Dodaj do ulubionych

Bolączki modelu 155

24.01.07, 15:19
155 to ciekawy temat, bo nikt o nim nic nie pisze. Czy ktos z forumowiczów ma
155 lub miał (dłużej niż miesiąc:)? na ulicach też jest ich mało. jakie są
głowne grzechy tego auta? co spędza sen z powiek włascicielom? I jak wygląda
rynek na te auta? czy ten model jeszcze w ogóle ktos kupuje?
Obserwuj wątek
    • frise Re: Bolączki modelu 155 24.01.07, 15:24
      Skad to nagle zainteresowanie, Mumio? :) Chcesz sobie sprawic 155?
      • mumio145 Re: Bolączki modelu 155 24.01.07, 15:59
        chcę pomóc tym, którzy kupili 155.....
        • frise Re: Bolączki modelu 155 24.01.07, 16:12
          Na pewno ktos sie w koncu zglosi... To chyba nie jest AZ TAK rzadki model.
          • mumio145 Re: Bolączki modelu 155 24.01.07, 16:50
            hallo hallo 155 zgłoś się... 155 zgłoś się...
            • pawel19799 Re: Bolączki modelu 155 24.01.07, 17:28
              Witam,

Ja nie posiadam tego modelu ale mój kolega ma z silnikiem 1,7 TS i bardzo sobie
              chwali to auto miałem okazje parę razy jeździć z nim i w porównaniu z moją AR
              145 dużo lepszy komfort jazdy, jeżeli chodzi o silnik to wymienia olej i jeździ
              mają już 3 lata i zero jakichkolwiek awarii auto sam sprowadził z Holandi.
              • mumio145 Re: Bolączki modelu 155 25.01.07, 12:37
                Czyli jednak trafiaja się modele udane. czy jednak na całym naszym forum, poza
                jedną dzielną alfistką swieżo upieczoną, nikt NIE MA 155???
    • sans1 Re: Bolączki modelu 155 25.01.07, 16:05
      To jest niedoceniany model, a napewno nie jest gorszy od 145/146, choc to nieco
      inne klasy. Wady to chyba jak w każdej Alfie - zawieszenie cięzko znosi polskie
      drogi, przecietna ilosc miejsca z tyłu, słaba jakośc materiałów w 1.7 TS i
      1.9TD, silnik TS 16V. lepszy moim zdaniem jest 8V na łańcuchu. Pilnowac tylko
      żeby jakosc i poziom oleum był na dobrym poziomie a łańcuch napewno długo
      posłuży. Częsci są w miare niedrogie. Wahacze pasują od Marei. A i jeszcze
      ludzie różnie oceniają 2,5 TD VM.
      • mumio145 Re: Bolączki modelu 155 26.01.07, 13:33
        dzieki:) zauwazylem, ze wszyscy unikają tutaj tematów 155 i 145 1.7 bx. Dopiero
        przyparci do muru, niektórzy coś tam bąkają.
        • maliek Re: Bolączki modelu 155 26.01.07, 14:40
          Ja myślę, że brak odpowiedzi na Twoje pytanie wynika z małej ilości tego typu
          samochodów użytkowanych przez forumowiczów. 145/146 z silnikami, boxer jeszcze
          trochę jeździ, ale 155 to ciężko zobaczyć. Prawie w ogóle nie ma tu pytań na
          temat 33.
          Jakiś czas temu zadałem podobne pytanie do Twojego w sprawie 75 ponieważ ten
          samochód podoba mi się. Prawie zero odzewu. Szkoda bo samochody Alfy Romeo
          sprzed połączenia z Fiatem miały własny styl. Zaczynając od nadwozia, poprzez
          rozwiązania techniczne (aluminiowe silniki, układ napędu typu transaxle) a
          kończąc na właściwościach jezdnych. Chętnie bym poczytał o tym od kogoś kto ma
          takie Alfy.
          • mumio145 Re: Bolączki modelu 155 26.01.07, 15:38
            Za najbardziej bezawaryjne silniki uchodzą 2.5 V6, wiele problemów było
            natomiast z nowym napędem zaworów w silnikach TS 16V. Problemy wyeliminowano
            dopiero w późniejszych latach produkcji. Tyle cuoresportivo.pl
          • linkill Re: Bolączki modelu 155 31.01.07, 17:33
            Moja z 94, 1,8TS 8V jeździ jak zaczarowana i nie zmieniam jej na 156 tylko
            dlatego, że nie sprawia mi żadnych problemów a wyposażenie max oprócz grzanych
            foteli, trakcji i komp. pokł.!!! Co 2 mies. jadę na weekend (w obie strony ok.
            1300km) żadnych niespodzianek bez zmęczenia. Polecam kupiłem po 2 właścicielach
            w Niemczech, serwis dokumentowany od początku (książka w skóropodobnej teczce,
            firmowe książki obłs., serwis.)Poszanowana aż miło. Zmieniłem sprzęgło kpl. i
            wysprzęglik poza tym eksploatacja czyli każdy tak by chciał. Dlatego nie
            sprzedaję. Moja 155: Tanio kosztowała, tanio kosztuje ale jest mi bardzo droga!
            POZDRAWIAM
            • mumio145 Re: Bolączki modelu 155 01.02.07, 12:43
              Brawo! brawo 155. Jednak można. A brakiem podgrzewanych siedzeń się nie martw,
              chłopie. Tak bardzo lubisz jajecznicę?
          • andrzej9927 Re: Bolączki modelu 155 21.04.07, 13:20
            Witam, mam trzy Alfy... jedną benzyn. model 33, boxer z r. 1991, jedną 155 TD
            1,9, z 1994 r. i jedną 155 2,5 TD 1997r. Dwie -TD z komisów, jedna 33 - po
            przywiezieniu z zagranicy. Trzydziestka trójka, lekka zwinna jak źrebak. Bez
            problemów, oprócz skrzyni biegów. Nawalają synchronizatory na dwójce i jedynce.
            Trzeba ostrożnie wrzucać. Druga - 155, 1,9 TD, oprócz urwanych dwóch klamek -
            właśnie szukam - oraz podobnych problemów ze skrzynią, niczego nie doznała.
            Silnik z b. dobrym przyspieszeniem, wyraźna praca turbiny. Ogólnie pozytywna.
            Najwięcej kłopotów sprawiła mi 2,5 TD z 97r. Po wyjechaniu z komisu, coś się
            zablokowało - łożysko napinacza bodaj - i urwał się pasek klinowy, / za późno
            zauważyłem/ co doprowadziło do przegrzania silnika. To jest typ silnika tzw. VM.
            Z czterema osobnymi głowicami. Poszukiwania która z nich puszcza kompresję, jest
            bardzo trudne. Naprawa silnika trwała kilka miesięcy, zanim metodą prób i
            błędów, znaleziono tą uszkodzoną. Używanych głowic do tego modelu nie znalazłem
            szukając w całej Polsce. Kupiłem wreszcie nową za 950 zł i na razie jeżdżę.
            Jeśli chodzi o komfort jazdy, uważam, że jest b. wysoki. Jest to bardzo ciężkie
            auto, z nisko zawieszonym silnikiem, a to znaczy, że jest narażone na
            uszkodzenia misy olejowej. Na moje życzenie, mechanik podniósł sztucznie silnik
            o półtora centymetra. Skutków negatywnych tego zabiegu nie zauważyłem. Moja rada
            jak wszystkich innych polega na pilnowaniu temperatury i oleju. Wszystko poza
            tym jest chyba OK. A dlaczego mam aż trzy? Bo je lubię. Mimo wszystko. Z resztą,
            każdy samochód ma plusy i minusy. Podobno japońskie są porównywalnie dobre z
            niemieckimi. Ale Alfy mają szczególny charakter. /Szukam klamek do lewych
            drzwi/. Pozdrawiam, A. Z.
    • marys-ar155 Re: Bolączki modelu 155 20.04.07, 11:29
      Dawno mnie tu nie było ale fajnie, ktoś zaóważył ten model!!! a ja go mam
      trzeci rok leci 1.8 16v 97r zielony jest super gdy zobaczyłem go w komisie to
      spać nie mogłem wirus alfa i jest ich mało na drogach. Usterki - złamana
      klamka, wymieniałem wachacze, piasta koła tylnego, trzy tłumiki, amory, tarcze
      hamulcowe, jeszcze raz ta sama piasta, przewody wn, świece, i jeszcze pare
      drobiazgów. Silnik super lubi obroty i filterek stożek burczy cudownie, strach
      pisać ale gaz jest w mojej belli ale taką kupiłem i nawet dobrze śmiga mimo że
      to nie wtrysk, pali 10-15l. Ostatnio coś ciężko zapala 3-4 razy muszę kręcić i
      rozrusznik też się odzywa, ponadto ktoś przerysował mi tylne drzwi i błotnik do
      białego ;( banditen ... ale nic to jest cudowna i to uczucie gdy ją
      prowadze .... ok troche nabazgrałem pozdrawiam i na drodze też to miłe :)
      • marcingtv155 Re: Bolączki modelu 155 20.04.07, 12:29
        Hi,
        super , ze ktos poruszyl ten temat, ja mialem 155 przez prawie 2 lata, oprocz
        przeplywki nic sie nie dzialo, 1,8 T.S.V8
        Cudowny sprzet, teraz mam GtV i 145....brakuje mi 155...chcialbym cofnac czas,
        aby ja odzyskac... zamienil bym 145 w idealnym stanie na 155....Moja 155 1994
        rok kupiona za 650 E byla idealna, lakier , tapicerka pachnace, prowadzenie
        wydaje mi sie czasami nawet lepsza niz GtV, to subiektywne odczucie, ale takie
        mam....kolory ktore mnie kreca to biala, lub zolta na czarnych kolach.
        Ciekawe jest, ze jak na allegro trafia sie jakas zadbana z odpowiednim wypasem
        w dosc wysokiej cenie to znika bardzo szybko.
        Za kilka dni napisze wiecej, o tym cudownym sprzecie.
        Ostatnio w przegladzie urzywanych aut Auto Swiat pojechali po 155, ocenili na
        2, pewnie ci debile co to pisali zignorowali temat jako, ze to pochodny model
        Tempry, a to dwa swiaty.
        pozdrawiam
        • frise Re: Bolączki modelu 155 20.04.07, 12:58
          Milo czytac takie rzeczy... :)
        • mumio145 Re: Bolączki modelu 155 20.04.07, 13:32
          ach, dziękuje, dziekuję:)
    • malaczsk8 Re: chyba największą bolączką 155 20.04.07, 13:53
      Myślę,że jako samochód Alfa 155 jest ok ale jako Alfa...Hmm, nie wiem jak to
      określić ale nieraz nawet wśród alfistów słyszy się opinie, ze 155-ka ma
      najmniej "tego czegoś". Wiec może dlatego nie cieszy się takim powodzeniem
      jeśli nawet fani marki (poszukując cuore sportivo) raczej wybiorą inny model
    • peter775 Re: Bolączki modelu 155 20.04.07, 13:59
      Osobiście podoba mi się bryła 155. Jednak zdecydowałbym się na takie autko
      jedynie z silnikiem 2.5 v6.
    • hugo_m Re: Bolączki modelu 155 21.04.07, 18:16
      Witam wszystkich mam pół roku 155-tke z 97r. 1.8TS (sport) i przez ten czas
      robiłem tym autkiem około 17 tyś (na LPG spalanie ok.9-10 gazu - sekwencja) i
      niestety miałem pecha kilka razy stanęła na drodze : raz alternator później
      elektronika następnie uszczelniacz wału , pompa wspomagania a to wszystko
      niestety jak jechałem z dzieckiem i to tylko na jednej trasie. Teraz już troche
      wyprowadziłem to autko i jakoś jeździ.
      To co musiałem zrobić: wahacze, pompa wsp., swiece, tarcze-klocki, rozrząd,
      ALTERNATOR, termostat. Do zrobienia jeszcze silnik dużo bierze oleju ( mam
      nadzieję że to tylko uszczelniacze zaworów) i wydech ale ciężko kupić cały
      kompletny więc będe musiał pokombinować.
      Tak ogólnie to tym autkiem rewelacyjnie mi się jeździ super trzyma się na
      drodze nawet na tych naszych pięknych koleinach bardzo wygodne fotele. Nie
      zamierzam mojej alfki sprzedawać bo dają mi grosze a tyle włożyłem w nią i ją
      zrobie tak że będzie cacy.
      Mam tylko jedno małe pytanko jak się okaże że muszę robić silnik (pierścienie
      tłoki itd.) zastanawiam się czy nie lepiej kupić inny i przełożyć i jeszcze
      jedno taki znajomy powiedział że mozliwe jest założenie silnika ok fiata marei
      tez 1.8 16v nie wiem --jest taka mozliwość??? chodzi mi o mocowanie silnika???
      • marys-ar155 Re: Bolączki modelu 155 21.04.07, 20:40
        Mam taki sam model kompletny wydech od katalizatora trzy tłumiki kosztował 250
        zł + wymiana 80 coś tam nie pasowało ale jest super 4 miesiące i nic tłumiki
        aluminiowe producent nie wiem musiał bym ustalić powiedz jak objawiałao się
        zużycie pompy wspomagania bo podobno moja właśnie dogorywa tzn. wydaje odgłosy
        burczenia i czasem na parkingu zaczynam wyczówać opory przy skręcaniu
        kierownicą, też mam lpg tyle, że to nie wtrysk ale śmiga, ;)
        • hugo_m Re: Bolączki modelu 155 22.04.07, 12:24
          Witam. Jeśli chodzi o pompe wspomagania to wyczułem jak wrzuiłem na luz i
          zacząłem skręcać na szczęście miałem mała rędkość bo poczułem silny opór i
          później szybko mi skręciła.Później ją testowałem pod domem i tak się samo
          działo raz wspomaganie dzialało a raz nie. Buczenie tzn miałem wybite łóżysko w
          pompie odgłos szum głośny szum.
          Wymieniłem pompke i zrobiło się ciszej ale ni kupowałem nowej koszt ok 350
          tylko znajomy który ma szrot zalatwił mi z fiata prawie nową koszt 100 zł.
          założyłem i jak narazie śmiga przejechalem na niej okolo 5 tyś.
          Jeśli chodzi o wydech to by mi go musieli zrobić koszt ok 360-400 zł. i czas
          oczekiwania 3 tygodnie. Wcześniej zamówiłem w pewnym warsztacie wydech do mojej
          alfki tj bosal do wersji 1.8 ale się róznił od mojego i szukalismy jaki ja mam
          typ okazało się że najbardziej zblizony jest wydech z modelu z silnikiem 1.6 bo
          w katalogu jako jedyny występuje z rocznikem 97 (ja taki posiadam 1997).
          • marys-ar155 Re: Bolączki modelu 155 22.04.07, 21:41
            Dzięki i do zobaczenia na drodze hej
            • ziarro Re: Bolączki modelu 155 22.04.07, 23:01
              posiadam alfe 155 od tygodnia 1,8TS 8V ,1994 rok z gazem niestety nie
              sekwencyjnym ,jak an razie ejstem zadowolny wiecej wypowiem sie po dluzszym
              uzytkowaniu;)
              • marcingtv155 Re: Bolączki modelu 155 23.04.07, 15:27
                Hi, Hi..ktos napisal , ze 155 ma najmniej cure sportiwo, hi, hi...zegary
                podobne jak w ferrari 348, zadziorny ksztalt reflektorow, ekskluzyne
                wykonczenie wnetrza + trzaski, w tym modelu czujesz sie jak w aucie radidowym,
                jak sie gdzies pojawia 155 to niby nic, ale nawet wypasione BmW bledna...poza
                tym silnik v8 alfy jest cudowny, bardziej brutalny niz 16v, ciagnie lepiej od
                niskich obrotow no i bardziej niezawodny, oszczedniejszy, latwiejszy w serwisie.
                Te proporcje, ten zgrzyt, yen styl, Idealnie przemyslane przejscie od 75 do
                156, ma wiele cech obu modeli, przypomina ksztaltem maserati Qatroporte,
                itd...itd..No i te prowadzenie, gigantyczny kufer,
                Jak ktos chce zamienic 155 na 145 to mozemy pogadac...
                • marys-ar155 Re: Bolączki modelu 155 25.04.07, 00:25
                  zgadzam się te trzaski i hałas silnika - ryk , twarde zawieszenie , wygląd
                  agresywny a jednocześnie dostojny , mam 16v tylko 1.8 ale zbiera sie fajnie i
                  góra jest super , gaz do dechy - pozdro
                • cysiekk1 Re: Bolączki modelu 155 25.04.07, 07:11
                  marcingtv155 napisał:

> w tym modelu czujesz sie jak w aucie radidowym...poza
                  > tym silnik alfy jest cudowny, brutalny...No i te prowadzenie

A jeździłeś może 33-ką? ;)
    • loocaski Re: Bolączki modelu 155 30.05.07, 00:12
      Witam...
      Mam Alfe 155 2.0 TS 8V...Czy moze ktos sie orientuje czy posiada ona gniazdo serwisowe zeby podlaczyc do komputera?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka