bbetka_1 19.08.11, 15:45 Ueckermünde, to niewielkie niemieckie miasteczko położone przy ujściu Wkry do Zalewu Szczecińskiego. Zachowało się tu urokliwe stare miasto, jest port i zamek, a dużą atrakcją jest ZOO (bywaliśmy, gdy córcia była mała). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbetka_1 Re: Ueckermünde 19.08.11, 15:48 W miasteczku wszędzie można spotkać zabawne posągi/postacie Na koniec dokleję też wikinga z Wolgastu, bo mnie śmieszy nieustannie Odpowiedz Link
joujou Re: Ueckermünde 19.08.11, 19:15 Powtórzę za Fed:również bardzo lubię Twoje fotoreportaże Odpowiedz Link
mammaja Re: Ueckermünde 19.08.11, 22:32 Bardzo ciekawe zdjęcia - tyle fajnych rzezb w malym misteczku. Chcialoby sie tam pojechać ! Odpowiedz Link
monia.i Re: Ueckermünde 20.08.11, 01:12 no i cóż można dodać - za Patrickiem Swayze - ditto. Piękne. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Ueckermünde 20.08.11, 15:40 Panuje opinia ,ze miasteczka bylego NRD sa dosyc zaniedbane a tu niespodzianka, ladnie w tym Ueckermunde. W niemieckich miastach spotyka sie mnostwo rzezb, nie sa to wielkie monumentalne pomniki ale wlasnie zwierzatka, ludziki siedzace na lawkach, podoba mi sie to. Poza tym na Twoich zdjeciach wszystko wyglada ciekawie Odpowiedz Link
bbetka_1 Re: Ueckermünde 21.08.11, 22:49 Bardzo mi miło, że się podobają małe opowiastki z moich wycieczek Verbeno, w mojej opinii byłe NRDowskie miejscowości są bardzo zadbane - niektóre ładniejsze inne mniej, ale porządek, czystość i ogólne "dokwiecenie" robią doskonałe wrażenie! a już miejscowości nadmorskie (przez które pewnie będziesz przejeżdżać w drodze do Świnoujścia) np Herringsdorf to podobno bajka nie byłam, powtarzam za znajomymi. Prawdą jest również że są bardzo wyludnione... Wczoraj i dzisiaj natomiast przejechałam się po polskiej stronie Zalewu i skonstatowałam, że nasze miejscowości też pięknieją!!! no nie wszystkie, ale naprawdę byłam pozytywnie zaskoczona, że jadąc -gdzieniegdzie- nie zauważa się różnicy między Pl a De Odpowiedz Link