Dodaj do ulubionych

Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON

31.03.06, 17:20
Chcialam polecic program w TVO, ktory bedzie emitowany w srode, 12 marca.
To o moich przodkach: w serii "The view from here" pokazany bedzie
program "The Armenian genocide" o 10:00 pm.
Ja wiem, ze tu bywa malo osob z Ontario ale moze akurat ktos sie trafi kogo
to zainteresuje smile Ja w ogole polecam TVO smile
www.tvo.org/TVO/WebObjects/TVO.woa
Prosze wybaczyc prywate smile
Skir Dhu
Obserwuj wątek
    • ord Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 03.05.06, 01:29
      Oj przegapilem (ten wpis niemalze tez). Bedzie jakas powtorka?
    • ord Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 11.05.06, 06:39
      No i Turcy sie na Kanade obrazili przez Ormian - teraz to juz nie moge sobie
      darowac ze nie widzialem tego programu.
      • skir.dhu Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 15.05.06, 19:25
        smile
        Pewnie jeszcze powtorza - w lecie zawsze sa powtorki. Dla Polakow program mogl
        byc o tyle ciekawy, ze przypomniana zostala postac polskiego Zyda - Rafala
        Lemkiego, ktory jest tworca pojecia "genocide". On sam tworzac jego definicje
        podal przyklad pogromu Ormian. Ot, taka ciekawostka historyczna - w tylu
        wymiarach rozne narody sa jednak ze soba polaczone... Nie wiem nawet czy Polacy
        sa swiadomi tego, ze to Ich rodak stworzyl i zdefiniowal to wlasnie pojecie
        gdzies okolo 1944 roku.
        Skir Dhu
        • ord Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 15.05.06, 21:27
          skir.dhu napisała:

> Pewnie jeszcze powtorza - w lecie zawsze sa powtorki.

Jakbym przeoczyl to daj znac.

> Nie wiem nawet czy Polacy
          > sa swiadomi tego, ze to Ich rodak stworzyl i zdefiniowal to wlasnie pojecie
          > gdzies okolo 1944 roku.

Tu mam problem; mysle, ze Zyd zawsze pozostanie Zydem i nigdy nie zasymiluje sie
          w zadnym kraju, niezaleznie ile pokolen. Ten Pan jest Polskim Zydem, co nie
          znaczy ze Polakiem. Z reszta, mysle, ze wlasnie ta czesc ideologii Judaizmu jest
          jednym z podstawowych zrodel... antysemityzmu. Tak a propos;
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3341707.html
          ...oczywiscie autorzy i ci ktorzy maja podobne spostrzezenia to antysemici,
          radykalni konserwatysci i w ogole bandyci...

Ale przepraszam za skrecenie watku - dziekuje i bede polowal na powtorke.
          • skir.dhu Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 15.05.06, 22:20
            Ojejku, Marek - to okropne, co piszesz. Judaizm jest religia, nie narodowscia -
            jak mozna powiedziec, ze Zyd to nie Polak? Nic nie rozumiem.
            Tak mi sie glowie odezwal Kaczmarski "... z ta Polska zwiazanym pepowina
            hanb..." a to z tej samoj ballady, w ktorej tez bylo "... Gomulka nam
            powiedzial Polska dla Polakow..." Zawsze mnie ciarki strachu przechodza jak
            slysze, czytam, wyczuwam takie sentymenty.
            Marek - no co Ty? Tuwim sie w grobie przewraca!!!!
            Skir Dhu
            • fedorczyk4 Zatkało mnie. 15.05.06, 22:51
              Marku ja Cię serdecznie przepraszam, ale to co napisałeś to jest żywcem wyjęte
              z pism i haseł głoszonych przez najbardziej zagorzałych antysemitów. Osobiście
              jestem mieszanką ukraińsko-niemiecką, a moje dzieci mają jeszcze mniej polskiej
              krwi bo z ojca francuza i w związku z tym czy mają prawo do polskości?
          • jutka1 Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 15.05.06, 22:50
            ord napisał:

> Tu mam problem; mysle, ze Zyd zawsze pozostanie Zydem i nigdy nie zasymiluje
            sie w zadnym kraju, niezaleznie ile pokolen. Ten Pan jest Polskim Zydem, co nie
            > znaczy ze Polakiem. Z reszta, mysle, ze wlasnie ta czesc ideologii Judaizmu
            jest jednym z podstawowych zrodel... antysemityzmu.
            Marku, kiedys-tam przy okazji jakiejs dyskusji zwrocilam ci uwage, ze na
            potwirdzenie swoich pogladow i te o Zydach dawales linki do stron rewizjonistow
            Holokaustu.

Teraz wykazujesz sie co najmniej nieznajomoscia historii Europy.

Odwaze sie stwierdzic, ze o judaizmie i Zydach w Europie masz blade pojecie,
            Zyda widziales moze na filmie, a zasuwasz stwierdzenia godne... jesli powiem
            endecji, to bedzie to komplement.

Poczytaj sobie historie 3 Rzeszy. Tylko nie taka ze stron netowych podwazajacych
            Holocaust.
            • jutka1 "i te o Zydach" mialo brzmiec "i teorii o Zydach" 15.05.06, 22:51

• jan.kran Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 15.05.06, 22:28
      Mylisz się Marku. znam kilkoro Zydów, ktorzy nawet po kilkudziesięciu latach
      emigracji do Izraela czują się Polakami.
      Pozdrawiam
      Kran
    • fedorczyk4 Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 15.05.06, 22:54
      I znowu będzie że się pod Jutką podpisuję żeby się jej przypodobać, ato czysty
      przypadek
      • jutka1 Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 15.05.06, 23:01
        Tak, tak, uwazaj bo Cie dworem albo klaka nazwa.
        sad
        • fedorczyk4 Re: Prywata dla Marka i moze jeszcze kogos z ON 15.05.06, 23:04
          Już za późno Gwiazdo sad((
      • ord Re: 15.05.06, 23:11
        Czy wszyscy juz tu powariowali czy to mnie andrpausa krew na oczy rzucila i zle
        widze? Nie mam teraz czasu ale jezeli Irka pozwoli dalej tak zawracac ogonem w
        jej watku to cos Wam napisze.

PS - A Tuwim to pomimo ogromnego talentu to tez byl niezly zawodnik, ktory dla
        przykladu podczas wojny Polsko-bolszewickiej w 1919-21 stal po stronie... "braci
        czerwonoarmistow" i kazal naszym zolnierza "rzucic karabin w piach". Niezle
        dzieki temu mu sie zylo za czasow Bieruta i Berji, ale o tym tez pozniej.
        • fedorczyk4 Re: 15.05.06, 23:21
          To może jednak jak będziesz miał chwilę przeczytaj jeszcze raz wszystko od
          początku. Jeśli autorka uzna że wątek został zwichnięty to przepraszam (ale
          tylko w swoim imieniu). Ale twierdzenie że Żyd nigdy się nie zasymiluje i
          zawsze zostanie Żydem niezależnie od ilości przeżytych w Polsce pokoleń, jest
          dla mnie wstrząsające. Może Cię nie zrozumiałam, ale najwyraźniej nie tylko ja.
          Jeśli tak to byłabym Ci wdzięczna za wyjaśnienie "co autor chciał przez to
          powiedzieć", bo tym razem mieszasz więcej niż pojęcia.
          • skir.dhu Mnie tez zatchnelo ;) 16.05.06, 00:09
            Ale z innego powodu niz Fedorczyk - siadam przy komputerze i 15 postow w malym,
            nic-nie-znaczacym watku - czuje sie dopieszczona moralnie wink))
            Ja wiem, ze Polacy maja OGOLNIE RZECZ UJMUJAC problem z Zydami. W sensie
            historycznym, politycznym, ekonomicznym, spolecznym i chyba nawet artystyczno-
            uczuciowym. Nigdy nie moglam tego do konca zrozumiec. Ale ja podgladam Was z
            boku wiec pewnie dlatego mam skrzywione spojrzenie.
            Marek - musisz sie wytlumaczyc, bo jak slowo daje, nie chce wierzyc, ze masz w
            duszy "zaplutego karla antysemityzmu" (parafrazujac czego nie zapomnielismy).
            Czy w zwiazku z pogladami Tuwima uwazasz, ze nie byl Polakiem? Bo nie
            zrozumialam powiazania Jego lewicowania z kwestia narodowa. A wszak "chodzi o
            to aby jezyk gietki powiedzial wszystko, co pomysli glowa..." smile))
            Czekam z zapartym juz teraz tchem na ciag dalszy smile
            Skir Dhu
            PS. Ja naprawde nie mam na imie Irka - wiem Marek, ze to z Twojej strony term
            of endearment ale dla mnie imie Irena bedzie sie na zawsze kojarzyc z Irena z
            Forsyth'ow - ona tam byla super-piekna i miala wlosy w kolorze umierajacych
            lisci smile Ja zdecydowanie nie nadaje sie na Irene wink)) Serdecznosci - Aszar
            • jutka1 Re: Mnie tez zatchnelo ;) 16.05.06, 00:12
              A Irena u Wertynskiego?
              smile))
              • skir.dhu Re: Mnie tez zatchnelo ;) 16.05.06, 00:23
                jutka1 napisała:

> A Irena u Wertynskiego?
                > smile))

Nie jestem femme fatale, nie jestem Polka i nikt dla mnie wierszy (chyba..) nie
                pisze sad(( Ale kto wie - moze Marek ma w planie wink)))
                ... wybaczcie, ze w tak nedznej szacie... smile
                Skir Dhu
                • jutka1 Re: Mnie tez zatchnelo ;) 16.05.06, 00:30
                  Madame Irene nie musiala byc Polka... ani femme fatale smile))
                  • skir.dhu Re: Mnie tez zatchnelo ;) 16.05.06, 00:34
                    jutka1 napisała:

> Madame Irene nie musiala byc Polka... ani femme fatale smile))
                    >

Bo zadna piekna kobieta wypieszczona w poezji nic NIE MUSI wink)) Jam zas zwykla
                    smiertelnica i musze .... eh ... duzo by opowiadac smile) Inne smiertelnice
                    nieopiewane przez poetow znaja zycie - zrozumieja bez slow wink
                    Wszak ... usta milcza, dusza spiewa.... wink))
                    Skir Dhu
        • dado11 Jeszcze raz, bo jakoś wypadam z dyskusji... 16.05.06, 00:34
          Marku, no comments! Obawiam się, że całkiem się pogubiłeśsad((( I to już dawno...
    • ord OK, a wiec... 16.05.06, 03:42
      Siegam do najblizszego pod reka tekstu zrodlowego; "Zarys Dziejow Religii"
      wydane przez Iskry 1988. Strona 530/531, dzial pt; "Judaizm Religia Zydow"
      autorstwa Witolda Tylocha; ..."Histria tej religii wiaze sie scisle z historia
      narodu, ktory te religie wyznawal i wyznaje do dzis. Judaizm boweim pozostal
      religia narodowa wyznawana przez Zydow. Jego wyznawcy sa dzisiaj rozproszeni po
      calym swiecie"... Innymi slowy, wyznawca tej religii jest przedstawicielem
      specyficznego narodu a osobiscie nie widze mozliwosci/logiki przynalezenia do
      dwoch narodow jednoczesnie. Zyd bedzie wiec nalezal do swego narodu, niezaleznie
      od miejsca zamieszkania, znajomosci jezyka/kultury/prawa kraju w korym sie
      osiedlil czy obywatelstwa. I CO W TYM ZLEGO? Coz Was tak zatkalo? Jaki grzech
      popelnilem? W koncu to wiele organizacji Zydowskich mowi o szesciu milionach
      pomordowanych w Oswiecimiu jako o obywatelach Polski narodowsci Zydowskiej a nie
      o Polakach. Na podobnej zasadzie Irka (o tym pozniej wink) piszac poprawniejsza
      polszczyzna niz ja, znajaca lepiej historie, kulture naszego kraju niz
      przewazajaca wiekszosc samych Polakow, nie ma problemow z duma (tak to odbieram
      i to z glebokim uklonem) podkreslac swoja Ormianska narodowosc. A wiecie ilu
      Slasakow wrecz nienawidzi Polakow i uwaza ich za okupantow? A wydawalo by sie ze
      Slasak to Polak zamieszkaly na Slasku, prawde? Nie jest to az tak proste dla wielu.

Narod ten( Zydowski), bedac przesladowany przez tysiaclecia, byl zmuszony do
      wyrobienia sobie silnych wiezi popartych wzajemna pomoca, jako jedyna szansa na
      przezycie. Judaizmu nie mozna po prostu przejac - Zydem trzeba sie urodzic,
      prawda? Nie ma wiec szans na ekspansje przez nabor. Dzieki tym wyrobionym przez
      te tysiaclecia wieziom, dzisiaj, jest w stanie stowrzyc najsilniejsze lobby nie
      tylko w US ale i na calym swiecie. I chwala mu za to. Patrze na to z podziwem i
      prawdziwie zdrowa zazdroscia, jako ze odwracajac glowe w druga strone, widze np;
      dumnych sarmatow, ktorzy na wlasne zyczenie pachja sie w kolejna przepasc
      histrii (tu nawiazuje do mojej opinii o polityce Polski wobec Rosji i wpisu
      Skrzydlatej na innym watku - dzieki; ciesze ze ze wspomnialas, bo juz myslalem
      ze cos mi sie zajaczkuje). I CO W TYM ZLEGO? Tez grzech? Mam wiekszy szacunek
      dla takiej postawy niz dla tych co zmianiaja wiare dla kariery jak to zrobil
      Mazowiecki czy Tusk.

Ze podkreslanie przynaleznosci najpierw do wlasnego narodu a nie do miejsca
      zamieszkania uwazam za podstawowe zrodlo antysemityzmu tez jest bardzo logiczne;
      nie wszyscy w danych krajach (nie pisze tylko o Polsce) patrza ze "zdrowa
      zazdroscia" na sukcesy ekonomiczno-spoleczne Zydow. Z reszta pewne ich grupy
      (nie wszyscy!) lubia podkreslac ten sukces w sposob, ktory czasami jest
      odbierany za orogancje (slynne; "Wasze ulice ale nasze kamienice"). W takich
      warunkach nie trudno o konflikt. I CO ZLEGO W TYM STWIERDZENIU?

Irka ma racje; Polacy maja ogolnie rzecz ujmujac problem z Zydami i dlatego
      piszac te slowa czuje sie bardziej kanadolem niz Polakiem, bo... troche mi wstyt
      za Wasza reakcje. Tu musze wskazac Irence na fakt, ze Polska, byla jedynym
      krajem uwczesnej Europy, ktory nie tylko nie wyganial ze swojego terytorium
      Zydow, ale wrecz zaoferowal goscine (tu moge dlugo i dokladnie o historii). Nic
      wiec dziwnego, ze majac najwieksza populacje tej narodowosci na swiecie (mam na
      mysli przed 1939 rokiem) bylo najwiecej konfliktow, ktore maja az taki duzy
      wplyw na dzien dzisiejszy.

Nie chce tu o Israelu, konflikcie na Bliskim Wschodzie, lobby w US czy
      "demokracji medialnej" tak ciekawie opisanej przez "Wprost", poniewaz emocje i
      cisnienie co poniektorych moze osiagnac zenit, ale do ciezkiej cholery -
      zluzujcie troche.

PS1 - Jutek; mijasz sie z prawda i mysle, ze robisz to z premedytacja. Wszystkie
      moje linki do ktorych nawiazujesz, byly do powaznych pism, a z nich to TY
      znalazlas odnosniki, ktore uznalas za rewizjonistyczne. Zareczam Ci, ze nawet w
      GW jak sie bardzo postarasz, znajdziesz odnosnik do czegos kontrowersyjnego.
      Troche jestem... zniesmaczony (tak to bylo? wink).

PS2 - Irus. Jezeli nie czujesz sie wygodnie z ta Irka, przepraszam i przestane,
      ale dla wyjasnienia; biorac pod uwage moje wspomnienia i doswiadczenia, jest to
      w moich ustach komplement w Twoim kierunku. I nie mam tu zadnych erotycznych
      wspomnien! wink) Wiersz tez moge napisac... musze sie tylko mocno sprezyc i przy
      okazji - musisz jedynie obiecac ze nie bedziesz sie za bardzo ze mnie smiala wink
      • jutka1 Re: OK, a wiec... 16.05.06, 09:14
        Marku, strony netowe, ktore daja linki do innych stron gloszacych pewne opinie,
        albo te opinie podzielaja, albo robia to za pieniadze, przymykajac oko na to,
        kogo reklamuja. I tak zle, i tak niedobrze.

Poza tym napisalam wyzej a propos rzekomej niemozliwosci asymilacji Zydow -
        poczytaj np. historie Niemiec i Zydow niemieckich. Czy tez Zydow wegierskich.
        Zareagowalam na Twoje stwierdzenie, cytuje z glowy: "Zyd zawsze pozostanie Zydem
        i nigdy sie nie zasymiluje". Jesli wezmiesz pod uwage, ze duza czesc Zydow w
        Europie to ateisci, pozbawieni przez nazistow swojej historii, korzeni i
        fizycznie rodzin, ktorzy sa po prostu obywatelami swoich krajow i takimi sie
        czuja, to co z Twoim stwierdzeniem?
        • fedorczyk4 Marku... 16.05.06, 10:14
          i Aszar, zdaje sobie sprawe ze polski antysemityznm i zydowski antypolonizm
          zupelnie inaczej wygladaja z perspektywy, a inaczej od srodka, czyli naszej
          rodzimej gleby, ale po primo, nie zgadzam sie z uogulnieniami dotyczacymi
          asymilacji i uwazam to po prostu za bzdure. Po drugo Polacy maja problem z
          polskimi Zydami poniewaz nie maja polskich Niemcow, Rumunow,czy Algierczykow.
          Mniejszosci narodowe sa u nas nieliczne, wiec "dyzurnym innym" wrogiem,
          kompleksem, wyrzutem sumienia sa Zydzi. Raz na jakis czas przypominaja nam sie
          Ukraincy czy Romowie ale to juz nie to.
          • verbena1 Re: Aszar 16.05.06, 14:18
            Nie czytalam podanego przez ciebie artykulu (nie znam angielskiego).
            Od niedawna mam kontakt z osobami pochodzenia ormianskiego i dopiero teraz
            dowiedzialam sie o pogromie Ormian na poczatku XX wieku. Moze chcialabys o tym
            napisac, mysle ,ze niewielu Polakow ma o tym pojecie.
            Moja nowa sasiadka jest-jak sama mowi- z pochodzenia Ormianka chociaz urodzila
            sie w Iranie a w Holandii mieszka od 15 lat.
            Ciekawi mnie dlaczego ktos czuje sie np.Ormianinem chociaz nie byl nigdy w
            kraju pochodzenia? Dlaczego moja inna znajoma,wiekowa juz pani,czuje i mysli
            ciagle po polsku,chociaz jako Zydowka wyjechala z Polski w latach 50.
            Co decyduje o poczuciu zwiazku z danym krajem,wychowanie,religia,przynaleznosc
            do grupy.
            Kim bedzie czula sie moja wnuczka urodzona w Australii,z matki Polki i ojca
            Czecha? Czy to bedzie dla niej wazne?
            Czy za pare lat po zupelnym wymieszaniu sie narodow i ras ktos bedzie jeszcze o
            tym mowil?
            Nacjonalizm jest dla mnie powodem do nienawisci i nietolerancji. Chcemy byc
            lepsi od innych i budujemy rozne dziwne teorie utwierdzajac sie w nich.
            Pocieszajace jest ,ze nowe pokolenie Polakow,majace moznosc poruszania sie po
            swiecie inaczej odbiera rzeczywistosc,nie ma tak wielu uprzedzen i kompleksow.
            Zgadzam sie z Fed,z perspektywy wszystko wyglada zupelnie inaczej.
            • skir.dhu Verbeno 16.05.06, 14:57
              Nie chce sie wymigiwac ale o swojej tozsamosci i tym podobnych sprawach pisalam
              juz troszke na forum Jana Krana "Wielojezycznosc w rodzinie"
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37229
              Tam w ogole sporo jest rodzicow, ktorzy poruszaja temat tozsamosci Ich dzieci,
              kwestii jezyka i kultury, przynaleznosci narodowej etc. Polecam forum smile
              O Ormianach, naszej historii i kulturze moze winnam zalozyc oddzielny watek ale
              ja mam zawsze duze watpliwosci na ile faktycznie jest to dla innych
              interesujace. W koncu forum to nie miejsce na wyklady a raczej na wymiane
              pogladow. Tak mi sie zdaje. Ja nikogo tu nie chce ani nauczac, ani pouczac smile
              Czasem cos rzuce, jak tym razem uwage o programie TV a i tak sie okazalo, ze
              rozmawiamy sobie o lojalnosci mniejszosci narodowych w ogole (ze szczegolnym
              uwzglednieniem Zydow) a nie o tragicznej historii Ormian w czasie I wojny
              swiatowej. I moze tak jest lepiej - w koncu zadna nacja nie zyje w oderwaniu od
              reszty spolecznosci i ogolnych dylematow.
              Skir Dhu
              • jutka1 Re: Skir 16.05.06, 15:28
                Skir, mnie to interesuje, nawet bardzo.
              • verbena1 Re: Aszar 16.05.06, 15:49
                Dziekuje za link do forum o wielojezycznosci, przeslalam natychmiast corce.

Jesli masz ochote zaloz watek o Ormianach, poczytam z ciekawoscia.
        • jutka1 Re: OK, a wiec... -- Pi Es :-) 16.05.06, 14:04
          A poza tym chyba lubie sie z Toba klocic ;-D
          • ord Re: Pi Es :-) 16.05.06, 18:29
            Jutek - ja tez wink)

Widze ze ciut Wam przeszlo. Naprawde nie potrzeba od razu wyciagac aramt -
            czasami odrobina dobrej woli wystarczy.

Moim zdaniem jest roznica miedzy krajanem a rodakiem i nie pisze to z niczym
            zlym na mysli - ot po prostu stwierdzam fakt lub inaczej; moja opinie. Odnosi
            sie to nie tylko do Zydow, ale tez i do Slasakow, Rom i Ormian i... vice versa;
            mysle, ze typowy Slasak czy Rom tez uniosl by brwi w zdziewieniu jakbym sie do
            niego tak zwrocil. Irus - czy my jestesmy rodakami? Pytam jako Polak i Canadian
            (chociaz to trudniejsze bo technicznie nie ma narodu kanadyjskiego).
            Utrzymanie wlasnego statusu... no... powiedzmy dla techicznej analizy...
            mniejszosci narodowej, z definicji stawia stawia dana grupe w pozycji "obok"
            glownego nurtu narodowosciwego danego kraju. Nie widze w tym nic zlego i taka
            pozycja z pewnoscia nie przeszkadza w byciu wartosciowy obywatelem danej
            spolecznosci, pelnym uczuc patriotycznych do kraju czy ziemi. Przekroczenie
            granicy miedzy krajanem a rodakiem, pociaga za soba niejednokrotnie zrzeczenie
            sie wartosci przodkow - raz jeszcze Mazowiecki i Tusk (tak na marginesie
            przyznam, nie rozumiem takiego postepowania i na pewno mnie nie bybloby stac na
            podjecie takiej decyzji).

Irus - Co do Tuwima. Jego lewicowanie nie ma tu nic do rzeczy. W momencie obcej
            invazji, wzywal naszych zolnierzy do poddania sie "braciom-czerwonoarmistom". To
            tak, jakby zolnierzom Wrzesnia, kazal rzuc sie w ramiona chlopakom z Wermahtu
            czy innego Gestapo i z usmiechem podpisac liste Volksdeutsche. To czysta zdrada,
            za ktora zagwarantowal sobie dobre zycie po IIWS. Nie umniejszam jego talentu
            czy roli w naszej kulturze, ale mam powazny problem z jego morale. Broniewski
            przynajmniej napisal;

"Sa w ojczyznie rachunki krzywd,
            Obca dlon ich tez nie przekresli,
            Ale krwi nie odmowi nikt;
            Wysaczymy ja z piersi i piesni"

(WOW! Wiecie ze ja to cytuje z pamieci! Alez jestem z siebie dumny!

Fakt ze to nie Armia Czerwona nas zaatakowala we Wrzesniu (wowczas cholera go
            wie co by napisal wink), ale w tym przypadku jest dobrym przykladem na
            zobrazowanie mojej opinii o Tuwimie.
            • skynews Re: Pi Es :-) 16.05.06, 23:01

Ta polemika przypomina mi centrowanie kola w rowerze - jak jedna szprycha
              popusci to inna przejmujac automatycznie naprężenie robi z kola bezuzyteczne
              jajo.
              Dopiero gdy wszystkie maja wlsciwy naciąg to mozna jechac.

Dobrze ze wyluzowano, ale mam wrażenie ze niektorzy sami sobie zaprzeczaja lub
              co najmniej dosc niezręcznie wycofuja sie rakiem... nie ufajac samym sobie.

Mark,
              piszesz cos o Portugalczykach, ktorzy biegaja wszyscy z ta sama karta do
              lekarza, cos o Zydach co nie za bardzo rozumie, innym razem znow o Latynosach,
              ktorzy pracuja nielegalnie, tez cos o Ormianach, o innych tez bla, bla,
              etc.,itd. i dziwisz sie ze zarzucono Ci radykalizm i zakorzenienie w skrajnosci
              pogladow.
              Pozniej wprawdzie luzujesz, ale wrazenie, raczej negatywne, pozostalo.
              Ja bym dodal wiecej do tego tematu - prezentujesz postawe wrogą czlowiekowi
              bo jak inaczej okreslic ocenianie calych narodow czy grup etnicznych tylko
              na podstawie pewnych zachowan jednostek - nikt nie ma do tego zadnego prawa, mysle.

Np.
              kiedys na wloskim promie na Korsyke uszkodzono mi najpierw nowiutkie auto,
              kapitan udawal ze nie rozumie po angielsku i nbazgral mi protokol
              do ubezpieczenia w j.wloskim (Mantra mi pozniej przetlumaczyla),
              wybrudzilem sie jakimis smarami w ladowni promu, musialem sie przebrac a kiedy
              zalozylem sliczna biala koszulke to w pokladowej restauracji wpadl na mnie
              dzieciak Wloch z czekoladowym lodem - bylem totalnie wqrwiony, na sam dzwiek
              j. wloskiego robilo mi sie niedobrze, ale czy mam ich za to nienawidzić, mam na
              podstawie tego wydarzenia wyrażać opinie ze Wlosi sa tacy a tacy, etc. ?
              Mialem pecha i...tyle, przeszlo mi, chociaz mialem konkretne powody do takich
              a nie innych opini.
              "Rachunki krzywd" - psychiatra potrzebny, w koncu nie jest
              hańbą byc chorymsmile

Oceniam kazdego czlowieka indywidualnie i najczesciej na podstawie osobistych
              kontaktow oraz konkretnych zachowan tym bardziej ze nie ma chyba narodu, ktory
              jest "czysty" nie majac nic na sumieniu a poza tym interesuje mnie bardziej
              przyszlosc od nakrecania sie wzajemnymi animozjami i zalami z przeszlosci co
              uniemozliwia skutecznie zaszufladkowanie mnie lub podzeganie do czegos tam.
              Przeszlosc malo co mnie interesuje - zostawilem ja poprzednim pokoleniom.

Integracja w kraju emigracji - kazdy robi swoj biznes jak potrafi, utrzymuje
              kontakty z krajem macierzystym jak uwaza za stosowne a to ze chodza z ta sama
              karta do lekarza to nie powinno byc Twoim problemem przynajmniej tak dlugo
              dopóki nie zostanie zwiekszona Twoja skladka na ubezpieczenia spoleczne.

Pojecic krajan, rodak, Zyd, Slazak, Rom, Ormian...itd. nie uzywam, malo mnie
              mnie to interesuje kto kim jest - biznes i dobre stosunki mnie interesuja.

Patriotyzm w dzisiejszym zglobalizowanym swiecie miedzynarodowych koncernow ???
              Totalna bzdura, pojecie ktore nie ma wiecej racji bytu - oczywiscie ze bede
              kibicowal polskiej reprezentacji narodowej na mistrzostwach swiata w Niemczech,
              ale na tym koniec z tzw. patriotyzm.

Enjoy it !
              • ord Re: Pi Es :-) 17.05.06, 00:05
                Ada miala racje; fajny chlopak jestes, ale za malo byles bity wink)

PS - Mam tydzien wolnego ku chwale Jej Krolewskiej Mosci i nie rozrabiaj za
                bardzo podczas tego czasu bo znowu bedzie ktos musial Cie bronic wink)
                • joujou Re: Marku! 17.05.06, 09:44
                  >Też Ci życzę dobrego wypoczynku i
                  wyluzuj trochę!
                  O Sky się nie martw,toż on ostatnio łagodny,
                  jak baranek wink
              • ord Re: Pi Es :-) 17.05.06, 00:25
                A tak powazniej (bo mam nadzieje, ze poprzednie zrozumiales ze to zart) i na
                szybko, to o ile masz bardzo duzo racji w ostatnim zdaniu, ale na to potrzeba
                jeszcze kilka pokolen i to w skali globalnej. Mysle jednak, ze jestesmy na
                dobrej drodze.

Do poczytania.
                • skynews Re: Pi Es :-) 17.05.06, 00:35

Zawsze bylismy na dobrej drodze (my) tylko niekiedy dajemy ciagnac sie za rekawsmile

Milego i udanego wypoczynkusmile

Enjoy it !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka