26.07.05, 19:09
Pijani górnicy zrobili zadymę w Warszawie.
To co słyszałem w radio i widziałem w TV, to nie górnicy tylko zwyczajne
gnojki.Nawet nie czekali do ogłoszenia wyników negocjacji, tylko zaczęli
wojnę z "pałami".
Ciekawe, czy rząd dotrzyma słowa i będzie respektował prawa górników do
wcześniejszej emerytury.A swoją drogą, dlaczego oni mają mieć lepiej niż kto
inny? Wybrali taki zawód, to niech cierpią.
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Zadyma 26.07.05, 19:14
      Zawsze mnie wqurwiały wszelkiego rodzaju przywileje zawodowe. Niby dlaczego
      górnik ma mieć lepiej niż ja na ten przykład. Górnik pracuje 8h a ja 20h i
      jeszcze on ma liczone jakby pracował 12h. Dlaczego uperzywilejowani są górnicy,
      policjanci, wojskowi, posłowie itd.....przecież praca jest pracą. Szlag mnie
      trafia jak myślę o tym wszystkim.:((
      • typson Re: Zadyma 26.07.05, 19:29
        dlatego powinno byc po rowno i podatek liniowy bez zadnych ulg (socjalizm?? ;)
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Zadyma 26.07.05, 20:00
          typson napisał:

> dlatego powinno byc po rowno i podatek liniowy bez zadnych ulg (socjalizm?? ;)

ja ogólnie także jestem za liniowym + 0/zero ulg ( bo na ulgach głównie
          korzystają właśnie ci - np.poslowie- którzy je uchwalili, wiem co mówię i mówię
          co wiem:)
          Niemniej jednak zastanawiam się >>co i ile<< podrożeje, choćby przez
          podwyższenie VAT z 8% do np. 15%.
          A co do dzisiejszych batalii górników tutaj...to nie dziwi nic.
          Jednak słuchając koment. radiowych usłyszałam także głupią i niesprawiedliwą
          tezę a dotyczyła odniesienia się dziennikarza i jakiegoś polityka do wieku
          emerytalnego górników dołowych w którymś z krajów Europy zach.
          Uważam to za nadużycie, jako że w krajach dawnej Unii opieka lekarska nad
          takim górnikiem jest o niebo właściwsza, mają na terenie kopalnii gabinety
          odnowy - a tam np inhalacje, rehabilitacje ortopedyczne, itp , itd. Tak
          zadbany górnik dołowy może pracować do 55 roku życia ,co jest standardem w Unii
          (a może i w poza Unią, bo tu wiedzy mi brak )
          Nie podoba mi się, że komentatorzy w mediach stosują demagogię.
          • lewarek5 Re: Zadyma 29.07.05, 12:45
            typson 26.07.2005 19:29

dlatego powinno byc po rowno i podatek liniowy bez zadnych ulg (socjalizm?? ;)

Po równo,tak bylo w szwecji do czasów O.Palme`go ,obecnie sa róznice placowe
            ale b.niewielkie - technik zarabia ok.300-400sek brutto mniej niz inzynier mgr.

Podatku linjowego jeszcze nie mamy,ale z czase i tym nas uszczesliwia - brak
            prawa odciagów zaplaconych odsetek = wiekszy dochód panstwa czyt. tych
            równiejszych .
    • typson Bedzie bulone 29.07.05, 12:53
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2846223.html
      i bdb. Moze przy nastepnej manifestacji beda uwazniej dobierac manifestantow.
      Beda sprawdzac czy to zwiazkowcy i po co im pały w bagazu.
      • krakus.mp Re: Bedzie bulone 29.07.05, 12:59
        Mało 120 tys.Pomnożyłbym tę kwotę X 10 i rozłożył na każdego manifestującego do
        pokrycia z pensji lub przyszłej emerytury.
        • lexus400 Re: Bedzie bulone 29.07.05, 19:13
          krakus.mp napisał:

> Mało 120 tys.Pomnożyłbym tę kwotę X 10 i rozłożył na każdego manifestującego do
          >
          > pokrycia z pensji lub przyszłej emerytury.

.......ja też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka