Dodaj do ulubionych

prof. Alina Bakunowicz-Łazarczyk

21.03.12, 10:30
Witam wszystkich, mam pytanie, czy ktoś z tu obecnych leczył i ewentualnie operował swoje dziecko u prof. A.Bakunowicz-Łazarczyk ordynator z DSK w Białymstoku? Chodzi oczywiście o zeza. Moja córcia ma 9 m-cy. Zbadana ok 1 m-c temu przez prof., okazuje się, że nie ma praktycznie żadnej wady wzroku (-0,5 i -0,25 i lekki astygmatyzm), dostała okularki z lciutkimi cylindrami (na ten astygmatyzm) i zaklejamy jej codziennie oczko raz jedno raz drugie po godzinie. Stwierdzono zez zbieżny niemowlęcy wrodzony (duży ok 30 stopni), który trzeba operować i pani prof. kazała przyjechać za 3 m-ce na kontrol, wtedy się umówimy na operację, bo mała musi skończyć rok. Czy ktoś z Państwa ma doświadczenia z panią profesor i ewentualnie jakie. Ufam jej i nie chcę zmieniać okulisty, ale wątpliwości dopadają, bo chodzi o MOJE dziecko. Rozumiecie, prawda? Proszę o jakiekolwiek informacje, z góry dziękuję;)
Obserwuj wątek
    • nawoj29 Re: prof. Alina Bakunowicz-Łazarczyk 25.03.12, 19:32
      Ja mam osobiste doświadczenie. Co prawda byłam u niej z moim dzieckiem jakieś 10 lat temu, więc być może coś się zmieniło. Z mojego doświadczenie jednak odradzałabym prof. jako operatora i lekarza prowadzącego. Przynajmniej 10 lat temu była z kategorii "raptusiewicz", wszystko szybko - badanie, diagnoza, operacja. parametry zeza badają ortoptystki-pielęgniarki, które zostały jedynie przeszkolone do badań. W szpitalu byłam jakieś pół roku temu i nadal widziałam tam te same panie ortoptystki-pielęgniarki. Miłe, ale jednak bez profesjonalnego wykształcenia. Inna sprawa, że tak małe dziecko jak u Ciebie, trudno zbadać.
      Co do samej pani prof. to gdy byłam u niej na konsultacjach w szpitalu i w gab. prywatnym, bardzo krótko przyjmowała pacjentów, to było te 10 lat temu. Przy okazji badań ortopt. w zeszłym roku rozmawiałam z paroma mamami, które leczyły u niej dzieci, ale nie do końca były wyleczone. Nie jest to jednak pełna statystyka. Trudno wypowiedzieć mi się na temat jej skuteczności.
      Osobiście jeździłam do dr Wójcik do Krakowa i byłam zadowolona. Dr Wójcik mówiła mi, że nasza prof. była u nich w szpitalu (gdy był tam odział leczenia zeza) i szkoliła się w operowaniu czy leczeniu zeza. Jednak zawsze lepiej pojechać do specjalistów, którzy w zezach specjalizowali się wiele lat - taka jest moja opinia. Białystok nie specjalizuje się w zezach. W Krakowie są okulistki, które mają duże doświadczenie w leczeniu zeza, przepracowały wiele lat na oddziale leczenia zeza i niedowidzenia, np. dr Wójcik (jest już przed emeryturą), dr Kaczmarek. Wiele osób na tym forum chwali też dr Jochan z Katowic. Może wybrałabyś się do którejś z nich, choćby na badanie i diagnozę. Myślę, że byłabyś spokojniejsza, gdyby diagnoza się potwierdziła.
      Powodzenia. Może wypowie się ktoś z nowszymi doświadczeniami.
      • sylwik15 Re: prof. Alina Bakunowicz-Łazarczyk 27.03.12, 20:42
        Dzięki serdeczne za jakakolwiek opinie, właśnie takie mam wrażenie, ze ta diagnoza była taka na szybkiego, a w dodatku uparla sie, ze mała ma typowy zespol "moebiusa", a z tego co czytałam na temat tej choroby, to moja mała na pewno tego nie ma, zero objawów. I dlatego głownie mam wątpliwości, jak mozna wydać taka diagnozę (to na prawdę poważna wada wrodzona) bez żadnych badań. Dzięki, jednak wybiorą sie do Krakowa, szkoda, ze odpuscilam pierwszy termin, teraz znów będę musiała czekać;( Pozdrawiam;)
    • hubi03 Re: prof. Alina Bakunowicz-Łazarczyk 02.09.12, 20:48
      Tak. Ja jestem osobą, która była operowana w DSK u pani profesor Łazarczyk. Tak pani profesor ma rację bo sam miałem zeza obu oczu, który pani Profesor usunęła w lipcu 2010 roku na jednym oku oraz w lipcu 2011 roku na drugim oku. Sam mam astygmatyzm i do tej pory noszę okulary. Mam teraz 18 lat i się ciesze z tego, że mam to za sobą. Pani profesor jako jedyna postawiła poprawna diagnozę bo poprzednia okulistka spierdoliła mi wzrok. Może jej pani spokojnie zaufać. Pani profesor Łazarczyk jest dalej moim lekarzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka