Dodaj do ulubionych

hak a przepisy

22.08.13, 16:35
Nie orientujecie się, czy hak zawsze musi mieć homologację? Zastanawiam się nad kupnem bagażnika na rowery na hak i do tego potrzebny mi jest hak. Jak usłyszałem, że dobry hak to 1,5k pln to lekko zwątpiłem w sens, a na allegro są za 2-3 stówy.

Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: hak a przepisy 22.08.13, 21:05
      Z tego co wiem hak jak wszelkie dodatki do samochodu powinien mieć homologację. Jeżeli poszukujesz haka głównie do wożenia bagaznika rowerowego to nie wiem czy konieczne jest kupienie takiego z najwyzszej półki (tzw. automatu). Ja do swojego GSII kupiłem polski z firmy AUTO-HAK ze Słupska, z montazem kosztował mnie jakieś 650 zł. (dwa lata temu, jak chcesz to jutro poszukam faktury i namiarów na warsztat bo na moje oko zrobili przyzwoicie). Hak zdejmowany przy użyciu normalnego klucza 19 chyba. Zwykle mam go zdjętego, poprzednią zimę tylko miałem na stałe co spowodowało efekt że nie dałem rady sam go odkręcić (klucz złamałem). Teraz mam zdjętą kulę na stałe, jeździ w schowku w bagażniku razem z dobrym kluczem. eż zakładałem że będę woził na nim rowery a tak w rzeczywistości od założenia z 6 razy podczepiłem przyczepę a i tak uważam że się opłacał ;)

Jak robiłem rozeznanie to za bardziej markowe, wypinane bez klucza czy nawet składane pod zderzak (już nie pamiętam jakiego producenta) trzeba było wypluć jakieś 1200-1500 zł (nie pamiętam czy już z montażem).
      • franek-b Re: hak a przepisy 27.08.13, 16:31
        Rozumiem, że montaż to także chodzi o wyprowadzenie elektryki? Teoretycznie dla bagażnika rowerowego to jest niepotrzebne.
        Ciekawy jestem czy by się mocno czepiali jakbym nie miał homologacji na hak? teoretycznie dowód mogą zabrać, z drugiej strony auto służbowe...
        • crannmer Re: hak a przepisy 27.08.13, 18:02
          franek-b napisał:
          > Rozumiem, że montaż to także chodzi o wyprowadzenie elektryki? Teoretycznie dla
          > bagażnika rowerowego to jest niepotrzebne.

Ale praktycznie owszem, bo rowerowy bagaznik wraz z rowerami na nim zaslania skutecznie oswietlenie pojazdu oraz tablice rejestracyjna. Ergo poprzez gniazdo przyczepy zasilasz lampy na bagazniku i oswietlenie wtornika tablicy rejestracyjnej.
        • pizza987 Re: hak a przepisy 27.08.13, 22:30
          Montaż razem z elektryką. Poza tym uważam że warto wbić hak w dowód, w razie czego bez zmartwień podepniesz jak będziesz musiał coś pociągnąć. Poza tym to co napisał Cranmer-zasilanie do oświetlenia nawet jak kupisz prosty bagażnik (takie Y) w wyposażeniu nie masz oświetlenia, ale przykładowo w InterPacku możesz za niewielkie pieniądze dokupić tablicę oświetleniową i ją przytroczyć www.interpack.eu/product-pol-3362-Tablica-swietlna.html
          • tody1305 Re: hak a przepisy 30.08.13, 11:34
            Ja mam platformę Amosa, nie jest to co prada Thule, ale udało mi się kupić poniżej czterech stówek
            Wygodniej jest założyć damkę i dziecięce rowerki (nie trzeba adapterów)
            Ponadto odpada dźwiganie na dach.

https://lh4.googleusercontent.com/-ST3prjMl4HQ/UfVhru-oG7I/AAAAAAAAD6o/kZ3Qpsmya6g/s640/2013-07-21-579.gif
            • franek-b Re: hak a przepisy 30.08.13, 12:20
              Nooo właśnie... już mam dosyć wsadzania rowerów na dach.

Swoją drogą to przy dłuższym wyjeździe potrzebuję boxa (a mam duży i szeroki), wrzuciłem jeszcze 2 rowery i finito. A potrzebuję zmieścić jeszcze deskę i 3 rowery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka