Dodaj do ulubionych

instytut Puszkina??????????????

07.01.06, 00:10
wiem, że był wątek poswięcony wspomnieniom z tego miejsca, mnie natomiast interesowały by porady jakimi ewentualnie możeci sie podzielić na temat warunków jakie tam panują, zajęć, wymagań, obowiązków studentów i egzaminów; prosze dajcie znac, bo niedługo tam jade i troche sie boje jak to będzie i czy sobie poradzę?
czekam na wieśći!!!
Obserwuj wątek
    • fanta-girl Re: instytut Puszkina?????????????? 07.01.06, 11:00
      jakichś specjalnych rzeczy nie ma tam.
      jesli choc raz bylas na kursie jezykowym za granica, to jest wlascciwie to samo.

ja jak jechalam na pol roku to zabieralam jedzenie, garnki i cala mase innych
      rzeczy, ale z perspektywy czasu to widze, to bylo niepotrzebne.
      Tam wszystko na miejscu jest. Ewenetualenie mozesz dokupic

Wiadomo, zewsze wez kilka rzeczy ktore Ci sie lekko znudzily, to wyjezdzajac je
      zostawisz/wywalisz i zrobisz sobie miejsce w torbie.

Odnosnie wymagan do studentow nie sa specjalnie wygorowane.

W akademiku jest cieplo- > bo grzeja solidnie.
      To co zawsze w kontaktakach z instucjami tego typu zamraza, to rozbudowana
      administracja, ale do tego sie przyzwyczaisz.

• adolma Re: instytut Puszkina?????????????? 07.01.06, 13:44
        dziękuje za odpowiedz i czekam na jeszcze!!!!!!!!!!!!!!!
        • rangersss Re: instytut Puszkina?????????????? 07.01.06, 15:12
          Witam!

Tez z checia wyslucham rad innych. W marcu wyjezdzam na semestr do Puszkina,
          wiec wszystkie wskazowki, dotyczace umilania sobie zycia i nie tylko, mile
          wskazane! smile

Pozdrawiam
          • otkin Re: instytut Puszkina?????????????? 08.01.06, 01:49
            как во всех загранпоездках дерево в лес не носи, в смысле, кроме паспорта и
            карточек в роде-бы ничё больше не нужноsmile
            это я так, от чистого сердца!smile
            • adolma Re: instytut Puszkina?????????????? 08.01.06, 13:16
              большое спасибо wink
          • adolma Re: instytut Puszkina?????????????? 08.01.06, 13:15
            rangersss no to pewnie się tam spotkam?! Ja tez wyjeżdżam na semestr letni, ale jeszcze dokładnie nie znam daty wyjazdu ani żadnych szczegółów na ten temat;
            pozdrawiam
      • adolma Re: instytut Puszkina?????????????? 08.01.06, 13:23
        chciałam jeszcze zapytać jakie badania należy zrobić przed wyjazdem?
        słyszałam, że jeżeli pobyt jest dłuzszy niz miesiąc to trzeba mieć badanie na HIV- czy to prawda?
        jeżeli wiecie cos na ten temat to napiszcie!
        • rangersss Re: instytut Puszkina?????????????? 12.01.06, 23:22
          Z tego co wiem, moj wyjazd (jeszcze oficjalnie nie potwierdzony tongue_out ) zaplanowany
          jest na 1 marca. Pod koniec stycznia ma przyjsc oficjalne info. Wiec adolma
          pewnie sie spotkamy... Zadnych badan nie trzeba miec. Przynajmniej jesli chodzi
          o wyjazd na to stypendium.
          Pozdrawiam
          • adolma Re: instytut Puszkina?????????????? 13.01.06, 23:28
            rangersss, widze ze jestes dokładnie w takiej samej sytuacji jak ja- tez jeszcze nic nie wiem chociaz pogłoski o wyjezdzie 1 marca juz słyszałam;
            jezeli chodzi o badania to jest obowiazkowe badanie na HIV jezeli pobyt w rosji trwa dłużej niz 3 miesiace, wiec jezeli wybierasz sie na caly semestr to musisz to badanie zrobic- jest ono wymagane przez ambasade!!!!
            POZDRAWIAM
            • rangersss Re: instytut Puszkina?????????????? 14.01.06, 01:57
              <lol> Przede mna znajomi tez wyjezdzali i nic takiego nie potrzebowali. Dowiem
              sie niedlugo co i jak. Napewno dam znac pod koniec tygodnia co w zwiazku z tymi
              badaniami. Jakos damy rade. Termin 1 marca podany mi zostal przez Dzial
              Wspolpracy z Zagranica mojego uniwerku wiec jest to raczej data oficjalna.
              Pozhyvem uvidim...

Pozdrawiam
              • fanta-girl Re: instytut Puszkina?????????????? 14.01.06, 09:10
                wg mnie badania nie trzeba.
                potrzebne jest tylko jak starasz sie o wize wielokrotna.

chyba ze cos sie zmienilo od stycznie.
                zadzwon do konsulatatu i sie dowiedz.
                wg mnie nie.
                nawet jesli badanie kosztuje 20 PLN, wiec to tez nie wydatek.
                • rangersss Re: instytut Puszkina?????????????? 14.01.06, 19:12
                  fanta-girl dzieki za info, w nastepnym tygodniu wszystiego sie dowiem.
                  Pozdrawiam
                  • kacap_z_moskwy Re: instytut Puszkina?????????????? 15.01.06, 13:47
                    Jak sie dostaje rejestracje dluzej niz 3 miesace - to badania sa potrzebne. Ale
                    jak sie ma pobyt mniej - to nie. Wiec moga prosic o badania jak sie dostaje
                    wizy dlugotwale. Nie wiem czy to po-polsku, dluzsze???
                    • rangersss Re: instytut Puszkina?????????????? 21.01.06, 20:40
                      tak, potwierdzam, badania sa wymagane jesli wyjazd jest dluzszy niz 3 miesiace.
                      Tak wiec trza je zrobic.

Pozdrawiam
                      Mateusz
    • adolma Re: instytut Puszkina?????????????? 15.01.06, 15:10
      www.poland.mid.ru/visa_pol.html odnosnie badan!!!!
    • la_confiance_en_soi Re: instytut Puszkina?????????????? 15.01.06, 16:30
      Instytut jest super.Ja byłam dość dawno , bo w 2002. Jedyne co średnio mi sie
      tam podobało, to pani zajmująca sie grupami z Polski( niejaka Tatiana) i
      ochroniarze. Blondyn ze złotym zębem bił rekordy popularności.Jeżeli chodzi o
      zajęcia, to szczególnie się tam nie przemęczaliśmysmile
      • wartur123 Re: instytut Puszkina?????????????? 15.01.06, 20:37
        My Pana ze złotym zębem nazywaliśmy popularnie "złotoryją" wink

A co do Instytutu to jak na warunki moskiewskie bardzo sensowny akademik. Jak
        ostani raz byłem w Moskwie w 2003 r. całkiem niedaleko były do dyspozycji dwa
        duże supermarkety a trzeci w budowie. Ponadto w okolicy jest poczta i stacja
        metra (skrótem można tam dojść w ok. 10 min.) No i dzielnica jest całkiem
        bezpeczna (przynajmniej parę lat temu była), pewnie też ze względu na sąsiedztwo
        najlepszej szkoły milicyjnej w Moskwie.
        • rangersss Re: instytut Puszkina?????????????? 10.02.06, 18:37
          Adolma wyslalem Tobie maila na gazetowy adres - jesli mozesz to odpisz.
          Pozdrawiam
          Mateusz
          • adolma Re: instytut Puszkina?????????????? 17.02.06, 00:21
            odpisałm na twojego mejla wczoraj wieczorem- mam nadzieje ze doszło !!!!
            pozdrawiam serdecznie
            • grubkins Re: instytut Puszkina?????????????? 17.02.06, 21:59
              Widzę wasze wahania jeśli chodzi o Puszkina. ja tylko powiem, że to piękne
              przeżycie.
              Ja teraz się zastanawiam jak moją córkę wziąć do Pitera (żonę zaprosiłem, ale
              wtdy żoną nie była).

Na pewno pojedziemy w tym roku
              Odezwijcie się proszę na adres: z_wlosek@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka