Dodaj do ulubionych

Oferuję pomoc w sprawach usterek..........

07.10.03, 14:37
......w układach elektroniki samochodowej,instalacjach gazowych i ogólnie szeroko pojętej mechaniki.Nie chcę tu "robić" za experta ale możemy spróbować.Na starym forum był "gaziarz" i expert Marcin Klonowski, jak wiemy z ich poglądami nie zawsze można było się zgodzić.To by było na tyle wstępu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 14:39
      To i ja sie dopisze i zaoferuje swoja pomoc, specjalizuje sie w starszych
      konstrukcjach, ...Skodach i "szczegolnych przypadkach" :-)
    • krakus.mp Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 14:40
      lexus400 napisał:

> ......w układach elektroniki samochodowej,instalacjach gazowych i ogólnie
      szero
      > ko pojętej mechaniki.Nie chcę tu "robić" za experta ale możemy spróbować.Na
      sta
      > rym forum był "gaziarz" i expert Marcin Klonowski, jak wiemy z ich poglądami
      ni
      > e zawsze można było się zgodzić.To by było na tyle wstępu.
      > Pozdrawiam
      Super.
      Jestem na TAK.Trzymam kciuki za trafne diagnozy.
      Pozdrawiam.
    • typson Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 14:45
      i ja rowniez

:-)
    • frax1 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 14:59
      No to jest pierwsze pytanie!
      Auto: Xsara I 1.8 8v
      Objawy: Auto czasem pracuje nierówno, szarpie, zdarza się że gaśnie. Czasem
      natomiast pracuje jak zegarek. Ojciec (mechanik) obstawiał sonde lambde ale to
      raczej nie to, napięcie jest prawidłowe a komputer nie wykazuje żadnej usterki.
      Usterka nie jest może strasznie upierdliwa ale czasem dokucza.
      Pozdro
      • x-darekk-x Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 15:03
        a moze sie poprostu silnik zabrudzil od srodka i sie przytkal? sprobuj zalac
        plynem czyszczacym do ukladu wtryskowego. popularne sa firmy stp.
        • frax1 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 15:06
          Z tego co pamiętam to było robione, dodam jeszcze że w lato jest to częstsze
          niż w zimę.
          Pozdro
      • lexus400 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 15:51
        frax1 napisał:

> No to jest pierwsze pytanie!
        > Auto: Xsara I 1.8 8v
        > Objawy: Auto czasem pracuje nierówno, szarpie, zdarza się że gaśnie. Czasem
        > natomiast pracuje jak zegarek. Ojciec (mechanik) obstawiał sonde lambde ale to
        > raczej nie to, napięcie jest prawidłowe a komputer nie wykazuje żadnej usterki.

Dobrze byłoby zmierzyć wartość sondy Lambda w czasie nierównej pracy silnika lub zrobić analizę spalin w tym czasie, po to aby wiedzieć czy mieszanka jest zbyt bogata czy uboga.Powodem może być czujnik temperatury silnika (nie ten na zegar), może on pracowć w zakresie tolerancji - wówczas żaden komputer nie odczyta go jako uszkodzony a sygnał z niego może wskazywać dla sterownika wartość temperatury silnika od np.10 stopni do 120 i jego amplituda będzie zmienna skokowo.Najlepsze byłyby wyniki analizy spalin na podstawie, których można więcej wywnioskować.
        Pzdr.
        >
        > Usterka nie jest może strasznie upierdliwa ale czasem dokucza.
        > Pozdro
        • frax1 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 15:55
          Dzięki, co do mieszanki do z tego co mi się wydaje to jest za bogata bo na
          rurze, gdy silnik pracuje nierówno osadza się czarny nalot. Czujnik temperatury
          został sprawdzony z tego co wiem i działa dobrze.
          Pozdro
          • lexus400 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 16:03
            frax1 napisał:

> Dzięki, co do mieszanki do z tego co mi się wydaje to jest za bogata bo na
            > rurze, gdy silnik pracuje nierówno osadza się czarny nalot. Czujnik temperatury
            >
            > został sprawdzony z tego co wiem i działa dobrze.
            > Pozdro

Pomijając wszystkie za i przeciw - nie jesteś w stanie w 100% pomierzyć czujnika, jeżeli mieszanka jest bogata to tylko na podstawie jakiejś informacji silnik dostaje większą dawkę paliwa a jeżeli jak twierdzisz usterki w elektronice nie ma, to pozostaje zasysanie lewego powietrza w układzie dolotowym, wtedy sama sonda czyta ubogą mieszankę i "alarmuje" o więcej paliwa.
            Pzdr.
            • frax1 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 16:10
              No tak, ale układ dolotowy jest na 100% nie dziurawy, a pozatym dzieje się to
              tylko czasami. Do elektroniki nie jestem 100% pewien ale wygląda na to że
              wszystko jest w porządku. Mój ojciec nie ma pomysłu, citroen podobnie.
              Dzięki za pomoc:)
              Pozdro
              • lexus400 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 16:24
                frax1 napisał:

> No tak, ale układ dolotowy jest na 100% nie dziurawy, a pozatym dzieje się to
                > tylko czasami. Do elektroniki nie jestem 100% pewien ale wygląda na to że
                > wszystko jest w porządku. Mój ojciec nie ma pomysłu, citroen podobnie.
                > Dzięki za pomoc:)
                > Pozdro

W takim razie niestety bez danych z analizy spalin nic nie zrobimy.
                Nie ma nic bez przyczyny.
                Pozdrawiam
                • frax1 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 17:17
                  Okazało się, że już dano zrobił analize i wszystko jest ok.
                  A więc nadal wiadomo że nic nie wiadomo!
                  Pozdro
                  • lexus400 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 22:29
                    frax1 napisał:

> Okazało się, że już dano zrobił analize i wszystko jest ok.
                    > A więc nadal wiadomo że nic nie wiadomo!
                    > Pozdro

Jeżeli wszystko jest OK to nie może być problemu.Jak masz wydruk z analizy, przepisz wyniki tutaj na forum, chodzi o wrtości CO, O2, HC, CO2 i oczywiście wartość Lambda.
                    Pzdr.
                    • frax1 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 08.10.03, 01:37
                      Może się gdzieś znajdzie, ale nie sądzę by mój ojciec się mylił mówiąc że jest
                      dobrze(dla mnie on jest autorytetem w tych sprawach:). Ale jak znajde to rzuce:)
                      Pozdro
                      • frax1 Do lexusa 03.12.03, 09:59
                        Mam wyniki badań składniku spalin.
                        CO : 0.02%
                        CO2 : 15.20%
                        O2: 0.42%
                        Lambda 1.01
                        • lexus400 Re: Do lexusa 03.12.03, 11:42
                          frax1 napisał:

> Mam wyniki badań składniku spalin.
                          > CO : 0.02%
                          > CO2 : 15.20%
                          > O2: 0.42%
                          > Lambda 1.01

Witam. Na podstawie tych wyników można powiedzieć tylko jedno - jeżdżący
                          ideał,zapomniałeś o HC ale domyślam się,że w granicach 27-50 ppm.Obawiam się,że
                          bez użycia oscyloskopu nikt Tobie nie pomoże,korespondencyjnie jest to raczej
                          trudne:)) jednak cały czas sugeruję wymianę czujnika temperatury.
                          Pzdr.
                          • frax1 Re: Do lexusa 03.12.03, 18:04
                            Doszło jeszcze coś nowego, jak samochód stoi na światłach to falują obroty.
                            ale nie zawsze czasami. Wygląda jak silnik krokowy. Brudny nie jest względnie
                            uszkodzony. W każdym razie dziękuje za porade i pozdrawiam!
                            • lexus400 Re: Do lexusa 03.12.03, 18:34
                              frax1 napisał:

> Doszło jeszcze coś nowego, jak samochód stoi na światłach to falują obroty.
                              > ale nie zawsze czasami. Wygląda jak silnik krokowy. Brudny nie jest względnie
                              > uszkodzony. W każdym razie dziękuje za porade i pozdrawiam!

Witam.Zobacz jeszcze wykręcając silnik krokowy czy na trzpieniu silniczka jest
                              odbite równe kółeczko od kanału powietrza czy tylko z jednej strony.
                              Pzdr.
                              • trol7 Re: Do lexusa 03.12.03, 19:39
                                Co z tym odbitym kółeczkiem na trzpieniu silniczka krokowego?U mnie jest odbite
                                z jednej strony. Podejrzewałem że to może być przyczyną nierównych obrotów,
                                więc wymieniłem. Z obrotami nic się nie zmieniło, a odbite jest tak samo na
                                nowym jak na starym. Jeżeli to wada to prosiłbym o sposób naprawy.

Pzdr.
                                • lexus400 Re: Do lexusa 03.12.03, 20:04
                                  trol7 napisał:

> Co z tym odbitym kółeczkiem na trzpieniu silniczka krokowego?U mnie jest
                                  odbite
                                  >
                                  > z jednej strony. Podejrzewałem że to może być przyczyną nierównych obrotów,
                                  > więc wymieniłem. Z obrotami nic się nie zmieniło, a odbite jest tak samo na
                                  > nowym jak na starym. Jeżeli to wada to prosiłbym o sposób naprawy.
                                  >
                                  > Pzdr.

Nie wiem o jakim aucie Ty piszesz bo z fraxem rozmawiamy o Citroenie Xsara 1,8
                                  a ona jest akurat czuła na tego trzpienia,generalnie sposób naprawy jest jeden -
                                  wymiana silniczka krokowego dlatego,że ośka ma zbyt duży luz.
                                  Pzdr.
                                  • frax1 Re: Do lexusa 03.12.03, 20:47
                                    Wielkie dzięki! Jak zostanie wymieniony to odezwę się!
                                    Pozdro
          • guest_of_honour niekoniecznie jest bogata! 07.10.03, 22:01
            jeżeli pracuje nierówno, to może wypadać zapłon i stąd czarny nalot, częśc
            paliwa jest po prostu niespalana! ale recepty nie mam
          • guest_of_honour to będzie niezłe 07.10.03, 22:08
            Xsara, 1,9D, w zasadzie jednego dnia wszystko Ok a następnego samochód muli. Jak
            bez obciążenia to silnik wchodzi gładko na obroty, pod obciążeniem z trudem buja
            się 90km/h. Po za tym nie krzusi się, nie szarpie, po prostu brak mu mocy.
            1. dzień wczesniej tankowany - płyn STP, wyjeżdzenie paliwa do połowy i nowy
            tank - bez rezultatu
            2. serwis - o ma pan pęknięty kolektor ssący, trzeba pospawać - grrrrr!
            3. dwa dni później pęka linka gazu, auto unieruchomione, po wymianie wszystkie
            usterki znikają! (linka po prostu się wyyyciąąągałaa) kolektor nieruszany.
            :)
            • lexus400 Re: to będzie niezłe 07.10.03, 22:24
              guest_of_honour napisał:

> Xsara, 1,9D, w zasadzie jednego dnia wszystko Ok a następnego samochód muli. Ja
              > k
              > bez obciążenia to silnik wchodzi gładko na obroty, pod obciążeniem z trudem buj
              > a
              > się 90km/h. Po za tym nie krzusi się, nie szarpie, po prostu brak mu mocy.
              > 1. dzień wczesniej tankowany - płyn STP, wyjeżdzenie paliwa do połowy i nowy
              > tank - bez rezultatu
              > 2. serwis - o ma pan pęknięty kolektor ssący, trzeba pospawać - grrrrr!
              > 3. dwa dni później pęka linka gazu, auto unieruchomione, po wymianie wszystkie
              > usterki znikają! (linka po prostu się wyyyciąąągałaa) kolektor nieruszany.
              > :)

Jeżeli chodzi o mój komentarz - moim zdaniem nawet pomijając linkę, diagnoza serwisu była z góry nietrafna, ale tylko ludzie się mylą.
              Pozdrawiam
      • greenblack Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 16:14
        Sprawdź i przeczyść wtryskiwacze. Poza tym spróbuj zatankować gdzie indziej.

Pozdrawiam
      • typson Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 16:37
        moze wartoby jeszcze sprawdzic przeplywomierz powietrza, jesli takowy w astrze
        istnieje. Sprobuj odlaczyc od niego kabel w momencie, gdy silnik pracuje
        nierowno i zobacz, czy obroty sie ustabilizowaly - co nie oznacza, ze nie moga
        wzrosnac np. do 1500rpm

• frax1 Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 07.10.03, 16:47
          To jest Xsara :) ale dzięki za podpowiedź :)
          Pozdro
          • typson Re: Oferuję pomoc w sprawach usterek.......... 08.10.03, 01:15
            ano faktycznie, cos sie zamotalem najwyrazniej. Wiesz, wiele moze byc przyczyn.
            Mozna nawet przyjac taki pung widzenia, ze silnik jest tak skomplikowany, ze
            usterka prawie kazdej pierduly ma jakis wplyw na jego prace. Poza tym wszystko
            zalezy rowniez od przebiegu. Jesli jest on stosunkowo niski, to zmien paliwo
            (jak radzil GB), mozesz tez poszukac jakiejs rzucajacej sie w oczy wady
            wynikajacej z wadliwego wykonania jakiegos detalu akurat w twoim pojezdzie.
            Mozesz poeksperymentowac z przewodami od podcisnien z powietrzem, jesli takowe
            sa - wtedy, to oczym pisalem.

A moze wystarczy wyjechac na tzw obwodnice i przeturlac go ze 180kmh - by sie
            troche rozruszal. Czy zauwazyles, ze po dluzszych trasach samochod jest jakby
            zwawszy? Nie wiem, czy to tylko moje subiektywne odczucia (w kolejnych moich
            samochodach) czy tak faktycznie jest.

:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka