Dodaj do ulubionych

Happy Thanksgiving!

09.10.05, 03:03
Serdeczne zyczenia pomyslnosci z okazji naszego Swieta Dziekocznienia.
www.calendar-updates.com/Holidays/Canada/thanksgiving.htm Osobiscie
mam ogromny sentyment do tego swieta... moze dlatego ze niejako zmusza mnie
do refleksji nad zyciem. Moze rzeczywiscie potrzebny jest dzien, w ktorym
powinnismy podziekowac opatrznosci (czy komu/czemukolwiek uwazamy) za to co
mamy? A moze to tylko z powodu pory roku, ktora z zalozenia sklania do
przemyslen? Tak czy inaczej duza buzka dla wszystkich. Tak a propos jesieni -
u nas jest absolutnie przepieknie; pogoda nieprawdopodobna i od ilosci
kolorow mozna dostac zawrotu glowy. Mam nadzieje ze w Waszych krajach
tegoroczna jesien (lub wiosna) dostarcza Wam tak milych wrazen jak mnie
tutaj - tak czy inaczej zycze Wam tego serdecznie.
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 04:33
      Marku, wprawdzie amerykanskie Thanksgiving jest o czym innym, ale.
      Codziennie dziekuje Niebiosom.
      Kazdego dnia dziekuje, ze zyje, ze jestem, ze mam rodzine - malenka ale jednak,
      ze czuje.

Happy Thanksgiving
      J. smile
      • jej_maz Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 05:09
        e tam jankesi - ja ma na mysli nasze, kanadyjskie!
        • jutka1 Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 10:27
          W Kanadzie nie bylam na tyle dlugo i czesto, zeby sie do "Waszego" przyzwyczaic smile
          • ertes Happy Thanksgiving! 09.10.05, 18:06
            11 Thxgvng - Kanada
            5 Thxgvng - USA

Wniosek: sa identyczne smile

Happy Thanksgiving Marku.
            • skiela1 Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 18:11
              ertes napisał:

> 11 Thxgvng - Kanada
              > 5 Thxgvng - USA
              >
              > Wniosek: sa identyczne smile
              Nawet indora amerykanskiego mam,duzy jakis takismile))
        • antyproton Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 10:28
          Opatrznosci tez dziekuje .
          Chciala dobrze , a ze wyszlo jak wyszlo to tylko moja zasluga wink)
          A ogolnie to leje od dwoch tygodni ale idzie "na poprawe" .
          smile)
          • mammaja Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 12:10
            Marku, najlepsze zyczenia! Idea tego swieta jest bardzo piekna. Szkoda, ze nie
            mamy takiego dnia w Polsce!
            • fedorczyk4 Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 12:22
              Tez skladam serdeczne zyczenia swiateczne
    • skiela1 Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 18:01
      dziekuje i nawzajemsmile)
      Indor juz w piecu.A jak pachnie mmmmmsmile))
      Zamiast kanadyjskiej tarty z dynia mamy oczywiscie szarlotke?

Ps.Marek,byles w tym nowym sklepie Starsky??smile
      • jej_maz Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 18:18
        Rzeczywiscie US i nasz Txgiving jest obchodzony na tej samej bazie i tradycji.
        Jako ciekawosta; jest to bardziej rodzinne swieto niz SBN a to na podstwaie
        ruchu na drogach, lotniskach itd; po prostu na te swieta wszyscy ciagna do
        swoich.

Indor z nadzieniem (mus na to swieto) juz tez sie piecze i rzeczywiscie;
        slinotok ewidentny u kazdego smile Co do slodkosci, to dynia jest (bo tez mus) ale
        na zywca, a wszyscy wlepiaja slepia w polskie slodkosci z... szarlotka na
        czele.

Skiela - nie znam tego sklepu - gdzie jest i cos jest w nim specjalnego ze
        wspominasz? Mam na przeciw nasze "Polski Sklep" a pare metrow dalej "Zakopane
        Deli". Jak cos nie tak to miedzy nimi nasza restaruacja "Albatros", gdzie
        schabowy jest ze palce lizac wink) Eh... zyc nie umierac w Thanksgiving wink)
        • skiela1 Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 18:24
          W ubieglym tygodniu otworzyli.2040 Dundas E.Blisko Husarza.Kiedys byl tam Future
          shop,wiec wyobrazasz sobie powierzchnie?
          Bylam wczoraj i mnie zatkalo.Towar?czego tylko sobie zyczysz,plus
          prasa,kosmetyki,chemia gosp.itd.
          • jej_maz Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 18:30
            Dzieki - zaraz tam pojade. Tak! Jeszcze dzisiaj bo mam male "braki" w lodowce wink
            • skiela1 Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 19:03
              No i tanio jest.
              Niesamowita konkurencja dla tych wszystkich malych sklepow.Jezeli na puszce kawy
              jest 2 dol.roznicy to wiadomo gdzie ta kawe kupie,prawda?
              A z drugiej strony ciekawi mnie jaka to grupa ludzi potafila sie tak zegrac zeby
              otworzyc takiej klasy market.
              • jej_maz Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 19:08
                Widzisz; Polak potrafi i nie zawsze jest to negatywne zawolanie. Potrafimy i
                mysle, ze coraz czesciej bedziemy to swiatu udowadniac.
              • lablafox Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 19:11
                Wszystkiego dobrego Wam i Waszym Rodzinom w takie Święto Drodzy Kanadyjczycy.
                Jak przygotowujecie tę legendarną dynię?
                Wydaje mi sie ,ze tem market , o którym piszesz , Skielo wydusi wszystkich
                małych sklepikarzy.
                • skiela1 Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 19:27
                  lablafox napisała:

> Wszystkiego dobrego Wam i Waszym Rodzinom w takie Święto Drodzy Kanadyjczycy.
                  > Jak przygotowujecie tę legendarną dynię?
                  > Wydaje mi sie ,ze tem market , o którym piszesz , Skielo wydusi wszystkich
                  > małych sklepikarzy.

Dziekujemy.Przyznam,ze bardzo lubie to swieto.Wigilia jest tylko naszym polskim
                  swietem,a to dzisiejsze wszystkich.
                  Dynia?nic z niej nie robie bo nikt nie lubi,kanadyjczycy natomiast zajadaja sie
                  tym dyniowym ciastem,oni nie wiedza jak szarlotka smakujesmile))
                  Jestem pewna,ze Marek kupil dynie i postawil przed domem dla dekoracjismile)
                  • jej_maz Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 19:38
                    Dyni jeszcze nie mam (blizej Halloween) ale mam za to ogromny kosz (ok. 1,2m
                    srednicy!!) kwiatow... takich wlasnie na Thanksgiving
                    • lablafox Re: Happy Thanksgiving! 11.10.05, 09:50
                      jej_maz napisał:

> Dyni jeszcze nie mam (blizej Halloween) ale mam za to ogromny kosz (ok. 1,2m
                      > srednicy!!) kwiatow... takich wlasnie na Thanksgiving

Proszę o zdjęcie i umieszczenie w albumie , a może coś na ten temat napiszecie
                      i uwiecznicie fotkami na stronie?
                • jej_maz LX 11.10.05, 06:15
                  > Wydaje mi sie ,ze tem market , o którym piszesz , Skielo wydusi wszystkich
                  > małych sklepikarzy.

Co prawda nie do mnie, ale pozwol bo bylem i widzialem (dzieki Skiela) smile)

I tak i nie. Tak, poniewaz zamiast isc do kilku sklepow (po chleb i ciasto, po
                  miesko i wedliny, po warzywa, po ksiazke i czasopisma i kosmetyki) idzie sie do
                  jednego a wiec mamy wygode. Ceny? Hmmm... czy ja wiem... predzej czy pozniej
                  zostana wyrownane. Nie, poniewaz... wygoda. Samo Toronto z Mississauga,
                  oddzielone od siebie granica jedynie na mapie, bo w rzeczywistosci jedna stona
                  ulicy nalezy do Toronto a druga juz do Missassaugi, to w sumie okolo 120
                  kilometrow z jednego konca na drugi. Nawet dla mnie, gdzie nie mieszkam znowu
                  az tak daleko, to jednak jest to wycieczka, podczas gdy po drugiej stronie
                  ulicy mam dwa polskie sklepy typu deli do ktorych chodze pieszo. Takich malych
                  deli jest duzo i z pewnoscia przez pierwsze pare miesiecy zauwaza mniejszy ruch
                  u siebie bo powstalo cos nowego, ale z czasem lojalna klientela wroci. Jest
                  jeszcze jeden aspekt; te deli z reguly pieka wlasne pieczywo, ciacha lub robia
                  wlasne wedliny. Jedni robia to lepiej inni gorzej i nie rzadko sie zadaza, ze
                  jezdzi sie po roznych sklepach bo akurat tu cos smakuje lepiej a tam jest cos
                  innego... taki rytual zwiedzania szlakiem polskich wyrobow spozywczych wink

Tak czy inaczej milo zobaczyc, ze nasi sa coraz bardziej widoczni na biznesowej
                  mapie Ontario smile
                  • lablafox Re: LX 11.10.05, 09:51
                    marku , ja tez codzienne zakupy robie w sklepikach na moim osiedlu , a duze w
                    supermarketach, bo taniej i więkasza oferta .
    • terem Re: Happy Thanksgiving! 09.10.05, 21:32
      Wszystkiego dobrego! Miłego świętowania i bycia razem z rodziną. A zapach
      pieczonego indyka aż tu doleciał wink)) Musiał być smakowity smile
      • jej_maz Re: Happy Thanksgiving! 11.10.05, 05:18
        Dziekuje wszystkim za uznanie tu na forum naszej, kanadyjskiej tradycji i
        zyczenia.

Czasami zastanawiam sie nad stopniem lub stopniami integracji w nowym swiecie.
        Jest to ewidentnie roznie odbierane przez roznych ludzi; jedni nigdy nie
        przejda pierwszego stopnia, innym wychodzi to latwiej. Mysle (przynajmniej na
        podstawie wlasnego doswiadczenia a i paru obserwacji), ze wszystko zalezalo od
        zalozenia z jakim sie wyjezdzalo z kraju; ci co wiedzieli ze jest to
        nieodwracalna decyzja (jak np ja) maja latwiej z nazwaniem nowego miejaca
        swoim, ci zas co wyjezdzali jedynie na jakis czas, ciagle czuja ze nie jest to
        sytuacja permanentna i ciezej im nagiac sie do rzeczywistosci... tak
        przynajmniej ja to tlumacze.

Tak czy inaczej indyk byl wysmienity, rodzina w komplecie, pogoda wspaniala,
        nastroje rewelacyjne, atmosfera taka, jak na tego typu swieto przystala...
        jedynie "moja" druzyna hokejowa przegrala ale przynajmniej mamy hokej po
        dluuuugiej przerwie smile))

Dziekujac raz jeszcze Bogu za wszystko, zycze Wam wszystkim rowniez pomyslnosci
        i laskawego oka opatrznosci na codzien.

Uklony - Mark

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka