abarth9 12.02.11, 22:22 Witam Ostatnio zastanawiam się nad kupnem Alfy 166. Co możecie powiedzieć o tym modelu i o silnikach. Na który najbardziej zwracać uwagę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rolanddm Re: Alfa 166 13.02.11, 09:07 Jedynie co dotyczy silnika w 166 to odradzam 2.0 TS,jest ponoć za słaby do jej masy.pzdr Odpowiedz Link
sneerr Re: Alfa 166 15.02.11, 18:54 mam jako drugą 166TS 155 CV, nie przesadzaj z tym brakiem mocy ... wystarczająco, brakuje szóstego biegu to fakt. Poza tym w Polsce nie spłuczesz się na obsługę tego silnika, V6 w najlepszym razie Ci nie popsują. Odpowiedz Link
abarth9 Re: Alfa 166 15.02.11, 20:25 A 2,5 V6? I jak z ich awaryjnością w porównaniu z 156. Zastanawia mnie to czemu są takie tanie. Przecież to naprawdę kawał ładnej, dużej limuzyny?!?! Odpowiedz Link
sneerr Re: Alfa 166 15.02.11, 21:01 Właśnie dlatego, przez silnik, mało kto umie przy nim cokolwiek zrobić, przy wielu drobiazgach łatwiej wyjąć silnik i zrobić to na zewnątrz wozu. Jak Masz mechanika który umie to robić i nie czuje lęku przed techniką bardziej zaawansowaną niż opel kadett albo golf jedynka, to weź V6, (poza tym nieporównywalne koszty rejestracji i innych pierdoł) Sprowadziłem teściowi 2,0TS z Hiszpanii, bo warunek był nie więcej niż dwa litry i nie V-ka. Odpowiedz Link
sarawi Alfa 166 18.02.11, 13:49 Jezeli jestes zainteresowany, bede miec taka alfe do sprzedania, ale jeszcze nie teraz. Chce poczekac az zrobi sie nieco cieplej - musze miec jakis srodek transportu. Jak bedzie cieplej, bede jezdzic na motocyklu, ale poki co, samochod jest mi niezbedny, wiec jej nie sprzedam, aczkolwiek przymierzam sie do tego, chce kupic cos innego, nowszego. Probowalam sprzedac to auto przed zima, ale niestety nie bylo ani jeden zainteresowanej osoby i nie wiem z czego to wynika, moze alfa nie jest popularnym samochodem, moze ten konkretny model. Ja osobiscie uwielbiam to auto, ma tylko jeden minus - zawieszenie. Ale to chyba kazdy posiadacz alfa romeo Ci powie - to auto nie lubi polskich drog :( Jest przystosowane do rownych, wloskich nawierzchni, a nie dziurawego asfaltu. Niestety. Oprocz tego, nie mam jej nic do zarzucenia. Mam w niej swietny silnik - 2.4 JTD, jestem z niego bardzo zadowolona. To chyba najlepsza wersja silnikowa, wypada naprawde niezle, kiedy kupilam ten samochod (ponad 2 lata temu) bylam naprawde pozytywnie zaskoczona. Moja alfa niestety juz troche latek ma ( wersja 98, data pierwszej rejestracji 99, sprowadzona 4 lata temu z Niemiec, poprzednim wlascicielem w Polsce byl moj znajomy) i zdecydowanie jest za duzym autem do poruszania sie po miescie (do tej pory jezdzilam kompaktami i chyba jednak wole mniejszy samochod, alfa jest swietna, ale jak dla mnie - na dluzsze trasy). Przynajmniej w mojej opinii. Jezeli masz jakies pytania, pisz. Najlepiej na maila sarawi@gazeta.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link