ty za późno bierzesz leki przeciwwymiotne? Te leki bierz zaraz jak zaczyna się migrena, a nie jak się już rozhula. Metoclopramid jest też w zastrzykach, czy jest w czopkach to nie wiem.
        To samo leki na migrenę, jeżeli bierzesz tryptany to też bierz od razu jak się atak zaczyna.
        Mnie te wszystkie leki typu: Dicofenac, Ketonal, Tramal, też nie pomagaja na migrenę, a tylko boli mnie po nich żołądek.

...Mnie bardzo kregoslup szyjny boli wiec moze choc na to by pomogly...

Jest coś takiego jak migrena szyjna. Może to wcale nie kręgosłup, a migrena daje takiego objawy.
        Radziłabym Ci iśc do dobrego neurologa. Kręgosłup i migrenę leczy neurolog. Migrena szyjna daje bardzo charakterystyczne objawy, łatwe dla rozpoznania przez neurologa, dla chorego niekoniecznie.
        • annt3 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 18.08.13, 21:10
          Może Ty za późno bierzesz leki przeciwwymiotne? Te leki bierz zaraz jak zaczyna
          > się migrena, a nie jak się już rozhula. Metoclopramid jest też w zastrzykach,
          > czy jest w czopkach to nie wiem.
          > To samo leki na migrenę, jeżeli bierzesz tryptany to też bierz od razu jak się
          > atak zaczyna.
          > Mnie te wszystkie leki typu: Dicofenac, Ketonal, Tramal, też nie pomagaja na mi
          > grenę, a tylko boli mnie po nich żołądek.

Biore leki szybko (tryptany, bo siatka innych lekow nie pomaga) z wymiotami zawsze mialam ostre ataki. Podczas migreny 24-30h moge caly czas wymiotowac (pozniej jakies kwasy sie zbieraja), nawet samymi mdlosciami sie dusze. Co z tego, ze wezme na czas skoro np. torecan jest za slaby albo moj organizm sie juz do niego nauczyl. Poza tym po paru h dzialanie leku mija.

> Jest coś takiego jak migrena szyjna. Może to wcale nie kręgosłup, a migrena daj
          > e takiego objawy.
          > Radziłabym Ci iśc do dobrego neurologa. Kręgosłup i migrenę leczy neurolog. Mig
          > rena szyjna daje bardzo charakterystyczne objawy, łatwe dla rozpoznania przez n
          > eurologa, dla chorego niekoniecznie.

Z kregoslupem szyjnym mam duzy problem, stwierdzone na zdjeciu orzez ortopede.
          Bol w kregoslupie szyjnym zaczal mi bardziej dokuczac po wypadku, migrena mi sie zaczela gdzies w podstawowce. Od zawsze bolala mnie bardzo szyja, ale zawsze myslalam ze to objaw przy migrenie. Moja mama juz po 60tce i skonczyly jej sie migreny, ale tez ma problem z kregoslupem szyjnym. Ona bierze Sirdalud i Poltram Combo.
          W najblizsza sobote ide do nowej neurolog podobno jest dobra. Dziekuje, ze napisalas o tej migrenie szyjnej, zapytam lekarki moze zaproponuje jakies nowe leczenie.
          • annthonka Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 19.08.13, 09:50
            Annt, przepraszam, że tak bezpośrednio zapytam, ale czy próbowałaś kiedyś po prostu sprowokować wymioty?
            Wiem, że samo uczucie jest straszne, ja mam wtedy wrażenie, że zaraz - pardon - mózg wyrzygam, ale często to właśnie przynosi ulgę.
        • annthonka Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 19.08.13, 09:47
          Gość portalu: stef63 napisał(a):

> To samo leki na migrenę, jeżeli bierzesz tryptany to też bierz od razu jak się
          > atak zaczyna.
          > Mnie te wszystkie leki typu: Dicofenac, Ketonal, Tramal, też nie pomagaja na mi
          > grenę, a tylko boli mnie po nich żołądek.

Popieram. Lepiej od razu walnąć tryptan, bo on zadziała, niż sobie psuć żołądek mało skutecznymi lekami.
          • annt3 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 19.08.13, 11:36
            Ja biore od razu tryptan plus popijam solpadeina max badz 2 solpadeinkami zwyklymi, do tego aviomarin i czopek torecanw. POzniej masc przeciwbolowa na kark, ktora i tak nie dziala bo wysusza sie na pyl.

Co do prowokowania wymiotow: mam bardzo silne mdlosci, wiec nie musze wymiotow prowokowac, same sie pchaja do wyjscia. Pozniej przychodzi czas, ze nie mam czym zwracac i sie dusze, bo to ciagniecie te mdlosci sa tak silne, to wtedy specjalnie pije troszke wody i zwracam na nowo, gdy mnie tak przetrzasnie na jakis czas sie uspokajam. Sory za opis ale osoby, ktore maja podobnie zrozumieja o co mi chodzi.
            • Gość: stef63 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga IP: 109.95.25.* 19.08.13, 17:23
              annt3 napisała:

> Ja biore od razu tryptan plus popijam solpadeina max badz 2 solpadeinkami zwyklymi, do tego aviomarin i czopek torecanw. POzniej masc przeciwbolowa na kark, ktora i tak nie dziala bo wysusza sie na pyl.

A próbowałaś brac sam tryptan bez innych leków?
              Może za dużo leków na raz?
              Ja też dużo wymiotowałam przy migrenie, ale odkąd mam w miarę trafiony tryptan (Relpax) to już nie muszę nic brac przeciw wymiotom. Relpax załatwia u mnie sprawę wymiotów.
              • annt3 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 19.08.13, 18:20
                Solpadeine plus tryptan to chyba nie az tak duzo. A jak nie mam aviomarinu pod reka to tylko torecan. Z tryptanow co uzywalam to almogran, jeszcze tylko 2 zostaly ;( ( zniemiec od kolezanki) i jeszcze jakis inny z Niemiec, juz nie pamietam jak sie nazywal bo dawno te tabletki zjadlam i teraz juz nie moge ich zalatwic. Kiedys bralam cinie, ale wole sumigre.
                W Polsce pochodze z malego miasta i tutaj ciezko znalezc inny tryptan niz cinie czy sumigra.
                A Ty relpax bez problemu u siebie kupujesz? Jak czesto masz migreny i ile trwaja?
                Jak to jest z tryptanami sinie i sumigra to 1 generacji a reszta bo jakies bardziej skuteczniejsze, ze np mozna ciut pozniej brac?
                W przyszlym tyg jade do Francji, nie wiem czy recepta wypisana w Pl tam dziala. Moze dzieki temu bym jakies nowsze tryptany dostala.
                • annthonka Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 19.08.13, 19:31
                  We Francji jest dostępny Almogran, więc jeżeli by Ci się udało go kupić to by było super.
                  • Gość: stef63 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga IP: 109.95.25.* 19.08.13, 20:27
                    Przypomniało mi się ten tryptan, którego nazwy nie pamiętałam to Amigrenex, tani - ale nie dla mnie.
                    Jak masz problem z kupieniem leku w stacjonarnej aptece, to może zamów w aptece przez internet, a odbierz w stacjonarnej - tylko musisz miec receptę. Przez net może byc nawet taniej.
                    Są jeszcze tryptany w aerozolu do nosa i chyba pod język, zapytaj neurologa. Było o nich na tym forum, ale nie pamiętam jak się nazywają. Może taki byłby lepszy dla Ciebie, bo jak sobie psik zrobisz do nosa to go nie zwymiotujesz.
                • Gość: stef63 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga IP: 109.95.25.* 19.08.13, 20:18
                  Spróbuj najpierw zażyc sam tryptan, zobaczysz jaka będzie reakcja Twojego organizmu.
                  Poproś lekarza o receptę na Relpax 40 mg - w opakowaniu są 2 tabletki, koszt od 40-46 zł (zależy od apteki). Mnie właśnie neurolog powiedział, że wielu pacjentów dużo lepiej reaguje na Relpax niż na inne tryptany. Ja po Relpaxie próbowałam brac Cine i jeszcze jakiś na A, (ucieła mi nazwa w tej chwili - pisałam o nim na tym forum), połaszczyłam się na cenę i szybko wróciłam do Relpaxu. Wcześnie brałam Imigran i Zomig i szału nie było.
                  Mnie Relpax przepisuje lekarz pierwszego kontaktu (ale mam takiego lekarza, który nie robi problemu z receptami). Raz jeden rodzinny kazał mi przynieśc kartkę od neurologa, że może mi takie leki przepisywac, kartkę przyniosłam (kartka ważna rok), a teraz bez kartki inny mi przepisuje bez problemu. Do neurologa są mega kolejki w mojej przychodni.
                  Jeżeli w aptece nie ma Relpaxu wtedy kiedy przychodzę, to zawsze sprowadzą mi na drugi dzień. Nie ma problemu jak jest w hurtowni. Raz jeden zdarzyło mi się, że w aptece "cefarmowskiej" nigdy nie słyszeli o takim leku jak Relpax, w innych nie ma problemu.
                  • annt3 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 19.08.13, 22:52
                    -We Francji jest dostępny Almogran, więc jeżeli by Ci się udało go kupić to by było super.

Sprobuje, mam carte vital (ubezpieczenie), ale nigdy nie bylam tam u lekarzy i nie wiem jak to dziala. Z tego co sprawdzalam w necie jest tam ulga 65% na ten lek.

W sobote pogadam z neurologiem i poprosze o relpax chyba, ze przepisze cos innego i bede testowac.

Ja mam tak, ze gdy nawet tryptan pomoze pozniej to po kilku dniach/ do 2 tyg gdy przychodzi nowa migrena to trwa duzo dluzej i jest bardziej meczaca. Jakbym od tego nie mogla uciec i swoje musiala odlezec.
                    stef63, annthonka i wiech1237 bardzo wam dziekuje za rady. Dobrze, wiedziec ze ktos ma podobnie i rozumie to co czlowiek przezywa.
    • annt3 Re: czestsza migrena 24.08.13, 13:36
      Bylam dzis u nowego neurologa ( pewnie 6 albo 7 do tej pory).
      na dzien dobry uslyszalam co taka mloda dziewczyna u niej robi..
      Przepisala mi Flunarizinum, zalezalo mi zeby przepisala lek przeciwwymiotny. Powiedziala, ze nie ma innego leku w czopkach niz torecan, ktory niestaty juz na mnie nie dziala. Wypisala recepte na tabletki Ondalek 4mg- znacie ten lek??. Zapytalam o tryptany o Relpaxie czy Almogramie nie miala pojecia. Stwierdzila, ze przepisuje tylko cinie bo najtanszaa i dodala, ze mam sie decydowac bo nie bedzie tracic swojego czasu na mnie. Po wypisaniu recepty wstala i poszla wolac kolejnego pacjenta ... Bylam w szoku, czekalam na wizyte 3 miesiace i po 5minutach taki tekst ( a zapytalam sie tylko o tryptany i lek przeciwymiotny). Ja nie wiem dlaczego mam takiego pecha, ze trafiam na lekarzy, ktorzy nie maja pojecia o migrenie, nawet nie znaja lekow ;(
      Jedyny plus to to, ze po niemal 20latach z migrena dostalam skierownie na rezonans, dopiero w domu zauwazylam ze nie ma na nim mojego nazwiska ;(
      • annthonka Re: czestsza migrena 24.08.13, 15:16
        Annt3, jeżeli masz taką możliwość finansową to wybierz się prywatnie do porządnego lekarza, który po pierwsze ma pojęcie o migrenie, a po drugie potrafi zrozumieć i uszanować cierpienie drugiego człowieka. Bo na razie wygląda na to, że masz pecha do jakichś konowałów. Na górze forum masz wątek z przyszpilonymi namiarami.
        • annt3 Re: czestsza migrena 24.08.13, 17:27
          Ja jestem zalamana, bo wiecej sie z forum dowiedzialam niz od ¨lekarzy specjalistow¨.
          Sprawdzajcie, czy macie wszystkie dane na receptach czy skierowaniach bo pozniej problem. Przez mysl mi nie przeszlo, ze mozna zapomniec o wpisaniu imienia i nazwiska na skierowaniu na badania :/
      • Gość: stef63 Re: czestsza migrena IP: 109.95.25.* 26.08.13, 21:08
        Idź prywatnie do dobrego neurologa.
        Najtańszy tryptan nie znaczy najlepszy, na mnie Cinie źle działał.
        Po Flunarizinum się tyje i chce się spac, mnie nie pomógł na migreny, a tylko po nim przytyłam i myślałam, że spadnę z krzesła w pracy tak mi się po nim chciało spac (brałam 2x dziennie). Już nie biorę, ponieważ i tak nie było efektu. Spróbuj jednak kupic Metoclopramid przeciwko wymiotom, jest tani, jak nie pomoże to niewielka strata, ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała jak działa na Ciebie.
        • annt3 Re: czestsza migrena 26.08.13, 23:01
          stef63, dzis juz kupilam Flunarizinum, mialam zapisane tabletek na 3 miesiace, ale wzielam tylko 30 tabletek zeby wiedziec jak na mnie dziala i czy pomoze. Przynajmniej bede wiedziec, ze sprobowalam.
          Jutro juz wyjezdzam i nie zdaze leciec po recepte na Metoclopramid. Cos mi sie kojarzy, ze mam jakies krople przeciwymiotne moga to byc wlasnie, ale na pewno sa przeterminowane. Musze to sprawdzic jak wroce do Fr.
          Dzis nie moglam dostac Ondaleku, moze jutro w aptece zamienia mi to na metoclopramid.
          • annt3 Re: czestsza migrena 04.09.13, 17:07
            Biore Flunarizinum 1 dziennie wieczorem 5mg od 9 dni i na razie nie widze skutkow ubocznych. W dzien chce mi sie spac, ale wczesniej przed stosowaniem tego leku tez tak mialam.
            Od dluzszego czasu zauwazylam, ze naczynia wypadaja mi z rak. Np szklanka wydaje mi sie, ze chwycilam dobrze a ona spada, dzis przy wycieraniu rozbilam miske. bede musiala znalezc dobrego lekarza.
    • salomea2505 Re: czestsza migrena, torecan nie pomaga 14.09.16, 18:20
      Nie radzę brać leku Metoclopramidum jesli ktokolwiek miał depresję czy objawy podobne do depresji, stany lękowe. Jest bardzo wrażliwy. Po tym epizodzie z tym lekiem odradzam. Swego czasu znalazłam na ulotce ze ostrzegają przed braniem osoby mające myśli samobójcze czy depresję. Uwaga może być nawrót choroby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka