Dodaj do ulubionych

Sprzęgło

04.06.06, 16:10
mam pytanie odnosnie wymiany sprzegła.

Czy wymiana samej tarczy sprzęgła ma sens? Mozna chyba rozpatrzyc dwa
przypadki - zuzycie normalne, powiedzmy po 200-300 tysiącach w samochodzie o
normalnej mocy lub zuzycie szybkie w sytuacji gdy ktos ma tendencje do
slizgania sprzegła lub auto ma ze 300 koni. (konkretnie mowa o bmw serii 8,
dokladnie nie wiem jakim, bo nie mam jeszcze VINu czyli moc od 300 do 380).

Jesli tak to czy wymiana samuch okładzin tarczy moze miec sens?
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: Sprzęgło 04.06.06, 17:17
      Wiesz dobrze, ze stan docisku określić można po demontażu, jeżeli docisk jest ok
      to wymiana samej tarczy ma sens ale samych okładzin już nie ma sensu ze względu
      na wypracowanie sprężyn tarczy.
    • sherlock_holmes Re: Sprzęgło 04.06.06, 20:54
      Najprostszym sprawdzianem docisku sprzęgła jest zużycie w miejscu styku z łożyskiem wyciskowym - jesli tam jest duże zużycie, docisk na pewno trzeba wymienić. podobnie gdy docisk jest przegrzany.
      Teoetycznie trzeba zawsze zmieniac komplet (tarcza, docisk, łozysko), ale przy małym przebiegu i ewidentnym spaleniu okładzin tarczy (bez przegrzania docisku) można by sie pokusić o wymiane samej tarczy - o ile warto ponosić takie ryzyko. Bo jednak wymina sprzęgła jest jako czynność bardzo pracochłonna i kosztowna.
      • lexus400 Re: Sprzęgło 04.06.06, 21:59
        > . Bo jednak wymina sprzęgła jest jako czynność bardzo pracochłonna i kosztowna.

......tym bardziej w BMW serii 8
        • typson Re: Sprzęgło 05.06.06, 11:41
          teoretycznie docisk jest wyjety i jest sprawny, podobnie jak łożysko.
    • rapid130 Re: Sprzęgło 05.06.06, 11:53
      > lub zuzycie szybkie w sytuacji gdy ktos ma tendencje do
      > slizgania sprzegła lub auto ma ze 300 koni. (konkretnie mowa o bmw serii 8,
      > dokladnie nie wiem jakim, bo nie mam jeszcze VINu czyli moc od 300 do 380).

Ooooo.....
      Czyżbyś chciał przygarnąć E31 850CSi z 6-biegową mechaniczną skrzynią?
      :)))))
      • typson Re: Sprzęgło 05.06.06, 12:10
        znajomy ma od dłuższego czasu. Ma sporo dziwnych aut. Wczoraj bylismy u niego w
        hotelu no i troszke sobie popilem poczym zobaczyłem, ze nie przyjechał swoim
        "wipierdzianym" infinity tylko Jaguarem XKR no i mi sie smutno zrobiło, ze
        piłem, bo juz nie miałem jak sie przejechać. What a waste :((((

a bmw - zaiste - 6cio biegowy manual, V12 :D Kurcze, dupa mi mięknie na samą
        mysl o odpalaniu silnika ;-)))
        • lexus400 Re: Sprzęgło 05.06.06, 16:30
          > a bmw - zaiste - 6cio biegowy manual, V12 :D Kurcze, dupa mi mięknie na samą
          > mysl o odpalaniu silnika ;-)))

Jakoś wcale się Tobie nie dziwię:))
        • sherlock_holmes Re: Sprzęgło 05.06.06, 18:51
          Wg "zeznań" moich kolegów, XKR prowadzi się fatalnie, więc nie wiem czy masz czego żałowac. Z drugiej strony, jechałem jeden raz S-Typem 3.0 i niczym mi się jeszcze tak fajnie nie jeździło....
          • typson Re: Sprzęgło 06.06.06, 12:18
            > Wg "zeznań" moich kolegów, XKR prowadzi się fatalnie, więc nie wiem czy masz cz
            > ego żałowac. Z drugiej strony, jechałem jeden raz S-Typem 3.0 i niczym mi się j
            > eszcze tak fajnie nie jeździło....

zmien kolegów, bo WG nich pewnie polonez prowadzi sie najlepiej ;)

A na serio - rzecz sie ma w 360 konnym kabriolecie - w niczym wiecej !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka