Dodaj do ulubionych

Pomocy!!! Wspomaganie- Pytanie do fachmanów

10.06.11, 06:43
Rzecz jest taka. Wczoraj doświadczyłem niepokojących objawów ze strony układu kierowniczego w cytrynie. Objaw jest w zasadzie jeden- podczas skręcania, a dokładniej podczas wykonywania ruchu kierownicą z układu dobiega stłumione ale donośne barytonowe burczenie, coś podobnego jak rezonans który zdarza się w rurach wodociągowych, albo odgłosy remontu dwa piętra niżej, ale raczej nie wiertarka, ale jakieś urządzenie oscylacyjne ;), lekkie wibracje są wyczuwalne na kierownicy, która tak jakby chodziła nieco ciężej.
Wydedukowałem, że to z układu wspomagania, bo dźwięk występuje wyłącznie przy wykonywaniu ruchu kierownicą.
Pytanie: czy na podstawie tego da się precyzyjniej określić rodzaj usterki, a jeżeli tak to czy ostro mam przesrane (z kasą) ?
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Pomocy!!! Wspomaganie- Pytanie do fachmanów 10.06.11, 07:28
      Podstawowe pytanie - czy jest płyn w zbiorniku wspomagania?? bo takie dźwięki sugerują męczenie się pompy wspomagania.
      • mrzagi01 Re: Pomocy!!! Wspomaganie- Pytanie do fachmanów 10.06.11, 08:00
        To bardzo dobre pytanie :) będę musial sprawdzić. Szczerze mówiąc mialem to zrobić wczoraj, ale wróciłem do domu cokolwiek zrypany i nie chciało już mi się.
        • yamasz Re: Pomocy!!! Wspomaganie- Pytanie do fachmanów 10.06.11, 13:15
          Możliwe, ze trzeba wymienić płyn w układzie wspomagania, buczenie pompy nie zawsze oznacza jej koniec. 2 czy 3 razy tak miałem w różnych autach i rzeczywiście pomogła wymiana płynu wspomagania.
          Puści klamę, ruszy i na horyzoncie zniknie...
    • edek40 Re: Pomocy!!! Wspomaganie- Pytanie do fachmanów 10.06.11, 14:26
      Ale nie masz tego wymyslu z silnikiem elektrycznym zamiasc starej, porzadnej hydrauliki?
    • pizza987 Re: Pomocy!!! Wspomaganie- Pytanie do fachmanów 10.06.11, 14:33
      Czy obserwowane zjawisko występuje tylko przy skręcaniu z pozycji prosto przy malej prędkości czy caly czas? W moich scenikach oznaczalo to (takie stękanie, czasem podobne do burczenia ale tylko przez chwilę) koniec żywota łozysk kolumn zawieszenia.
    • mrzagi01 kontynuując 13.06.11, 06:54
      1. Płyn jest
      2. Czy rzeczywiście warto próbować zaczynać od wymiany płynu?
      3. ->Pizza. Dzieje się to przy wykonywaniu ruchów kierownicą przy włączonym silniku, w spoczynku i w ruchu, a zatem stanowczo i jednoznacznie wspomaganie.
      • lexus400 Re: kontynuując 13.06.11, 08:16
        Znaczy się, że pompę szlag trafił i nic z tym nie zrobisz - znaczy się wymiana.
      • pizza987 Re: kontynuując 13.06.11, 08:39
        Dobra, juz się nie wymądrzam, człowiek chce pomóc a tylko go opier*olą... ;)
      • qqbek Re: kontynuując 13.06.11, 15:29
        mrzagi01 napisał:

> 1. Płyn jest
        > 2. Czy rzeczywiście warto próbować zaczynać od wymiany płynu?
        > 3. ->Pizza. Dzieje się to przy wykonywaniu ruchów kierownicą przy włączonym
        > silniku, w spoczynku i w ruchu, a zatem stanowczo i jednoznacznie wspomaganie.

4. może to być też sama maglownica... listwa się zjechała, smarowania brak i wyje... oddaj gdzieś do przeglądu i wyceny w warsztacie specjalizującym się w tym temacie.
        Choć wycie, to jednoznacznie mi się z pompą kojarzy... chyba stety, a nie niestety (biorąc pod uwagę koszt "zrobienia" maglownicy w dobrym warsztacie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka