vilelemo 11.07.08, 02:31 Czy ktos stosowal mieszanke ziol:dziurawiec,bodziszek cuchnacy i rute zeby usunac bielactwo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lopi1 Re: bielactwo i ziola 23.07.08, 23:07 W jednej ze swych ksiazek jeden z zielarzy krotko opisal leczenie na swojej osobie tej przypadlosci. Stosowal wlasnie bodziszka ale pil go ok. 5 lat zanim sie wyleczyl. Poza tym rodzajow bodziszka jest tez sporo. Odpowiedz Link
vilelemo Re: bielactwo i ziola 30.08.08, 21:29 Mozesz mi podac tytul tej ksiazki i autora?Z gory dziekuje. Odpowiedz Link
lopi1 Re: bielactwo i ziola 02.10.08, 14:41 Była to pozycja wydana przez gazetę zielarską-"Poradnik uzdrawiacza", "Uzdrawiacz". Te gazetki powinieneś kupić w większości kiosków. Piszą tam o tych swoich książkach, czasem stare pozycje są jeszcze dostępne. O ile mnie pamięć nie myli autorem książki był Marian Kofman, były dwie części jego autorstwa. Tu link do książki sprzedanej na ebay-u. cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=310079772275 O bielactwie chyba było w pierwszej części. PZDR Odpowiedz Link
gumppek Re: bielactwo i ziola 20.10.08, 23:54 Ja w wielu źródłach czytałm, że bodziszek cuchnący jest lekiem na bielactwo. edumed.com.pl/sklep.php/p182-Bielactwo-Ziele-bodziszka-cuchnacego-Ziola-Ojca-Andrzeja-100g.html Dr Henryk Różański /najbardziej znany internetowy zielarz/ nic na ten temat nie pisze. Ja gdzieś w Wiadomościach Zielarskich z przed 10, a może i więcej lat, też czytałem doniesienie o stosowaniu bodziszka w leczeniu bielactwa. Z tego co wiem przy leczeniu bielactwa korzysta się z właściwości fotosensybilizujących dziurawca /tylko nalewka/ oraz dyptamu jesionolistnego Dictamnus albus.L./to taki krzew zwany krzewem mojżeszowym, bowiem to w nim gorejący ukazał się Mojżeszowi Bóg. Ja mam ususzone ziele, a teraz wybieram się po korzeń - zamierzam zrobić z niego intrakt celem stosowania przy drażliwości jelit /IBS/. Mam też intrakt z samego kwiatu bodziszka, ale gdzieś koło 80 ml. Jak ktoś bardzo chciał to mogę mu taki intrakt w następnym roku, zrobić.Zioło jest w każdym razie do kupienia - firma Eumed i firma Dar Natury. Odpowiedz Link
lawenda1975 Re: bielactwo i ziola 10.12.08, 21:06 Witam Bielactwo leczy się podawaniem doustnym oraz miejscowym związków fotouczulających z jednoczesnym naświetlaniem. Wbrew obiegowej opinii mieszanka z dziurawce (bądź sam dziurawiec) nie działa fotouczulająco ponieważ związek za to odpowiedzialny (hyperycyna) nie rozpuszcza się w wodzie. Polecam skontaktować się z lekarzem w sprawie nastepującej terapi: intrakt z ruty 30g intrakt z dziurawca 30g Zmieszać, pić 30-50 kropli w kieliszku wody 2 razy dziennie wystawiając jednocześnie miejsca odbarwione na słońce (początkowo na moment z czasem na kilka minut - wszystko z umiarem i w granicach rozsądku). Dobrze jest także zażywać pyłek kwiatowy w ilości 2 razy dziennie 2 łyżeczki po śniadaniu i po obiedzie. Pozdrawiam W razie pytań: renata_stono@o2.pl Odpowiedz Link