Dodaj do ulubionych

mam poważny problem

23.09.06, 19:17
Moja Alfa 156 1,9JTD zaczyna mnie awodzic
pierwszy problem to cod klucza nie zawsze czyta musze wtedy powolutku
przekręcać co to może być?
Drugi kontrolka od wtryskiwaczy sie zapala silnik dziala normalnie nie ma
ruznicy nie wiem co jest kiedys mi sie zapaliła jak miałem problem z
czujnikiem położenia pedału gazu ale samo zgasło
Prosze o szybkąodpowiedz
Obserwuj wątek
    • max944 Re: mam poważny problem 23.09.06, 19:41
      Cześć ! Na moje oko po prostu kontrolkom, a właściwie komputerowi odbija,
      pisane było o tym na klubie alfy IKAR, co do imobilisera, przyjrzyj się
      kluczykowi. Miałem kiedyś coś takiego że zapaliłem autko i zgasło po kilku
      sekunkach, w tym samym momencie na kluczyku świeciła czerwona lampka. ale to
      było coś od kluczyka , rozebrałem go , złożyłem i wszystko wróciło do normy.
      Uwaga ! Nie połam kluczyka bo rozbiera się go kiepsko- pierw musi się wyciągnąć
      gumowy przycisk do otwierania, a potem podważyć takie cztery zaczepy, dwa u
      góry, dwa u dołu. Może też tak byc że czujnik od imobilzerka wariuje, wtedy
      praktycznie zostaje tylko ASO. Pozdrawiam, i życzę aby się szybko naprawiło
      • pszafran1 Re: mam poważny problem 23.09.06, 19:50
        dziękuje a czy zresetowanie błędów pomoże?
        a co do klucza to juz rozbierałem a i nawet baterie wymienilem i ciagle to samo
    • aquarius01 Re: mam poważny problem 25.09.06, 09:51
      > pierwszy problem to cod klucza nie zawsze czyta musze wtedy powolutku
      > przekręcać co to może być?

Stary problem z antenką immo przy stacyjce w przypadku FIAT'a/Alfy. Zdjąć dolną
      osłonę kolumny kierownicy, znaleźć złączkę od antenki i przeczyścić styki.
      Powinno poóc na jakiś czas. Jeżeli to nie rozwiąże problemu do wymiany antenka -
      kosz około 120 zł w ASO plus robocizna. Jednak przeczyszczenie często rozwiązuje
      problem.

> Drugi kontrolka od wtryskiwaczy sie zapala silnik dziala normalnie nie ma
      > ruznicy nie wiem co jest kiedys mi sie zapaliła jak miałem problem z
      > czujnikiem położenia pedału gazu ale samo zgasło

Pojedź na egzaminer i zobacz co powoduje bąłą i świecenie kontrolki wtrysku.
      Możliwe, że skasowanie samego błędu roziąże problem - jednak ja raczej szukałbym
      przyczyny jej świecenia :)
      • malgoska1 Re: mam poważny problem 25.09.06, 10:04
        Witam.

Ja chyba też będę musiał to zrobić samemu, bo gość który mi to robił, może
        będzie miał czas pod koniec tygodnia. A ASO problem zna, ale "Panie tam trzeba
        grzebać w kabelkach, antenka jest podłączona pod jakąś centralkę, itd..." i
        również mogę podjechać najwcześniej pod koniec tygodnia.
        Rozumiem, że po przeczyszczenieu styków (które jak rozumiem sa pod kolumną
        kierowniczą?) nie trzeba kasować błędów examinerem?

Pozdrawiam,
        Maciej Loret
        • aquarius01 Re: mam poważny problem 25.09.06, 10:54
          > Rozumiem, że po przeczyszczenieu styków (które jak rozumiem sa pod kolumną
          > kierowniczą?) nie trzeba kasować błędów examinerem?

Wystarczy samo czyszczenie złącza. Nie trzeba nic kasować na Examinerze - jest
          to tylko i wyłącznie usterka mechaniczna i nie generuje ona żadnych błędów w
          komputerze.
          • malgoska1 Re: mam poważny problem 25.09.06, 12:12
            Witam.

> Wystarczy samo czyszczenie złącza.

OK. Ale czy to złącze jest od spodu kolumny kierowniczej? Tak są jakieś dwie
            śrubki (nie pamiętam, ale chyba Torx albo Philips)? Wystarczy je odkręcić i
            złącze będzie już widoczne? Bo w ASO mówią przez telefon, że kabel idzie pod
            maskę i dopiero tam jest jakieś złącze...

Pozdrawiam,
            Maciej Loret
            • aquarius01 Re: mam poważny problem 25.09.06, 12:39
              Maciek - nie mam pojęcia jak to jest w 156 ? Mówię to co wiem z doświadczeń
              związanych z Fiatem Punto oraz mojej 145. W tematach 156 jestem zielonka
              niestety :) Ale wydaje mi się, że jak zerkniesz do EPR'a to doskonale da się
              wykumać gdzie to złącze jest - nie wydaje mi się, żeby całością była antenka z
              kablem o długości ponad metr ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka