Dodaj do ulubionych

Divascan a witamina C...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 19:12
Witam
Mam pytanie dot. leku Divascan. Zażywam go już około pół roku, w różnych dawkach i z różnym skutkiem. Ostatnio wyczytałam w Internecie, że leku nie należy łączyć z witaminą C. ( www.przychodnia.pl/el/leki.php3?s=3&d=e&p1=2&lek=726 )
Chciałam zapytać dlaczego? Mam problem z widocznymi naczynkami i żeby je uszczelnić powinnam zażywać witaminę C kilka razy dziennie. Tak też robiłam, nieświadoma tego, że jest to niewskazane. Czy któraś z Was wie jakie mogą być efekty uboczne?
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • krop-la Re: Divascan a witamina C... 19.03.09, 20:30
      Biore divascan juz 6 czy 7 rok.. czesto w okresie jesienno- zimowym
      zazywam witamine c w sporej ilosci i jak dotad nie zauwazylam
      abslutnie zadnego skutku ubocznego. Divascan bralam prfazez pierwsze
      2-3 lata 3 x 1, potem zwiekszylam dawke na 3 x 2 na dobe.
      Pozdrawiam!
      • minniemouse Re: Divascan a witamina C... 20.03.09, 21:41
        Nie znam sie na tym wiec nie moge nic doradzic ale moze farmaceuta
        bedzie mogl sie autorytatywnie wypowiedziec?

Minnie
    • Gość: abba Re: Divascan a witamina C... IP: *.net.pbthawe.eu 08.04.14, 04:03
      bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=418
      Divascan to inaczej Iprazochrom.
      "Iprazochrom (opis profesjonalny)

Działanie

Lek o działaniu przeciwserotoninowym, pochodna produktu utleniania adrenaliny – adrenochromu. Mechanizm działania leku polega na blokowaniu receptorów 5-HT1D. Wykazuje korzystne działanie w zapobieganiu objawom migreny. Zmniejsza przepuszczalność i kruchość naczyń krwionośnych. Podawany w dawkach terapeutycznych nie obniża ciśnienia tętniczego, nie wpływa na układ krzepnięcia, co sprawia, że może być stosowany bezpiecznie w leczeniu długotrwałym. Efekty leczenia obserwuje się po kilku tyg. lub mies. leczenia. Lek łagodzi trwające już bóle migrenowe, ale nie likwiduje ich całkowicie; w razie potrzeby zalecane jest jednoczesne podawanie innych leków przerywających napad migreny. Po podaniu p.o. na czczo szybko się wchłania, maks. stężenie w surowicy osiąga po ok. 1 h od podania, t1/2 wynosi ok. 2,2 h. Ok. 20% podanej dawki jest wydalane przez nerki w postaci niezmienionej. Brak danych dotyczących kumulacji leku w ustroju."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka