Dodaj do ulubionych

leczenie profilaktyczne

02.08.05, 21:38
Bardzo Was proszę zróbmy taką małą sondę jakie leki bierzecie aby zapobiegać
migrenie i na ile są one skuteczne. Wiem, że ta tematyka pojawiała się w
różnych postach ale mielibyśmy wszystkie informacje zebrane w jednym wątku.
Ja ostatnio przez pół roku brałam Topirmat 100 mg dziennie. Niestety poza
uciążliwym drętwieniem twarzy i rąk żadnych zmian nie zauważyłam. Czekam na
informacje od Was. Pozdrawiam dziś wyjątkowo bez migreny. M.
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: leczenie profilaktyczne 03.08.05, 08:56
      jest dosyc sporo lekow majacyh na celu zapobieganie migreny.

ja juz nie pamietam wszystkich dokladnie- amytriptylina, Luvox, Sibelium,
      Methysergide, Sandomigran, propranolol, verapamil...

Niestety- dla mnie byly niezbyt skuteczne..
      Venus

• oskar17 Re: leczenie profilaktyczne 03.08.05, 13:54
      Ja biorę divascan i działa- nie od razu- dopiero po kilku miesiącach brania.
      Lekarka przepisała mi 3 tabletki dziennie i dosyć szybko pomogło, teraz
      postanowiłam ograniczyć do 2 tabletek. Ponieważ moja migrena ma podłoże typowo
      hormonalne inna neurolog przepisała mi w międzyczasie leki odwadniajace, które
      bierze się przed menstruacją, ale sie nie sprawdziły wiec wróciłam do divascanu.
      Sama nie wiem czy lepiej codziennie sie nim faszerowac, czy raz w miesiącu
      umierać przez 3 dni-wtedy nie działa nawet imigran.
    • rupertgiles Re: leczenie profilaktyczne 04.08.05, 14:35
      Ja od niedawna próbuję Mariomigranu. Jest to eliksir ze złocienia maruny, czyli
      angielskiego Feverfew - coś, co profesor Severus Snape mógłby polecać na bóle
      głowy :)))) Bardzo gorzkie lekarstwo, ale po zmieszaniu z sokiem owocowym OK.
      Czy działa? Za wcześnie, żeby coś powiedzieć.
      • kajteczek Re: leczenie profilaktyczne 09.10.06, 14:13
        rupertgiles ! w jakiej dawce bierzesz Mariomigran??
        Proszę odpisz, bo ja biorę 10 ml dziennie i zastanawiam się, czy nie zwiększyć
        dawki.
    • dianahortensja Re: leczenie profilaktyczne 11.08.05, 23:18
      Cześć,

Brałam wiele leków profilaktycznych, ale niestety żaden nie podziałał na
      dłużej. Oto (długa i mało skuteczna...) lista:
      Divascan, Cinnarizinum, Propranolol, Depakine Dhrono, Coffecorn Forte,
      Flunnarizinum, Dihydroergotamina, Amizepin, Vinpoton, Bioxetin, Seronil.

Mogę natomiast polecić intensywne masaże fragmentu dłoni - przestrzeni pomiędzy
      kciukiem a palcem wskazującym tuż przy kościach. Można zrobić samemu nawet w
      autobusie lub w pracy, a naprawdę pomaga przy początkach bólu.
      Pozdrawiam,
      Diana
      • melin1 Re: leczenie profilaktyczne 14.08.05, 22:45
        Ja mam bardzo dobre doswiadczenia z depakine chrono . Boirę juz od roku 2x 500
        mg i generalnie prawie zadnych bólów a jezeli już o o znacznie mniejszym
        nasileniu...Co do leku przerywajacego napad migreny to polecam maaxalt - bardzo
        skuteczny ale bardzo drogi - 2 tabl około 70 zł.
      • mamakluska Re: leczenie profilaktyczne 18.08.05, 09:51
        Cześć
        ja teraz biorę na zmianę co 2 miesiące Lucetam, Memotropil, Notropil,
        Nicergolin, Vicebrol, Vinpocentine, Cavinton i jak mam migrenę to Coffecorn
        forte a teraz mi dał neurolog Metindol na kłujące bóle. Powiem szczerze leczę
        sie od ponad roku i widze zdecydowaną porpawe.
        Pozdrawiam wszystkich bez B.G.
      • alkop5 Re: leczenie profilaktyczne 04.10.05, 20:10
        > Brałam wiele leków profilaktycznych, ale niestety żaden nie podziałał na
        > dłużej. Oto (długa i mało skuteczna...) lista:
        > Divascan, Cinnarizinum, Propranolol, Depakine Dhrono, Coffecorn Forte,
        > Flunnarizinum, Dihydroergotamina, Amizepin, Vinpoton, Bioxetin, Seronil.

Coffecorn forte to nie jest lek działający zapobiegawczo, a przerywający atak!
        Pozdrawiam, Alina
    • jajacek36 Re: leczenie profilaktyczne 20.08.05, 00:49
      mango32 napisała:

> Bardzo Was proszę zróbmy taką małą sondę jakie leki bierzecie aby zapobiegać
      > migrenie i na ile są one skuteczne. Wiem, że ta tematyka pojawiała się w
      > różnych postach ale mielibyśmy wszystkie informacje zebrane w jednym wątku.
      > Ja ostatnio przez pół roku brałam Topirmat 100 mg dziennie. Niestety poza
      > uciążliwym drętwieniem twarzy i rąk żadnych zmian nie zauważyłam. Czekam na
      > informacje od Was. Pozdrawiam dziś wyjątkowo bez migreny. M.
      witam, Amitriptilina 25 mg x2 dziennie,
      Depakine Chrono rowniez ,
      pozostałe niestety nie dzialaly na mnie

jacek
      • pocahontas3 Re: leczenie profilaktyczne 20.08.05, 09:30
        nie biorę leków w celach profilaktycznych. należę do tych szczęściarzy, którym
        pomaga Migea. zażywam ten lek od około roku czasu przy napadach. początkowo
        Migea bardzo skutecznie przerywała każdy migrenowy ból. obecnie ta skuteczność
        się zmniejszyła. ból powraca za kilka godzin i muszę brać kolejną tabletkę, a
        czasami kolejną następnego dnia. natomiast po kilku miesiącach stosowania tego
        leku zauważyłam, że stanowczo wydłuża przerwy pomiędzy napadami. u mnie od
        dwóch dość ostrych napadów w tygodniu do dwóch lub jednego w miesiącu i to ze
        zdecydowanie mniejszym natężeniem bólu (byc może również dlatego ustąpiły
        nudności i światłowstręt). wiele się również zmieniło w tym czasie w mojej
        sferze psychicznej, że tak to nazwę. w miewielkim stopniu jest to zasługa leku,
        ale to już raczej temat na odrębny wątek.
        pozdrawiam
        poca
        • mcbeal28 Re: leczenie profilaktyczne 30.11.05, 20:11
          pocahontas3 napisała:

> nie biorę leków w celach profilaktycznych. należę do tych szczęściarzy,
          którym
          > pomaga Migea. zażywam ten lek od około roku czasu przy napadach. początkowo
          > Migea bardzo skutecznie przerywała każdy migrenowy ból. obecnie ta
          skuteczność
          > się zmniejszyła. ból powraca za kilka godzin i muszę brać kolejną tabletkę, a
          > czasami kolejną następnego dnia. natomiast po kilku miesiącach stosowania
          tego
          > leku zauważyłam, że stanowczo wydłuża przerwy pomiędzy napadami. u mnie od
          > dwóch dość ostrych napadów w tygodniu do dwóch lub jednego w miesiącu i to ze
          > zdecydowanie mniejszym natężeniem bólu (byc może również dlatego ustąpiły
          > nudności i światłowstręt). wiele się również zmieniło w tym czasie w mojej
          > sferze psychicznej, że tak to nazwę. w miewielkim stopniu jest to zasługa
          leku,
          >
          Migea jest lekiem przeciwbólowym ii przeciwzapalnym- nie zapobiega bólom
          migrenowym np. jak divascan. Lek przeciwbólowy działa, a potem przestaje...
    • jajacek36 Re: leczenie profilaktyczne 21.08.05, 00:33
      A leki przeciwhistaminowe? Stosuje je ktos w profilaktyce?

np. Loratydyna,Zyrtec,Alertec...
      Przez pewniem czas brałem Zyrtec ,wyraznie lagodzilo ataki,zmniejszalo
      czestotliwosc...
      pozdr
      j.
      • venus22 Re: leczenie profilaktyczne 22.08.05, 19:50
        jest to raczej malo popularne ale czasami pomaga:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12154&w=22499420&a=22499420
        Zyrtec nie powinien byc brany z nastepujacymi lekami:

~ alprazolam (Xanax), diazepam (Valium), chlordiazepoxide (Librium), temazepam
        (Restoril), or triazolam (Halcion);
        ~ amitriptyline (Elavil), doxepin (Sinequan), nortriptyline (Pamelor),
        fluoxetine (Prozac), sertraline (Zoloft), or paroxetine (Paxil);

jednym z objawow moze byc silne oszolomienie.

Venus
        • jajacek36 Re: leczenie profilaktyczne 22.08.05, 21:16
          przeczytalem o histaminach i potwierdzam, ze 99% atakow mam po pokarmach zaw.
          histaminy.Wielokrotnie mowilem o tym neurologom,niestety bezskutecznie...
          Sam wiec polykalem Zyrtec itp. leki i było lepiej.

Niewielki wplyw na atak maja inne czynniki np. pogoda,pora roku..

No...przemeczenie,glod,stres owszem.Ale najczesciej mam po pokarmach
          np.cytrus,czekolada,potrawa z Vegetą...

pozdrawiam
          j.
          • venus22 Re: leczenie profilaktyczne 22.08.05, 22:45
            Wynika z tego ze byc moze pokarmy sa twoim najsilniejszym bodzcem.
            Powinienies koniecznie zaprowadzic pamietnik i starannie zapisywac przez min 3
            mies. co jesz i pijesz od rana do wieczora i kiedy jaki i co pomaga jak masz
            atak BG.
            Pomoze ci to ustalic na ktore pokarmy jestes najwrazliwszy.

Venus
            ps- Vegeta to przede wszystkim glutaminian sodu. Co prawda ostatnio widzialam
            Vegete gdzie pisalo bez GS ale ja w to nie wierze.
            • jajacek36 Re: leczenie profilaktyczne 22.08.05, 23:20
              pokarmy sa najsilniejszym bodzcem dla mnie, dlatego jadam jakies 30% tego, co
              normalny,przecietny Polak(dla zdrowych DZIWAK ).Dla zainteresowanych dodam
              pokarmy z mojej czarnej listy:
              wszystkie soki kartonowe,nawet te reklamowane ekologiczne np. kubusie, dalej:
              pepsi,coca cola(benzosan sodu), prawie wszystkie cytrusy (łącznie z cytryna),
              czarna herbata,wszystkie alkohole bez wyjatku, pieczywo z marketów...full
              syntetic!
              Natomiast kawa OK.Pije jej sporo z dobrym skutkiem, czasem "leczniczym"
              Dzienniczki juz prowadzilem,ale stracilem zapał.Dołowało mnie to!!!
              Wszystko mam w głowie...moze dlatego, ze menu mam wyjatkowo wąskie...

jj.
              • venus22 Re: leczenie profilaktyczne 04.10.05, 20:45
                zaluje doprawdy ze nie moge tych artykulow np. o zaleznosci pomiedzy histamina
                a migrena znalezc w jezyku polskim.
                co prawda nie sa juz swieze jesli chodzi o dzien dzisiejszy wiec moze wam
                majacym polski Google co sie uda znalezc.

Wtedy warto zaniesc to lekarzowi.

Venus
                • jajacek36 Re: leczenie profilaktyczne 05.10.05, 20:19
                  venus22 napisała:

... o zaleznosci pomiedzy histamina
                  > a migrena znalezc w jezyku polskim.
                  > >
                  > Wtedy warto zaniesc to lekarzowi.
                  > Venus
                  wielokrotnie mowilem o tym neurologom,widzialem ze ich to nie przekonuje.
                  np.biorąc Zyrtec, widze wyrazna poprawe,jak po zadnym leku p/migrenowym.
                  Na to neurolog: ale to lek na alergie...
                  I po rozmowie...

jj
          • joanna65m Re: leczenie profilaktyczne 22.10.05, 21:31
            czytałam o Waszych problemach z "głową", ja również mam takie. Brałam różne leki
            profilaktycznie np. divascan,propranolol, dyhydroergotamine i takie na
            uśmierzenie bólu - ibuprofen, pyralgin w tab.i w zastrzykach i mig-priv.Po wielu
            latach prób mogę powiedzieć, że częściowo wiem czego mam unikać by mnie nie
            dopadło. Z wcześniej przez Was mymienianych produktów na mnie jak przysłowiowa
            płachta działa: czekolada, kakao, orzechy, słodkie wino. Pozatym zupełnie nie
            toleruje zapachu perfum kwiatowych i potu.Z leków które wymieniłam na dzisiaj
            pomaga mi w pierwszej fazie (jak zaczyna się aura,lub jej brak)w korbowej dawce
            propranolol 60mg z 1 tab. pyralginu lub mig-priv. Bywa też tak,że natarczywy ból
            przychodzi bardzo szybko, a wymioty nie pozwalają mi wziąć tabletek to sama daję
            sobie zastrzyk z pyralginu 2ml.Po latach nauczyłam się z tym żyć, ale najgorsze
            jest to, że gdziekolwiek sie przemiszczając muszę zabierać ze sobę arsenał
            leków, bo sami wiecie, że tak do końca to nigdy nie jesteśmy pewni kiedy nas
            dopadnie.Życze dużo zdrowia. Pozdrawiam. joanna65m
          • mcbeal28 Re: leczenie profilaktyczne 30.11.05, 20:13
            jajacek36 napisał:

> przeczytalem o histaminach i potwierdzam, ze 99% atakow mam po pokarmach zaw.
            > histaminy.Wielokrotnie mowilem o tym neurologom,niestety bezskutecznie...
            > Sam wiec polykalem Zyrtec itp. leki i było lepiej.
            >
            > Niewielki wplyw na atak maja inne czynniki np. pogoda,pora roku..
            >
            > No...przemeczenie,glod,stres owszem.Ale najczesciej mam po pokarmach
            > np.cytrus,czekolada,potrawa z Vegetą...
            >
            > pozdrawiam
            > j.
            co do wegety- to nie sama vegeta, ale PRZEKLETY GLUTAMINIAN SODU. Kochani
            uważajcie na wszelkich sproszkowane potrway konserwowane tym paskuctwem!!!
            zdecydowanie nie polecam!!!
    • laverne Re: leczenie profilaktyczne 17.10.05, 18:58
      Divascan - chyba dziala, bo ataki sa rzadsze, ale u mnie powodem migren jest
      stres (a wlasciwie jego brak) wiec moze to tez wynik tego, ze im dluzszy staz
      pracy, tym bardziej organizm sie do stresu przyzwyczaja.
    • eswierk Re: leczenie profilaktyczne 22.10.05, 22:27
      Profilaktycznie najlepiej wykluczyć sprzyjające migrenie pokarmy! Wszędzie o
      tym piszą, ale czasami trudno odmówić sobie pleśniowego sera, czekolady czy
      przysłowiowego czerwonego wina! u mnie na migrenę działa cataflam z 20
      kropelkami dihydroergotaminy (recepta od neurologa) Polecam
    • mango32 Re: leczenie profilaktyczne 02.01.06, 18:33
      znalazłam taką tabelę z podsumowaniem skuteczności leków profilaktycznych:
      www.mp.pl/artykuly/?aid=9177
      Utworzona parę lat temu ale warto przeczytać :)
      • venus22 Re: leczenie profilaktyczne 02.01.06, 22:20
        www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=9177&_tc=E7FA622AE84A42B7A11016ECEEEAF286
    • activegirl Re: leczenie profilaktyczne 06.10.06, 16:25
      Przez cały czas biorę Polomigran, najsłabszy lek na migrenę.
      Dzięki nie mu, nie jest mi codziennie niedobrze jak to bywa podczas migreny.
    • mcbeal28 Re: leczenie profilaktyczne 06.10.06, 22:37
      biorę tegretol ( nie wywołuje u mnie skutków ubocznych)
      Po tym leku czuję się o wiele lepiej. Długo trwało ustalenie dziennej dawki.

• teresa995 Re: leczenie profilaktyczne 10.10.06, 21:12
        Ja profilaktycznie brałam divascan przez ok. 8 m-cy. Rzeczywiście bóle
        zmniejszyły swe nasilenie i częstotliwość. Później miałam wielomiesięczną
        przerwę i zaczęłam brać inne leki, które nie pomagały - m.in. dihydroergotaminę
        i jej podobne.
        pozdr
        • ewcik777 Re: leczenie profilaktyczne 11.10.06, 10:05
          Witam

Ja też brałam przeróżne tabletki. Divascan jest ok ale i tak bóle były co
          prawda mniejsze. Bardzo dobrze natomiast zareagowałam na Polomigran. Polecam.
          Tylko tabletki te są na receptę ale naprawdę nie drogie. Bierze się je 2
          ewentualnie 3 razy dziennie ale po serii bóle naprawdę na jakiś czas mineły. ja
          podobnie jak niektóre dziewczyny mam bóle o podłożu hormonalnym tzn przed
          okresem i w trakcie okołojajeczkowania. Teraz biorę hormony bo mam torbiel na
          jajniku i odpukać narazie nie mam bólów.

pozdrawiam
          • activegirl Re: leczenie profilaktyczne 14.10.06, 13:54
            ewcik777 napisała:

> Witam

Ja też brałam przeróżne tabletki. Divascan jest ok ale i tak bóle były co
            prawda mniejsze. Bardzo dobrze natomiast zareagowałam na Polomigran. Polecam.
            Tylko tabletki te są na receptę ale naprawdę nie drogie. Bierze się je 2
            ewentualnie 3 razy dziennie ale po serii bóle naprawdę na jakiś czas mineły. ja

podobnie jak niektóre dziewczyny mam bóle o podłożu hormonalnym tzn przed
            okresem i w trakcie okołojajeczkowania. Teraz biorę hormony bo mam torbiel na
            jajniku i odpukać narazie nie mam bólów.
            pozdrawiam

Przez cały czas biorę Polomigran, najsłabszy lek na migrenę.
            Dzięki nie mu, nie jest mi codziennie niedobrze jak to bywa podczas migreny.

Długo bierzesz Polomigran?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka