Dodaj do ulubionych

Ciaża po cc

12.02.06, 17:53
Szukałam w wyszukiwarce ale chciałabym wiedziec wiecej:

Mam pytanie jestem 4 miesiace po cesarce, ogolnie doszlam szybko do siebie i
jest wszystko ok, mam pieknego synka.
Ale! obawiam sie ze zaliczylismy wpadkę, pierwszy okres mialam niecale 3 m-ce
od porodu teraz powinnam miec nastepny, ale go nie ma. Moje pytanie - jakie
sa konsekwencje tak wczesnej ciąży dla matki i dziecka.
jzeli jestem w ciązy to znaczy ze zaliczylismy wpadkę około 3,5 m-ca po
porodzie CC
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: Ciaża po cc 12.02.06, 22:29
      im szybciej po cc zajdziesz w ciaze tym wieksze prawdopodobienstwo rozwiazania
      nastepnej ciazy przz cc
      • deanlex Re: Ciaża po cc 12.02.06, 23:17
        ale to jedyne ryzyko?
        • tweety_bird Re: Ciaża po cc 21.02.06, 15:05
          Istnieje ryzyko rozejścia się blizny na macicy. Jednak to oczywiście nie reguła.
          Lekarze zalecają w przypadku cc około 2 lata odstępu pomiędzy ciążami.
          • basik20 Re: Ciaża po cc 21.02.06, 23:04
            Też jestem po cc. Mój synek ma 4 miesiace. Chcę mieć drugie dziecko i
            rozmawiałam o tym z lekarzem. Góra rok czasu należałoby odczekać a minimum 5
            miesięcy. Radziłabym skontaktować się z lekarzem. Sadzę jednak że tak jak
            poprzedniczka opisała grozi to rozejściem się blizn.
            • elza78 Re: Ciaża po cc 22.02.06, 08:24
              latwo sie pisze rozejscie sie blizn i brzmi calkiem niegroznie, jednak jest to
              powazne powiklanie takiej ciazy i moze rozic nawet smiercia wskutek krwotoku
              dlatego lekarze nie chca ryzykowac dodatkowo porodu sn zeby jeszcze nie
              obciazac nie do konca wygojonej po poprzednim cc macicy
              • basik20 Re: Ciaża po cc 22.02.06, 22:30
                oczywiście że jest to poważne. Jeśli szybko zajdziesz w ciazę to nie ma szans
                na naturalny poród. A później to pewnie ma się wybór. Jednak dobrze byłoby
                odczekać chociaż to minimum.
                • nioo wytłumaczcie mi to:rozejście się blizny 23.02.06, 14:50
                  czy chodzi o to , ze blizna pogrubieje na skutek rosnącego brzucha czy o to ze
                  macica moze peknąć? i czy może peknąc tylko podczas naturalnego porodu czy może
                  poidczas trwania ciąży?...
                  • elza78 Re: wytłumaczcie mi to:rozejście się blizny 23.02.06, 14:58
                    tak i tak, ale porod sn zwieksza to ryzyko, wtedy tna na zimno...
                  • tweety_bird Re: wytłumaczcie mi to:rozejście się blizny 23.02.06, 14:58
                    Ponoć macica może pęknąć podczas rozciągania (czyli w ciąży), a także na skutek
                    silnych skurczów porodowych podczas psn. Tak przynajmniej tłumaczą to lekarze.
                    Ale jak widzę, ich poglądy dotyczące odstępu pomiędzy ciążami znacznie się
                    różnią...Szczerze mówiąc ja osobiście wolałabym nie ryzykować i odczekać te 2
                    lata chociaż. Zresztą wcześniej i tak nie planuję drugiego dziecka - narazie mam
                    co robić przy jednym smile)) Jednak każdy jest inny i dlatego najlepiej kierować
                    się opinią swojego zaufanego lekarza, który oceni poprzez USG stan macicy itp.

Pozdrawiam serdecznie smile))
                    • agular Re: wytłumaczcie mi to:rozejście się blizny 08.03.06, 22:51
                      moja siostra cioteczna miala 3 cc rok po roku przez 3 lata i bylo wszystko
                      ok smile
    • martucha1 Re: Ciaża po cc 24.02.06, 09:30

Ja zaszłam w ciążę po 8 miesiącach po cc. Ciąża przebiegałe bezproblemowo i
      urodziłam siłami natury. Ale nie mogłam mieć znieczulenia w związku z ryzykiem
      pękniecia macicy, którego objawem jest wyłacznie ból między skurczami. Ale było
      warto smile

pozdrawiam
      Marta
      • rybka789 Re: Ciaża po cc 24.02.06, 22:28
        rodzial przez cc jak spytałam mojego gina czy trzeba rok poczekać na 2 ciaze
        powiedział
        pierwsze słysze???
    • earl.grey Re: Ciaża po cc 25.02.06, 10:28
      mi po ośmiu miesiącach od cc dwie lekarki powiedziały, że moge już bez obaw
      zachodzić. Twierdziły, że ewentualny problem raczej jest możliwy przy porodzie,
      a nie w trakcie ciąży. Zaszłam i teraz nikt nie chce mi zrobić cc, bo wszyscy
      twierdzą, że psn po cc jest zupełnie bezpieczny. Ale mówią też, że nie dostanę zzo.
      • mloda_mamula Re: Ciaża po cc 04.03.06, 21:06
        Zaszłam w ciążę 4 m-ce po cc. Następne rozwiązanie cc, ale ja miałam z innych
        względów. A co do rozejścia się macicy to moja ginka powiedziała, że czasami
        zdarza się to i po 10 latach. U mnie nie było żadnych powikłań po cc, co pewnie
        też nie jest bez znaczenia, bo jak się wszystko ładnie goi to po 4 m-cach jest
        już mocne. Trudno tu cokolwiek wyrokować, wiadomo że lepiej dać organizmowi
        odpącząć, ale jak zaliczy się wpadkę to już pozostaje wiara w szczęśliwe
        rozwiązanie. Ja też się bałam, ale na szczęście jest ok. I Tobie też tego
        życzę. Pa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka