05.06.13, 19:35
Luiza zapronowala temt , prosze bardzo.
Ja uwielbiam seriale i ogladam rozne rozniste.
Aktualnie po raz kolejny Siedlisko. Po raz pierwszy na TV Polonia , wieki temu teraz na
DVD , po raz kolejny .
Tematyka ciekawa, rodzinno - ojczyzniana. Mazury ktorych nie znam , natomiast problemy narodowosciowe znam.
Znani i lubiani aktorzy , piekne zdjecia , muzyka...

Alternatywy 4 , klasyka . Moge ogladac co i raz.

[i][Czterdziestolatek/i]. Obejrzalam wielokrotnie , nabylam niedawno na na DVD. Z Mloda przescigamy sie cytatami , ona twierdzi ze polowe pracy magistersiej na temat nowomowy moze napisac na podstawiesmile

Wojna domowa.

Moje wielkie odkrycie niedawne [i][Stawka wieksza niz zycie/i] .W domu za czasow mojego dziecinstwa zabroniona ze wzgledu na naiwnosc w pokazywaniu wojny i Niemcow a teraz niedawno obejrzalam na jutubie , pierwsza klasa , normalnie polska odpowiedz na James Bond.
Natomiast nie moge ogladac [i][Czterech pancernych/i]. Rzyg. Nachalna , obrzydliwa propaganda.
Jako dziecko lubilam ale to bylo wieki temu...

Dom.
Ogladalysmy z Mloda wielokrotnie , ma przerobiony krotki kurs historii najnowszej Polski dzieki temu serialowi
Pierwszy raz ogladala z kajecikiem i olowkiem i co chwile sie zatrzymywalysmy i
opowiadalam a ona notowala , tlumaczylam. Bardzo lubie.

Alf.
Kocham . Najpierw ogladalam wielokrotnie z niemieckim dubbingiem , jednak angielski oryginal jest znacznie lepszy.

Roseanne.
Tez najpierw po niemiecku , potem po angielsku. Lubie . Nie znam Ameryki ale mysle ze wiele prawdy w tym serialu jest na temat zycia tamze a takze ogolnie na temat zycia.

Star Trek.
Tu to nie ma co duzo pisac bo my jestesmy trekkies pelna geba. Dzieci zwracaja sie do mnie nie inaczej jak Moogie...
Kocham wszystkie oprocz Enterprise , najbardziej DS9.

Z niemieckich prym wioda Kir Royal i [i][Monaco Franze/i] ale tez bardzo lubie stary serial SF z lat szescdziesiatych Raumschiff Orion, zreszta wszystkie powyzsze seriale
polskie , niemieckie czy amerykanskie lubie zarowno jak i moja Mlodziez.

I jeszcze Adams Family , mozemy ogladac zawsze i wszedzie.

W zasadzie to wierzcholek gory lodowej bo kochamy seriale , kino zreszta tez smile
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Re: Seriale. 06.06.13, 10:55
      Hm, lubilam Star Trek ale jako "casus" swoich czasow. Do lez z radosci doprowadzaly mnie efekty specjalne i dialogi. Dla mnie to jedyna kultowa seria. Lubie Napisala Morderstwo, Dowody Zbrodni, ale wszystko umiarkowanie. Nie jestem specjalnie telewizyjna. A polskie serialne bardziej mnie wkurzaja niz cokolwiek innego. Nawet te kultowe jak Alternatywy 4. Nie umiem ogladac ich czysto emocjonalnie i ilosc technicznych kiksow zamyla mi zupelnie odbior. Cenie natomiast seriale ekranizujace literature polska. Nad Niemnem, Noce i Dnie, Lalka, Chlopi.... Palce lizac.
      • verbena1 Re: Seriale. 06.06.13, 12:55
        Chyba jestem nie normalna bo nie ogladam zadnych seriali. Zdarzylo mi sie pare razy pare minut ogladac ale mierzi mnie niechlujnosc rezyserii, aktorstwa, nierzeczywiste problemy i wnetrza niby polskich domow.
        Zgadzam sie z Fed, Noce i dnie , Chlopi to byly majstersztyki, jeszcze niedawno po raz ktorys ogladalam Noce i dnie i nawet przesadny makijaz pani Baranskiej mnie nie razil.
        Kiedy slysze w jakims serialu smiechy widowni w tle dostaje odruchu wymiotnego.

Kiedys bylam namietna kinomanka, widzialam wszystko co trzeba bylo zobaczyc a trzeba uczciwie przyznac ,ze "za komuny" moglismy ogladac najlepsze amerykanskie i francuskie dziela.
        • mammaja Re: Seriale. 06.06.13, 23:07
          Ja najbardziej lubie oglądać seriale jak mam nagrane kilka sezonow. Teraz wlaśnie nocami oglądalam serial angielski Downton Abbey, ktory mnie urzekł. Tak doskonale grany, wspaniale wnetrza, kostiumy i te zupelnie inne czasy ( zaczyna sie w 1912 r). No i ta angielska arystokracja napewno wyidealizowana - ale czyż nie lubimy pieknych bajek - polecam -ale tak po odcinku tygodniowo to pewno bym nie wytrzymala smile Stosunki spoleczne warte przypomnienia - przy obecnie wszechpanujacym chamstwie.
          • fedorczyk4 Re: Seriale. 07.06.13, 09:25
            Zapomnialam o tym serialu!!!! A nieslusznie bo rzeczywiscie swietny!! I jeszcze Saga rodu Forsyet'ow smile
            • jan.kran Re: Seriale. 07.06.13, 13:21
              O tak ale ta stara , zajrzałam na Jutubę na tę nową ale to nie to samo...
              • lablenka_x Re: Seriale. 13.06.13, 19:22

Uwielbiam Dawton Abbey- czysty spokojny , moim zdaniem szlachetny w przekazie i taki co zostaje w pamięci.
                Kiedyś taka była Saga Forsytów.
                Niestety od 2 lat od 15:00 mam włączony telewizor i Mama ogląda swoje serialesmile my przy okazji to jednym okiem to dwoma , to jednym uchem , to dwoma.
                • mammaja Re: Seriale. 13.06.13, 21:00
                  O rety, a jakie seriale mam może oglądać od 15. ? To w ogole tyle jest seriali ? smile))
                  Kiedyś lubiłam "Gotowe na wszystko", potem juz mnie znudziły. Corka sciągala "Chirurgow" - ale mi się juz nie chce tego oglądać. Natomiast w peane wakacje " połknęłam" Tudorów" z przyjemnością.
                  • monia.i Re: Seriale. 15.06.13, 01:04
                    Ja gorąco polecam wszystkim "Sześć stóp pod ziemią", przewodni motyw nieco..makabryczny może, ale tematyka, emocje..Świetny.
    • mamciadancia86 Re: Seriale. 14.09.17, 17:59
      A ja polecę coś nowego i polskiego. Codziennie o 19.10 lecą "lekarze na start" na pulsie. Przyjemnie się go ogląda. Nie opuściłam jeszcze ani jednego odcinka
      • alfredka1 Re: Seriale. 15.09.17, 11:58
        Dziękuję za podpowiedź smile
        Już od dawna seriali nie oglądam , nie mam cierpliwości a może wyobraźni . Drażnią mnie mdłe tematy a najbardziej niedobra gra aktorów /to o naszych/ . Nie piszę tu o naszych aktorach z dobrej szkoły teatralnej ale takich z prywatnych szkółek /a są takie/ .
        Chyba z racji na wiek nie mogę też oglądać /zresztą świetnych aktorsko/ seriali z czasów wojny.
        Trylogię "Siedliska" dostałam w prezencie /książki/ . Fabuła interesująca natomiast język jak u Mniszkówny albo Mahlerowej .....
        Pomarudziłam ... przepraszam !
        Pozdrawiam smile
        • zbyfauch Re: Seriale. 15.09.17, 13:42
          alfredka1 napisała:

> Dziękuję za podpowiedź smile
          > Już od dawna seriali nie oglądam , nie mam cierpliwości a może wyobraźni . Draż
          > nią mnie mdłe tematy a najbardziej niedobra gra aktorów /to o naszych/ . (...)

Zapewne piszesz o tzw. "telenowelach".
          Popularność ich polega na dość powszechnej pasji podsłuchiwania i podglądania sąsiadów przez okno z naprzeciwka bądź przez dziurkę od klucza.
          Ciebie widocznie, tak jak mnie, sąsiedzi nie obchodzą a ich podglądanie po prostu nudzi. smile

Są natomiast takie seriale, jak np. "Rodzina Soprano", które zasłużenie osiągnęły status kultowego.
          • brutalnyzenon Re: Seriale. 26.06.18, 15:39
            Pokornie błagam o wybaczenie, ale 2/3 przytoczonych seriali to starocie które nadają się do puszczenia na stypach pogrzebowych, lub dla ludzi cierpiących na bezsenność.

Lata lecą, a społeczeństwo dalej uważa, że Potop to arcydzieło i nie ma sobie równych. smile

Czy ktoś z tego szacownego grona zagląda na Netfliksa lub HBO GO?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka