destina 24.02.05, 19:54 witajcie. Na usg wyszło ze moje maleństwo wazy 4800, usg bylo powtarzane kilka razy by się upewnić. Mam jeszcze tydzień do terminu, czy tak duza waga jest wskazaniem do cc?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaque Re: Waga z USG a cc 25.02.05, 15:18 Taka waga na pewno POWINNA być wskazaniem do cc - i to bez względu na to czy to Twój pierwszy poród, czy kolejny. Zdaniem mojego lekarza poród naturalny jest zbyt dużym ryzykiem od 4400-4500. Inna sprawa, że pewnie są szpitale gdzie istnieją inne zalecenia - ale na Twoim miejscu trzymałabym się od nich z daleka. Sama urodziłam naturalnie synka 4530 - tyle, że u mnie na usg wychodziło 3500... W każdym razie zdaniem lekarzy (neurologa, ortopedy itd.) tylko cudem wyszliśmy z tego cali i zdrowi... Drugi raz nie zamierzam liczyć na cud - i jeśli Młoda będzie tak duża jak brat (a niestety na razie wszystko na to wskazuje - przynajmniej wg usg to tylko cc. Odpowiedz Link
antonina_74 Re: Waga z USG a cc 28.02.05, 00:15 Waga powyżej 4500 jest wskazaniem do cc(tzw. niewspółmierność), zwłaszcza przy pierwszym porodzie ale... usg w ostatnich tygodniach bywa bardzo mylące! W dniu porodu syna miałam rano robione usg z którego wynikła waga ok. 4500 g. To trochę przyspieszyło decyzję lekarzy o cesarce. Syn urodził się z wagą trochę ponad 3800 g. Czyli 700g błędu! Syn miał po prostu dużą głowę i długie kości udowe, z czego komputer oblicza wagę. Na pocieszenie - w czasach przed usg moja mama urodziła moją siostrę - 5200 g/62 cm! siłami natury w 4 godziny. Tylko że to było 3. dziecko. Odpowiedz Link