Dodaj do ulubionych

Waga z USG a cc

24.02.05, 19:54
witajcie. Na usg wyszło ze moje maleństwo wazy 4800, usg bylo powtarzane
kilka razy by się upewnić. Mam jeszcze tydzień do terminu, czy tak duza waga
jest wskazaniem do cc??
Obserwuj wątek
    • jaque Re: Waga z USG a cc 25.02.05, 15:18
      Taka waga na pewno POWINNA być wskazaniem do cc - i to bez względu na to czy to
      Twój pierwszy poród, czy kolejny. Zdaniem mojego lekarza poród naturalny jest
      zbyt dużym ryzykiem od 4400-4500. Inna sprawa, że pewnie są szpitale gdzie
      istnieją inne zalecenia - ale na Twoim miejscu trzymałabym się od nich z daleka.
      Sama urodziłam naturalnie synka 4530 - tyle, że u mnie na usg wychodziło 3500...
      W każdym razie zdaniem lekarzy (neurologa, ortopedy itd.) tylko cudem wyszliśmy
      z tego cali i zdrowi...
      Drugi raz nie zamierzam liczyć na cud - i jeśli Młoda będzie tak duża jak brat
      (a niestety na razie wszystko na to wskazuje - przynajmniej wg usg smile to tylko cc.
    • antonina_74 Re: Waga z USG a cc 28.02.05, 00:15
      Waga powyżej 4500 jest wskazaniem do cc(tzw. niewspółmierność), zwłaszcza przy
      pierwszym porodzie ale... usg w ostatnich tygodniach bywa bardzo mylące! W dniu
      porodu syna miałam rano robione usg z którego wynikła waga ok. 4500 g. To
      trochę przyspieszyło decyzję lekarzy o cesarce. Syn urodził się z wagą trochę
      ponad 3800 g. Czyli 700g błędu! Syn miał po prostu dużą głowę i długie kości
      udowe, z czego komputer oblicza wagę.
      Na pocieszenie - w czasach przed usg moja mama urodziła moją siostrę - 5200
      g/62 cm! siłami natury w 4 godziny. Tylko że to było 3. dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka