trika13 25.01.08, 11:45 Jutro mam to badanie, trzymajcie za mnie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anthonka Re: Rezonans mózgu - idę na badanie 25.01.08, 11:57 Dobrze będzie - zobaczysz! Odpowiedz Link Zgłoś
trika13 Re: nie dałam rady :( 26.01.08, 20:48 Do badania nie doszło, dostałam ataku paniki (mam klaustrofobię) i kazałam przerwać zanim się na dobre zaczęło :( A był to aparat półotwarty. Teraz pozostaje mi poszukać aparatu otwartego albo zrezygnować z badania :( Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: nie dałam rady :( 26.01.08, 23:37 No coz nie ty jedna :) Klaustrofobia to powazny problem w tego typu badaniach, i nalezy go traktowac rownie powaznie. Tak ze nie miej do siebie wyrzutow o to - klaustrofobia to pewien problem zdrowotny, jakby nie bylo i nalezy ci sie specjalna troska. Czy mowilas lekarzowi ze cierpisz na klautrofobie? powinien ci dac np srodek uspokajajacy przed badaniem, lub jak mowisz starac sie o skierowanie na otwarta maszyne. probuj dalej, trzymam kciuki :) Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
trika13 Re: nie dałam rady :( 27.01.08, 14:55 Mówiłam o klaustrofobii - uznał, że półotwarty aparat wystarczy. Dla mnie jednak problemem jest bliskość tej ściany tuż nad moją twarzą - a półotwarty aparat jest otwarty na boki :( Gdybym leżała bokiem, to ok, widziałabym przestrzeń przed sobą, a tak... No nic, będę się dowiadywać gdzie w Warszawie można zrobić badanie w aparacie otwartym. Dzięki za wsparcie! Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: nie dałam rady :( 27.01.08, 19:54 wierze, ze przy klaustrofobii badanie jest niemozliwe:( zycze powodzenia w poszukiwaniu otwartego aparatu, no i zeby badanie sie pozytywnie skonczylo! a mialas nad oczami lusterko, w ktorym mozesz obserwowac zewnetrze? pewnie tak, ono w sumie w takich wypadkach niewiele pomaga... mnie sie osobiscie (na szczescie nie mam klaustrofobii) badanie b. podobalo, taka dyskoteka;) Odpowiedz Link Zgłoś
anthonka Rezonans w Warszawie 27.01.08, 22:33 Trika, ja robiłam rezonans w Enelmedzie na Gilarskiej. Nie wkładali mnie do żadnej rury, tylko położyli na stole, a nad głowę nasunęli aparat. Może coś takiego łatwiej Ci będzie przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
trika13 Re: Rezonans mózgu - idę na badanie 28.01.08, 15:51 Dzięki wielkie za ciepłe słowa. Jak wróciłam z tego badania i powiedziałam mamie, że nie dałam rady, dostałam od niej burę, że jestem niepoważna. Czasami obca osoba lepiej zrozumie niż ktoś bliski... Będę się dowiadywała o otwarty aparat, zadzwonię do Enelmedu. Raz jeszcze dziękuje! Odpowiedz Link Zgłoś
cristina4 Re: Rezonans mózgu - idę na badanie 29.01.08, 19:59 mialam badanie na otwartym... i tez nie dalam rady i przerwano badanie. zawolali mojego meza, stal i trzymal mnie za reke. wytrzymalam do konca Odpowiedz Link Zgłoś
kuuuuurcze Re: Rezonans mózgu - idę na badanie 01.02.08, 10:46 tez mam klaustrofibie i rezonas wspominam jako jeden z najgorszych koszmarów. osoby, które przeprowadzały mi badanie wiedziały, ze mam klaustrofobie, ale nic mi nie dały na uspokojenie ( co pozniej moja mama uznała za niedopuszczalne). ale przetrwałam, bo wiedziałam, ze musze. dusiłam sie strasznie, cały czas miałam zamkniete oczy. na domiar złego okazało sie ze musze wjechac jeszcze raz ibo jednak za dobrze nie widza co tam jest i musza wstrzyknac mi kontrast :/ a na samym poczatku wjezdzalam i wyjezdzalam kilka razy bo myslałam ze nie dam rady. w koncu sie udało :) Odpowiedz Link Zgłoś