Dodaj do ulubionych

Powietrze?

18.11.08, 14:03
Dziwna sprawa. Podczas tankowania paliwa na stacji nieustannie
strzela mi pistolet dystrybutora. Czy leje do pustego czy czesciowo
napelnionego baku, wszystko jedno, strzela. Podczas odkrecania korka
wlewu wyraznie syczy powietrze. W instrukcji auta napisano, ze
niewielkie zapowietrzenie jest mozliwe i nie nalezy sie tym martwic.
Ale u mnie to jakas paranoja: co dosłownie trzy sekundy strzela mi
pistolet, wciaz musze od nowa naciskac, nalanie baku paliwa trwa
trzy razy dluzej niz normalnie:) Mam chyba zapowietrzony zbiornik
paliwa. Co z tym mozna zrobic? Otworzyc wlew na pare minut, wypic
browara, i zakrecic?
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: Powietrze? 18.11.08, 14:10
      Ja mam to samo i to od samego początku ;) Syczenie jest sprawą normalną, gdyż nasze układy zasilające w paliwo są ukłądami podciśnieniowymi, więc w zbiorniku zawsze jest niższe ciśnienie i stąd to syczenie. Odbijanie pistoletu to prawdopodobnie inny problem. Zerknij dokładnie do wlewu i zobacz w jakim stanie jest zapadka, która zabezpiecza wlew przed wpadnięciem "obcych ciał" jak również zapobiega wylewaniu się paliwa w przypadku, kiedy jego stan zbliża się do maksymalnego podczas tankowania. U mnie jest ona niestety uszkodzona i w momencie wlewania paliwa pod dużym ciśnieniem niestety paliwo "bryzga" i dzięki temu trafia do czujnika w pistolecie i następuje odłączenie. Ja radzę sobie z tym w ten sposób, że staram się nie wkładać pistoletu do końca tylko zostawiam luz. Pomaga również przekręcenie pistoletu o jakieś 90 st. w dowolną stronę aby strumień paliwa rozlewał się po ścianie wlewu. Niestety w moim przypadku do wymiany jest cała rura wlewu. Na razie mnie to nie boli aż tak bardzo, więc to po prostu ignoruję :)

Bardziej bolą mnie reflektory, których jakość doprowadza mnie do pasji szewskiej...
      • tommy_bx Re: Powietrze? 18.11.08, 17:31
        Zbychu, na Ciebie jak na Zawiszę, liczyć zawsze można:) Przyjrzę się
        jutro temu wlewowi. A przy okazji, kiedy wreszcie dostąpie zaszczytu
        zobaczenia Twojego bolidu? Choćby z boczku, przemknę sobie skromnie
        moją czarną niunią, powarkując....
        • aquarius01 Re: Powietrze? 19.11.08, 12:15
          Mam nadzieję, że już niedługo. Jak naprawię oświetlenie to w końcu przejadę się
          swoim samochodem do Wro - jak na razie Zuzka stoi i czeka na moją łaskę, wolny
          czas, że o wolnych środkach finansowych na przednie reflektory nie wspomnę.
          Ostatnio ją zaniedbałem i nalezy się jej trochę czułości :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka