Gość: Jaga IP: *.icpnet.pl 18.03.08, 18:31 Hej, jakie kawiarki polecacie? Ja waham się między aluminiową a stalową. Kiedyś piłam kawę z kawiarki i miała metaliczny smak - nie wiem dlaczego. Jaka jest najlepsza kawa do kawiarki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zią Re: Kawiarka - jaką wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 22:48 Jeżeli zależy Ci na lepszym smaku kawy polecam aluminiową, chociaż stalowe też są bardzo dobre. Producenta polecam Bialettiego Ja stosuję Lavazza Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kawiarka - jaką wybrać? 24.04.08, 16:30 Ja mialam zawsze i teraz tez aluminiowa. Musi byc jednak odpowiednio przygotowana do uzycia. Jak przygotowac maszynke? 1. zrobic "kawe" z samej wody i zostawic wode w moce na 24 godziny 2. powtorzyc 3. powtorzyc jeszcze raz 4. zrobic kawe z fusow / tzn. zamiast kawy uzyc fusow / i zostawic ja w moce na 24 godziny 5. powtorzyc 6. szostej kawy mozna sprobowac: wypic albo wylac Zajmuje to kilka dni, ale jest konieczne. No i oczywiscie odpowiednie mycie: zadnych plynow, suszenie, nie zostawiac pustej skreconej do konca. Jeszcze to: - moka powinna byc uzywana codziennie, po tygodniu nieuzywania zrobiona w niej kawa jest do wylania - nie moze byc myta plynem do naczyn ani w zmywarce do naczyn: po kazdym uzyciu nalezy ja dokladnie wyplukac i wysuszyc / odwracajac "do gory nogami": rozkrecona na czesci oczywiscie / - nie zostawiac pustej skreconej do konca - mozna robic tyle filizenk, ile przewiduje producent, nigdy mniej Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jeszcze video 24.04.08, 16:52 caffeinefor2.blogspot.com/2007/07/how-to-make-italian-coffee.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: jeszcze video IP: *.gdynia.mm.pl 20.11.14, 16:57 Od roku używam kawiarki WB kupioną na Allegro za 43 zł. W sprzedaży jest ich zatrzęsienie. Ale jakoś nie mogę znaleźć żadnych opinii na ich temat. Kawa w smaku bardzo różni się od zwykłej zalewajki czy też robionej po turecku. Smak jest intensywny i czuć moc. Osobiście nie wyczuwam żadnego posmaku metalu. Ogólnie jestem zadowolony. Jednak dużo czytam o kawiarkach Bialetti za kwotę, niestety, ok. 200zł. Mam pytanie do kogoś kto ma doświadczenie w tych sprawach. Czy różnica w smaku jest tutaj wyczuwalna między tymi dwoma kawiarkami? Pytam bo zastanawiam się nad wymianą swojej na Bialetti ale nie chcę też nie potrzebnie wydawać pieniędzy na coś co nie wniesie niczego lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
holenka70 Re: Kawiarka - jaką wybrać? 25.09.17, 12:14 Mam stalową i aluminiową. Przed użyciem zawsze przeczyść nową, tak jak pisze linn_linn, nigdy nie wiadomo co się z nią działo podczas produkcji, a lepiej pić pyszną kawę. Dla mnie to cudowny wynalazek, którego nie zamieniłabym na nic innego. żeby wypić kawę na mieście, muszę znaleźć naprawdę wyjątkowe miejsce, bo nic nie zastąpi mi mojego cudownego smaku z kawiarki. Odpowiedz Link Zgłoś