Dodaj do ulubionych

Wybor Lodowki Wolnostojacej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 18:51
Czesc
Mam problem z podjeciem decyzji co do firmy/marki lodowki wolnostojacej.
Po pierwsze musi byc w srebrnym kolorze, po drugie ma miec na dole trzy
szuflady zamrazalnika - taka okolo 170-180cm.
Nie ma to byc jakis wyglup, ktory bedzie przy okazji tanczyl i stepowal ale
nie chcialbym sie rozczarowac za jakis czas ze lodowka sie psuje chodzi jak
traktor itp.
Moze macie jakies negatywne i pozytywne doswiadczenia.
Po rozejrzeniu sie podobaja mi sie:

Brandt C3022X - 2199PLN
Ariston MBA2832C - 290PLN
Elektrolux ERB2622X - 1799PLN
Gorenje RK4295E - 2149PLN
Bosh jakis tam - ale bardzo prosty tez za okolo - 2100PLN

Jak macie jakies uwagi co do marki to please podzielcie sie.
No i raczej interesuja mnie lodowki w pieniadzach jak powyzej.

pozdrawiam seba
Obserwuj wątek
    • malaszaramysz Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 05.07.05, 18:57
      Weź Elektrolux.Mój przyjaciel ma i jest bardzo zadowolony. Chłodzi szybko, nie
      hałasuje.
    • Gość: Gucio Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 05.07.05, 18:58
      Gość portalu: Seba napisał(a):

> Brandt C3022X - 2199PLN
      > Ariston MBA2832C - 290PLN
      > Elektrolux ERB2622X - 1799PLN
      > Gorenje RK4295E - 2149PLN
      > Bosh jakis tam - ale bardzo prosty tez za okolo - 2100PLN
      >
      > Jak macie jakies uwagi co do marki to please podzielcie sie.
      > No i raczej interesuja mnie lodowki w pieniadzach jak powyzej.
      >
      > pozdrawiam seba

Może niech żona wybierze najładniejszą ?
      Wszystko to dobre firmy.
    • ba_nita Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 05.07.05, 19:08
      Niegdyś zajmowałem się sprzętem AGD a lodówkami w szczególności zawodowo i do
      tej pory coś mi z tego zostało. Polecam Ci albo Aristona albo Ardo. Ardo akurat
      nie widzę na Twoim spisie. W razie jakichkolwiek kłopotów nie ma problemu z
      serwisem, nie licząc tego, że mają w naszym klimacie najlepsze osiągi. Po za
      tym nalezy pamiętać, że to sprzęt na lata a to oznacza wypaczanie się i pękanie
      uszczelek na drzwiach, czy też plastikowych elementów wewnątrz. Nie ma problemu
      z ich zakupem.
      • scapolo Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 05.07.05, 19:56
        namawiam Cię jednak na Electroluxa lub ewentualnie BSH.
        • ba_nita Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 05.07.05, 21:24
          scapolo napisała:

> namawiam Cię jednak na Electroluxa lub ewentualnie BSH.
          Spróbuj do nich dokupić części (pólki, uszczelki bo to jak amen w pacierzu za
          parę lat pójdzie do wymiany) i sprawdź serwis plus warunki gwarancji.
      • jagoda85 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 05.07.05, 22:50
        Nie polecam Ardo, moi znajomi mają i jest nieustający problem, stale naprawiaja.
      • i2h2 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 08.07.05, 12:31
        To ja też z pytaniem do eksperta: czy są u nas na rynku lodówki wolnostojace z
        zamrażarką czteroszufladową? Potrzebuję większą zamrazarkę, a nie mogę postawić
        osobnej, musi być razem z lodówką.
        Pozdrawiam
    • paprotka-gd Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 05.07.05, 21:51
      Z tej listy wybralabym zdecydowanie Elektrolux i tej firmy lodówkę
      posiadam ale w przyczepie camping , wymieniłam przyczepę i przełożyłam do
      nowej własnie tylko lodowkę dlatego , że jest niezawodna i nie do
      zdarcia , szybko chłodzi i mrozi po uruchomieniu z dokładnością idealnie
      zgodną z ustawieniem temperatury chłodzenia .
      Jest to lodowka absorbcyjna czyli inna bajka ale firma ta sama , godna
      polecenia .
      Ardo , o której wspomniał Ba-nita , mam w domu od 7 lat , chodzi bez
      zarzutu nawet tzw . kosmetyce nic nie mogę zarzucić - w niej trudno
      cokolwiek złamać , zepsuć , jest mocna niczym Mińsk .
      Jednak są też, niemalże dożywotnie lodówki / dla tych co nie przepadają za
      za zmianą sprzętu / niemieckie Miele
      zapodaję linka i uprzedzam ,że nie mało koosztują
      www.miele.pl/i.php?i=245

• ba_nita Re: Autor/ka postu zaznaczyła zakres cenowy. 05.07.05, 22:18
        Absorbcyjne (obieg czynnika chłodniczego wymuszany jest grzałką umieszczoną w
        spirali, którą przepływa czynnik chłodniczy) to tylko lodówki. Zamrażarek nie
        ma ze względu na słabą wydajność. Po za tym produkowano (nie wiem czy jeszcze
        się produkuje ale wątpię) do 80 l pojemności.
        • ba_nita Re:hihiiii - lubię taki bajer 05.07.05, 22:24
          Jak w tych urządzeniach MIELE : funkcja dynamicznego chłodzenia. Bardzo mądrze
          brzmi a oznacza ni mniej ni więcej tylko to, że nie chłodzą
          skokowo...Hihihiiiiiiiii - dawno się tak nie uśmiałem. Równie "dynamicznie"
          płyta termiczna grzeje wodę na przykład.//lol
          Automatyka rozmrażania to żadna nowość - każdy sprzęt nowy to ma, system No
          Frost - ma oznaczać, że nie ma szronienia...świetnie...hihihi...skoro nie ma
          szronienia to znaczy, że w lodówce mamy rynnę do odprowadzania drobinek wody
          powstających podczas "oddychania" produktów włożonych do komory. Zjawisko
          uczenie nazywa się ciepłem oddychania i jest wyliczalne. Szklą ile wlezie.
          Ale...to nie ja kupuję.<lol>
          • Gość: Ba-nito Re:hihiiii - lubię taki bajer IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 23:24
            Na tym polega urok Miele , są to lodówki robione nie pod kątem
            estetycznych nowinek i bajerów , firma nie patrzy na swiatowe inowacje .
            Najbrzydsza lodówka ze wszystkich wystawionych i mało gdzie w Polsce to
            będzie właśnie Miele ale to ta lodówka ponoć należy w opinii chłodników
            do najlepszych i
            dlatego pozwoliłam sobie o niej wspomnieć .
            Firma preferuje solidny produkt , nie bacząc wcale na tendencje
            wizualne ale za to gwarantuje niezawodność , dlatego serwis raczej
            jest raczej okrojony / symboliczny .
            Po Twoich wypowiedziach Ba-nito wiem ,ze jesteś fachura w temacie
            lodówek i tylko ,a co na temat chłodni , budowa i konserwacja i
            serwis ?
            Jesteś absolwentem TCH w Gdyni ?
            Czy pozwolisz , że ewentualnie napiszę na mail na adres gazetowy ?
            • ba_nita Re:hihiiii - lubię taki bajer 06.07.05, 21:56
              Zamierzchłe to czasy (TCh), ale zapraszam.
          • Gość: zacofaniec polecam śnieżynkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:10
            ja mam snieżynkę od ponad 20 lat,dobrze chłodzi,a jak sie zepsuła to samemu sie
            dało naprawić.A i tania jest na pewno,na pewno mniej niż 2000zł.po co tyle
            wydawać
    • charl75 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 05.07.05, 22:44
      Ja niestety nie polecilabym Ci Aristona, ktorego sama zakupilam dokladnie rok
      temu, nie dosc ze wydalam duzo kasy bo to topowy model to mnie jeszcze
      denerwuje jej stukanie o 12, 2 i 4 w nocy i kretynskie pojemniki na lod, przy
      ktorych jesli juz chce sie ich uzywac(czego ja nie robie) trzeba co do
      milimetra odmierzac ilosc wody, bo jesli tylko nalejesz ciutke za duzo lod jest
      nie do wydobycia z pojemnikow. Skusilam sie na design, jako zona doradzilam
      mezowi a teraz niekoniecznie jestem zadowolona:)
      • ba_nita Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 05.07.05, 22:59
        Stukania się pozbędziesz jak dokładnie wypoziomujesz lodówkę, niestety nie ma
        na rynku modelu robiacego to automatycznie. Co do pojemników na lód. Ma to
        każda zamrażarka pozbawiona kostkarki do lodu. Pojemnik zawsze będzie tylko
        pojemnikiem i niczym więcej.
        • charl75 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 06.07.05, 17:03
          Moj Drogi-ale czy miales do czynienia z tym pojemnikiem???? Okropienstwo;))
          brrr, co do stukania to maz zna sie na rzeczy i juz "niby" wypoziomowal"
          idealnie ale... nadal stuka i znajomym, ktorzy maja ten sam model tez stuka:)
          • Gość: defekt_powietrza Re:W nocy Wam stuka? IP: *.gdynia.mm.pl 06.07.05, 17:38
            charl75 napisała:
            >jeszcze denerwuje jej stukanie o 12, 2 i 4 w nocy i kretynskie pojemniki na
            lod..<
            >brrr, co do stukania to maz zna sie na rzeczy i juz "niby" wypoziomowal"
            > idealnie ale... nadal stuka i znajomym, ktorzy maja ten sam model tez stuka:)
            Wam nie lodóka jest potrzebna tylko egzorcysta. Skoro to tylko w nocy te
            stukania i zaczynają się o 1200 to nie ma wątpliwości. Zły się zagnieżdził i
            spokoju nie daje. Można jeszcze zawołać szamana.
            • charl75 Re:W nocy Wam stuka? 06.07.05, 22:15
              No wiesz, wolalabym sluchac innych odglosow nocnych, albo najlepiej nie sluchac
              tylko spac:))
              • ba_nita Re:Problem w tym, że... 07.07.05, 11:13
                ...wierz mi, w lodówce nie ma co stukać...Nie ma takiej części, która mogłaby
                wydać bardziej głośny dźwięk niż słyszalne buczenie. Nie wiem. Zadzwoń nawet do
                jaiegoś serwisu i zadaj takie pytanie, tylko się nie zdziw reakcji fachowca...
    • Gość: Babet Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:42
      Mam Ardo i nie polecam, ponieważ mam kłopoty. Już raz miałam uzupełniany płyn
      czy gaz (nie znam sie na tym), który chłodzi i widzę, że znowu trzeba by
      uzupełnić, bo (w górnej części lodówki czyli chłodziarce)na ścianie znowu małe
      zaszronienie. Majster powiedział, że Ardo ma to do siebie, że ten płyn czy gaz
      ucieka.
      • ba_nita Re: Kopnij tego pseudo majstra w kuper. 06.07.05, 10:58
        Gość sobie umiejętnie konserwuje klienta.
        Czynnik chłodniczy (gaz) w lodówce krąży w systemie zamkniętym. Jezeli tylko
        zaistnieje jakaś nieszczelność (często z winy użytkownika - niektórzy mają
        chorobliwą skłonność skuwania oszronienia ostrymi narzędziami) to oczywiste
        jest, że trzeba uzupełnić brakujący gaz, ale PRZEDE WSZYSTKIM usunąć
        nieszczelność. I nie jest to wina producenta na 100%. Jeśli podobna rzecz by
        wystąpiła w czasie trwania gwarancji bez gadania byłaby wymiana na pozbawiony
        wad. Dziurka sama się nie zrobiła powtarzam.
        A tego Tfu za przeproszeniem "fachowca" podaj do programu "USTERKA" a sama
        poproś do siebie kogoś innego, najlepiej z autoryzowanego serwisu. Nieprawdą
        jest, że wtedy zapłaci się więcej, bo zapłaci się raz a nie dziesięć.
        • Gość: Babet Re: Kopnij tego pseudo majstra w kuper. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:28
          1.Nigdy nie "skuwam" gromadzącego się lodu czy to na ścianie chłodziarki czy z
          zamrażarki.
          2.Ten majster właśnie był z serwisu :-(

No cóż narazie się pomęczę z tą lodówką,a w przyszłości chyba zmienię na inną.
          Słyszałam takie zdanie,że teraz nowy sprzęt jest obliczony na eksploatację 5-
          cio letnią i na śmietnik,ale jakoś trudno mi to zaakceptować :-(
          • ba_nita Re: Wyłącznie przy awarii agregatu. 06.07.05, 14:39
            Zaśpiewają cenę w wysokości 3/4 nowej.
    • buterfly5 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 06.07.05, 16:12
      Ja mam LG dwuagregatową (188 chyba, cena ok 2000) Bardzo pojemna, estetyczna i
      cicha; nie trzeba jej rozmrażać... Szósty rok chodzi bez zarzutu:)
      • cynamoon6 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 06.07.05, 21:49
        Spoza listy; dwuagregatowy Liebherr rowniez jest nie do pogardzenie.
        • justok1 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 07.07.05, 08:56
          I ja polecam Liebherra. Mamy kuchnię otwartą na pokój w którym śpimy. Jest
          cichutka
    • Gość: HANNAA Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej IP: 192.160.110.* 07.07.05, 09:44
      mam przy okazji pytanie jaka tem. powinna być w lodówce?

bo w zamrażarce to wiadomo

mam wirpoola i nie polecam
      ciągle szarpię się z drzwiami, do ten magnes czasem tak mocna trzyma, że och..
      do tego parę razy stłukłam półkę szklaną, bo jest szersza od reszty półek i jak
      coś spadnie to akurat na krawędź tego szkła (np pokrywka)

a poza tym dałam się nabrać i kupiłam "przejściową" wersję, która tylko
      wyglądała na samorozmrażającą się a nie była(nawet ma taki dzyndz do kapania na
      zewnątrz)) a do tego nie ma żadnych ułatwień rozmrażania - tylko gar do
      zamrażalnika
      hannaa
      • ba_nita Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 07.07.05, 11:24
        Gość portalu: HANNAA napisał(a):
        > mam przy okazji pytanie jaka tem. powinna być w lodówce?

W chłodziarko-zamrażarkach temperatura w komorze chłodzącej wynosi od +3°C do
        +7°C, zamrażarce od -18°C do -20°C.

> mam wirpoola i nie polecam ciągle szarpię się z drzwiami<

Ciesz się dziwczyno z tego, że masz wyjątkowo dobrze dopasowane drzwi w
        lodówce. To nie magnes Ci głównie trzyma a podciśnienie wytwarzane gdy
        się "szurnie" mocno drzwiami zamiast spokojnie zamknąć za uchwyt. Sam tak walę
        więc to nie grzech absolutnie.

> do tego parę razy stłukłam półkę szklaną, bo jest szersza od reszty półek i
        jak coś spadnie to akurat na krawędź tego szkła (np pokrywka)<

Szkło ma to do siebie, że się tłucze. Trzeba po prostu uważać.

> a poza tym dałam się nabrać i kupiłam "przejściową" wersję, która tylko
        > wyglądała na samorozmrażającą się a nie była(nawet ma taki dzyndz do kapania
        na

Samorozmrażanie polega na tym, że w zaprogramowanym interwale czasowym agregat
        włącza się z mniejszą częstotliwością. Z kolei nie oznacza, że całkowicie
        pozbywasz się problemu z rozmrażaniem. Otóż nie. Lodówkę powinnaś tradycyjnie
        rozmrozić minimum 2 razy w roku, a zamrażarkę raz. Również ze względu na
        higienę. Na ściankach wewnętrznych gromadzą się bakterie gnilne. Jeśli masz
        jakiś przyrząd do sprawdzania papierowej kasy to możesz sobie poświecić. Sama
        się przekonasz.
        > zewnątrz)) a do tego nie ma żadnych ułatwień rozmrażania<
        Najlepszym ułatwieniem rozmrażania i jedynym jest zatrudnienie kogoś do tej
        czynności albo zlecenie jej mężowi. Nic innego jeszcze nie wymyslono, nawet w
        modelach z Internetem komputer informuje Cię, że czas się zabrać za
        rozmrażanie.
        • jagoda85 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 07.07.05, 11:53
          Widzę, że znasz się na rzeczy, a co powiesz na temat powłok antybakteryjnych w
          niektórych lodówkach. Podobno są takie już w sprzedaży.
          • ba_nita Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 07.07.05, 13:42
            Hmmm...Logicznie rzec biorąc. Jeśli powłoka antybakteryja zabija bakterie to
            musi coś wydzielać, prawda? Przecież nie chodzi o to że jest tak śliska, że się
            do niej nie przyczepiają. Skoro coś wydziela to ja bardzo dziękuję.
            A tak poważnie mówiąc. Mam trochę znajomych pracujących zawodowo w
            laboratoriach różnego typu. Gdyby takie powłoki były skuteczne z pewnością
            mieliby to jako pierwsi. Ja podchodzę do takich "nowinek" sceptycznie.
            • aquarius1980 Ba-nito! 07.07.05, 14:17
              Skoro już mamy możliwość na forum uzyskania fachowej rady to pozwalam sobie
              również zadać pytanie.
              Jeśli chodzi o sprzęt z niższej półki cenowej; jak oceniasz marki Amica i
              Polar, a konkretnie chodzi mi o tego typu modele:
              tiny.pl/h3b2
              tiny.pl/h3b8
              pozdrawiam

• ba_nita Re: A proszę: 07.07.05, 14:54
                Sprzęt jest tej samej klasy i ma podobne parametry. W zasadzie nie ma różnicy
                między jedną a drugą, jednak ja wybrałbym Polara z kilku powodów: utrzymuje się
                na rynku odkąd moja pamięć sięga a jest już z czwórką na początku, nie ma
                żadnego problemu z serwisem w żadnym miejscu naszego kraju, fabryka jest na
                miejscu więc i części zamienne są dostępne bez problemu, układ półek na
                drzwiach jest lepiej rozwiązany i lodówka jest na 100% robiona dla naszej
                strefy klimatycznej o co kupujący się nigdy nie pytają a sprzedawcy nie mają o
                tym zielonego pojęcia. Zadałbym jednak sprzedawcy inne pytanie (dotyczy to
                zresztą obu lodówek): kto jest producentem agregatu... Bo to jest treść, a
                obudowa to już forma.
                • aquarius1980 Re: A proszę: 07.07.05, 14:58
                  Wielkie dzięki za odpowiedź:)
                  A na pytanie - kto jest producentem agregatu - jaka odpowiedź byłaby optymalna
                  (producent krajowy?) a jaka najgorsza?
                  • ba_nita Re: Najgorsza... 07.07.05, 15:16
                    to Chiny, Korea może być, Tajwan absolutnie nie. Oczywiście najlepiej to Polar
                    marki Polar lub coś z Bosha i jemu podobnych.
                    • aquarius1980 dziękuję Ba_nito za rady ;) 07.07.05, 15:21
                      są nieocenione dla takiego laika jak ja;) Skorzystam z nich na pewno.
                      Być może czeka mnie dziś po pracy zakup lodówki:))

pozdrawiam serdecznie
                      Agnieszka
    • Gość: Iwona Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 13:27
      Ja sama posiadam od kilku lat lodówkę Liebher (ponoć mercedes wśród lodówek).
      Zamrażarka z trzema szufladami.Wysokość ok.178 cm. Bardzo ważne-klasa
      energetyczna A, czyli bardzo oszczędna w zużyciu energii.Mimo że jej nie
      wymieniłaś, bardzo polecam abyś bliżej się przyjżała tej marce bo jeśli chodzi
      o jakość to naprawdę warto.
    • Gość: dakusia a ja mam z wrozametu lodowke IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.05, 20:28
      i jestem bardzo z niej happy :) juz za komuny nam z tej firmy lodowki w domu
      chodzily... to i teraz chodza! Cenowo sa niezle... a za niewydana kase na
      lodowke wole sobie ksiazki pokupowac :)

pozdrawiam
    • Gość: paratha Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej IP: *.dsl.chmpil.ameritech.net 07.07.05, 22:14
      Gorąco polecam Liebherr'a. POza wspomnianymi zaletami -cicha, energooszczedna
      ma cos jeszce -myje się ją wyjątkowo łatwo i szybko. A to całkiem istotna
      sprawa. No i to wzornictwo. Uwielbiam moją lodówkę:)
    • jamajka79 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 08.07.05, 00:56
      a ja się wyłamię i zaproponuje sprzęt marki Amica jest energooszczędna cicha
      łatwa w utrzymaniu czystości ma szklane połki i brak zakamarków w których mógłby
      się zbierać brud moja lodówka ma już 8 lat, ale jeżeli przyszłaby pora na nową
      to znowu wybiore Amice tak wogóle to cały mój sprzet AGD jest tej marki.
      Przykre jest to że większość Polaków uważa polski sprzęt za zły i wybiera marne
      marki zagraniczne bo dalej myślimy, że jak coś jest zagraniczne to znaczy że
      lepsze ostatnio oglądałam nowe są piękne naprawde polecam a wrazie draki z
      serwisem napewno niebyłoby problemu bo firma jest polska ja na szczęście nie
      musiałam z tych usług korzystać bo lodówka chodzi jak ta lala a nowe napewno są
      bardziej dopracowane i oszczędniejsze
      • annabellee1 Re: Wybor Lodowki Wolnostojacej 15.09.05, 18:42
        Mam Siemensa w zabudowie i absolutnie go nie polecam.Ma jakies lamliwe plastiki
        i ciagle mi sie szuflady i poleczki zarowno w zamrazarce jak i lodowce lamią.Horror.
        Wyglada jakby ja Katrina rzucala.Musze sie wybrac do serwisu ale ciagle nie ma
        czasu i tak zyje z tymi popekanymi. Nie jestem wandalem i nie jest to moja
        pierwsza lodowka.Nigdy czegos takiego nie widzialam.
        • Gość: olo Re: Wybor Lodowki do zabudowy..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 20:14
          To może kilka opinii na temat lodówki do zabudowy. Poszukuję czegos o wysokości
          177 cm 2 agregatach, klasa A lub B / w sumie to niewielka różnica / a także
          dobrego czyli dostepnego serwisu i mozliwie najdłuzszej gwarancji. Słyszałem
          że Whirpool ma 7 letnia gwarancje ponoc tez na agregaty. Podpowiedzcie dobrzy
          ludzie.
          • antyka Re: Wybor Lodowki do zabudowy..... 18.09.05, 18:46
            a ja mam amice i ostatnio odkrylam , ze ma akcesoria Elektroluxa :0
            Aneczka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka