Dodaj do ulubionych

zawsze mnie to nurtowało

11.09.06, 14:02
i pytałem o to juz kilka razy nawet na tym forum

dlaczego terenowki albo i suv-aki maja dwa zestawy swiatel tylnich - te w
zderzaku - działające i te na tylnych slupkach, z reguly nie działające lub
działające tylko jako STOP? Czy te gorne to tylko atrapy czy tez moze dolne (z
reguly mniejsze i gorzej widoczne) sie odłącza a włącza sie gorne, gdy np
brodzi sie po pachy?
Obserwuj wątek
    • simr1979 Re: zawsze mnie to nurtowało 11.09.06, 14:12
      typson napisał:

> i pytałem o to juz kilka razy nawet na tym forum
      >
      > dlaczego terenowki albo i suv-aki maja dwa zestawy swiatel tylnich - te w
      > zderzaku - działające i te na tylnych slupkach, z reguly nie działające lub
      > działające tylko jako STOP? Czy te gorne to tylko atrapy czy tez moze dolne

Górne to atrapy (przynakmniej częsciowo).
      Przepisy EU nakazują, by kierunkowskazy były widoczne pod dużym kątem - w
      terenówkach z kołem zapasowym na tylnych drzwiach jest to trudno osiągalne - w
      większości aut japońskich (gdzie nie ma takich uregulowań) mamy w rezultacie
      pionowe zespoły/maskownice, w których często pozostały tylko światła cofania,
      plus reszta w zderzaku...
      • mejson.e Atrapy 11.09.06, 14:38
        simr1979 napisał:

> Górne to atrapy (przynakmniej częsciowo).
        > Przepisy EU nakazują, by kierunkowskazy były widoczne pod dużym kątem - w
        > terenówkach z kołem zapasowym na tylnych drzwiach jest to trudno osiągalne - w
        > większości aut japońskich (gdzie nie ma takich uregulowań) mamy w rezultacie
        > pionowe zespoły/maskownice, w których często pozostały tylko światła cofania,
        > plus reszta w zderzaku...

Racja, poza tym przy okazji łatwiej dostosować np. amerykański system tylnych
        lamp (czerwonych migaczy), do europejskich (pomarańczowych). Łatwiej wyrżnąć
        dziurę w plastikowym zderzaku na uniwersalny klosz niż projektować nowy.

A BTW - czy USA nie odchodzą już od tego starego systemu tylnych lamp?
        Bo na asymetryczne światła mijania to chyba szybko nie przejdą?

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • cracovian Re: Atrapy 11.09.06, 22:02
          Z tymi czerwonymi migaczami to tez myslalem, ze sie robi koniec, ale teraz to
          nawet niektore nowe japonczyki tak maja choc ja osobiscie nigdy takich swiatel
          w samochodzie nie mialem.

Np. Honda Pilot ma czerwone, a ciut mniejszy SUV Ford Escape uzywa
          pomaranczowe. Ford Explorer juz ma czerwone. Nissan Altima niedawno przerzucil
          sie na czerwone, a typowo-amerykanski Ford Crown Victoria ma paradoksalnie
          oddzielne pomaranczowemigacze. Wystepujacy w Europie Nissan Z ma czerwone
          klosze, wiec naprawde nie wiem co tym kieruje. Ogolnie to byla i nadal jest
          mniej wiecej polowa.
          • cracovian Re: Atrapy 11.09.06, 22:13
            Z tym Z to nie jestem pewien - chyba jednak ma pomaranczowe...
      • typson Re: zawsze mnie to nurtowało 11.09.06, 15:03
        ano, czyli tylko i wylacznie względy formalne o tym decydują. a ja myslalem, ze
        to na wypadek pokonywania rzeki wplaw albo cos
        • tomek854 Re: zawsze mnie to nurtowało 11.09.06, 20:37
          Owczywiscie. To jest drugi moze nawet wazniejszy powod. Jak wiadomo czesto
          dochodzi do wypadkow, kiedy zmieniajacy kierunek jazdy samochod brodzacy w
          rzece wymusza pierwszenstwo na kajakarzu. Dlatego nalezy zadbac o wlasciwa
          sygnalizacje :-)
          • computerland1 Re: zawsze mnie to nurtowało 12.09.06, 16:52
            tomciu - zajebiste:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka