Dodaj do ulubionych

Cinie a słuch

30.05.14, 10:09
Witam serdecznie,
mam pytanie do tych którzy biorą od lat Cinie (ja biorę od 10 lat,kilka tabletek 50 mg na miesiac) czy zauwazyliście u siebie pogorszenie słuchu? Ja niestety muszę już nosić aparat i z każdym rokiem jest gorzej.. I tak się zastanawiam czy to przypadkiem nie jest jakiś skutek uboczny Cinie...
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Cinie a słuch 30.05.14, 14:30
      Ja biorę po 100 mg, z podobną częstotliwością do Ciebie, ale nie zauważyłam u siebie pogorszenia słuchu.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Cinie a słuch 31.05.14, 02:20
        ja nie biore Cinie, biore Maxalt

niemniej jednak tryptany znajduja sie w grupie lekow ototoksycznych,
        to znaczy powodujacych zaburzenia sluchu jak:
        - dzwonienie w uszach (tinnitus), normalne dzwieki zbyt glosne, zawroty glowy itp.
        na liscie nie ma ubytku sluchu, ale nie jest powiedziane ze tak nie moze byc.
        jednakze, ubytek sluchu byl donoszony jako mniej czesty skutek uboczny Imitrexu (sumatriptan succinate)

Ear, Nose, and Throat: Frequent were sinusitis, tinnitus; allergic rhinitis; upper respiratory
        inflammation; ear, nose, and throat hemorrhage; external otitis; hearing loss; nasal inflammation;
        and sensitivity to noise. Infrequent were hearing disturbances and otalgia. Rare was feeling of
        fullness in the ear(s).

nie jest podane czy ubytek jest trwaly, czy tez przejsciowy.

ang., PDF:
        Tekst linka

pierwszy link, w jez ang.
        hearing loss

A jakiego typu masz ubytek sluchu?

Minnie
        • effi23 Re: Cinie a słuch 01.06.14, 21:04
          U mnie zaczęło się od szumów, tracę mniej więcej 10 decybeli rocznie na każdym uchu.. mam 35 lat a slyszę jak 80 latka... gdy nadchodzi migrena szumy się powiększają, mam niejasne przeczucie, że może to być związane z cinie ale oczywiście żaden laryngolog tego nie potwierdził i machał ręką..
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Cinie a słuch 01.06.14, 23:29
            aby stwierdzic na pewno czy to z pewnoscia od Cinie, to trzeba by isc do otolaryngologa.
            OTO- laryngologa, nie laryngologa.

Zrobic badania, dokladny wywiad.
            czy np w rodzinie, nawet dalszej, jest ktos z problemami ze sluchem. czy ktos w rodzinie stracil sluch na starosc. nie kazda starsza osoba traci na starosc sluch w jakims znacznym stopniu, zauwaz. kazdy prawie ma przytepiony, ale nie kazdy musi uzywac mocny aparat.
            No i jakiego typu jest ten ubytek.
            Czy na pewno to sie zaczelo w momencie gdy zaczelas brac Cinie? bo moze to przypadek, moze wydaje ci sie?
            tak tylko sprawdzam.

szumy uszne moga wskazywac na Cinie, ale moga tez wskazywac na zaburzenia z blednikiem a wiec neurologiczne.

summa summarum, dobrze by bylo gdybys znalazla sobie dwoch dobrych specjalistow:
            - OTOlaryngologa
            - neurologa

dla neurologa przygotuj wydruk o Cinie gdzie jest wyraznie, wolami napisane ze powoduje
            UBYTEK SLUCHU. podkresl to albo zaznacz mazakiem na czerwono, rozowo, zielono :)
            pokaz lekarzowi
            i z naciskiem powiedz ze wlasnie od jakiegos czasu (podaj ile to trwa, dokladnie) czujesz ze tracisz sluch.
            dobrze tez by bylo gdybys miala juz przygotowane audiogramy ( grafik ile sluchu tracisz, i dobrze jakbys miala z kazdego roku). i niech neurolog zajmie sie tym - porzadnie.

Nie daj sie zbyc. :)

z tego linku po ang. niestety,
            dowiedzialam sie ze wprawdzie Maxalt i Zomig rowniez sa ototoksyczne to w ich skutkach ubocznych ubytek sluchu nie wchodzi, przynajmniej poki co -
            Maxalt -Zomig

natomiast Imitrex i Amerge - tak, powoduje ubytek.

At the present time, neither of these drugs are listed as having hearing loss as a side effect. However this does not mean they never cause hearing loss. It may just not have been reported yet. Your case may be a good example. I say this because two of the drugs in this class–Amerge (Naratriptan) and Imitrex (Sumatriptan) (notice the “triptan” endings) both are listed as causing hearing loss.

Na czas terazniejszy, zaden z tych lekow -Maxalt (Rizatriptan) and Zomig (Zolmitriptan)
            nie ma w swoich efektach ubocznych ubytku sluchu. Co nie oznacza ze tego nie moze nigdy powodowac. Tylko nie bylo to nigdy jeszcze zgloszone. Twoj przypadek moze byc dobrym przykladem ( Minnie-tu ktos zastanawia sie czy od Maxalt albo Zomig mogl mu sie popsuc sluch)
            Mowie to, poniewaz dwa inne tryptany (zwroc uwage na koncowke- 'tryptany') -
            - Amerge (Naratriptan) and Imitrex (Sumatriptan)
            maja w swoich efektach ubocznych podany ubytek sluchu.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka