Dodaj do ulubionych

tuning 156

21.03.07, 08:27
czy ktos moze polecic mi fachowa firme tuningowa na śląsku?chcialbym wykonac
chip tuning w mojej 156 16TS.dzieki
Obserwuj wątek
    • malgoska1 Re: tuning 156 21.03.07, 08:41
      Witam.

> czy ktos moze polecic mi fachowa firme tuningowa na śląsku?chcialbym wykonac
      > chip tuning w mojej 156 16TS.dzieki

Założyłeś się z kimś, że da się to zrobić? ;)
      Bo inny powód chyba trudno będzie znaleźć...

Pozdrawiam,
      Maciej Loret
    • maliek Re: tuning 156 21.03.07, 13:39
      120 Km z pojemności 1,6 osiągane (w porównaniu do silników innych producentów)
      przy dość wysokich obrotach nie jest wystarczającą wartością? Wykorzystujesz
      parametry tego silnika połączone z możliwościami podwozia tego modelu? Po co
      chcesz elektronicznie modyfikować silnik. Dużo tym nie zyskasz.
      • bedboys Re: tuning 156 21.03.07, 16:48
        W silnikach wolnossących zmiana parametrów elektronicznych w celu polepszenia
        osiągów ma sens tylko wtedy gdy jest elementem jakiejś większej ingerencji w
        silnik np. zmiana doloty, wydechu, wałków rozrządu - bo sama elektroniczna
        zmiana map nie wiele da. W silnikach Turbo to już inna bajka
        • ars156 Re: tuning 156 21.03.07, 23:25
          najlepszy tuning 1.6 to kupno 2.5 v6. niestety bez "turba" z benzynowka nic sie
          nie zrobi .
          • dudix83 Re: tuning 156 22.03.07, 08:56
            ars156 napisał:

> najlepszy tuning 1.6 to kupno 2.5 v6. niestety bez "turba" z benzynowka nic
            sie
            >
            > nie zrobi .

To prawda, bez zmiany silnika sie nie obejdzie. No chyba ze jak wspomnial
            ars156 turbo albo w lepszej edycji kompresorek.
      • dudix83 Re: tuning 156 22.03.07, 08:54
        > 120 Km z pojemności 1,6 osiągane (w porównaniu do silników innych
        producentów)
        > przy dość wysokich obrotach nie jest wystarczającą wartością?

120 km w AR 156 to stanowczo za malo ( troche to autko wazy i jesli ktos lubi
        energiczniejsza jazde to potrzebuje wikszego silnika )

> Wykorzystujesz
        > parametry tego silnika połączone z możliwościami podwozia tego modelu?

podwozie w AR 156 raczej nie jest zbytnio usportowione - powiedzialbym ze
        raczej delikatne i za miekkie do "wyczynowej" jazdy na naszych ulicach

> Dużo tym nie zyskasz

W tym sie chociaz zgodze.
        • maliek Re: tuning 156 22.03.07, 20:33
          Może trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi to że moc 120 km z pojemności 1,6
          jest raczej wysoką wartością a podnoszenie jej będzie wiązało się z
          podwyższeniem obrotów przy jakich jest osiągana. Takie parametry silnia raczej
          są uciążliwe przy normalnej jeździe więc rady kolegów aby kupić sobie większy
          silnik są jak najbardziej wskazane.
          Co do sztywności zawieszenia to uważam że na polskich drogach miększe
          zawieszenie sprawdza się lepiej niż twarde.
          • dudix83 Re: tuning 156 23.03.07, 23:23
            > Chodziło mi to że moc 120 km z pojemności 1,6
            > jest raczej wysoką wartością a podnoszenie jej będzie wiązało się z
            > podwyższeniem obrotów przy jakich jest osiągana

Raczej niewygorowana wartosc jesli chodzi o ta pojemnosc - ale w tyle w
            porownaniu do konkurencji nie zostaje , moze i bardziej w czolowce - jednak sa
            lepsi :) np. honda 1.6 litra o mocy 170 bhp

Co do zawieszenia to napisales czy zalozyciel postu wykorzystuje w pelni
            mozliwosci silnika z parametrami zawieszenia ( czy jakos tak )

Moim zdaniem nie da sie wykorzystac, a moze i skorzystac z pelni frajdy jaka
            potrafi dac alfa jesli jest tam silnik 1.6 Przedsmak tego daje 2 litrowa
            wersja, 2.5 litrowa v6 to zajebi.... frajda nie wspominajac o GTA, w ktorej to
            mocna trzeba sie trzynmac kierownicy przekraczajac 5000rpm.
            pozdro
            dudi
            • maliek Re: tuning 156 24.03.07, 06:59
              Nie tylko Honda osiąga większą moc z 1,6 ale oni chyba posuwają sie w tym
              najdalej. A czy miałeś okazję jeździć kiedyś samochodem z takim silnikiem który
              tak wysoko osiąga moc i moment? Pytam bo nie miałem nigdy okazji a ciekawią
              mnie wrażenia z jady. Chciałbym się przejechać Hondą S2000, moc 237 przy 8300
              obr/min a moment przy 7500 obr/min..
              Uważam że nawet silnik 1,6 w Alfie 156 potrafi dać sporo frajdy z jazdy. Może
              nie tak dużo jak większe silniki ale wystarczająco aby poczuć możliwości
              zawieszenia. Moje pytanie o wykorzystanie możliwości zawieszenia wzięło się z
              obserwacji jak ludzie pokonują pewien zakręt w miejscowości w której mieszkam.
              Jest to zakręt 90 stopni szeroki na wejściu i jeszcze szerszy na wyjściu z
              bardzo dobrą widocznością. Do zakrętu prowadzi od skrzyżowania prosta o dł ok
              700 m. Jako że moja Alfa ciągle w serwisie to jeżdżę samochodem mojej
              dziewczyny Kia Picanto. Tym samochodem przejeżdżam ten zakręt 80 km/h bez
              jakich większych problemów. Większość ludzi pokonuje go z prędkością 60-70 km/h
              rozpędzając się dość mocno za skrzyżowaniem gdzie moje Picanto zostaje z tyłu a
              po zakręcie jestem przed nimi ponieważ nie potrafią bądź boją się pokonać
              szybko i płynnie. Kiedyś jadąc tam swoją Alfą trafiłem tam na 156 z silnikiem
              2.0. Ja mam 1,4 więc na prostej zostałem z tyłu ale w zakręcie byłem zderzak w
              zderzak. Nie udało mi się go wyprzedzić bo jednak 1,4 to nie to samo co 2,0.
              Podsumowując te moje wywody uważam że większość kierowców nie zna możliwości
              swoich samochodów. To że samochód szybko przyśpiesza i wyprzedza to nie
              wszystko. Najbardziej widać to w zimie albo na jednopasmowej drodze gdzie są
              dłuższe proste i ostrzejsze zakręty. Można tam trafić na królów prostych.
              • dudix83 Re: tuning 156 24.03.07, 11:00
                > A czy miałeś okazję jeździć kiedyś samochodem z takim silnikiem który
                > tak wysoko osiąga moc i moment?

Nawet taki posiadam Civic 1.6 (tzw. jajeczko) 160bhp - w planach kompresor i
                moc okolo 240 bhp - wszystko na seryjnych gratach.

Jesli chodzi o wrazenia to hmmm.... dla niektorych krecenie wysoko to zazynanie
                silnika i czesto spotyka sie to z krytyka i niemilym spojzeniem przechodniow
                slyszacych wyjacy silnik - honda natomiast kocha wysokie obroty i ozywa
                powyzej 5500rpm i ciagnie za do 8500 rpm(przynajmniej moja), w dolnej czesci
                obrotomierza zachowuje sie jak kazde, powiedzmy, 1.6 - to autko jedzie z
                obrotow a nie z momentu.

Krecenie wysoko i uzyskiwanie niezlych przyspieszen w polaczeniu z obnizonym
                zawieszeniem potrafi sprawic wiele frajdy :)

Jeszcze nie mialem okazji jechac nawet jako pasazer w S2000 ale prowdzilem
                Accorda TypeR i wrazenie calkiem sympatyczne - mozna powiedziec (jak dla mnie)
                miod dla duszy :)

pozdro
                dudi
                • maliek Re: tuning 156 26.03.07, 19:53
                  Mnie takie parametry by odpowiadały chociaż czasami może to być męczące
                  (szczególnie w mieście). Chciałbym się kiedyś przejechać samochodem z takim
                  silnikiem.
                  Montaż kompresora nie wymaga żadnej przebudowy silnika? Zostaje prawie wszystko
                  fabryczne?
                  • dudix83 Re: tuning 156 26.03.07, 22:21
                    Kompresor musi byc dosyc malych romiarow zeby go zmiescic kolo silnika - pasuje
                    od mercedesa - kompresor Eaton m62. Najwiekszym "problemem" jest to ze ( i tu
                    sie smieje najbardziej :) ze silnik hondy kreci sie w 2 strone niz wszystkie
                    inne auta :):):) wiec wiaze sie to z odpowiednim umieszczeniem rolki
                    napedzajacen na pasku klinowym - silnik jest obrocony tzn skrzynia biegow jest
                    po lewej stronie :D
                    Dedyk produkcji JacksonRacing do hondki kosztuje ok 1500 zielonych ale z
                    montazem nie ma takich cyrkow.

To prawda dosyc czesto i szybko zmiena sie biegi ale jak dla mnie to nawet
                    calkiem przyjemna sprawa.

Montaz kompresora nie jest az tak drogi i "niebezpieczny" jak uturbienie i nie
                    wymaga az tak wielkiej ingerencji w silnik - powyzej doladowania 0.5 bara
                    (jesli zakladamy turbo )przydaloby sie zakuc i odprezyc silnik.

40% sukcesu inwestycji to dobrej jakosci sprzet a 60% to zestrojenie
                    wszystkiego za pomoca odpowiednich modyfikacji komputera, map wtryskowych
                    itp...

zapraszam na jazde testowa juz w pazdzierniku jak wsio bedzie zlozone :)
                  • dudix83 Re: tuning 156 26.03.07, 22:23
                    Smieje sie z tego ze to wlasnie honda sie kreci prawidlowo ( w lewo ) a cala
                    reszta swiata nie :)
                    • maliek Re: tuning 156 27.03.07, 20:41
                      Nie wiedziałem że silniki Hondy krecą się w drugą stronę. Czy po montażu
                      kompresora moc i moment osiągane są przy takich samych obrotach. Nie ma
                      problemu z chłodzeniem, silnik się nie przegrzeje?
                      Przepraszam że zasypuję Cię takimi pytaniami ale interesuje mnie bardziej "jak
                      to jest zrobione" niż jakie osiągi ma samochód po przeróbce.
                      • dudix83 Re: tuning 156 28.03.07, 00:30
                        Na forum Civica jest pewna osoba ktora juz ma taka zabawke i z tego co pamietam
                        to osiagnela okolo 235 bhp - z intercoolerem i moment okolo 230Nm przy okolo 6 -
                        7krpm. Nie jeste pewny tych danych - jutro zamieszcze dokladna informacje.
                        Oczywiscie silnik musi byc wyposazony w odpowiedni czujnik zeby rzeczywiscie
                        wiedziec czy sie zacznie palic :) czy tez moze wlasnie sie pali a moze i jest
                        juz po fakcie :) Nie koniecznie trzeba przeciez jezdzic caly czas z noga ciezka
                        jak pustak, przy normalnej codziennej jezdzie nie sadze zeby wystapily
                        jakiekolwiek problemy z przegrzaniem silnika

Z kompresorem jest cakiem inaczej niz z turbo - silnik ciagnie juz od
                        najmniejszych obrotow i znacznie podwyzsza parametry jazdy w dolnych obrotach
                        czego nie ma w turbo.

Co do parametrow samochodu po przerobce napisze pozniej. Nie ma sprawy z tymi
                        pytaniami - kazdy sie dowie czegos nowego.
                        • dudix83 Re: tuning 156 28.03.07, 11:33
                          233bhp przy 7650 rpm
                          224 Nm przy 6600 rpm

To jest dopiero wysokoobrotowa jednosta :)

Z takimi parametrami zwykle porshe 911 sobie nie poradzi - sprawdzone :)
                          • malgoska1 Re: tuning 156 28.03.07, 19:08
                            Witam.

> 233bhp przy 7650 rpm
                            > 224 Nm przy 6600 rpm
                            >
                            > To jest dopiero wysokoobrotowa jednosta :)
                            >
                            > Z takimi parametrami zwykle porshe 911 sobie nie poradzi - sprawdzone :)

Sprawdźcie jeszcze Fiata Coupe...
                            Ale najpierw chyba trzeba by trochę jeszcze pogrzebać przy tym Civicu...

Pozdrawiam,
                            Maciej Loret
                            • dudix83 Re: tuning 156 28.03.07, 22:44
                              Fiat coupe ( najsilniejsza wersja - stock )
                              220BHP / 5750rpm
                              310Nm / 2500rpm

sprint od 0-100km/h kolo 6.2sek

wynik bardzo ciekawy - szczegolnie moment. Jednak sa to 2 rozne silniki - jeden
                              z nich ( hondowski )jedzie, rozpedza sie z obrotow a italia ma cuga dzieki
                              momentowi, no i jest troszke roznicy w pojemnosciach 1.6 a 2 litry to ju sporo.

Wynik rywalizacji moglby byc ciekawy. Obstawalbym przy Japoni.
                              • malgoska1 Re: tuning 156 28.03.07, 23:47
                                Witam.

> wynik bardzo ciekawy - szczegolnie moment. Jednak sa to 2 rozne silniki -
                                > jeden z nich ( hondowski )jedzie, rozpedza sie z obrotow a italia ma cuga
                                > dzieki momentowi, no i jest troszke roznicy w pojemnosciach 1.6 a 2 litry to
                                > ju sporo.

Będąc konsekwentnym należałoby dodać jeden dłubany i to mocno a drugi jak
                                zauważyłes stock. W tym pierwszym tanio już niewiele zrobisz w tym drugim
                                za "grosze" można parędziesiąt koników (a i ponad setkę też) dołożyć...

> Wynik rywalizacji moglby byc ciekawy. Obstawalbym przy Japoni.

Ja przy jabłoni... ;))

Pozdrawiam,
                                Maciej Loret
                                • dudix83 Re: tuning 156 29.03.07, 23:22
                                  > Będąc konsekwentnym należałoby dodać jeden dłubany i to mocno a drugi jak
                                  > zauważyłes stock.

To mozna nazwac dlubnieciem ale jednym z niewielu jakie mozna jeszcze wykonac.

> W tym pierwszym tanio już niewiele zrobisz.
                                  Jest jeszcze wiele rzeczy ktore podwyzsza osiagi i beda kosztowaly o wiele
                                  mniej.

w tym drugim
                                  > za "grosze" można parędziesiąt koników (a i ponad setkę też) dołożyć...

Chcialbym zeby za kilka "groszy" mozna sobie bylo tak dlubac samochodziki :)

No okey to porownujac bardziej zblizone silniki i to wersje stock to podam
                                  przyklad hondy integry 1.8 litra pojemnosci, rzędowa czwórka osiąga moc 220 KM
                                  przy 8000 obr/min i moment obrotowy wynoszący 206 Nm przy 7000 obr/min a to
                                  japonskie cacko keci sie do 9000rpm.
                                  Przyśpieszenie 0-100 km/h - 6 s - silnik ma mniejsza pojemnosc i nie jest
                                  doladowany - godny porownania rywal.

Dalej obstawiam przy Japoni stojac.......... pod jablonia :)

• malgoska1 Re: tuning 156 30.03.07, 07:22
                                    Witam.

> To mozna nazwac dlubnieciem ale jednym z niewielu jakie mozna jeszcze wykonac.

Jak w każdym aucie. Przy czym w tym "Twoim" są to już poważne pieniądze
                                    w "moim" niewielkie...

> Jest jeszcze wiele rzeczy ktore podwyzsza osiagi i beda kosztowaly o wiele
                                    > mniej.

O wiele mniej od czego?

> Chcialbym zeby za kilka "groszy" mozna sobie bylo tak dlubac samochodziki :)

Za kilka groszy w porównaniu do pieniędzy, które trzeba wsadzić w "Twój"
                                    samochód przy zbliżonym przyroście mocy

> No okey to porownujac bardziej zblizone silniki i to wersje stock to podam
                                    > przyklad hondy integry 1.8 litra pojemnosci, rzędowa czwórka osiąga moc 220
                                    > KM

No super, ale to jest taka sama moc jak we Fiacie. W którym za grosze (w
                                    stosunku do Integry) można ją podnieść i o to spore wartości. Nie mówiąc o
                                    cenie takiej Integry i jej dostępności (ile jest takich egzemplarzy na
                                    mobile.de lub autscout24.de), bo Fiatów znajdziesz całkiem sporo...

Pozdrawioam,
                                    Maciej Loret
                                    • dudix83 Re: tuning 156 30.03.07, 23:17
                                      > Jak w każdym aucie. Przy czym w tym "Twoim" są to już poważne pieniądze
                                      > w "moim" niewielkie...

Przerobka silnika na wersje z kompresorem to koszt okolo 3 000 pln - najdrozsza
                                      ze wszystki - jeszcze mozna sie bawic w planowanie kola zamachowego, wymiane 3
                                      i 4 biegu w skrzyni, uaktualnienie map wtrysku paliwa, oczywiscie dolot
                                      powietrza, zmiana kolektora i wydechu. Podejzewam ze z tymi przerobkami bym sie
                                      zmiescil do 3000 pl

> Za kilka groszy w porównaniu do pieniędzy, które trzeba wsadzić w "Twój"
                                      > samochód przy zbliżonym przyroście mocy

Czy wydatek 3000 pln na taka przerobke i uzyskanie takiego przyrostu mocy to
                                      duzo ? nie wydaje mi sie......

> W którym za grosze (w
                                      > stosunku do Integry) można ją podnieść i o to spore wartości...

Prosze o dokladniejsze wyjasnienie o jaki przerobki Ci chodzi ze podnasza moc o
                                      wiele wiecej i sa to groszowe wydatki. Poza tym silniki hondy sa bardzo podatne
                                      na przerobki.

> Nie mówiąc o
                                      > cenie takiej Integry...

Za jakosc trzeba zaplacic......

>....i jej dostępności

Bo jak ktos ja ma to sie jej nie pozbywa

> bo Fiatów znajdziesz całkiem sporo...

To musi o czyms swiadczyc....

Z drugiej strony jestem ciekaw ile wyszlo takich fiatow coupe a ile integr....
                                      moze wiesz Macieju ?

• malgoska1 Re: tuning 156 31.03.07, 00:15
                                        Witam.

> Przerobka silnika na wersje z kompresorem to koszt okolo 3 000 pln

Jeśli z VATem i gwarancją, to rzeczywiście sporo taniej niż myślałem...

> > bo Fiatów znajdziesz całkiem sporo...
                                        >
                                        > To musi o czyms swiadczyc....

Dokładnie. O posiadaniu 220KM Integry, to można raczej mówić .
                                        Fiata można kupić, hoć ZTCW w Polsce, raczej niewiele jest egzemplarzy bez
                                        przeszłości... Te wersje nie były sprzedawane w ogóle. Na zamówienie były tylko
                                        wersje z silnikiem 1,8.

> Z drugiej strony jestem ciekaw ile wyszlo takich fiatow coupe a ile integr....
                                        > moze wiesz Macieju ?

Nie wiem. W miarę popularna jest zwykła wersja 2.0VT, rzadsza 2,0VT Turbo i
                                        prawdziwy rodzynek 2,0VT LE. Powyższe wersje nie różniły się mocą a np. tym, że
                                        ostatnia miała zawsze skrzynię 6-biegową (a pozostałe niekoniecznie), tytanowe
                                        felgi, grill i parę inych elementów, w środku fotele Recaro+Sparco, lepsze
                                        hamulce, automatyczna klimatyzacja, wyszywana skóra, guzik do włączania
                                        silnika, numerowanie egzemplarzy, unikalne kolory nadwozia...

Pozdrawiam,
                                        Maciej Loret
                                        • dudix83 Re: tuning 156 31.03.07, 10:17
                                          > Jeśli z VATem i gwarancją, to rzeczywiście sporo taniej niż myślałem...

Z Vatem moze i po czesci ale bez gwarancji na cala usluge - czesci uyte do tej
                                          przerobki sa nowe jak i uzywane ( kompresor Eaton M62 z mercedesa - uzywka )

> O posiadaniu 220KM Integry, to można raczej mówić .

jak ktos ma to mowi :) Jest to rzadkie auto, ale wykonane z najlepszej jakosci
                                          elementow - wytrzymuje uturbiebnie bez zakucia do okolo 300 km co na seryjnych
                                          gratach jest wrecz nie do pomyslenia - takie przerobki robia np w niemczech.

Troszeczke zszedles z tematu piszac o wyposazeniu fiatow, pisalismy o kosztach
                                          jakie nalezy poniesc by uzyskac znaczny przyrost mocy i nadal nie
                                          odpowiedziales jakimi to przerobkami mialbys podniesc znacznie moc juz
                                          uturbionego fiata - dla mnie podnoszenie mocy auta konczy sie wlasnie na
                                          uturbieniu bo nie ma innego modu zeby wycisnac z auta wiecej i tak samo duzo.

Domyslam sie ze moze i wieksza turbin, jak wieksza turbina to modyfikacja map
                                          wtryskowych, pewnie dojdzie wymiana wtryskiwaczy bo te by nie "wytrzymaly" oraz
                                          zestrojenie tego wszystkiego + troche trzeba bedzie pogrzebac przy kolektorze
                                          bo bedzie wieksza turbina- koszta bardzo duze, wieksze niz 5000 zl na bank

pozdrawiam
                                          dudi

• malgoska1 Re: tuning 156 31.03.07, 10:49
                                            Witam.

> > Jeśli z VATem i gwarancją, to rzeczywiście sporo taniej niż myślałem...
                                            > Z Vatem moze i po czesci ale bez gwarancji na cala usluge - czesci uyte do
                                            > tej przerobki sa nowe jak i uzywane ( kompresor Eaton M62 z mercedesa -
                                            > uzywka )

A ile przy nowych częściach i z gwarncją?

> jak ktos ma to mowi :) Jest to rzadkie auto, ale wykonane z najlepszej
                                            > jakosci elementow - wytrzymuje uturbiebnie bez zakucia do okolo 300 km co na
                                            > seryjnych gratach jest wrecz nie do pomyslenia - takie przerobki robia np w
                                            > niemczech.

Niestety nie wiem czy muszą być i jak duże przeróbki we Fiacie na wersje ponad
                                            300KM (największe jakie widziałem, to 330KM i 360KM).

> [...] pisalismy o kosztach jakie nalezy poniesc by uzyskac znaczny przyrost
                                            > mocy i nadal nie odpowiedziales jakimi to przerobkami mialbys podniesc
                                            > znacznie moc juz uturbionego fiata - dla mnie podnoszenie mocy auta konczy
                                            > sie wlasnie na uturbieniu bo nie ma innego modu zeby wycisnac z auta wiecej i
                                            > tak samo duzo.

Podniesienie mocy najczęściej kończy się na chiptuningu - do 2kPLN i 250-260KM
                                            w zależności od firmy... Oczywiście z gwarancją...
                                            Kolejny etap to 280KM, ale na czym polegają przeróbki, to nie wiem...

Pozdrawiam,
                                            Maciej Loret
                                            • dudix83 Re: tuning 156 31.03.07, 22:17
                                              > A ile przy nowych częściach i z gwarncją?

Hmmm..... podejzewam ze kompresor - dedyk JacksonRacing - to koszt okolo 1500 -
                                              2000 ale niestety dolarow :) - jest to taki PLUG & RIDE zestaw :) nie trzeba
                                              rzezbic ani troche - wystarczy podmienic kolektor dolotowy na ktorym to juz
                                              jest zamontowany kompresor.

Roznica w omawianych autach jest taka ze fiat juz jest uturbiony a integra nie
                                              i oba posiadaja mimo to taka sama moc..... Podejzewam ze jakby probowac cos
                                              zrobic za takie same pieniadze w hondzie, ktore mielibysmy wydac na
                                              podniesienie mocy w fiacie do 300 bhp, to wynik bylby lepszy.

> .....(największe jakie widziałem, to 330KM i 360KM).

Osobiscie bylem przy sprawdzaniu mocy na hamowni w hondzie crx - wynik 600 bhp -
                                              z silnika 1.8 190 bhp
                                              W innym przypadku osiagnieto 450 bhp z hondy 1.6
                                              Powyzsze modelu zostaly poddane profesjonalnym przerobkom - koszt siegal nawet
                                              30 000 pln. Nie mniej jednak werrsja dla "ubozszych" to za koszt okolo 14 000
                                              pln z silnika seryjnego 1.6 160 bhp mozna osiagnac wspominane 300 bhp -
                                              wszystko z gwarancja i na nowych czesciach.

Taka zabawa kosztuje, a jesli ktos proponuje ze zrobi taka przerobke za polowe
                                              ceny to szczerze wspolczuje silnikowi a zarazem i wlascicielowi - bo beda
                                              klopoty !!!
                                              Tyczy sie to kazdego samochodu czy to fiat czy honda czy porshe. Jak juz
                                              osiagnie sie pewien pulap gdzie podwyzszanie mocy jest juz trudniejsze to coraz
                                              to wiecek kasy trzeba ladowac zeby miec nawet kilka koni wiecej.

• malgoska1 Re: tuning 156 31.03.07, 23:37
                                                Witam.

> Osobiscie bylem przy sprawdzaniu mocy na hamowni w hondzie crx - wynik 600
                                                > bhp z silnika 1.8 190 bhp

To tyle co z 2.0TS...
                                                Choć nie wiem ile z tego TS-a zostało po przeróbkach... ;))

Pozdrawiam,
                                                Maciej Loret
                                                • dudix83 Re: tuning 156 01.04.07, 11:11
                                                  > To tyle co z 2.0TS...
                                                  > Choć nie wiem ile z tego TS-a zostało po przeróbkach... ;))

Chodzi Ci o to ile czesci w nim wymieniono na inne czy tez czy nie wiesz czy
                                                  jeszcze "zyje" ?

W crx-ie wymieniono wal, tloki, korbowody - czyli zakuto silnik. Zalozono
                                                  odpowiednio duza turbinke, do tego doszly nowe sprzeglo ze spieku, chyba 3
                                                  calowy wydech, nowe wtryski, pewnie wlaki rozrzadu, wszystko zestrojono hondata.

Jest teo troche :)

pozdrawiam
                                                  dudi
                                                  • malgoska1 Re: tuning 156 01.04.07, 14:41
                                                    Witam.

> Chodzi Ci o to ile czesci w nim wymieniono na inne czy tez czy nie wiesz czy
                                                    > jeszcze "zyje" ?

Jedno i drugie. Mówiłem o tym autku:
                                                    www.autocomponenti.com/projects/two_new_records.htm
                                                    www.international-auto.com/index.cfm/fa/ad/aid/290/sc/8140

Pozdrawiam,
                                                    Maciej Loret
    • chunkpunk Re: tuning 156 22.03.07, 09:23
      No ..... ale czlowiek nie wie o co pytal nawet :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka