Dodaj do ulubionych

Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia.

10.09.07, 21:02
Generalnie jest to taka starowinka z Niewiadowa - taka, co ma drzwi wejściowe
przed osią.

Moje spostrzeżenia z pobieżnych oględzin:
- rama wyglada ok, ale w zawieszenie się nie zagłębiałem, bo i nie wiem na co
patrzeć.
- ma takie staaaaaare kółka od malucha i są tak pogięte i pordzewiałe felgi że
chyba trza by zakupić nowe. Tylko czy ja kupię jeszcze takie fele do malucha z
szerokim rozstawem?
- prawa strona była robiona, ale jakoś gównianie to zrobili, bo plastik sobie
odstaje od szafki, jest szczelina, rusza się to wszystko no i drzwi nie pasują
do wycięcia ściany i na dole odstają.

Poza tym wyglada że przyczepa jest zdrowa, poza paroma kosmetycznymi rzeczami
jak moskitiera i tak dalej powinno być ok. Stała 10 lat w wielkim garażu, więc
wygląda ze nie jest zapleśniala ani nic - zapachow żadnych w środku nie ma,
materace są ok, choć zimne, żadnej pleśni nie zaobserwowałem.

Zaraz idę pisać na karawaning.pl, ale może i tu ktoś ma jakąś radę?
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 21:10
      otwierasz parking strzeżony ? ;)
      • tomek854 Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 21:13
        Nie, zapiekanki "U orysia" ;-)
        • wujaszek_joe Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 21:19
          Po latach cały świat opleciony Mc Orysiami w charakterystycznych budkach...
          • typson Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 21:49
            piękna wizja :)
          • tomek854 Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 22:23
            jezeli już to MacOrysiami. Bo Mc to z Irlandii a ze Szkocji to Mac.
    • typson Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 21:50
      tę przyczepę panie emigrancie
      • tomek854 Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 22:21
        A to nie jest oboczność? Jak rękoma i rękami? Albo oczami i oczyma?
      • margotje Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 12.09.07, 17:49
        typson napisał:

> tę przyczepę panie emigrancie
        Typson, uprzedziles mnie .. heheheh
    • typson Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 21:53
      Takie felgi pewnie da się kupić choć moze rozsądniej by było wymienić piasty na
      takie jak w nowszysch maluchach były. Tez to można na używkach zrobić.
    • pizza987 Re: Obejrzałem tą przyczepę kempingową do wzięcia 10.09.07, 22:27
      Takie staaaaaare maluchowskie fele są jeszcze do dostania, jakbyś miał problem to daj znać, uruchomię swoich kumpli od wulkanizacji, może znajdą nowe, a może znajdą dobre używki.

Sprawdź instalację elektryczną. Chociaż stała w suchym to różne cuda mogą być-w mojej (pardą teściowej) towarowej która też lat x (gdzie x zdąża do nieskończoności) stała w zadaszonym hangarze były potem atrakcje: najpierw nie było świateł, później po przejrzeniu styków itp pojawiły się i działały w sposób następujący:
      1. Pozycyjne są, po włączeniu lewego kierunku mruga lewy kierunek na przemian z pozycją. Po pomajtaniu kablami włączył się prawy ;)
      2. Po włączeniu prawego zero reakcji, po pomajtaniu kablami gaśnie lewa pozycja a prawy dalej nie mruga.
      3. Po wdepnięciu stopu wszystko mruga do właściciela radośnie.

Gość który tę przyczepę teściowi budował pomajstrował i stwierdził że działa. Działało pół wyjazdu. Na światłach blisko domu dogonił mnie szwagier i zapytał się czemu do skrętu w lewo włączyłem prawy kierunek....

Riposta nastąpiła następnego wieczora, ściągnąłem dwóch kumpli, zaopatrzyliśmy się w odpowiednie niezbędniki (przewód 3 żyłowy w zewnętrznej białej i drugi w czarnej izolacji, duża ilość taśmyizolacyjnej w sumie gówno wartej, kombinerki, szczypce boczne, młotek, cola, piwo i fajki w zbyt małej ilości) i przystąpiliśmy do działania. Przyczepa najpierw położyła się na lewym boczku i przystąpiliśmy do prucia starej instalacji. Po położeniu nowej od czasu do czasu buntował się tylko lewy kierunkowskaz (mrugał albo nie, zależnie od humoru i pogody). Tak było do końca mojej przygody z ową przyczepą, ciągnąłem ją ostatnio rok temu, a gdzie znajduje się obecnie tego najstarsi górale nie wiedzą. Haka i tak już nie posiadam ;)

Przyjrzyj się też samemu zaczepowi, może warto go będzie wymienić na nowy, przymierz do swojego haka. Niezbyt miłą atrakcją po drodze jest łomotanie na gałce-ja to miewałem okazjonalinie, Ty ewentualnie przez pół Europy ;)
    • crannmer Orys, lepiej uwazaj z ta przyczepa 10.09.07, 22:44
      Obejzyj sobie najpierw Snatch (rez. Guy Richie, po polsku AFIK Przekret), to
      bedziesz wiedzial, jakie wpadki czychaja na niewinnych kupcow przyczep kampingowych.

BTW film ogladaj koniecznie z oryginalnym dzwiekiem. Choc polskich podpisow nie
      bedziesz potrzebowal, to nalezy przyznac, ze stanely na wysokosci zadania.

MfG
      C.
      Dewuloty, w_r_e_d_n_e, hanni i inne trole sa w smietniku
      • fazi_ze_sztazi Re: Orys, lepiej uwazaj z ta przyczepa 10.09.07, 23:20
        dopoki mowia z brytyjskim akcentem to ich rozumiem, jak tylko
        zaczynaja gaworzyc po swojemu to musze wlaczyc napisy...
      • tomek854 Re: Orys, lepiej uwazaj z ta przyczepa 12.09.07, 14:31
        Hehe, snatcha widzialem ;-) Ale ja ta przyczepe za darmo mam i od rodziny lubej
        a nie od Cyganow ;-)
    • tomek854 Pare fotek 12.09.07, 14:43
      przyczepa.od.spodu.patrz.pl
      Tak to wyglada od spodu. jednak po blizszym obejrzeniu troche rdzy jest, ale
      chyba nic wielkiego? Tak w ogole jezeli ja dobrze widze i rozumiem, to tam
      zadnych resorow ani amortyzatorow nie ma tylko ona sie tak wlecze po prostu i juz?

drzwi.otwarte.patrz.pl
      Tu przy drzwiach otwartych widac szczeline miedzy szafkami i scianka

wnetrze.przyczepy.patrz.pl/
      Srodek nie taki zly, choc ten rozyk na sciankach przyprawia mnie o bol zebow ;-)

szczelina.w.dachu.patrz.pl
      Nie jestem pewien, czy ta szczelina w dachu to tak na pewno ma byc... Ale od
      srodka jak palcami macalem to zadnej szczeliny nie wymacalem, wiec moze?

przyczepa.z.tylu.patrz.pl
      To przyczepka od tylu. Widac jaka jest szczelina na dole drzwi, ale jak mowia
      starzy gorale "tak bylo praktycznie od zawsze i w niczym to nie przeszkadza". A
      co Wy na to?

przyczepa.w.ogole.patrz.pl
      No ale w ogolnym zarysie to chyba tak zle to nie wyglada?

I co wy na to? Kolka wsadzic, prad sprawdzic, podmalowac podwozie czyms
      antyrdzewiennym i jazda?
      • pizza987 Re: Pare fotek 12.09.07, 15:31
        Wygląda całkiem sympatycznie. Szczelina na dachu to norma bo klapa jest podnoszona (pamiętaj zawsze na podróż ją zamykać, lub co najwyżej uchylać tyłem jak szyberdach- moi kumple kiedyś z Łodzi wracali max 70 km/h bo Partner nie chciał jechać szybciej, a w tamtą stronę gonili ok. 100.... Na stacji okazało się że nie zamknęli klapy).

Kółka wyglądają sympatycznie, kwestia jak bardzo sparciałe są opony. Felgi na moje oko są w miarę proste.

Zawieszenie to belka skrętna, praktycznie żadnych elementów sprężystych na wierzchu nie widać, taki system lubi podskakiwać na pusto i wydawać dziwne dźwięki.

Róż na ścianach umożliwi Ci zarobek w czasie gdy nie będziesz używał sam przyczepy, po prostu wywieś szyld "wynajmę" dużymi literami, a malutkimi "na godziny". Sukces murowany, a wydatki na większe zużycie paliwa po drodze do Szkocji szybko się zwrócą ;)
      • margotje Re: Pare fotek 12.09.07, 17:52
        " wnetrze.przyczepy.patrz.pl/
        Srodek nie taki zly, choc ten rozyk na sciankach przyprawia mnie o bol zebow ;-)

PRzytulna, mhmhmhmmmmmmmmmm, czerwoniutka :)))))))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka