Dodaj do ulubionych

Hercule Poirot FanFiction eBook

03.05.11, 11:22
Zapraszam do przeczytania kilku opowiadań o Herkulesie Poirot, które napisali moi uczniowie :)
Zbiorek ma postać eBooka w formacie .pdf i jest dostępny pod adresem:
zs2konkursy.wordpress.com/2011/04/30/fanfiction-ebook
Jeśli ktoś ma ochotę, można też wziąć udział w głosowaniu na najlepsze opowiadanie - sondaż jest umieszczony pod postem.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bejaa Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 17.05.11, 19:58
      Przeczytałam te opowiadania i zdolnych gratuluję uczniów :)
      Ciekawe historie, choć niektóre są naprawdę króciutkie.
      Czy w ramach przygotowań do tego zadania uczniowie mieli przeczytać jakąś powieść/opowiadanie z Poirotem?
      • kindov Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 18.05.11, 12:02
        Cieszę się, że opowiadanka się spodobały :)
        Mam nadzieję, że zagłosowałaś w ankiecie na najlepszą historię :)
        Zwycięzcy dostaną tzw. nagrodzianki...

We wrześniu bardzo dużo się u nas w szkole działo w związku z Agathą Christie, bo zorganizowałem "Tydzień z AC", więc uczniowie czytali i pisali o Agacie i jej książkach, robili projekty, obejrzeli program o jej życiu, brali udział w konkursach i zabawach, w których wygrywali jej książki, autobiografię, filmy i grę komputerową (szczegóły tutaj:
        relacja: zs2konkursypl.wordpress.com/2010/10/10/zabojczy-tydzien-z-agatha-christie/
        zabawa internetowa: zs2konkursypl.wordpress.com/2010/09/26/zostan-detektywem/
        program imprez: zs2konkursypl.wordpress.com/2010/09/16/tydzien-z-agatha-christie/), a oprócz tego bardzo wielu uczniów zainteresowało się twórczością Agathy i pożyczali ode mnie książki (po polsku i po angielsku).

Natomiast pomysł na napisanie opowiadań przyszedł mi do głowy znienacka, dzień przed realizacją, więc za bardzo nie mieli jak się do tego przygotować i pisali z marszu przez 2 dni (w sumie 3 lekcje). Niektórzy kończyli w domu, ale większość zdążyła na lekcji :)

A potem ja siedziałem w domu nad formą graficzną przez 2 tygodnie, haha, ale podobało mi się takie wyzwanie :)

Jeszcze jesteśmy w trakcie jednego projektu agatkowego, mam nadzieję, że się uda - uczniowie kręcą film "Dziesięciu Murzynków" na podstawie scenariusza szkolnej sztuki teatralnej, którą napisałem (po polsku), kiedy sam byłem w liceum, a która nigdy nie wyszła poza fazę prób, niestety. Podobno film ma trwać ok. 25 minut. Jeśli dają radę, to postaram się wstawić na youtube - raczej po wakacjach, ale kto wie, może nawet wcześniej :)
        • ancza7 Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 19.05.11, 19:58
          Aż żałuję, że nie chodzę do Twojej klasy Kindov :) Super zaangażowanie!
          • kindov Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 19.05.11, 22:08
            Dzięki :)
            • sowca Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 04.06.11, 23:18
              Wprawdzie mój angielski nie jest doskonały, ale podziwiam za samą ideę, widać, że włożyliście w to dużo wysiłku. Uważam, że świetne są takie akcje, które promują czytelnictwo, a zwłaszcza naszą ukochaną, nieocenioną Agathę.
              Test sama rozwiązałam z dreszczem zachwytu :) Pozdrawiam i podziwiam.
              • kindov Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 05.06.11, 11:18
                Pracy było mnóstwo, nie da się ukryć, ale przez cały czas pławiłem się w przyjemności samego zajmowania się twórczością Agathy :) A do tego jeszcze okazało się, że dzieciom autentycznie się spodobały jej książki, więc dodatkowa satysfakcja z udanej promocji.

Sowca - gratuluję rozwiązania testów!
                W wolnej chwili polecam też grę detektywistyczną online.
                Tu opis po polsku:
                zs2konkursypl.wordpress.com/2010/09/26/zostan-detektywem
                A poszlak można szukać na angielskiej wersji strony :)
                zs2konkursy.wordpress.com
                Pozdrawiam!
                • bszie031 Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 06.06.11, 14:21
                  Rzeczywiście zaangażowanie godne podziwu. Ponieważ ja też jestem fanką Agathy Christie, obiecałam "dorzucać" informację o nowych przesłuchanych jej pozycjach... Polecam nową Tajemnice rezydencji Chimneys czytana przez Pana Artura Dziurmana - świetna!!!
                  • kindov Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 06.06.11, 15:20
                    Mówisz o tym wydaniu?
                    www.christie.com.pl/
                    Okładki bardzo mi się podobają. Słuchałem kilka fragmentów i wydają mi się całkiem fajne - dobry pomysł z tą muzyką i różnymi odgłosami w tle :)

Chyba się skuszę na kilka z nich :)

Dzięki za przypomnienie!
                    • bszie031 Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 08.06.11, 10:26
                      Warto posłuchać, ciekawie to brzmi. Właśnie kończę słuchać ostatnio wydaną piątkę... ale naprawde warto. Artur Dziurman jest naprawde super... Ciekawa jestem Twoich opinii...
                      • sowca Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 23.06.11, 00:17
                        Kindov, dzięki za linka :) Nie tracę nadziei, że kiedyś podszkolę angielski, ale to jak się oderwę od języków romańskich, ostatnio czytałam "Morderstwo to nic trudnego" po włosku i muszę powiedzieć, ze ma to swój smaczek.

Strasznie Cię cieszę, że udało Ci się wypromować chociaż trochę naszą Agathę... z przykrością stwierdzam, że niestety coraz mniej młodych osób czyta jej kryminały, wybierając raczej autorów współczesnych i bardziej krwawych, ewentualnie nie wybierając niczego.
                        • kindov Re: Hercule Poirot FanFiction eBook 23.06.11, 15:55
                          Zwycięzca wszystkich konkursów (jako zdobywca największej liczby punktów) mógł sobie wybrać dowolną nagrodę z tych, które były przygotowane (książki Agathy, filmy, gra PC) - natychmiast sięgnął po nowe wydanie Autobiografii. Następnego dnia spytałem go, czy do niej zajrzał, a on na to, że już jest w połowie i niesamowicie mu się podoba :) Dodam, że on wcale nie chciał brać udziału w tych wszystkich konkursach i imprezach, bo, jak się wyraził, nic o tej autorce nie wie. Udało mi się go namówić, no i proszę, wygrał nie tylko główny konkurs, ale też szkolną specjalną edycję Milionerów poświęconą Agacie. Aż miło było słuchać, jak odpowiadał po kolei na wszystkie 15 pytań i jeszcze rozwijał odpowiedzi :)

A co do czytania Agatki w innych językach - uważam to doskonały pomysł :) Sam przywożę sobie (a czasem przyjaciele) z zagranicznych wypadów różne tłumaczenia jej powieści. Mam już Agatkę po hiszpańsku, portugalsku, francusku, czesku i (chyba) litewsku, aha i w którymś języku skandynawskim. Na razie czytałem fragmenty po hiszpańsku i po czesku, coś pięknego :) Szczególnie czeska wersja 4.50 z Paddington (Vlak z Paddingtonu) - pierwsze zdanie brzmi bodajże: "Pani McGillycuddyova byla mala a tlusta...". Po hiszpańsku podczytuję Dziesięciu Murzynków i cieszy mnie, że jakoś daję radę :)

Myślę, że taki tydzień Agathy Christie znowu zorganizuję w przyszłym roku - jak już skończą szkołę te klasy, które brały udział w tym roku. Na pewno wtedy coś jeszcze ciekawego dołożymy i zainteresujemy kolejne osoby :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka