Dodaj do ulubionych

6 czerwca: Miss Marple - Hotel Bertram

01.06.06, 11:22
Amercom zapowiada kolejny odcinek z Panną Marple. Tym razem Hotel Bertram -
moim zdaniem najsłabszy z całej serii, choć sama Panna Marple jak zwykle
świetna :D
Zauważam, że Amercom wydaje w pierwszej kolejności ekranizajce tych powieści,
których nie było w serii z McEwan. Ciekawe zatem, czy za dwa tygodnie będzie
Karaibska tajemnica czy Zwierciadło pęka w odłamków stos?
Obserwuj wątek
    • damian.pisula Re: 6 czerwca: Miss Marple - Hotel Bertram 01.06.06, 13:25
      Super! Polubiłem tą serię choć trzeba było się przestawić ze sposobu kreacji
      Miss Marple przez G.McEwan na J.Hickson. "Hotel Bertram" dobrze mi się kojarzy-
      była to jedna z pierwszych przeczytanych przeze mnie książek Agathy. Jestem
      bardzo ciekawy jej adaptacji. No i jeszcze ta data: 06/06/06 z premierą
      remake'u Omena! We wtorek czekają mnie same rarytasy filmowe :D

Pozdrawiam
      Damian
      • nchyb Re: 6 czerwca: Miss Marple - Hotel Bertram 01.06.06, 15:14
        książkowo - Hotel Bertram dla mnie jedna ze słabszych, ale i tak lubię. Na film
        czekam, bo nie oglądalam...
        • tom_beresford Re: 6 czerwca: Miss Marple - Hotel Bertram 02.06.06, 21:23
          Prawdę mówiąc, to wolę Geraldine McEwan w roli panny Marple niż Joan Hickson.
          Według mnie ta ostatnia jest za bardzo egzaltowana i chłodna.
          Myślę, że i tak filmy nie uchodzą powieściom, która zawsze albo prawie zawsze
          są o wiele od nich lepsze.
          • ancza7 Re: 6 czerwca: Miss Marple - Hotel Bertram 02.06.06, 22:35
            Całkowicie się z Toba zgadzam w kwestii wyższości powieści nad ich adaptacjami
            filmowymi. Co do aktorek - nie mogę się zdecydować. Żadna mi nie pasuje! Dopiero
            teraz uświadomiłam sobie, że ja nie wiem jaka ta panna Marple na prawdę jest.
            Chyba znowu zacznę od czytania "Morderstwa na plebanii".
            • tom_beresford Re: 6 czerwca: Miss Marple - Hotel Bertram 03.06.06, 15:34
              Chociaż Agatha Christie wykreowała postać panny Marple na kobietę ponad
              sześćdziesięcioletnią, to ja wyobrażałem sobie ją jako czterdziesto -
              pięćdziesięciolatkę lub o kilka lat starszą. Może to i nie za bardzo by do niej
              pasowało, ale w końcu nie tylko starzy ludzie posiadają wiedzę na temat
              ludzkiej psychiki. Wydaje mi się, że ktoś mógłby w przyszłości zekranizować
              filmy z panną Marple z o wiele młodszą osobą w jej roli niż Hickson czy McEwan.
    • ikkala Re: 6 czerwca: Miss Marple - Hotel Bertram 04.06.06, 21:56
      Joj, mam nadzieję że aż tak bardzo go nie zepsuli. Lubię tę książkę.
      • kindov Re: 6 czerwca: Miss Marple - Hotel Bertram 06.06.06, 15:27
        Spieszę uspokoić, że moja opinia jest zupełnie nieobiektywna (jak to opinia...)
        bo z wszystkich książek o Pannie Marple ta podoba mi się najmniej, siłą rzeczy
        więc komuś, kto bardziej niż ja lubi te książkę, może też bardziej spodobać się
        film :D
        Pozdrawiam i zyczę miłego oglądania.
    • nchyb Jest... :-) 06.06.06, 14:31
      ...
      • kindov Też już mam :) 06.06.06, 15:28

• ladyhawke12 Też już mam :), i nawet ogladnelam 07.06.06, 06:58
          Moj pan z kiosku jest nieoceniony, jak zwykle zostawil, wiec wczoraj juz
          obejzalam, Joan Hickson tym razem bardziej mi sie podobala, byla bardziej
          wscibska i ciut cieplejsza, ale i tak zraza mnie do nie jej wynioslosc.W filmie,
          jak to w filmie sa zmianay, mnie troche zirytowalo zakonczenie ale nic to, i tak
          bede kupowac dalsze filmy z tej serii.Wlasnie sie zlapalam na tym ze tez nie
          wiem jak powinna wygladac panna Marple, i kto powinien ja zagrac.
          • ikkala Mam :) 07.06.06, 13:31
            O dziwo jeszcze dziś dostałam.
            • ancza7 Re: Mam :) 07.06.06, 16:16
              Ja już kupiłam we wtorek i jeszcze mieli "Zerwane zaręczyny". Mam zaległości w
              oglądaniu- mój mąż chciał zobaczyć Sucheta i stanęło na tym, że właśnie je
              obejrzeliśmy. Moim zdaniem - świetne! Ale mąż nic z tego nie rozumiał i musiałam
              być tłumaczem. Czy uważacie, że to normalny objaw u kogoś kto nie czytał Agatki
              czy on ma jakiś niż?
              Ancza
              • ikkala Re: Mam :) 07.06.06, 20:48
                Nie martw się, jak oglądam te filmy z siostrzenicami, to też musze tłumaczyć.
                Oczywiście oprócz tych, które wcześniej czytały :) Natomiast moja druga połówka
                wogóle nie chce ich ze mna oglądać :(
                • ancza7 Re: Mam :) 07.06.06, 21:31
                  Pocieszyłaś mnie nieco :)) Wobec tego ten "mój" to ideał, ale zdecydowanie woli
                  Poirota od panny Marple.
                  • ikkala Obejrzałam! 11.06.06, 20:09
                    Obejrzałam w trzech podejściach. Jakoś nie mogłam znależć ciurkiem wolnych 100
                    minut. Co za czasy! Podobało mi się niezmiernie, aktorka grająca Bess była
                    świetna, strzał w dziesiątkę. Właściwie to cała obsada była udana. Nawet
                    Malinowski mi się spodobał. Najmniej chyba Elwira, ale może właśnie o to
                    chodziło.
                    Pozdrawiam.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka