Dodaj do ulubionych

Favoritka-duze spalanie gazu

14.03.06, 10:16
Hej, moja Favoritka ma juz oklo 70 tys. na gazie, a przebieg juz 155 tys.
spala mi w granicach 12 l.gazu średnio - to chyba za duzo , nie?
Wszystko jest wyregulowane- zapłon , zawory , inst. gazu , wymieniony filtr
gazu.Podpowiadaja mi ,ze nalezy juz wymienić reduktor- parownik, bo jest
zużyta membrana , koszt ok. 300PLN. Tylko jak wymienie , o ile mi spadnie
zuzycie gazu?- Powinien chyba spalac , gora 9-10l. , no nie?Czy wymiana
reduktora szybko mi sie zwórci?
Obserwuj wątek
    • zubek73 Re: Favoritka-duze spalanie gazu 15.03.06, 07:36
      kristof16 napisał:
      >>moja Favoritka spala mi w granicach 12 l.gazu średnio - to chyba za duzo ,
      nie? Powinien chyba spalac , gora 9-10l.Tylko jak wymienie , o ile mi spadnie
      > zuzycie gazu? Czy wymiana reduktora szybko mi sie zwórci?

Napisz jaki masz silnik i jaka instalacja to może ktoś odpowie - "na oko" to za
      dużo pali

• kristof16 Re: Favoritka-duze spalanie gazu 15.03.06, 13:24
      inst. LOVATO ; ROCZNIK 1992
    • kristof16 Re: Favoritka-duze spalanie gazu 28.03.06, 11:16
      I nikt nic m i nie odpisze? , prosze o jakieś sugestie i porady
      • kkbek Re: Favoritka-duze spalanie gazu 04.04.06, 22:18
        chyba nic nie poradzisz,miałem favoritke co prawda bez gazu ale beny spalała mi
        w granicach 10 litrow. niestety ten silniczek 1,3 jest strasznie paliwożerny
    • jane14 Re: Favoritka-duze spalanie gazu 06.04.06, 13:15
      Przykreć jej kurek (dosłownie, bo tam powinien być taki zaworek na wężu) po pół
      obrotu aż zacznie się dławić przy przyspieszaniu, a potem dodaj pół obrotu. Jak
      masz dostep do analizatora to mozesz na nim ustawić tak by spaliny trzemały się
      możliwie blisko optimum także przy zwiększaniu/zmniejszaniu obrotów. Przyspiesz
      jej zapłon o 2-5 stopni w stosunku do tego co ma mieć optymalnie dla benzyny.
      Wolne obroty tak samo. Najpierw ustaw przepustnice na benzynie, a potem na
      gazie srubkę na reduktorze, zamykaj az zacznie dławić i potem + 1/2 obrotu.
      Jak nie pomoże to albo lepszy olej (do skrzyni przedewszystkim) albo jakieś
      usterki w aucie (hamulce, łożyska itp). Jeżdziłem długo favoritką na gazie, 10
      w mieście nie powinna przekraczać a w trasie ~ 8. Ale to kwestia nie tylko
      instalacji ale ogólnego stanu auta też.
    • aga0943 Re: Favoritka-duze spalanie gazu 21.04.06, 07:27
      proponowalbym najpierw zlitrazowac auto na benzynie a potem dopiero czepialbym
      sie regulacji inst.gazowej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka