Dodaj do ulubionych

Oponek szukam zimowych

12.10.09, 08:31
do Cordoby. Rozmiar obecnych letnich to 185/60/R14 (Continental Premium
Control czy coś w tym stylu-fajne są). Zimówki w sumie mogą być tego samego
rozmiaru. Do wydania nie więcej niż 1000PLN na komplet (już liczę z dostawą i
zamianą) więc budżet na same opony nieco mniejszy.
Nie bardzo się znam więc wynalazłem (po cenach) takie cuda. No chyba że macie
inne typy.
Continental
Dunlop
GoodYear
I drugi
dunlop

Chyba, że polecacie inny rozmiar.
Obserwuj wątek
    • kaqkaba Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 08:33
      A zapomniałem.
      Jada głównie po asfaltach. Codziennie kawałek po śniegu (o ile spadnie). Bo moją
      uliczkę to odśnieżają średnio dwa razy w ciągu zimy.
    • sven_b Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 09:04
      Wszystkie te opony zbierają niezłe opinie i będą spełniać swoją rolę. Ja mam
      drugi
      dunlop
      :)
      Robię 3ci komplet (pierwszy to był M2) i w mojej opinii to jest model który
      posiada wszystkie cechy dobrej opony. Przede wszystkim dobrze trzyma na łukach i
      większych prędkościach. Nie ucieka, nie uślizguje i nie obciąża zbyt samochodu.
      Da znać gdy nawierzchnia jest śliska. Wpadając na lód poczujesz że samochód
      zaczął 'chodzić', ale utrzyma się w linii i pozwoli zwolnić. Oczywiście wszystko
      to w granicach rozsądku.
      • wiktor_l Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 09:31
        Zdecydowanie Dunlopy, choć zerknij na coś z Michelin. Przesiadlem się w zeszlym
        roku z M3 na Alpiny i uważam że to absolutne podiom opon zimowych.
        • lobuzek1 Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 09:55
          Dzisiaj do Focusa zakładam Ultra Gripy 7+ w rozmiarze 185/65/14, według moich
          wywiadów czołówka oponiarska, mam nadzieję, że się nie zawiodę. Pomyśl też nad
          NOkian WRg2, brałem je pod uwagę.
    • kaqkaba Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 13:43
      Zamówione. Goodyear Ultra Grip. Oceny na opony.com.pl w sumie najlepsze (Dunlopy
      też miały dobre). Żona wybrała bo miały najładniejszy bieżnik :)
      • sven_b Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 14:01
        > Żona wybrała bo miały najładniejszy bieżnik :)

Kompletnie zapomnieliśmy o tym czynniku:)
        • lobuzek1 Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 14:56
          Bieżnik faktycznie jest wypasiony:-) Dam znać więcej jak trochę pośmigam, ma się
          zrobić zimno i pluchowato, to się opony sprawdzi.
        • typson Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 18:11
          masz na mysli żonę czy ładność bieżnika? ;)
      • tomek854 Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 17:34
        To ma być ładny bieżnik? A w bałwanki nie było?
      • franek-b Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 18:00
        Też mam ultra gripy :) łelcam in da klab ;)
    • tiges_wiz Re: Oponek szukam zimowych 12.10.09, 19:27
      ultragripy sa zawsze wysoko w testach adac, ale nasza pogode wzialem 4 seasons i
      tyla ;)
      • lobuzek1 Re: Oponek szukam zimowych 14.10.09, 20:08
        Pierwsze 2 dni jazdy na UG no i czas na pierwsze wrażenia. Przede wszystkim
        opony są szokująco ciche, cichsze chyba od letnich Bridgestone Turanza ER 300.
        Rewelacyjnie spisują się na rozciapanej brei śniegowej, jakiej dziś było pełno
        na drogach, zapewniają świetne czucie tego co się dzieje na styku kół z
        nawierzchnią. Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, choć spodziewałem się
        dobrych opon, na tych jakby paskudne warunki nie robiły wrażenia. Oby tak dalej!
        • emes-nju Re: Oponek szukam zimowych 15.10.09, 10:19
          lobuzek1 napisał:

> Rewelacyjnie spisują się na rozciapanej brei śniegowej

Na tym, to nawet moje letnie sobie radza ;-)

Ciekaw jestem jak beda sobie radzily w trudniejszych warunkach (za rok wymieniam opony).

Moje obecne zimowki (Michelin Alpin) sa niezle, ale maja ceche, ktorej nie znosze. Najpierw trzymaja jak przyklejone, a potem, prawie bez zadnych sygnalow ostrzegawczych, daja d... i moge sobie popatrzec jak moj samochod zmienia sie w sanie motorowe :-) Ale uczciewie trzeba przyznac, ze jak tylko moga, odzyskuja przyczepnosc i jest ok.

Jak na razie w konkurencji "feedback" bez konkurencji pozostaja stare poczciwe Debica Navigator (uniwersalne). Mimo ze jezdzilem na nich autem o mooocno przecietnych walorach trakcyjnych (Hyundai Pony), nigdy, nawet w naprawde trudnych warunkach, nie mialem wrazenia, ze nie wiem co auto zrobi za chwile. Ech... To se ne vrati...
          • kaqkaba Re: Oponek szukam zimowych 15.10.09, 11:44
            > Na tym, to nawet moje letnie sobie radza ;-)

Auto kupiłem w lutym i stało na wspomnianych wcześniej Continentalach. I jak się
            zachowują na śniegu miałem okazję się przekonać dwa razy w drodze z miejsca
            kupna do domu.
            Raz jak zjechałem na jakiś parking aby z ojcem marszrutę ustalić. Przejechanie
            15 metrów zajęło 15 minut pomimo ojca popychającego z tyłu. I drugi raz na mojej
            uliczce gdzie się auto zacięło na próbie zawracania w śniegu.
            Efekt był taki, że do roztopienia śniegu samochód stał na podwórku. Bo wyjazd
            jest pod górkę i nie chciał się ruszyć.
          • tiges_wiz Re: Oponek szukam zimowych 15.10.09, 11:59
            a ja sobie ziewam i pogode lekce sobie waze ;)
            nie straszne mi sniegi w pazdzierniku i +19 w grudniu
            • emes-nju Re: Oponek szukam zimowych 15.10.09, 12:16
              Gdyby nie niewyjasnione braki w asortymencie (rozmiar), tez jezdzilbym na
              calorocznych.

Idzie jednak ku lepszemu - moj wspolpracownik dysponuje kontaktem, ktory moze mi
              za rozsadne pieniadze sprowadzic dowolne opony z Rzeszy :-)
              • tiges_wiz Re: Oponek szukam zimowych 15.10.09, 12:26
                GY produkuje wiele rozmiarow
                eu.goodyear.com/pl_pl/tires/repository/vector4seasons/index.jsp?page=sizes
                powinno sie dla ciebie cos trafic ;) ja mam dosc standardowy 205/60 R15
                • emes-nju Re: Oponek szukam zimowych 15.10.09, 12:56
                  No wiec jak szukalem bucikow, to wlasnie tego rozmiaru nie mozna bylo dostac...
                  • tiges_wiz Re: Oponek szukam zimowych 15.10.09, 13:01
                    we wrclawiu jednak blizej do niemiec ;)
                    moj gumiarz sprowadzil mi raz nawet 195/55 R15 a jest to dosc malo popularny
                    rozmiar.
    • wujaszek_joe Re: Oponek szukam zimowych 15.10.09, 11:41
      tez szukam. Myślałem że są w piwnicy, sprawdzę jeszcze w garażu u mamy
      :)
    • kaqkaba Założone 16.10.09, 10:36
      Od rana jeżdżę na zimowych. Na razie mogę powiedzieć tylko tyle że się toczą.
      • speedone Re: Założone 17.10.09, 22:05
        a co myslicie o czyms takim ?

www.allegro.pl/item784765256_producent_205_65_r15_opony_bieznikowane_zimowe_ss.html
        duzo km teraz nie robie , przez zime moze z 3 tys km zrobie

albo cos lepszego ?
        www.allegro.pl/item775981556_nowe_zimowe_wanli_195_50r15_opolskie.html
        www.allegro.pl/item770871712_195_55_15_85h_goodyear_eagle_ultra_grip_gw_3.html
        www.allegro.pl/item770870047_195_50_15_82h_uniroyal_ms_plus55.html
        • tomek854 Re: Założone 18.10.09, 06:01
          Ja sądzę, że pisząc, że bieżnikowane kosztują 30-50% tego co nowe i sprzedając
          je po 105 złotych gdy nowego goodyeara można kupić za 150 ktoś mija się z prawdą...

Co do bieżnikowania: znajomy pracuje w bieżnikowalni, siłą rzeczy jeździ cały
          czas na takich oponach on i jego znajomi i to na takich, co tam ze względu na
          jakąś skazę "nie poszły na sprzedaż, ale są dobre" i mówi że nie widać różnicy...
        • 1realista Re: Założone 18.10.09, 14:40
          Jeździłem raz na tanich bieżnikowanych zimówkach ( bo kurwa koszty w firmie a prezes musi popierdalać nanowszym audi A8). Aż sobie poszukałem na necie co to za cudo bo z wyglądu zimówki a zachowywały się jak letnie. Jeden wielki poślizg i wymagały olbrzymiej uwagi. Podsumowując - nie polecam .

A nie możesz sobie dobrać jakiegoś zamiennika w rozsądnym rozmiarze (węższe) i cenie? Bo jak koniecznie musisz mieć te 295 na profilu 40 to nic dziwnego że 4 opony kosztują więcej jak auto...
          • speedone Re: Założone 18.10.09, 16:31
            1realista napisał:
            > A nie możesz sobie dobrać jakiegoś zamiennika w rozsądnym rozmiarze (węższe) i
            > cenie? Bo jak koniecznie musisz mieć te 295 na profilu 40 to nic dziwnego że 4
            > opony kosztują więcej jak auto...

opony moga byc 185/195/205/ profil 50/55/60/65/70 rozmiar 14'15'17' choc na
            17stach niechcialbym jezdzic w zime , drugi komplet alu to 15' i trzeci ktory
            lezy w garazu to stalowe 14' z zimowkami ale maja swoj wiek i zostalo jakies
            6-6.5mm bieznika a walalbym nowe oponki tak najlepiej do 200zl za sztuke.
            • 1realista Re: Założone 21.10.09, 15:54
              No to wyszukiwarka i sam sobie poszukasz. Skąd mam wiedzieć jaki bieżnik uważasz za ładny a jaki za nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka