Gość: meg22 IP: *.smrw.lodz.pl 22.11.08, 19:34 Możecie mi coś powiedzieć o stosowaniu tryptanów u osób z zapisaną epilepsją w wywiadzie? Ostatnio zaczęłam się niepokoić Z góry dziękuję Pozdrawiam meg22 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minniemouse Re: epi 22.11.08, 23:31 Nigdy nie slyszalam aby byly jakies p/wskazania. Tu znalazlam link po angielsku "efekt stosowania tryptanu u osob z padaczka" i na koncu pisze tak: ""The present findings indicate that triptan is effective for migraine-like post-seizure headache and may improve the QOL of epileptic outpatients. (author abst.)"" sciencelinks.jp/j-east/article/200703/000020070307A0050962.php jest to zurnal medyczny japonski ale sadze ze 'Japoncom' mozna wierzyc jakby nie bylo sa jednym z najlepiej rozwinietych narodow. CYTAT: aktualne "badania, wywiad" wskazuja ze tryptan jest skuteczny na migreno-podobne bole glowy po bolach wystepujacyh po drgawkach (po napadzie epileptycznym) i moze poprawic QOL- quality of life- jakosc zycia pacjentow z padaczka ("outpatient" to pacjent leczony w szpitalu ale w nim nie lezy tylko przychodzi na wizyty lekarskie i badania) tu znowu jest artykul (ang.) z website tylko o padaczce Epilepsy.com www.epilepsy.com/articles/ar_1063754930 i tam tez pisze ze najlepsze na bole migrenowe zwiazane z padaczka sa tryptany: CYTAT: For migraine headaches, which involve the blood vessels in the brain, prescription medications called triptans are especially effective. Brand names for various types include Imitrex, Zomig, Amerge, and Maxalt. Na migrenowe bole glowy z ktorymi wiaza sie naczynia krwionosne w mozgu leki na recepte zwazne tryptanami sa szczegolnie skuteczne. Nazwy handlowe roznych rodzajow to Imigran Zomig Amerge (naratryptan) i Maxalt. a zatem wnioskuje ze jedyny problem moze byc jesli bierze sie leki 'klocace sie' a tryptanami a sama padaczka raczej nie ma znaczenia. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg22 Re: epi IP: *.smrw.lodz.pl 23.11.08, 00:24 Dziękuję minnie. Uspokoiłaś mnie. Pozdrawiam meg22 Odpowiedz Link Zgłoś