asidoo 19.07.07, 17:30 Sprawdziłybyście ile osób w Polsce nosi to imię? Zastanawiam się czy nie byłoby lepsze niż Dominika, ewentualnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: makowa_panienka Re: Kasandra IP: *.nat.tvk.wroc.pl 19.07.07, 17:38 Gdybym miała wybierać tylko z tych dwóch, to zdecydowanie Kasandra Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Kasandra 19.07.07, 17:41 Nie znam także jego etymologii. Jakby ktoś miał to proszę o podesłanie Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Kasandra 19.07.07, 17:46 Kasandra - imię żeńskie, pochodzenia greckiego, oznaczające "Świecącą przy mężczyźnie" (kekasmai-świecić, aner-mężczyzna). W mitologii greckiej Kasandra była wróżbiarką, w której dramatyczne przepowiednie nikt nie wierzył, mimo że miała ich dar otrzymany od Apollina. Kasandra obchodzi imieniny : 22 stycznia Charakter: Kobiety o tym imieniu mają charakter o żywej pobudliwości i intensywnej aktywności. Są wrażliwe na niepowodzenia, ale łatwo się nie zniechęcają. Są pilnymi uczennicami, które robią wszystko, aby osiągnąć swój wytyczony cel. Mogą być dobrymi sekretarkami i administratorkami. Lubią zawody mające związek z prawem, z wymiarem sprawiedliwości, z medycyną. dość niespotykane(: pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Kasandra 19.07.07, 17:44 Znalazłam - Kasandra - imię żeńskie, pochodzenia greckiego, oznaczające "Świecącą przy mężczyźnie" (kekasmai-świecić, aner-mężczyzna). W mitologii greckiej Kasandra była wróżbiarką, w której dramatyczne przepowiednie nikt nie wierzył, mimo że miała ich dar otrzymany od Apollina. Kasandra obchodzi imieniny : 22 stycznia Wcześniej źle wpisałam i dlatego nic nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do Gaudencji 19.07.07, 20:57 Kasandra awansowała nawet do Grzeni; kilka lat temu było ich 295, ale na pewno ta liczba wyraźnie wzrosła, bo od paru lat o tym imieniu jest jakby głośniej. Brzmieniowo bardziej mi się podoba od Dominiki, ale w grę wchodzi jeszcze wieszczka i jej kasandryczne przepowiednie - nie chcę jednak zniechęcać do tego imienia; sama będziesz najlepiej wiedziała, co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaiw Re: Kasandra 19.07.07, 21:50 Znam Kasandrę. Jak dziewczynę poznałam imię mnie urzekło. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kasandra 19.07.07, 22:14 Bardzo podoba mi się Kasandra, więc namawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kasandra 20.07.07, 00:46 Mnie skojarzenia z przepowiedniami odrzucają od tego imienia - dla mnie zbyt jednoznacznie nacechowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Kasandra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 09:12 Niedawno bo chyba w maju lub kwietniu przyszla w Gdańsku na swiat Kasandra. Mine za bardzo sie kojarzy to imie. Ja bym nie polecala. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: Kasandra 20.07.07, 10:29 Z tymi skojarzeniami to przesada. A Gustaw nie kojarzy wam się z Gustawem z Dziadów, który się zabił i ma pretensje do całego świata? Mnie się Gustaw bardzo kojarzy, ale lubię to imię Odpowiedz Link Zgłoś
sevilay Re: Kasandra 20.07.07, 13:37 Imię takie sobie. No i to skojarzenie...Nie wiem czy bym chciała,żeby moja córka nosiła imię na pamiątkę kogos nieszczęsliwego. W dodatku prawie cała jej rodzina zginęła-nieciekawa perspektywa.Mi się tylko z ruinami Troi kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Kasandra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 13:23 Mnie tez sie Gustaw kojarzy z tym wlasnie Gustawem. Odpowiedz Link Zgłoś