damian.pisula 24.03.07, 11:04 A dokładniej jutro, tj. w niedzielę, 25 marca na TVP1 o godz. 13:45. Jest to wersja brytyjska z 1978 z Peterem Ustinovem. Nie jest to niestety Suchet ;) no ale i tak warto zobaczyć! Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
damian.pisula Linki 24.03.07, 11:05 Więcej info o filmie: www.telemagazyn.pl/program/3426267248.html www.filmweb.pl/%c5%9amier%c4%87+na+Nilu+1978+o+filmie,Film,id=33205 Odpowiedz Link
owowo Re: Linki 24.03.07, 14:39 jestescie cudowni. inaczej bym przegapiła. Juz sie cieszę i okupuję telewizor. Z cichą rozpaczą, ze nie mogę nagrac. i urocze linki podales Damian: www.filmweb.pl/%c5%9amier%c4%87+na+Nilu+1978+ciekawostki,FilmCuriosities,id=33205 dzieki!!!! Odpowiedz Link
ancza7 Re: Śmierć na Nilu w TV 25.03.07, 16:17 Właśnie skończyliśmy oglądać - świetne, chociaż oczywiście Poirot nie ten ! oj, nie ten! Dziwne - Suchet tak pasuje do tej roli, że już czytając książki widzę tylko jego. A panna Marple ciągle IMHO nie ma dobrej odtwórczyni :( Odpowiedz Link
owowo Re: Śmierć na Nilu w TV 25.03.07, 22:25 tak, tak, tak;-) bardzo = choc oczywiscie, jesem przywiazana rwniez do jedynie slusznego Poirota;-) Odpowiedz Link
1802l Re: Śmierć na Nilu w TV 26.03.07, 00:10 Świetny był tu Simon, za to Jacqueline - nie! Mia Farrow - choc ma dużo wdzięku - to taki angielski wypłosz. A Jacqui powinna byc ognistą brunetką (no, w ostateczności Christina Ricci)... Odpowiedz Link
zoe125 Re: Śmierć na Nilu w TV 26.03.07, 18:08 Fakt, jedynym Poirotem jest dla mnie pan Suchet. Zgadzam się, że Mia Farrow niezbyt pasuje do roli Jacqueline, tą rolę świetnie zagrała aktorka z ekranizacji Amercomu. W wersji telewizyjnej znakomity był Simon oraz panna Val Schuyler, podobała mi się też pani Ottenbourne i panna Bowers. Nijak mi za to nie odpowiadała Rozalia, która w książce była dziewczyną dość zgorzkniałą i raczej z temperamentem. Odpowiedz Link
sowca Re: Śmierć na Nilu w TV 26.03.07, 22:35 Nie przesadzajmy, Ustinov jak dla mnie nie był taki najgorszy, chociaż wąsom mozna sporo zarzucić. Moim zdaniem świetna była Rozalia, panna Bowers (uwielbiam Maggie Smith, to cudowna aktorka), panna Van Schuyler, Simon też całkiem znośny. Jacqueline faktycznie powinna być ognistą brunetką, za to Linnet (nawiasem mowiac, nie cierpie tej dziewczyny) blondynką. No i jedno pytanie: dlaczego Jane Birkin, ktora grała Luize Bourget, została wymieniona na liście plac zaraz za Poirotem?:p To podobna zagadka jak ta, dlaczego w ekranizacji "Władcy Pierscieni" Liv Tyler grająca Arwenę pojawia się zaraz za Gandalfem, ale przed Aragornem! Odpowiedz Link
nchyb Re: Śmierć na Nilu w TV 27.03.07, 11:26 > Nie przesadzajmy, Ustinov jak dla mnie nie był taki najgorszy, chociaż wąsom > mozna sporo zarzucić. a dla mnie Ustinow na Herculesa kompletnie się nie nadawał, mim, że jako aktora go cenię, ale to nie HP, oj nie... a co do zagadek pojawiania się na liście płac w określonej kolejności. O ile nie jest to alfabetycznie, to może znaczeniowo- wyższe stawki za rolę, większe znaczenie dla producenta itp... ? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Śmierć na Nilu w TV 27.03.07, 20:42 Też lubię Maggie Smith, ale u Agatki panna Bowers była zupełnie inną osobą! Też cenię Usitnova, ale .... Nie jestem księgową, ale lubię jak mi się zgadza:)) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Śmierć na Nilu w TV 01.06.07, 08:38 dla tych, którzy wcześniej przegapili - 'Śmierć na Nilu' z Ustinovem w czwartek, 7 czerwca, 12:50 w TVP1 Odpowiedz Link