Dodaj do ulubionych

czy to migrena?

22.11.05, 23:36
witajcie, jako ze jest to forum poswiecone migrenie, to mam nadzieje, ze
bedziecie wiedzialy w tej kwestii wiecej niz ja. Otoz od kilku m-cy co jakis
czas boli mnie glowa.Trzy m-ce po urodzeniu dziecka zaczelam brac
Cilest.Bralam go juz wczesniej, wszystko bylo w porzadku dlatego nic nie
zmienialam.Tymaczasem pojawily sie bole glowy.Nie wiem tak naprawde czy to od
tego...wiecie same jak to jest z malym dzieckiem-czlowiek niedospany,
rozdrazniony, teraz mamy troszke nerowowki z przeprowadzka do nowego
mieszkania...tak to sobie tlumaczylam.Bole glowy -najczesciej pulsujacy w
skroniach, albo bolace oczodoly albo z tylu glowy razem z karkiem wystepowaly
2-3 razy w m-cu.Zazwyczaj wystarczylo wziac apap i na drugi dzien bylam jak
nowo narodzona (no prawie;)).Ostatnie tygodnie jednak sa koszmarne.Bol nasila
sie wieczorem, w ciagu dnia cmi jakby, mam lekkie mdlosci i zadne leki nie
pomagaja.W krzyku rozpaczy i z "rozkazu" meza odstawilam Cilest w polowie
opakowania (wiem wiem zle zrobilam ale na ulotce jest napisane, ze jak bol
jest bardzo silny to mozna przerwac).Dostalam okres i...glowa dalej boli:((
Czy to jeszcze dzialaja hormony z Cilestu?
Czy to migrena czy cos innego?
Boli mnie oczywiscie kregoslup w czesci ledzwiowej (9kg do obsluzenia a
jakze!) oraz szyjnej.Tak naprawde to czesci szyjnej i barkow w ogole nie
czuje...Cisnienie mam w normie albo nizsze niz normalne.
Nie wiem juz co robic, wyobrazam sobie ze cos mam w tej glowie...pomozcie!
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: czy to migrena? 23.11.05, 16:13
      hmmm, nikt nie odpowiedzial...
      no coz, bylam u lekarza internisty (najlepszy w przychodni, hehe), powiedzial ze
      to bole miesni od pozycji wymuszonej (tj schylanie i pochylanie sie nad Mlodym)
      i przydalby mi sie relaks, masaz i odpoczynek.Przepislam masc do smarowania i
      masazu oraz tabletki nie na glowe, tylko na rozbicie tych napietych miesni (cos
      takiego).Zapytalam o migrene (troche Was tu poczytalam) a on ze migrena to aura,
      bol z jednej strony, bol napadowy....z tego co tu przeczytalam to jednak
      niekoniecznie, prawda?
      Poki co zaaplikowalam sobie Iburom maks i glowa jakby lepiej, ale szyja i plecy
      bola nadal...a moze on ma racje?
      • venus22 Re: czy to migrena? 23.11.05, 22:18
        Witam, cierpliwosci :) odpisze jak bede miala wiecej czasu..

Venus
        • venus22 Re: czy to migrena? 24.11.05, 08:29
          Witam ponownie!
          lekarz ktory uwaza ze migrena to jak boli po jednej stronie i jest z aura, nie
          wzbudza we mnie zaufania.
          jak juz sama widze zauwazylas migrena moze objawiac sie roznie, a migrena z
          aura nalezy do znacznej mniejszosci, do ok. 20% wszystkich migren.

Migrena, zdarza sie, pogarsza sie niekiedy wlasnie po urodzeniu dziecka, od
          tabletek antykoncepcyjnych, oczywiscie stres, wysilek niedopsypianie to tez
          odgrywa role ale jak ktos nie ma migreny to od tego raczej jej nie dostanie.
          Poza tym migrena u kobiety jest mocno zwiazana z cyklem hormonalnym wiec
          owulacje i miesiaczki moga powodowac wystapienie bolow glowy.

Piszesz ze zaczelas brac Cilest po urodzeniu dziecka. Byc moze, a nawet jest to
          prawdopodobne ze obydwa te zdarzenia mogly miec duzy wplyw na wystapienie bolow
          glowy (jesli to migrena) poniewaz w obydwu wypadkach jest jakas ingerencja w
          hormony.
          czasami jest tak ze po odstawieniu srodkow anty to trwa kilka mies zanim
          migreny ustapia, nie wiem dlaczego.
          A ze boli w czasie okresu- to akurat jest normalne w migrenie. Rowniez owulacja
          wywoluje okropne ataki migreny.

zacznij zapisywac kiedy i jak boli cie glowa, obserwuj cykl i moze okaze sie ze
          pewien zwiazek jest.

Mysle tez ze istotnie lepiej jest odstawic tabletki jesli bardzo glowa boli.
          Migrena moze podwyzszyc ryzyko wylewu sama z siebie, tabletki swoja droga,
          razem wiec ryzyko jest jeszcze wieksze.

Osobiscie uwazam, na pdstawie twojego opisu ze bol pewne elementy migrey ma.
          Pulsowanie, umiejscowienie w skroniach i oczodolach, bol z tylu glowy, bol
          karku - wszystko to wystepuje w migrenie.
          Rowniez fakt ze nie pomagaja leki i masz mdlosci - tez charakterystyczne w
          migrenie.
          fakt ze boli codziennie i ze bol nasila sie wieczorem jest mniej powszechny w
          migrenie ale nie wykluczony.

Jest taka forma bolu glowy ktora nazywa sie Chronic Daily Headache - Codzienny
          Chroniczny Bol Glowy. Wlasnie o nim niedawno dyskutowalismy. To moze tez byc to.

To ze boli cie kregolsup to nie mam pojecia czy moze miec zwiazek z twoimi
          bolami glowy czy nie. Ogolnie nie spotkalam sie aby w migrenie bolal kregoslup
          w czesci ledzwiowej, Ze szyja to tak, albo reumatyczne bole albo
          fibromialgiczne, to zdarza sie czesto.

Mysle ze jeszcze troche dluga droga aby zdecydowac czy masz migrene czy nie.
          Np warto by bylo pomyslec czy w twojej rodzinie (nawet dalszej) wystepowaly
          jakies bole glowy, padaczki, albo inne nuerologizcne objawy ktore pasowalyby do
          typowych lub "nietypowych" migren.
          czy np. jako dziecko lub pozniej mialas jakies problemy zdrowotne np okresowo
          bole brzucha polaczone z wymiotami, wrazliwoscia na swiatlo, dzwiek itp.. bole
          glowy przy miesiazczce, cokolwiek ci przyjdzie do glowy..

Mysle ze najlepiej by bylo abys udala sie do jakiegos neurologa, najlepiej
          ktory specjalizuje sie w bolach glowy.
          ja tu oczywscie troche o migrenach wiem, ale lekarzem nie jest wiec moje opinie
          mozna traktowac tylko "wskazowkowo"..

A jesli chodzi o te bole kregoslupa to mi na to pomagaja antybiotyki.
          zauwazylam to kiedy sie rozchorowalam na cos w rodzaju grypy i prawie zawsze
          jak biore jakis to pomaga mi to na bole w okolicy nerek (ale nerki mam zdrowe
          bo badam).
          A tak nawiasem moze to nerki? chciaz Mlody o wadze 9 kg to sporrrroo :)

jest co badac, szukac, wykluczac, nie zrazaj sie jesli bedzie to trwalo bo jak
          w koncu bedziesz miala prawidlowa diagnoze to i lecznie bedzie lepsze.

Poza tym- sprawdzalas czy nie masz chorych zatok, depresji, H Pylori (bakterie
          w brzuchu?

Venus

ps nie wiem czy doczytals ale w jesli by to byla migrena to wazne jest co sie
          je, ile sie spi, co sie wacha i takie rozne..?
          • mmala6 Re: czy to migrena? 24.11.05, 09:15
            Dziekuje Venus:-)

Jezeli chodzi o rodzine, to nie przypominam sobie jakichkolwiek chorob
            neurologicznych.Sama w dziecinstwie nic takiego, co piszesz nie mialam, nawet
            miesiaczki przechodze i przechodzilam dosc spokojnie tj tylko normalne bole
            brzucha ze dwa dni przed i pierwszy-drugi dzien okresu.Najczesciej obwalo sie
            bez tabletek przeciwbolowych.Przed ciaza glowa mnie bolala sporadycznie i
            tabletka typu apap skutecznie to eliminowala.Wlasciwie pierwszy powazny bol
            glowy, ktory mnie zaniepokoil byl jednym z objawow ciazy (o czym nie
            wiedzialam), trwal pierwsze trzy m-ce (myslalam ze umre, glowe mi rozsadzalo a
            moglam brac tylko paracetamol i to nie za duzo).Po pierwszym trymestrze jak reka
            odjal.
            W czasie okresu glowa mnie boli dopiero teraz, wczesniej nie bylo zwiazku....

Codzienny Chroniczny Bol glowy, to brzmi troche przerazajaco!zwlaszcza
            "codzienny",musze o tym poczytac.

Kregoslup boli od koncowki ciazy i niestety teraz bedzie sie to nasilac, bo jak
            inaczej zajmowac sie niemowlakiem jak nie schylajac sie?;-)

Depresji czyba nie musze sprawdzac:-)nie mam jej na pewno, co do zatok.....nie
            wiem.Jakie sa objawy? kataru wieki nie mialam.Ta bakteria w brzuchu-nie mam
            pojecia, postaram sie sprawdzic.

Wczoraj maz wymasowal mi porzadnie barki i szyje, musze powiedziec ze troszke
            pomoglo ale glowa gdzies tam daleko nie inensywnie dalej pobolewa.Teraz z tylu
            glowy i troche w skroniach.I co zrobic z tym fantem?:(

Jezeli chodzi o diete, to owszem wcinam czekolade i duzo bialego
            pieczywa.Pomyslalam, ze moze to miec zwiazek, moja mame zawsze boli glowa po
            zjedzeniu bialych chrupiacych buleczek (ale czy to mogrena??raczej
            nie).Czekolady wiec nie jem JUZ trzeci dzien, gorzej z pieczywem bo cos jesc
            musze.O wysypianiu sie moge zapomniec na dobrych pare m-cy jeszcze wiec bez
            obawy, budze sie o "przepisowej"godzinie;-)

W zasadzie ta glowa boli mnie juz tydzien, tydzien temu odstawilam Cilest i ani
            na chwile nie przestala, co najwyzej jest to bardziej lub mniej dokuczliwe:(

Dziekuje jeszcze raz, tak jak myslalam, sprawa nie jest niestety prosta i
            jednoznaczna.
            Pozdrawiam:-)
            • venus22 Re: czy to migrena? 24.11.05, 20:55
              Ano widzisz jakie ciekawe rzeczy sie odkopuje jak sie troche pogrzebie w
              historii :)

jak widzisz mama jednak miala bole glowy, po bialym pieczywie, ktore czesto
              jest wymieniane jako migrenowy bodziec. Z tego wniosek ze mogla miec migrene
              tyle ze lagodna forme, nie dajaca jej bardzo uporczywych boli i nie
              przeszkadzajaca zbytnio w zyciu. normalnie przeciez glowa po jedzeniu nie boli..

jesli mozesz przypomnij sobie jak wygladaly twoje sporadyczne BG przed ciaza.
              czy byl to bol pulsujacy, czy musialas sie polozyc, czy przeszkadzal w
              funkcjonowaniu?
              W ciazy migrena jesli boli to zwykle pierwszy trymester jest najgorszy.
              Niektore kobiety majace migrene odczuwaja poprawe w czasie ciazy, ale niektorym
              wlasnie w ciazy migrena dopiero sie ujawnia.

czekolada i biale pieczywo, zolte sery, sledzie, kiszone ogorki, kiszona
              kapusta, pomidory, truskawki, banany, cebula, boczek, owoce cytrysowe, sok
              pomaranczowy, to sa pwszechnie znane bodzce wywolujace BG w migrenie.
              z tymi bodzcami jest jednak tak ze nie zawsze i nie kazdemu szkodzi ten sam.
              ale zwykle czekolada, zolte sery, topione i splesniale tez, to powoduja bole u
              wiekszosci.

jesli twoja mama byla wrazliwa na biale pieczywo, szanse sa ze ty wobec tego
              tez i radzilabym ci sprobowac odstawic to kompletnie na co najmniej dwa
              tygodnie, przerzucic sie na placki ryzowe, w najgorszym wypadku na zytni chleb.
              (Placki ryzowe sa bardzo dobre z maslem i sola)

Potem stopniowo wprowadzac biale z powrotem, jesli zauwaysz pogorszenie to
              lepiej zrezygnowac z tego calkowicie.

jesli pomagaja ci masaze to radzilabym poprosic lekarza o skierowanie na serie
              zabiegow u masazysty. na pewno zbite, zdretwiale miesnie moga jesli nie byc
              przyczyna napieciowych bolow glowy to pogarszac sytuacje w migrenie. Bowiem
              scisniete miesnie powoduje usciski na naczynia krwionosne przez co gorzej krazy
              krew, dostarcza mniej tlenu itd.

najbardziej niepokoi mnie fakt ze u ciebie bole pojawily sie w okresie ciazy.
              to by bardzo wskazywalo na zwiazek z hormonami a co za tym idzie, ze jednak
              migrenowe.

Sprobuj jeszcze pobrac troche, oczywscie po uzgodnienu z lekarzem, magnez i
              zelazo. Przy anemii na pewno mozna miec bole glowy a przy braku magnezu tez.

I zastanawia mnie ten kergoslup. tak sie sklada ze mnie zaczelo tak bolec po
              poronieniu, bolalo dopoki jak pisalam przypadkiem nie wzielam na co innego
              antybiotyku.
              Dlatego tak mysle ze moze niekiedy jest to jakas infekcja..
              watpie jednak aby lekarz zechcial ci przepisac na to antybiotyk, i jaki tez nie
              pamietam ale chyba teracyklina. wiec nie mam pojecia co by tu zrobic. Zreszta
              gwarancji ze pomoze -tez nie daje..

CHBG- tak brzmi niewesolo, mam nadzieje ze to nie to, mam nadzieje ze w miare
              uplywu czasu hormony ci sie unormuja i bole ustana.

jesli nie mialas katarow to slabe szanse na chore zatoki, Ale zawsze dla
              swietego spokoju przy okazji mozesz udac sie do laryngologa. Moze powinnas udac
              sie do endokrynologa i sprawdzic swoje hormony? i moze niech internista zrobi
              ci test na te bakterie H. Pylori. Tez dla swietego spokoju. A juz na pewno
              polecam wizyte u dobrego neurologa.

na poczatku jest zawsze duzo roboty...

Venus

• mmala6 Re: czy to migrena? 24.11.05, 22:39
                Venus, jeste niezrownana!:-) Mam tylko pytanie techniczne dot.bialego pieczywa?
                czy to chodzi o make pszenna? bo w takim razie cala reszta rzeczy typu ciasta,
                placki itp na mace pszennej tez odpadaja, tak?
                Chleb zytni lubie wiec ok, placki ryzowe to moj synek wcina, ja nie przepadam;-)

Troszke mnie przegonilas po tych lekarzach a ja nie mam kiedy do nich
                chodzic;-)No ale coz...na masaz profesjonalny juz sie zapisalam.Po poludniu
                jakby sie nic nie dzialo, teraz znowu boli.Tak jak pislalam, wieczorem sie
                nasila, dziwne tak jakbym miala "sztywna" czaszke od szyji przez uszy do czola.
                Kregoslupem sie "nie przejmuj";-) krzyz mnie bolal od zawsze.A przynajmniej raz
                w roku mam bol "korzonkow"-rodzinne.Piszac, ze boli mnie od ciazy mialam na
                mysli, ze stale boli, nie dziwie sie wcale- noszenie dziecka, wozka, zakupow,
                schylanie sie itp itd-musi bolec.Podobnie pewnie z szyja.
                Poza tym wybieram sie do ginekologa wiec sprawdzimy ze jakies "babskiej"
                infekcji nie ma.
                Czy ginekolog moze mi dac skierowanie na zbadanie hormonow? jakie konkretnie
                hormony powinnam zbadac?
                Wypadaloby zrobic badanie krwi aby sprawdzic czy nie mam anemii... w sumie w
                ciazy mialam....nie wiem jak teraz.
                BG przed ciaza chyba nie byly zbyt uciazliwe bo nawet nie pamietam.Na pewno sie
                nigdy nie musialam klasc z ich powodu, nie trwaly dluzej niz pol dnia i jak
                pisalam zwykla tabletka z kiosku pomagala.Zadnego swiatlowstretu itp.

Kochana dziewczyna jestes:-)dzieki raz jeszcze.Jak sie czegos dowiem albo bede
                miala wyniki badan, to dam znac:-)

Faktycznie, sporo roboty!
                • venus22 Re: czy to migrena? 25.11.05, 22:18
                  Zawsze mi milo jak moge pomoc :)

jesli chodzi o biale pieczywo to przewaznie wymienia sie chleb i zwykle
                  nieslodkie bulki a ciasto to juz rzadziej, nawet nie przypominam sobie
                  specjalnie o tym ale to moze dlatego ze w koncu ciasta raczej nie je sie tak
                  jak pieczywa.

poza tym, czasami jest tak ze to tez zalezy od wyrobu np moze maka pszenna plus
                  drozdze bardziej ci szkodzi niz np maka pszenna plus proszek do pieczenia. np
                  takie kwasne biale chleby sa ponoc najgorsze. (chyba ze sfermentowanej maki czy
                  co)

najlepiej by bylo zaprowadzic
                  pamietnik przez co najmniej dwa miesiace i zapisywac co jadlas i pilas i kiedy
                  i jak bolala cie glowa. Mozna tez zapisywac w jakiej fazie cyklu sie jest i
                  wystapienie innych mozliwych bodzcow np pogoda, halas, zapachy itd. ale to juz
                  jest bardzo szczegolowe na poczatek proponuje zapisywac jedzenie i picie.

Ginekolog chyba moze wyslac cie na badania hormonalne jakie to juz przepraszam
                  nie pamietam. Ale mysle ze dobrze by bylo po prostu ogolnie sprawdzic czy np
                  tarczyca jest ok, te co przy miesiaczce sie wahaja, po ciazy i takie tam..

Roboty sporo ale pomalu pomalu, w miare moznosci..

Venus
                  ps moze bol nasila sie wieczorem bo jestes juz zmeczona? ja czuje sie gorzej
                  jak jestem zmeczona..
                  • mmala6 Re: czy to migrena? 25.11.05, 23:15
                    Venus, zmeczona to ja sie juz budze a wieczorem to nie wiem jak ten stan sie
                    nazywa;-))
                    Powaznie, nie jest tak zle.Te bole tak jakby pojawiaja sie i znikaja...nie wiem,
                    jakies takie bez ladu i skladu.
                    Wybieram sie do gina, jak juz wspomnialam, moze to faktycznie te nieszczesne
                    horomony bo mam jeszcze inne dziwne objawy (ale to juz nie na to forum;-)).
                    Chleba bialego nie jem.Masz racje, moja mame to boli ewidentnie po bialym
                    pieczywie, buleczkach.Ciasta i inne maczne rzeczy je normalnie i nie slyszalam
                    zeby sie skarzyla.
                    Prowadzenie pamietnika graniczy z cudem;-) postaram sie zapisywac przynjamniej
                    kiedy boli mnie glowa, zobaczymy co z tego wyjdzie.Tylko najpierw musi przestac
                    mnie bolec, aby mogla zaczac bolec od nowa, prawda?;-)
                    Dzieki i pozdrawiam:-)
                    • venus22 Re: czy to migrena? 26.11.05, 02:25
                      Bardzo chetnie poczytam o twoich innych dziwnych obajwach. Nigdy nic nie
                      wiadomo - juz nie raz okazalo sie tutaj ze objawy ktorych nie wiazano z migrena
                      wlasnie do niej anlezaly.
                      Np dretwienia reki, nogi, klopoty z pamiecia, koncentracja, z wymowieniem
                      czegos lub zrozumieniem, zaburzenia rownowagi, halucynacje wechowe, sluchowe,
                      wzrokowe, napady smutku, agresji, irytacji.... tyle na razie pamietam.

A prowadzenie pamietnika jest uciazliwe to prawda ale bardzo cenne. Wystarczy
                      nawet zwykly zeszyt podzielony na rubryki sniadanie 7-12, lunch 12-15 obiad 15-
                      20 itd i wpisywac. ostatnia rubryka boli, nie boli jak boli itp. Mozna zaczac
                      od zaraz :)

Teraz chyba mozna zreszta kupic rozne zeszyty moze sa i z podzialkami to by
                      jeszcze uproscilo sprawe.

:)

Venus
                      • mmala6 Re: czy to migrena? 26.11.05, 10:13
                        jezeli chodzi o obajwy, to nic z tych rzeczy co napisalas, to obajwy innego,
                        bardziej "babskiego" typu.Mysle, ze ginekolog wyjasni sprawe a przynajmniej
                        skieruje mnie na jakies badania.Posrednio moze to wywolywac migrene, gdyz
                        prawdopodobnie jest spowodowane nadmiarem prolaktyny....a wiec wahania
                        hormonow,a co za tym idzie- migrena.Mam nadzieje, ze to o to chodzi, bo jak nie,
                        to jestem w kropce.
                        Pamietnik.....kurcze, to tak jak przy odchudzaniu.;-)

Obiecuje, ze sie postaram:-)
                        • niutaki Re: czekolada 26.11.05, 20:09
                          ja prawie zawsze po ataku migreny muszę zjeść tabliczkę czekolady, po prostu
                          muszę, ale przed atakiem nie mam ochoty, tylko właśnie po.
                          • venus22 Re: czekolada 26.11.05, 22:46
                            hmmm, czekolada zawiera kofeine, magnez, pewnie cos jeszcze, moze magnezu ci
                            brak?

Venus
                            • niutaki Re:może:) w kazdym razie jak spotykałam się 27.11.05, 20:25
                              często ze zdaniem, że "po czekoladzie tak strasznie mnie głowa boli" to ja
                              zawsze zdumiona mówiłam: "po migrenie jem czekoladę, bo muszę".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka