Dodaj do ulubionych

Kontrolka wtrysku i odcina paliwo AR 156 2,4 JTD ?

11.10.06, 10:19
Mam wielkoą prośbe , wiem że na temat kontrolki wtrysku było pisane juz
wiele razy ale nie mogfe nic poszukac na temat mojego problemu , a
mianowicie :

za każdym razem kiedy mocno przyspieszam i wchodzę na wysokie obr ok 3500 ,
zapala się kontrolka i następuje chwilowe odcięcie paliwa , lekko szarpnie i
idzie dalej taki bezwład trwa ok 2-3 sek.(nieciekawie przy wyprzedzaniu)

np. jadę ok 140km/h i zaczynam przyspieszać i dzieje sie to samo , jeśli ktoś
miał podobną sytuację to proszę o odpowiedz .

ps.wymieniłem filtr paliwa ale nie pomogło , paliwo leję na Orlenie lub BP

proszę o posty
Obserwuj wątek
    • alfamaniak Re: Kontrolka wtrysku i odcina paliwo AR 156 2,4 11.10.06, 12:40
      Kurcze, ja mam podobnie, tyle ze przy obrotach okolo 2500 nastepuje przerwanie,
      ale niestety nie zwrocilem uwagi na kontrolke...
      A może to jest jakiś błąd komputera? Może można to skasować kompem? Probowales
      juz moze?
      2,4 JTD

Pozdrawiam
      • michal15624 Re: Kontrolka wtrysku i odcina paliwo AR 156 2,4 11.10.06, 13:34
        niestety nie ale , słyszałemże może to być jakieś sitko za pompą paliwa ,
        jeśli jest zanieczyszczone to wtedy może podawać za mało paliwa , ale nie wiem
        czy to jest to
    • and136 Re: Kontrolka wtrysku i odcina paliwo AR 156 2,4 11.10.06, 14:46
      miałem ten sam problem i w końcu się z tym uporałem
      Przyczyną okazała się jakaś usterka w siłowniku, który steruje zmienną
      geometrią łopatek turbiny (oczywiście w ASO nikt nic nie wiedział na ten temat.
      Zrobiłem to w serwisie Boscha za 300PLN (łacznie z pełną diagnostyką silnika).
      Z tego co wiem, to przyczyną może być również: przepływomierz, czujnik
      ciśnienia doładowania i niestety czasłem uszkodzenie turbiny).
      Mechanizm usterki polegał na tym, że siłownik nie nadążał ze zmianą geometrii
      łopat turbiny i w związku z tym w pewnym momencie pojawia się zbyt duże
      ciśnienie doładowania i w celu ochrony silnika komputer przechodzi w tryb
      awaryjny (stąd zapalenie się kontrolki i chwilowe odcięcie dopływu paliwa).
      Jeżeli przy łagodnym przyspieszaniu wyżej wymienione zjawisko nie występuje, to
      można być prawie pewnym, że winę ponosi siłownik, albo niestety łopatki turbiny.
      • michal15624 Re: Kontrolka wtrysku i odcina paliwo AR 156 2,4 12.10.06, 09:37
        Właśnie rozmawiałem z gościem z servisu Bosch w bydgoszczy , za to zamo zawołał
        570 zł , to tragiczne :(
        może ktoś zna dobry servis diesel bosch w bydgoszczy ??
    • michal15624 Re: Kontrolka wtrysku i odcina paliwo AR 156 2,4 12.10.06, 08:18
      To ja tak mam , jak łagodnie przyspieszam to jest raczej ok , ale jak
      przycisnę to dzieje sie właśnie coś takiego , więc jednak wychodzi na siłownik
      :( , jednak lepiej to niz turbina , dzieki za pomoc
    • chunkpunk Re: Kontrolka wtrysku i odcina paliwo AR 156 2,4 12.10.06, 13:13
      Dziwnei podchodzisz do sprawy
      na twoim miejscu 1 co bym zrobil to podpiol autko pod jakis komputerek i
      postawil na rolki aby sparwdzic co sie dzieje pod obciazeniem,
      Twoj problem moze miec 50 roznych rozwiazan
      a Ty sie pchasz od razu w to co Ci ktos poradzi na odleglosc
      Ja mialem taka sytuacje,
      1.ASO diagnoza byla wymienic pompe, wtryski
      2. Bosch diagnoza pompa nie pompuje wymienic wtryski i przeczyscic caly uklad
      3. Pojechalem do znajomego na hamownie, podpial wyszlo na to ze na listwie
      cisnienie jest za wysokie na powrocie, i od razu zaczal od sitkja na pompie bo
      wedlog nei go to logiczne
      koszt calej naprawy 1 piwo + po 50 zl dla bosch service i ASO za nic
      radze sie zastanowic

• michal15624 Re: Kontrolka wtrysku i odcina paliwo AR 156 2,4 12.10.06, 13:27
        masz racje , ruszę na hamownię , i zobacze faktycznie co się dzieje a dzis
        sprawdz to sitko .
        mam tylko pytanie gdzie to sitko się znajduje ?
      • michal15624 Re: Diagnoza 16.10.06, 09:10
        Byłem na kompie i już wiem co mi wyszło , jeśli ktoś może mi powiedzieć co
        najpierw powinienem zrobić będę bardzo wdzięczny

link do wyników : img227.imageshack.us/my.php?image=alfa15624jtdww9.jpg
        • michal15624 Re: Diagnoza 17.10.06, 08:18
          czy jest ktoś mądry , który mi wyjaśni co mam zrobić ?
        • frogi_71 Re: Diagnoza 17.10.06, 09:38
          Witam!
          Czy opisywana usterka nie poajawiła się jakoś nagle bezpośrednio po wymianie
          filtra powietrza, ewentualnie wymianie oleju?
          Bo na podstawie odczytu błędów bez doświadczenia z tym silnikiem, następuje zbyt
          silne doładowanie silnika (błąd 0235)np. wskutek uszkodzenia siłownika
          sterujacego łopatkami turbiny albo co znacznie bardziej prawdopodobne,
          przepływomierz odczytuje zbyt niski przepływ powietrza (błąd 0101) co nakazuje
          jednostce sterującej zwiększenie doładowania poprzez uchylenie łopatek turbiny i
          koło się zamyka, za duże doładowanie i stop silnika, dla kogoś kto odkrył
          przyczynę takiego zachowania naprawa będzie błacha, ale serwisy będą czarować
          ,że uszkodzona turbina, uszkodzone czujniki, przepływomierz itp. Dlatego pytałem
          czy nie grzebano przy filtrze (wymiana) bo za gęsty filtr zrobi podobny numer,
          podobnie mogłoby się dziać przy zbyt małym dawkowaniu paliwa (zabrudzony filtr
          paliwa) bo przy zbyt ubogiej mieszance spalanej w cylindrze też zmienia się
          podcisnienie w kanale ssącym, jest jeszcze taki zawór, EGR który zajmuje się
          recyrkulacją (podawaniem) spalin do kolektora ssącego (błąd 0404), nie chcę się
          wymądrzać, nie naprawiałem nigdy akurat takiego silnika ale usterka nie powinna
          być kosztowna w naprawie, wymaga tylko sprytnego diagnosty, który spotkał się
          już z tą usterką w tym modelu samochodu.
          Pozdrawiam
          G.Ś.
          • michal15624 Re: Diagnoza 17.10.06, 10:11
            wow !!!, to rozumie fachowa porada , faktycznie pojawiło sie to po wymianie
            filtra powietrza , a niedawno wymieniłem filtr paliwa i trochę sie poprawiło ,
            mam już czas przeglądu więc wymienie filtr powietrza i zobaczymy co sie bedzie
            działo .

mam pytanie czy po wymianie musze wykasować błędy ??

ps.jeszcze raz dzieki za super odpowiedz .
            • michal15624 Re: Diagnoza 18.10.06, 10:38
              ok wymieniłem filtr powietrza (był bardzo bardzo brudny ) , i przetestowałem
              Alfke , jest dużo lepiej ale .............. przy b.dużych obrotach i mocno
              wciśniętym gazie dzieje sie podobnie tylko łagodniej , przerwy w dopływie
              paliwa są krótsze , ok 1 sek. wiec chyba bede musiał wymienic przepływomierz .
              założe oryginał i zobaczę co wtedy .

gdyby jeszcze ktoś miał inny pomysł to prosze o informację

dzieki
              • alfa1662 Re:1000% 18.10.06, 20:37
                witam a ja mam dla was nowosc!W 100% JEST TO REGULATOR CISNIENIA PALIWA,psuje sie od syfu w paliwie mialem identycznie chociaz rowniez tankuje na orlenie.znajduje sie on przy pompie paliwa,przy jego wymianie warto rowniez wymienic filtr paliwa,Pozdrawiam
                • chunkpunk Re:1000% 18.10.06, 20:54
                  A kto ci takich bajek naopowiadal
                  ze regulator sie wymiena ???????
                  on jest w pompie a nie obok
                  tego sie nie wymienia tylko wszytko
                  heh i jak regulator ma sie zasyfic
                  • michal15624 Re:1000% - jest napewno 19.10.06, 08:17
                    a jednak jest coś takiego jak regulator ciśnienia , na tej stronie poniżej jest
                    schemat silnika JTD 2,4 i 1,9 , wiec jest to bardzo prawdopodobne skoro kolega
                    Alfa 1662 mówi że tak miał, a teraz jest ok - wiec zaczynam szukać gdzie można
                    kupić regulator ciśnienia ,

www.cuoresportivo.pl/_mm/silniki/jtd/
                    dzieki
                  • alfa1662 Re:1000% 19.10.06, 18:31
                    chunpunk,kto mi naopowiadal?zajedz do serwisu i spytaj,regulator jest nazywany takze jako zawor cisnienia paliwa,wymienialem to w zeszlym tygodniu,w serwisie kosztuje 630zl
                    • chunkpunk Re:1000% 20.10.06, 07:51
                      TO dales sie zrobic w konia.
                      regulator(zawor cisneinia) nawet na tym schemaciku jest wewnatrz pompy widac jak
                      byk ludzie czemu dajecie sobie taki kit wciskac
                      mam taka pompe rozbieralem bo wymienialem tloczysko wiec wiem co widzialem
                      pompa ta jest w programie wymiany bx boscha wiec mozna sie spytac w kazdym
                      serwisie czy ma regulator czy nie.
                      • alfa1662 Re:chunkpunk 22.10.06, 10:15
                        ale jestes uparty!nikt nikomu kitu niewciska,zawor jest na zewnątrz,wymienialem go,i mam uszkodzony lezy w garazu
                    • michal15624 Re:1000% 20.10.06, 10:21
                      Jest czy nie , mam pytanie czy pomogło ???
                      • frogi_71 Re:1000% 20.10.06, 14:01
                        Jak widać uszkodzenie jest coraz bardziej tajemnicze, zaczęło się od turbiny,
                        poprzez filtr i przepływkę, teraz regulator ciśnienia, niestety potwierdza to
                        moją teorię że serwisy oszukują ludzi i tak na prawdę w przypadku tego
                        uszkodzenia niewiele robią poza improwizacją. Z usterką łatwo sobie poradzić
                        podkręcjąc nieco siłownik na turbinie tak aby nieco mniej pociągał łapatki, jest
                        to półśrodek bo elektronika auta powinna tak nim sterować aby nie przeładowywał
                        turbo, może to także zmniejszyć nieco moment obrotowy silnika ale jak pojedziesz
                        do serwisu to i tak będą ci tam grzebać więc zawczasu lepiej oznacz sobie kroplą
                        farby obecne położenie tego siłownika, ja obstawiałbym przepływomierz ale jak
                        napisałem wcześniej nie naprawiałem tej usterki w tym silniku, mam pewne
                        doświadczenie z TDI jednak tam występują inne problemy, mam Alfę z tym silnikiem
                        z rocznika 2002 150KM, ale jeszcze nie mam takich objawów, jestem ciekaw co u
                        Ciebie będzie przyczyną, obowiazkowo daj znać jak rozwiażesz problem.

Pozdrawiam
                        G.Ś.
                        • michal15624 Re:1000% 20.10.06, 14:13
                          nie ma sprawy jak tylko to wyleczę to dam znać o co chodziło , bo sam juz nie
                          wiem co to moze byc , żeby mozna było testować części zamienne to bym sobie
                          sprawdził wymiana czego daje pozytywny skutek , ale jeszcze zostaje mi jedno

wróżba z fusów kawy :))))

ps może mi nieco powiedziec o co chodzi z tym podkręceniem siłowniaka ? moze
                          sam cos wykombinuję , ?
                          • frogi_71 Re:1000% 20.10.06, 14:46
                            Witaj!
                            Popatrz sobie z góry na turbinę, powyżej niej jest siłownik hydrauliczny
                            sterowny podciśnieniem poprzez zawór montowany w okolicy chłodnicy, idą do niego
                            takie gumowe wężyki, nie sugeruję abyś kręcił tym siłownikiem (potrzeny raczej
                            kanał) bo chyba nie o to chodzi, ale warto śrubę kontrującą na gwincie siłownika
                            zaznaczyć kolorową farbką abyś zobaczył czy serwis tam nie będzie kręcił, bo
                            powidzą że wymienili Bóg wie co a zmniejsza tylko doładowanie poprzez skrócenie
                            skoku łopatek kierujących, łatwo zaobserwowć jak pracuje ten siłownik, po
                            zapaleniu auta na wolnych obrotach wciaga do oporu po dodaniu gazu popuszacza,
                            jezli na wysokich obrotach nie popuszcza to też może być to przyczyna usterki
                            (przeładowywanie), np. uszkodzony zawór sterujacy albo błena informacja z
                            przepływomierza bądź czujnika ciśnienia doładowania, sugeruję odwiedzić serwis
                            ale taki co kiedyś naprawiał auto ze zmienną geometrią turbiny i wie co to
                            tester co najmniej klasy KTS, hamownia też będzie przydatna bo trzeba zmierzyć
                            dynamicznie cisnienia doładowania i na pompie wtryskowej, warto przejechac się
                            autkiem z wpiętym testerem aby zobaczyć jak idą sygnały z czujników podczas
                            jazdy, zapłacisz parę setek ale zapewne wniesiesz duży wkład w wiedzę ludzkości
                            szczególnie tej kochającej Alfy!

PS. Przez 3 lata jeździłem Fiatem Brava 1.9JTD nawet nie wiem czy miał juz
                            zmienną geometrię turbiny czy nie, auto służbowe, dostałem po kolesiu który nie
                            wiedział że wymienia sie olej, nie był wymieniany przez 50 tyś jak go dostałem
                            miał 85tyś, jeździłem nim do 120 tyś. Nigdy nie było problemów z tym silnikiem,
                            poza przepływką Boscha zresztą, silnik 2,4 w Alfie jest konstrukcyjnie
                            identyczny, trzeba tylko rozwiążać ten głupi problem aby się nim cieszyć i
                            wzbudzać zazdrość co niektórych co chcieliby a się boją.

Pozdrawiam
                            G.Ś.
                            • michal15624 dzięki dla frogi_71 20.10.06, 15:22
                              Miło posłuchać fachowca , dzieki za wszelkie informacje , teraz zabieram sie do
                              leczenia , mam namiar na dobrego diagnostę od Alf w Toruniu , kiedyś pracował w
                              Fiacie i AR ale jego powołaniem nie była wymiana części tylko porada i
                              naprawa . Teraz prowadzi sam warsztat samochodowy dla Fiatów i AR wraz z pełna
                              elektroniką .
                              Jak bedzie juz po napisze co to było .

Pozdrawiam i dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka