smalti Re: szałwia- jakie dzialanie uboczne? 07.10.05, 19:20 za wczesnie sie wyslalo-przepraszam. bardzo interesuje mnie jakie dzialania uboczne moze miec szalwia wszedzie czytam ze "dzialania uboczne ze strony ukladu nerwowego", ale co to znaczy konkretnie? czy ktos wie? szperam w roznych ksiazkach i nie moge znalezc nic ponad to, bardzo mnie to ciekawi, bo bardzo lubie szalwie, nie naduzywam co prawda...no i chcialabym wiedziec..:-) Odpowiedz Link
deczi Re: szałwia- jakie dzialanie uboczne? 10.10.05, 15:50 Wydaje mi się, że kiedyś już był ten temat poruszany. Dawno. Jeśli nie znajdziesz, to postaram się poszukać szczegółow w książkach. pozdr. Odpowiedz Link
smalti Re: szałwia- jakie dzialanie uboczne? 23.10.05, 11:18 szukalam juz i nic... gdybys przypadkiem na to wpadla to prosze napisz :-) Odpowiedz Link
deczi Re: szałwia- jakie dzialanie uboczne? 23.10.05, 16:56 Wpadłam:-) Voila: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=7448237 Odpowiedz Link
smalti hej deczi ! :-) 27.10.05, 12:05 bardzo Ci dziekuje! ale wlasciwie nie daje mi to odpowiedzi....ze "dzialanie uboczne ze strony ukl. nerwowego" to wiem,pisalam na poczatku o tym ze to wiem, ale nie wiem *moze jestem tepa :-) co to wlasciwie znaczy ...ze co Ci sie moze stac jak przesadzisz z szalwia ..? chcialabym wiedziec wiecej o tych ubocznych efektach... i tego wlasnie nigdzie nie moge znalesc/ jezeli chcialoby Ci sie napisac slowko, albo moze przypadkiem kiedys cos znajdziesz to bardzo prosze... :-) Odpowiedz Link
deczi Re: hej deczi ! :-) 14.12.05, 10:13 Jeszcze takie coś znalazłam w książce: duże ilości wyciągu z szałwi mogą powodować nudności, wymioty, otępienie, kurcze kloniczne. Związane to jest z obecnością tujonu w olejku eterycznym szałwi. pozdr. D. Odpowiedz Link
massakra3 Re: hej deczi ! :-) 19.12.05, 14:09 szałwia w dużych ilościach ma działanie halucynogenne :) tak przynajmniej mówią starzy i młodzi indianie i indianiści, ale chodzi tu zdaje mi sie o spalanie duży7ch ilości szałwi w szczelnym pomieszczeniu :) to sie nazywa chyba "namiot pary" Odpowiedz Link