kazweg46 13.11.05, 11:55 Kupiłem AR 156-jest super ale.... skrzypi kokpit(podszybie).Najbardziej skrzypi gdy jest zimno na nierównościach drogi.CZy można temu zaradzić?Może coś posmarować.Ktoś to przerabiał? POZDROWIENIA KAZ. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hr.dracula Re: skrzypi 14.11.05, 11:11 Powiem więcej - brak skrzypienia sugeruje naprawę powypadkową :) Odpowiedz Link
czarny156 Re: skrzypi 14.11.05, 18:16 Skrzypi wahacz, jest wrażenie, że to podszybie. Szczególnie rano i z początkiem jazdy. Trzeba wymienić górne wahacze. Koszt -200zł jeden. Odpowiedz Link
chunkpunk Re: skrzypi 14.11.05, 19:18 wachacz stuka a nie skrzypi (dokladniej lozysko w koncowce) i orginaly sa po 140 zamiennik vema po 116 Odpowiedz Link
kazweg46 Re: skrzypi156 14.11.05, 20:19 To na pewno kokpit.AR156 rp1998 przebieg 43000-udokumentowany i sprawdzony. Odpowiedz Link
czarny156 Re: skrzypi156 14.11.05, 20:32 Skrzypi wahacz górny. Gdzie jest łożysko wahacza górnego w AR156? Odpowiedz Link
czarny156 Re: skrzypi 14.11.05, 20:42 Jak ktoś chce posłuchać jak skrzypi wahacz górny to zapraszam, nie mogę się zebrać żeby go wymienić. Trochę za zimno. Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: skrzypi 15.11.05, 11:07 Objawy opisane przez założyciela wątku wskazują IMHO na skrzypienie plastików . Piski wachacza są bowiem dość charakterystyczne - długie , stłumione gumowe skrzypienie przy przejeżdzaniu przez większe nierówności . ( objaw ten jest sygnałem początku końca życia wahacza....) Odpowiedz Link
malgoska1 Re: skrzypi 15.11.05, 11:44 Witam. > Piski wachacza są bowiem dość charakterystyczne - długie , stłumione gumowe > skrzypienie przy przejeżdzaniu przez większe nierówności . > ( objaw ten jest sygnałem początku końca życia wahacza....) A którego wahacza - górnego czy dolnego? Da się to rozróżnić na słuch? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: skrzypi 15.11.05, 11:48 Górnego - skrzypienie przenosi się do wnętrza. Jest bardzo charakterystyczne - pojawia się po pewnym czasie w większości fabrycznych wahaczy. Na początku nie zmienia jakości jego pracy , po jakimś czasie pojawiają się luzy. Przy pewnej wprawie zdiagnozujesz wszelkie dźwięki i stuki zawieszenia "na słuch" ( z lepszą , bądź gorszą poprawnością :) Odpowiedz Link
malgoska1 Re: skrzypi 15.11.05, 14:00 Witam. > Górnego - skrzypienie przenosi się do wnętrza. Jest bardzo charakterystyczne - > pojawia się po pewnym czasie w większości fabrycznych wahaczy. Pytałem dlatego, że niecały rok temu (jakieś 8kkm) zmieniałem oba wahacze z przodu. Niestety nie pamiętam, które to są (w każdym razie te tańsze, po niecałe 150PLN/szt.). I coś mi zaczyna właśnie z przodu trzeć - wyraźnie guma o metal. Pytanie - czy to może "się kończyć" któryś z wahaczy niedawno wymienionych? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: skrzypi 15.11.05, 14:15 Przypuszczam , że tak. Cechą typową dla tego wahacza jest rozwarstwianie gumy na styku z metalem. Czasami może jeszcze wytrzymać dość długo - nie ma reguły. Po pojawieniu się luzu musisz go wymienić. Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: skrzypi 15.11.05, 21:25 O szybę raczej nie... Zapewne pumkt połączenia z tablicą przyrządów , albo końcówki wylotów wentylacji. Osłuchaj z pomocą dodatkowej osoby w trakcie wolnej jazdy ,a potem pianka gąbkowa i spray silikonowy w garść :) Odpowiedz Link