joujou 10.02.06, 22:26 >Pozwoliłam sobie założyć nowy wątek. Moglibyśmy dzielić się tu swoimi wrażeniami z koncertów,wystaw,obejrzanych filmów,przedstawień teatralnych,programów TV oraz przeczytanych książek. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joujou Re: Gorąco polecam : 10.02.06, 22:33 >Właśnie wróciłam z koncertu"Shalom" -najpiękniejsze pieśni żydowskie w wykonaniu Andre Ochodlo. Cudowny koncert,świetna atmosfera. Odpowiedz Link
dado11 Re: Gorąco polecam : 10.02.06, 23:51 Właśnie wpisałam w dzisiajkach, że wróciłam z teatru Kwadarat. Sztuka "May Day" jak to w Kwadracie, lekka, łatwa i przyjemna. Publiczność ryczała ze śmiechu i wychodziła zadowolona. Pozdr. D Odpowiedz Link
petromin Re: Gorąco polecam : 11.02.06, 00:12 Za tydzień otwieram nową siedzibę Muzeum Geologicznego. Wtedy złożę relację P.S. Mammaju coś nie tak z przesyłką? Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gorąco polecam : 11.02.06, 00:51 Jak cos ciekawego obejrze, wyslucham, przeczytam, to nie omieszkam sie podzielic Odpowiedz Link
mammaja Re: Gorąco polecam : 11.02.06, 01:10 Petromin, az mi wstyd, ale to z powodu nawalu nieszczesc, ktore mnie dopadly Odpowiedz Link
petromin Re: Gorąco polecam : 11.02.06, 17:33 OK będę czekał cierpliwie i A sio nieszczęścia od mammaji Odpowiedz Link
kornikuno Re: Gorąco polecam : 11.02.06, 18:20 Podlaczam sie do watku, chociaz trudno mi jest polecic pojscie na koncert w Tuluzie....ale co tam Wczoraj bylismy na koncercie w "Halle aux grains" - tutejsza sala koncertowa. Program: prapremiera swiatowa albo avantpremiera ( premiera swiatowa jutro...) "Dharma et Paranirvana" miejscowego kompozytra Jean-Philipp Bec ( odmiana nazwisk obcych odrzuca mnie ...) - muzyka wspolczesna, tematyka jak sam tytul mowi- muzyka barzdo "obrazowa"...rowniez niesamowite wykorzystanie instrumentow przede wszystkim sekcji detej np. stukanie otwarta dlonia w ustniki ( wydaja ciekawe dzwieki) itd.itp.; sekcja smyczkowa - uzycie smyczka na podstrunniku; poza tym b.rozbudowana sekcja perkusyjna- jednym slowem ciekawe. No i po przerwie D.Szostakowicz V symfonia d-moll - uwielbiam te kompozycje ... ale akurat to wykonanie nie bardzo zadowolilo moje ucho Koncert w wykonaniu Orchestre National du Capitole de Toulouse, dyrygent Jaap van Zweden. Ogolnie OK. Pozdrawiam i...wybaczcie wtrad... IzaBella Odpowiedz Link
antyproton Re: Gorąco polecam : 11.02.06, 19:55 Korniku , stukanie otwarta dlonia w ustniki to chyba zapozyczone od apaczow ? ) A Szostakowicza to potrafia "naprawde" zagrac tylko slowianie . Pytanie poza watkiem , jak z Twojej perspektywy porownujesz kuchnie wloska z francuska ? Jak dla mnie to non c'è la partita . ) Odpowiedz Link
kornikuno Re: Gorąco polecam : 12.02.06, 01:37 Anty))) to juz 2 raz na ten sam temat ( pierwszy raz wcielo..ciekawa jestem ile ta cyberg przestrzen moze zniesc A propos Szostakowicza,to masz absolutna racje ..i wlasnie tego mi brakowalo... Anty, a jak dla mnie to "non c'é paragone"... bo co ma pasta do kurczaka))) A tak powaznie, to musze powiedziec, ze takiego mieska jak dzisiaj to ...nie jadlam od...ostaniego pobytu w tej restauracji! Program sztywny: tzn. na wejscie salata z orzechami wloskimi, pozniej entrecote (mniam!) i frytki jakich nigdy w zyciu wczesniej nie jadlam! do tego czerwone wino....i jak chcesz to deser... Podkreslam: innych dan nie ma ...a kolejka przed wejsciem codziennie... No, coz glowe chyle rowniez przed foi gras w kazdej postaci....ale to pewnie moje jakies tam....zboczenie! Uwielbiam ostrygi...w zwiazku z tym korzystam ile dusza zapragnie... Niestety brak mi prosecco, a wino biale....takie tam sobie, no oczywiscie poza 2 wyjatkami.... A jak chce zjesc: to po prostu gotuje Pozdrawiam IzaBella PS mam nadzieje,ze frankofoni bywajacy podejda z przymruzeniem oka...no coz po 20+ latach kuchni wloskiej, jest mi troche, no wlasnie kto zgadnie? Odpowiedz Link
skrzydlate Re: Gorąco polecam : 11.02.06, 19:18 od wrazeniem tv kultura, naprawde... wreszcie jest cos do oglądania Odpowiedz Link
joujou Re: Gorąco polecam : 12.02.06, 22:16 >Dziś byłam w kinie na "Ja wam pokażę" wg książki K.Grocholi.Film z gatunku lekkich i przyjemnych(komedia romantyczna).Trochę się pośmiałam,bardzo podobał mi się podkład muzyczny. Widziałam wcześniej pierwszą część:"Nigdy w życiu" i przeczytałam wszystkie książki. Niestety jakoś nie mogłam się przyzwyczaić do tego, że zmieniono niemal całą obsadę.Uważam,że film na tym stracił,pierwsza część bardziej mi się podobała. Odpowiedz Link
jutka1 The Million Dollars Hotel 15.02.06, 22:52 Rez.: Wim Wenders, w rolach gl.: Mel Gibson, Jeremy Davies i Milla Jovovich. Obejrzalam dzisiaj na DVD, bo przegapilam w Paryzu, bo lubie Wim'a Wenders'a. Dziwny (Wenders ), troche ciezki, piekny film. Niby kryminal, ale nie kryminal. Swietny soundtrack. Polecam Odpowiedz Link
skynews Re: The Million Dollars Hotel 15.02.06, 23:31 Dobry film, ale latwy i przyjemny, nadajacy sie na weekendowa rodzinna wycieczke do kina, nie jest. Widac Wenders sie z tym liczyl. Soundtrack jest super - raz Bono solo, to znowu z kolegami z U2 - jest co sluchac)) Odpowiedz Link
skynews Re: Tu polecać i wrzucać:-)) ntx 17.02.06, 19:43 "Moglibyśmy dzielić się tu swoimi wrażeniami z koncertów,wystaw,obejrzanych filmów,przedstawień teatralnych,programów TV oraz przeczytanych książek" - napisała Joujou Odpowiedz Link
mammaja Re: Tu polecać i wrzucać:-)) ntx 17.02.06, 21:29 Wszystkim polecam ksiazki Borysa Akunina! Znakomita lektura na trudne i wesole chwile, cykl "kryminal prowincjonalny", jak nazywa to autor: "Pelagia i bialy buldog", "Pelagia i czarny mnich" - przenosi nas do XIX wiecznej Rosji, gdzie role detektywa pelni mloda mniszka. Realia zycia rosyjskiego - w tym cyklu, jak i w nastepnym o historyku VonDornie ( tym razem mamy Rosje wspolczesna i XVII -wieczna)- znakomicie przedstawione, bez lukru lecz z zartobliwa ironia. Czyta sie doskonale. Nie na darmo nagrodzony wieloma wyroznieniami, m.in. "ksiazka Roku" juz nie pamietam 200? ktorego. Kto chce dobrej rozrywki bez poczucia straty czasu, niech czyta! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Tu polecać i wrzucać:-)) ntx 04.03.06, 11:19 Podpisuje sie pod Mammaja - Akunin jest swietny. To sa nie tylko dobre kryminaly, ale wspanialy obraz 19-wiecznej Rosji. I ten jezyk, miodzik! (mam nadzieje, ze tlumacz dal sobie rade z oddaniem jezyka Akunina?) Odpowiedz Link
joujou Re: Gorąco polecam : 26.02.06, 14:42 >Wpiszę się w ten wątek,choć od razu zaznaczę,że raczej:nie polecam. Wczoraj byłam w kinie na "Tylko mnie kochaj". Nie wiem dlaczego uparłam się na ten film... Komedia romantyczna,ale jak dla mnie przereklamowana, a wręcz kiczowata z beznadziejnym zakończeniem(jakby komuś zabrakło pomysłu).Poza tym typowo serialowa obsada,a idąc do kina chciałoby się ujrzeć inne twarze niż te,które codziennie oglądamy w telewizyjnych serialach. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gorąco polecam : 04.03.06, 11:23 Goraco polecam "Z glowy" Glowackiego. Niezbyt polecam natomiast "Gre na wielu bebenkach" Tokarczuk. Jestem jedna z tzw. wiernych czytelniczek, i z zalem przyznaje, ze ten tomik opowiadan mnie rozczarowal. Zbyt wiele powielania Cortazara czy Marqueza, zbyt malo opowiadan, ktore urzekaja. Odpowiedz Link
kornikuno Re: Gorąco polecam : 05.03.06, 18:36 pianistke Helene Grimaud... Bylismy w sobote 25 lutego (pisalam o tym , ale tekst wcielo...) na Jej koncercie...Niesamowita Dziewczyna: Rachmaninow w jej wykonaniu to jest niezwykle przezycie...Brahms rowniez! Kilka slow o koncercie w innym kontekscie: mial on sie odbyc 23 grudnia, ale z powodu jej choroby koncert zostal odwolany; dodam, ze firma, w ktorej pracuje MMZ zaprosila na aperitiw przed koncertem o cocktail po... Przyszlismy i co widzimy: tlum ludzi zgromadzony, wrota zamkniete...pomyslalam no tak, znowu nici... Otoz, okazalo sie, ze strajkuja "artysci", ktorzy sa na umowach czasowych... W koncu wpuszczono nasza grupe bocznymi drzwiami; po aperitiwie ok 21.00 ( koncert mial sie rozpoczac o 20.30) wchodzimy na sale - miejsca w pierwszym rzedzie - na scenie siedza ludzie z wygladu kloszardzi..zapach tez ten sam... jeden z nich zaczyna przemawiac, publicznosc gwizdze...jednym slowem atmosfera zadna, a na pewno nie koncertowa...inny osobnik grozi, ze jezeli publicznosc nie wyslucha tego co oni maja do powiedzenia to : koncert nie bedzie mial miejsca...znowu gwizdy, tupanie jednym slowem rozroba... W koncu przeczytali...zeszli ze sceny: pozostal ogromny niesmak i...smrod! po koncercie rozmawialam na ten temat z Francuzami....byli oburzeni calym tym wydarzeniem........ Ale pianistka, rzeczywiscie niesamowita! Pozdrawiam IzaBella Odpowiedz Link
kornikuno Re: Gorąco polecam : 05.03.06, 18:40 ...koncert byl w Tuluzie w "Halle aux grains".... IzaBella Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gorąco polecam : Z glowy dla Joujou 05.03.06, 19:12 Joujou, przepraszam, ze dopiero teraz - zlecenie skonczylam, po wode pojechalam, ale nie przywiozlam (kolejka), obiadokolacja "pyrka", wiec moge. W ramach wstepu: Glowacki tak jak Mrozek - to indywiduum samo w sobie, do kategorii tak zwanych trudno zaliczyc. Czasem pisze proze, czasem (czesto) bardzo autobiograficzne wspominki, refleksje, ze swada, duza doza autoironii, szalonym zmyslem obserwacji, czesto ze zlosliwoscia. "Z glowy" to wspominki obejmujace cale zycie, choc rozdzialy nie sa ulozone chronologicznie, i nie musza. Dziecinstwo, Powstanie Warszawskie widziane okiem dziecka, szkola, lata studenckie, emigracja, powroty do Polski. Wszystko to opisane przez nie wylewajacego za kolnierz dandysa, narcyza, kobieciarza, pisarza, artyste, cynika par excellence. Dla mnie cudo. Smialam sie do lez. Odpowiedz Link
annabellee1 Re: Gorąco polecam : Z glowy dla Joujou 05.03.06, 21:16 Ksiazka jest rzeczywiscie swietna.Ale mialam wrazenie,ze mu sie rozpadła pod koniec albo poszedł na łatwizne i wkleił kawałki jakies swoje wczesniejsze i stad pewne załamanie konstrukcyjne.Ale i tak znakomite czytadło, jakiego sie nalezalo spodziewac po Złotym chłopcu Warszawy Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Gorąco polecam : Z glowy dla Joujou 06.03.06, 08:37 Polecam Martina Pollacka "Śmieć w bunkrze". Autor, slawista, tłumacz literatury polskiej, czeskiej, slowenskiej, tropi i odkrywa, przy pomocy dokumentów i fotografii, życie swojego ojca biologicznego. Ojciec był austryjackim nazistą, członkiem SS. Pollack właściwie nigdy go nie znał i dopiero jako dorosły i w pełni uformowany człowiek, zdał sobie w pełni sprawę z nazistowskiej przeszłości rodziny. Fascynujące, dobrze napisane, uczciwe, chwilami wstrząsające. Polecam. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gorąco polecam : Z glowy dla Joujou 06.03.06, 11:43 Nie czytalam jego ksiazek, ale nie tak dawno z zainteresowaniem obejrzalam wywiad z nim. Pamietam, ze powiedzial, ze w rodzinie panuje do teraz przekonanie, ze jego ojciec byl bohaterem w slusznej sprawie, a Pollack jest przez nich wyklety. Podejrzewam tez, ze sam nie ma zbytniej ochoty sie z nimi zadawac. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gorąco polecam : Z glowy dla Joujou 06.03.06, 11:44 Annabelle, rzeczywiscie sam koniec sprawia wrazenie doklejonego na sile, szczegolnie rozdzial o matce. Ale to maly pikus - reszta jest znakomita. Odpowiedz Link
joujou Re: Gorąco polecam : Z glowy dla Joujou 06.03.06, 14:02 >Ślicznie Wam dziękuję,dopiero teraz znalazłam wolną chwilę,żeby tu zajrzeć.Muszę zrobić "rozpoznanie w terenie" i pewnie któraś z nich będzie udanym prezentem.Sama też będę chciała je przeczytać. Odpowiedz Link
joujou Re: Gorąco polecam : 13.05.06, 01:33 >Koncert Nocnej Zmiany Bluesa był niesamowity. Super,dali tak czadu,że jeszcze jestem z lekka oszołomiona.Klubowa atmosfera,luz i ten blues... Grali 2,5 g z małą przerwą i nie oszczędzali się panowie. Sławuś przesympatyczny i tak zasuwa na tych harmonijkach,że aż ciary przeszywają człeka od głowy do stóp. Nabyłam ich najnowszą płytę "Harmonijkowy As",Sławek wpisał dedykację i mam nawet fotkę w jego towarzystwie Poza tym pozdrowiłam Go od Ciebie Jutko w formie nieco zagadkowej i troszkę zabawnej.Jestem naładowana pozytywną energią na najbliższe dni. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gorąco polecam : 13.05.06, 08:17 Ciesze sie i zazdroszcze koncertu )) Biedny Slawcio, bedzie sie teraz glowil ;-D Odpowiedz Link
joujou Re: Gorąco polecam : 14.05.06, 00:32 >Jutko obiecałaś,że się odezwiesz i ja też to obiecałam za Ciebie więc... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Gorąco polecam : 14.05.06, 01:02 Jj, dzis nie mialam czasu ani nastroju, ale jutro sprobuje sie do Slawcia dodzwonic ))) Odpowiedz Link
dha_tomciaj kultura w małym mieście:)) 03.08.06, 11:27 Za dwa tygodnie w Mysłowicach odbędzie się pierwsza edycja największego festiwalu muzyki alternatywnej w naszym regionie Jeszcze tylko 15 dni zostało do rozpoczęcia pierwszego Off Festivalu. Pomysł na imprezę zrodził się w głowie Artura Rojka, wokalisty Myslovitz. W tym roku nabrał on realnych kształtów. Przez trzy dni w jego rodzinnym mieście odbywać się będzie prawdziwe muzyczne święto. Organizatorom udało się zaprosić międzynarodowe gwiazdy muzyki alternatywnej. Na terenie kąpieliska "Słupna" ze swoją formacją I Am X pojawi się Chris Corner, lider i wokalista grupy Sneaker Pimps. Innych przyciągną na pewno austriaccy Sofa Surfers, którzy prawie dekadę temu zaczynali od muzyki elektronicznej, ale stopniowo przechodzili w stronę coraz bardziej żywych brzmień. Inną zagraniczną gwiazdą będzie brytyjski zespół Banco De Gaia, który w swojej muzyce łączy taneczne rytmy i inspiracje kulturą Dalekiego Wschodu. Kolejnym zespołem, który przyjedzie do Mysłowic z zagranicy, będzie White Birch z Norwegii. - Najnowszy album tej formacji to majstersztyk uczuć, ciszy, melodii i nastroju - mówi Paweł Maliszczak, jeden z organizatorów festiwalu. Elektronika połączona z muzyką akustyczną, taneczne ale też melancholijne melodie, to znak rozpoznawczy kolejnej zagranicznej grupy - Bang Gang z Islandii. Specjalnie na ten festiwal Artur Rojek przygotował niespodziankę. Na jeden jedyny koncert działalność wznowi grupa Lenny Valentino, którą tworzą muzycy Myslovitz, Negatywu i Ścianki. Ta grupa wsławiła się znakomitą płytą "Uwaga, jedzie tramwaj", a branżowe pisma okrzyknęły ją najciekawszym debiutem roku 2001, a "Uwagę" nawet jedną z najlepszych płyt w historii polskiego rocka. Kolejną gwiazdą jest John Porter i Nieprzyzwoity Zespół. Ten Walijczyk jest uznawany za klasyka polskiego rocka głównie za sprawą pierwszej płyty "Helicopters" z 1980 r. Wkrótce potem Porter zaczął grać solo, akustycznie. Największy komercyjny sukces przyniosła mu nagrana w duecie z Anitą Lipnicką płyta "Nieprzyzwoite piosenki". Ani Lecha Janerki, ani zespołów Apteka, T. Love, czy formacji znanego z Pidżamy Prono Krzysztofa Grabowskiego Strachy na Lachy lub grupy Hurt nikomu nie trzeba przedstawiać. Nieco inną muzykę zaprezentuje odwołujący się do żydowskich korzeni Cracow Klezmer Band. Na scenach pojawią się również nieco mniej znani, niszowi muzycy, tacy jak grający country Mitch & Mitch czy nawiązująca do muzyki The Velvet Underground grupa Pustki oraz łączący jazzową improwizację z nowymi brzmieniami Robotobibok. Występem na Heineken Open'er Festival może pochwalić się zespół Oszibarack, a coraz większą popularność zyskuje wrocławsko- zielonogórski zespół Kanał Audytywny, który gra hip-hop. Jednak od 18 do 20 sierpnia w Mysłowicach będzie królowała nie tylko muzyka. Jendocześnie odbędą się międzynarodowe targi wolontariatu. Będzie można poszaleć w wesołym miasteczku. - Dochody ze sprzedaży biletów zostaną przekazane na zakup specjalistycznego sprzętu dla mysłowickiego Hospicjum Cordis. Organizacją zakupu sprzętu zajmą się organizatorzy festiwalu - mówi Paweł Maliszczak. Bilety Bilety na Off Festival można kupować już w punktach, których lista znajduje się na internetowej stronie imprezy (www. off-festival. pl). Wejściówka na dwa pierwsze dni kosztuje 20 zł. Za niedzielny koncert trzeba zapłacić 15 zł (te bilety będzie można kupić tylko 19 i 19.08. na terenie festiwalu, ilość ograniczona). Jak dojechać na festiwal Dwa pierwsze dni festiwalu odbędą się na terenie kąpieliska "Słupna". Z Katowic można dojechać tam autobusami linii: 44, 76, 66, 77, 149 i 931, z Sosnowca: 35 i 106, z Tychów: 788. Należy wysiąść na przystanku "Słupna" i skierować się w zaczynającą się tuż obok przejścia dla pieszych przy przystanku ul. Stadionową. Po kilkudziesięciu metrach po lewej stronie będzie już widoczne kąpielisko. Jadący samochodem mogą skorzystać z autostrady A4. Trzeba zjechać zgodnie z drogowskazami do Mysłowic, by znaleźć się na miejskiej obwodnicy. Po dwóch kilometrach niepozorną dróżką po prawej stronie wjedziemy na ul. Partyzantów, która (przez las) wiedzie na teren festiwalu. Program 18 sierpnia (piątek) - "Słupna" scena 1 godz. 12.30 - Iowa Super Soccer godz. 13.50 - Łąki Łan godz. 15.20 - Silver Rocket godz. 16.45 - Cracow Klezmer Band godz. 18.15 - Maria Peszek godz. 20.30 - Lenny Valentino godz. 23.00 - Banco De Gaia Scena 2 godz. 12.00 - Motyw godz. 13.15 - Oszibarack godz. 14.30 - Kanał Audytywny godz. 16.00 - Hurt godz. 17.30 - The Car Is On Fire godz. 19.30 - Bang Gang (Islandia) godz. 21.45 - Skalpel 19 sierpnia (sobota) - "Słupna" Scena 1 godz. 11.30 - Gutierez godz. 12.30 - Psychocukier godz. 13.50 - Apteka godz. 15.20 - John Porter i Nieprzyzwoity Zespół godz. 16.45 - Strachy na Lachy godz. 18.15 - T. Love godz. 20.30 - Sofa Surfers (Austria) godz. 23.00 - I Am X (UK) Scena 2 godz. 12.00 - Plebiscyt godz. 13.15 - Delons godz. 14.30 - Lachowicz godz. 16.00 - Mitch&Mitch godz. 17.30 - Pustki godz. 19.30 - Lech Janerka godz. 21.45 - White Birch (Norwegia) 20 sierpnia (niedziela) - MOKiS Trójkąt, Mysłowice Brzezinka godz. 18.00 - Asi Mina godz. 19.30 - Muzykoterapia godz. 21.15 - Robotobibok Odpowiedz Link
fedorczyk4 Ciekawy program:-) 03.08.06, 14:01 Dawno nie byłam w Mysłowicach i okolicach, a w końcu spędziłam tam cztery lata życia, może ruszę się na stare śmieci. Odpowiedz Link
gaudia Re: Ciekawy program:-) 03.08.06, 14:47 polecanki filmowe gaudii, z ostatnio sciagniętych i obejrzanych (choć juz nienowe): 1. Jabłka Adama - urokliwe, inne, klimatyczne, z nadzieją. 2. Angel - A. Bo czarno-białe, ładnie bardzo fotografowane. Bo lubię anioły. Bo lubię popaprańców różnych Bo muzyka Anji Garbarek. Bo Besson 3. Stare już Lovely and Amazing. Bo zwyczajne - niezwyczajne. I za prześliczne ciacho - Jake'a Gyllenhaal'a We wszystkich - humor z goryczką Odpowiedz Link