Dodaj do ulubionych

Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer

31.12.05, 12:12
Pytanie bardzo niedoswiadczonego kierowcy we wcieleniu blondynki :)
Moja niunia jak wczoraj z kumplem sprawdzalam przy bardzo delikatnej jezdzie
pali 12,7l. To normalne? A jezeli nie to na co zwrocic uwage i co ewentualnie
w niej poprawic aby palila mniej? Gaz nie wchodzi w rachube. Z gory dziekuje
za pomoc.
Obserwuj wątek
    • mumio2000 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 31.12.05, 14:07
      co to jest delikatna jazda? Gdzie? w miescie? na trasie? jakim sposobem
      wyliczyliscie tak dokladne spalanie, do liczby po przecinku? z zerowego
      zbiornika?
      • ane3ka Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 31.12.05, 14:34
        tankujac do pelna, robiac 100km i znow tankujac do pelna :)
        • uki145 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 01.01.06, 18:51
          Witam! proponuje zatankowac do pełna ,wyjezdzic cały bak,zatankowac do pełna i
          dopiero zmierzyc spalanie.100km to za krótko,zeby precyzyjnie dokonac pomiaru.
          12.7l/100km w 1.7 16v przy zwykłej ,dosyc dynamicznej jezdzie(troche
          miasta,troche trasy) nie jest nadmiernym spalaniem. mam 1.6 Boxer(a on pali
          mniej niz 1.7) i przy takiej jezdzie auto pali 10l /100km. jak ostro jezdze w
          miescie,to 12.5 l/100km . wydaje mi sie,ze nic nie poradzisz na takie
          spalanie.proponuje znalezc jakis kompromis,jezdzic wolniej ,zmieniac biegi max
          4000-4500 (powinna wtedy zejsc tak do 11 l). Pozdrawiam Łukasz
      • ane3ka Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 31.12.05, 14:38
        Delikatna w sensie zmiany biegow i jazdy srednia predkoscia. Trasa byla przez
        Warszawe (centrum) do Zyrardowa wiec i trasa i miasto :-/
    • was.em146 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 31.12.05, 17:05
      Trochę za dużo jak na trasę i miasto, mój przy takiej jeżdzie brał 7-7,5 benzyny Jakby co to pozdrawiam Żyrardów ktokolwiek jest z tamtąd. Najlepszego
      • ane3ka Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 31.12.05, 17:10
        No wlasnie wiem ze za duzo dlatego chce sie dowiedziec na co zwrocic uwage i co
        ewentualnie mozna zrobic aby zmniejszyc spalanie bo kumpel mi cos tlumaczyl ze
        mozna jakos przykrecic silnik redukujac spalanie ale ja nic z tego nie rozumiem
        i chce aby to ktos bardziej jasno wytlumaczyl :) Z Zyrardowa nie jest nikt kogo
        znam :P Po prostu gdzies trzeba bylo pojechac aby ta 100ke zrobic wiec kumpel
        brata odwiedzil :P
        • was.em146 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 31.12.05, 17:18
          Poszperaj we wcześniejszych postach może cos znajdziesz (może być inny silnik typu Boxer) albo czekaj jak się odezwie ktoś kompetentny to ci podpowie, ja nic nie wiem z tego działu, albo za mało żeby ci pomóc.
    • rafal.gtv Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 01.01.06, 11:20
      Spalanie 12,7 w warunkach miejskich, zimowych, jest w tym modelu niestety
      normą...
      Być może po diagnostyce okaże się , że np. sonda lambda jest uszkodzona , lub
      należy wymyć komplet czterech przepustnic itp.
      Radzę podjechać na diagnostykę...
      Z tym modelem tylko Twardowski lub Seliga.
    • ane3ka Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 01.01.06, 11:28
      A Arkuszowa nie? Qwa :( Wlasnie tam sie przymierzalam jechac. Ja prawko dopiero
      za tydzien odbieram i Lesznowola jako pierwsza dalsza wyprawa niz do centrum
      lekko mnie przeraza :D A Twardowski gdzie jest? Pffff... Toscie mnie dodatkowo
      pocieszyli bo zalamalam sie juz mina mechanika od gazu kiedy zapytalam czy da
      sie cos wladowac to az zbladl patrzac na silnik i powiedzial tylko ze nie chce
      mnie zabic :(
      • dr.rocco Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 01.01.06, 18:58
        To spalanie jest w normie , jak tyle pali to nie ma co szukac w samochodzie
        usterek , to jest norma dla tego silnika , tu jazda na niskich obrotach
        nic nie da , one i tak beda duzo palic , a krecic silnik na obroty trzeba ,
        bo sie zamula jak sie nie kreci , zapomnij o gazie do tego silnika , jak nie
        mozesz sie pogodzic z kosztami na paliwo , to tylko zmiana na inna wersje
        silnikowa pozostaje.
      • rafal.gtv Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 01.01.06, 19:19
        O gazie do tego silnika zapomnij - od razu możesz wyrzucić samochód na
        śmietnik....
        Arkuszowa w ostateczności też może być ....
        • uki145 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 01.01.06, 23:05
          Witam! silnik sie zamula od jazdy na niskich obr? pierwszy raz słysze. czy to
          jest technicznie możliwe, prosze o wyjasnienie? Pozdrawiam Łukasz
          • ane3ka Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 02.01.06, 02:42
            O gazie juz nie mysle :) Zdecydowanie nie mam zamiaru popsuc niuni :) To
            pozostaje mi tylko rzadko jezdzic bo nie ma opcji zmiany silnika - to jest
            rzecz ktora mnie przekonala do chwilowego zatracenia i kupna samochodu nie
            posiadajac jeszcze prawka :P Wlasnie dla niej musialam zdawac i teraz z
            niecierpliwoscia czekam na odbior :)
            • alfa.2 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 13.01.06, 09:20
              >> O gazie juz nie mysle :) Zdecydowanie nie mam zamiaru popsuc niuni :)

Niuni nic nie bedzie po gazie :)
              ja mam gaz do boxera i wszystko dziala normalnie. autko nie jest przymulone,
              czy cos w tym stylu... koszt 1850 zl.
              radykalnie spadly mi koszty paliwa - mozna powiedziec, ze przestalem sie nim
              przejmowac ;-)
              wazne, aby zalozyc u dobrych gazownikow.
              ja zadzwonilem do mojego warsztatu Alfy i poprosilem, aby mi polecono jakies
              miejsce, gdzie moge zalozyc gaz - miejsce gdzie wiedza co to boxer i jak sie do
              tego podlaczyc. podano mi 2 adresy - tam gdzie w efekcie zakladalem byl bardzo
              efektowny nowoczesny biznes zajmujacy sie tylko gazem, a nie jakis garaz na
              przedmiesciu. wszystko przebieglo wzorcowo, pierwszy przeglad po 1000 km
              bezplatny.

pzdr

alfa.2

• alfa.2 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 13.01.06, 09:23
                aha, dodam jeszcze, ze instalacja wloska LOVATO.
                niech idzie Wloch do Wloszki, yea! ;-)

alfa.2
    • was.em146 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 02.01.06, 08:27
      Nawiązując do moich wcześniejszych wynaturzeń jeżdżę na gazie po mieście do roboty (6,5 km do i tyle z powrotem,rano i popołudniu)i pali gazu między 12 a 13litrów. Chyba nie mam się co martwić o swoje spalanie bo to co czytam to u mnie nie jest tak źle jak moglo by być. Na święta zrobiłem trasę ok. 200km (Łódż-Brzeziny-Skierniewice-Żyrardów i powrót)i spaliłem ok. 9,5 litra gazu.(od miesiąca jeżdżę na nowym termostacie i temp. silnika jest odpowiednia-80 stopni, a i ogrzewanie się pojawiło w samochodzie)
      • alfa.2 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 12.01.06, 10:20
        > jeżdżę na nowym termostacie i temp. silnika jest odpowiednia-80 stopni, a i
        ogr
        > zewanie się pojawiło w samochodzie)

witam,

mozesz rozwinac temat? wlasnie u mnie z ogrzewaniem jest roznie - "faluje". to
        grzeje, to prawie nie grzeje itd. czyzbys znal cudowne rozwiazanie tego
        problemu?

pozdrawiam

alfa.2
        • was.em146 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 12.01.06, 19:00
          > mozesz rozwinac temat? wlasnie u mnie z ogrzewaniem jest roznie - "faluje". to
          > grzeje, to prawie nie grzeje itd. czyzbys znal cudowne rozwiazanie tego
          > problemu?
          Witam, u mnie wskazania na zegarze były niewiele ponad 40 stopni na zegarze więc wymieniłem termostat (80 zł) teraz jest 80 stopni + - 5 stopni a silnik się nagrzewa szybciej z czego w środku jest cieplej po kilku minutach jazdy. Jeżeli chodzi o zanikające ogrzewanie to nie znam recepty. (może to nagrzewnica, lub zerwane cięgna od regulacji temp. nawiewu)Proponuje opisać problem na forum napewno ktoś ci odpowie.
          • alfa.2 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 13.01.06, 09:11
            >>Witam, u mnie wskazania na zegarze były niewiele ponad 40 stopni na zegarze
            więc wymieniłem termostat (80 zł) teraz jest
            80 stopni + - 5 stopni a silnik się nagrzewa szybciej z czego w środku jest
            cieplej po kilku minutach jazdy. Jeżeli chodzi
            o zanikające ogrzewanie to nie znam recepty. (może to nagrzewnica, lub zerwane
            cięgna od regulacji temp.
            nawiewu)
            >>

rozmawialem z moim mechanikiem - wyglada na to ze wlasnie termostat jest do
            pupy. dzisiaj kupuje nowy za 83 zl - firmy Wernet, czy jakos tak.
            Dzieki!

alfa.2
    • alfa.2 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 12.01.06, 10:23
      witam,

bardzo prostym rozwiazaniem jest regularna wymiana oleju.
      a jeszcze lepiej na taki stawiajacy mniejsze opory.
      w mojej starej AR po zmianie starego oleju 10W40 na Magnateca 5W40 spalanie od
      razu spadlo.

pozdrawiam

alfa.2
      • rafal.gtv Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 12.01.06, 10:57
        Konia z rzędem temu , kto przeprowadzi pomiar ( a nie przepisze ulotkę
        reklamową...), który potwierdzi mierzalny spadek spalania po zmianie oleju
        10W>5W....
        Olej ma byc po prostu dobry , świeży i spełniający wymagana normę SL.
        Większa gęstość oleju 10W w warunkach arktycznych jest czynnikiem ustępującym
        po kilkunastu sekundach od rozruchu.

Cała reszta to autosugestia i złudzenia :)
        • uki145 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 12.01.06, 23:04
        • uki145 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 12.01.06, 23:07
          Witam! 5w chyba jest troche za rzadki dla Boxera. z tego co wiem to minimum 10w
          niezaleznie od tego czy to pełnisyntetyk czy półsyntetyk. Pozdrawiam Łukasz
          • alfa.2 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 13.01.06, 23:57
            uki145 napisał:

> Witam! 5w chyba jest troche za rzadki dla Boxera. z tego co wiem to minimum
            10w
            >
            > niezaleznie od tego czy to pełnisyntetyk czy półsyntetyk. Pozdrawiam Łukasz

a jaki jest fulsyntetyk 10W? dotad nie zauwazylem...
            (to nie, ze sie wymadrzam, moze po prostu nie znam takiego)

pzdr

alfa.2
            • uki145 Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 14.01.06, 02:19
              Witam!10w50(ostatnio pojawił sie produkt Lotosa) 10w60 (np Castrol Rs, shel.
              praktycznie kazda szanujaca sie firma ma w ofercie taki olej) sa to jednak
              produkty niszowe ze wzgledu na wyczynowe własciwosci,z tego powodu stosunkowo
              drogie). w instrukcji obsługi Alfa Romeo 145 z silnikami Boxer jest
              napisane ,ze nalezy lac minimum 10w40, a przy sportowym uzytkowaniu 10w60
              (zalecaja pełnisyntetyczny produkt selenii: stad wniosek ze selenia tez takowy
              produkowała). problem polega na tym ze 10w60 to olej bardzo dobrze spisujacy
              sie w wysokich temperaturach, przy ostrym uzytkowaniu auta, natomiast zima przy
              rozruchu, jest troche za gesty . ideałem dla boxera jest sezonowa wymiana oleju
              zima :10w40, lato 10w60. Pozdrawiam Łukasz
              • rafal.gtv Re: Spalanie Alfa 146 1.7 16V Boxer 14.01.06, 11:47
                Syntetyczny 10W40 robi bodaj Motul.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka