sherlock_holmes 30.10.03, 14:17 Przy okazji testow samochodow do COTY 2003 dostarczono Pande w wersji 105- konnej: motoryzacja.interia.pl/news?inf=440706 W koncu jakis porzadny silnik dali :-) Chyba chca zrobic konkurencje dla C2 VTR Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bar-tech Re: Panda 1.4 105KM!!! 30.10.03, 15:00 taka stukonna pandzinka całkiem, całkiem... gdzieś wyczytałem, że ma osiągać 200km/h i rozpędzać się do 100 w około 9 sekund - pocket rocket! Ciekawa ile będzie kosztowała - punto z tym silnikiem (1.4 16v, ale tylko 95KM i 5 biegów) kosztuje 43 tysiące. pozdrawiam Odpowiedz Link
chaladia Re: Panda 1.4 105KM!!! 30.10.03, 15:04 Suzuki Ignis II ma 99 KM z 1,3 vvti jako model standardowy, nie żaden "Sporting". Odpowiedz Link
remo29 Re: Panda 1.4 105KM!!! 31.10.03, 08:55 chaladia napisał: > Suzuki Ignis II ma 99 KM z 1,3 vvti jako model standardowy, nie > żaden "Sporting". > Swift 1.3 85KM zwija asfalt na całej A4. I też żaden tam sporting, tuning :) Skromne 36 tysiaków za funkel nówkę nieśmiganą. No, chyba że się komuś w SMP popierdoli i sprzedadzą starą sztukę (vide: wątek o suzuki sprzed paru dni) :)) Odpowiedz Link
niki27 Re: Panda 1.4 105KM!!! 31.10.03, 16:16 Miśki, ale po co komu malutki samochodzik z wielgachnym (relatywnie) silnikiem? To ma taki sens, jak sławetne Clo V6, czyli zadnego... Im większa prędkość, tym bardziej ta łupinka jest niestabilna. Po drugie, male kola = male tarcze (a z tylu bebny ???) = takie sobie hamowanie. Po trzecie, wyobrazcie sobie ten komfort akustycznyu w srodku przy predkosci np. 180km/h... No i czwarta sprawa: bezpieczenstwo. Zaden samochod nas nie uratuje przy czolowym z suma predkosci 300 km/h - no, ale zalozmy, ze jednak troche ofiery hamuja. Bum, po 50 km/h na licznikach. Nie chciałbym siedziec w Pandzie. Pewnie mnie tutaj zakrzyczycie, ale ja uwazem, ze do duzych predkosci to sie nadaja nieco wieksze samochody [ale nie ciezarowki :) ]. Sam jezdze kompaktem i powyzej 170 zaczynam sie czuc mocno niekomfortowo. Co innego jak sie jedzie, dajmy na to, Mercedesem S. pozdrawiam niki Odpowiedz Link
niknejm Re: Panda 1.4 105KM!!! 31.10.03, 17:31 niki27 napisał: > ale po co komu malutki samochodzik z wielgachnym (relatywnie) silnikiem? Bo lepiej jeździ, niż duży samochodzik z relatywnie małym silnikiem, w tej samej cenie :-) > To ma > taki sens, jak sławetne Clo V6, czyli zadnego... Zależy. Karoserię można wzmocnić, hamulce założyć lepsze (więc i większe felgi), dostosować zawieszenie, układ kierowniczy itd, itp... Tak np. robione są wersje TypeR Hondy. > Im większa prędkość, tym bardziej ta łupinka jest niestabilna. Patrz wyżej. > Po drugie, male > kola = male tarcze (a z tylu bebny ???) = takie sobie hamowanie. Patrz wyżej. > Po trzecie, wyobrazcie sobie ten komfort akustycznyu w srodku przy predkosci > np. 180km/h... To akurat fakt :-) Z tym, że w PL rzadko rozwijasz 180km/h. > No i czwarta sprawa: bezpieczenstwo. Zaden samochod nas nie > uratuje przy czolowym z suma predkosci 300 km/h - no, ale zalozmy, ze jednak > troche ofiery hamuja. Bum, po 50 km/h na licznikach. Nie chciałbym siedziec w > Pandzie. Trochę fakt, trochę nie. Mocniejsze wersje mają często wzmocnienia struktur nadwozia. > Sam jezdze kompaktem i powyzej 170 zaczynam sie czuc mocno niekomfortowo. :-O Jeździsz po Polsce 170km/h? Ja bym się odważył na coś takiego może tylko na autostradzie, a i to już uważam za mocno ryzykowne. > Co innego jak sie jedzie, dajmy na to, Mercedesem S. Jak hukniesz w betonowy filar wiaduktu przy 170km/h (nieważne czym jedziesz), nie będzie można nawet pobrać organów z Twojego ciała do przeszczepu... Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
przemo_c Re: Panda 1.4 105KM!!! 31.10.03, 17:51 Niknejm, z tego, co sioę orientuję, to Honda Civiv R jest jednak 'troszkę' od tego Faitcika wieksza... :D Odpowiedz Link
niknejm Re: Panda 1.4 105KM!!! 31.10.03, 18:03 przemo_c napisał: > Niknejm, z tego, co sioę orientuję, to Honda Civiv R jest jednak 'troszkę' od > tego Faitcika wieksza... :D Ale: - ma prawie 2 razy tyle mocy co Fiacik, a 2 rzy nie jest większa :-) - od Merca S klasy tez jest 'ciutek' mniejsza :-)) Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
przemo_c Re: Panda 1.4 105KM!!! 31.10.03, 18:09 Wiem, ale myślę, że nie dokładnie o proporcjonalne powiększanie tu chodzi... Moje BMW musiałoby być około 3,5 raza większe od tego Fiacika... Jednak sam przyznasz, że każdy centymetr odpowiednio wykorzystanej przestrzeni zwiększa Twoje szanse na przeżycie... Odpowiedz Link
niknejm Re: Panda 1.4 105KM!!! 31.10.03, 18:14 przemo_c napisał: > Wiem, ale myślę, że nie dokładnie o proporcjonalne powiększanie tu chodzi... > Moje BMW musiałoby być około 3,5 raza większe od tego Fiacika... Jednak sam > przyznasz, że każdy centymetr odpowiednio wykorzystanej przestrzeni zwiększa > Twoje szanse na przeżycie... Zgoda, ale nadal uważam, że kupowanie małych aut z relatywnie mocnymi silnikami ma co najmniej tyle samo sensu jak dużych aut z relatywnie małymi silnikami. I temu służyły moje posty. Inaczej wyjdzie nam jakiś absurd, np. że auto o długości 423cm musi mieć silnik w zakresie mocy 90-91.1KM, ale auto o długości 424cm może miec już o 0.6KM więcej ;-)) Generalnie - jak znajdą sie klienci na małe auto z duzym silnikiem, za tym popytem pójdzie podaż. A kupujący takie auta nie popełniają IMHO jakiegos idiotyzmu :-)) Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
seba5700 Re: Panda 1.4 105KM!!! 01.11.03, 11:43 niki27 napisał: > Miśki, > ale po co komu malutki samochodzik z wielgachnym (relatywnie) silnikiem? To ma > taki sens, jak sławetne Clo V6, czyli zadnego... > Im większa prędkość, tym bardziej ta łupinka jest niestabilna. W sporcie samochodowym jest wrecz odwrotnie, mniejsza masa to mniejsza bezwladnosci, lepsze przyspieszenie i droga hamowania. 105 KM w takim aucie, duzo lepiej sobie radzi niz 200KM w dajmy na to Mercedesie S. Sprobuj skonstruowac 2 tonowe auto F1, nawet przy nieograniczonym budzecie i braku ograniczen przepisami nie mialbys cienia szans. Niestety fizyka jest nieublagana i tak jak slon nie zacznie skakac jak kozica i wygrywac wyscigi antylop, tak duze ciezkie auta nie beda nigdy swietnie jezdzic. Odpowiedz Link
hdp Re: Panda 1.4 105KM!!! 01.11.03, 09:16 105kM wycisniete z 1400cc to nie ta sama moc co 105kM z 1600cc rozbrykana. Czy ktos Wie?; srednica cylindra jest mniejsza niz dlugosc suwu?,jezeli tak to dobrze,ale ile mm mniejsza ?. Pzdr. ________________________________________________________________________________ Odpowiedz Link
chaladia Samochód dla rozsądnych ludzi... 01.11.03, 00:25 Te sto koni ma służyć przyśpieszaniu, gdy potrzeba, a nie rozwijaniu maksymalnej prędkości. Moja Małżonka ma CC 1,1 Sporting. Niby tylko 51 KM, ale i tak samochód ten nie jechał NIGDY w czasie swej 7-letniej eksploatacji szybciej niż 130 km/godz. Za to zapas mocy już nie raz się przydał. I gdyby było go dwa razy tyle, też czasami mogłyby się przydać - dlatego następnym samochodem zapewne będzie Ignis. Co więcej, zapewne mnie wyśmiejecie, ale moja Fela 1,6 też jeszcze nie jechała z prędkością maksymalną, choć ma na zegarze 100 kkm. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Samochód dla rozsądnych ludzi... 01.11.03, 08:51 No wlasnie, a tu wszyscy uzurpuja prawo mocnego silnika tylko do duzych aut. Chaladio, popieram Cie - mocny silnik przydaje sie w kazdym samochodzie, a paradoksalnie, w malym daje wiecej przyjemnosci z jazdy - oczywiscie jezeli do silnika dopasowane sa hamulce i zawieszenie. Odpowiedz Link
niki27 Re: Samochód dla rozsądnych ludzi... 03.11.03, 11:16 1) Nigdy nie jechalem po Polsce szybciej niz 160. Predkosc, ktora wspomnialem () rozwijalem na autostradzie Monachium - Norymberga. Tam mozna. 2) Przyjmuje Wasze argumenty, procz tego o F1 - zupelnie nie na temat. Jeszcze moze mi powiesz, ze stosunek mocy do masy samochodu rakietowego jest jeszcze lepszy, ale po co? Rozmawiamy o samochodach drogowych, a nie wyscigowych.... 3) Pozostaje przyy swojej tezie, ze 105 KM w samochodziku miejskim jest juz niepotrzebne. Jak zauwazyl chaladia (bodajze), CC z 51 konnym silnikiem przyspiesza bardzo dobrze. I wystarczy. 4) Ale oczywiscie o wszystkim decyduje rynek, wiec jesli sa klienci... I w tym momencie przyszedl mi do glowy jeszcze jeden argument, niestety najbardziej kontrowersyjny: taki samochod kupuja czesto młodzi furiaci, których nie stac na duzy samochod, ale musza koniecznie jezdzic szybko. W piatek jeden taki chcial mnie zabic na trasie Warszawa - Bialystok. Na szczescie (dla mnie) bylo twarde pobocze. Az sie spocilem, jak mi wyskoczyl... 5) A propos bezpieczenstwa. Chocbyscie nie wiem jak wzmacniali karoserie Pany i jej hamulce, nie osagniecie poziomu Merca S. Zgadzam sie, ze uderzenie przy 170km/h w slup zabija w kazdym samochodzie, ale wspomniany w moim 1 poscie przypadek (czołowka w ktorej oba samochody jada 50 km/h) w Pandzie bedzie raczej smiertelna, w Mercu S (albo jakimkoleik innym samochodzie) - raczej nie. Pozdrawiam niki Odpowiedz Link
przemo_c Re: Samochód dla rozsądnych ludzi... 03.11.03, 11:28 A ja małego nie mam samochodu... A i tak potężny silnik daje dużo zabawy... :D Odpowiedz Link
martyynka Re: Samochód dla rozsądnych ludzi... 03.11.03, 12:44 a ja mam mały samochodzik i tylko 60 koni - i nie ukrywam chciałbym mieć te 100 kucyków pod maską - bo o ile w mieście 60 koni , nie robi różnicy to na trasie staje się problemem. Więc jeżeli kiedykoliwek będę miec więcej kasy (nadzieja matką głupich, ale cóż) to zainwestuje w silnik i klimatyzację:) Odpowiedz Link
niki27 Re: Samochód dla rozsądnych ludzi... 03.11.03, 14:14 Martyynko, a ja Ci zyczę, żebyś miała jak największe fundusze i kupiła duży silnik z większa karoserią jako bonusem. Przejechałem pół Jewropy małym samochodem (Clio), drugie pół nieco większym, choć daaaalekoooo od np. BMW. I oczywiście dużo bardziej komfortowo jest w tym większym. Jestem zwolennikiem małych, miejskich samochodów i przeciwnikiem stawiania im takich zadań, do których nie zostały zaprojektowane (czyli mega przyspieszeń, szybkiej jazdy, sprintu spod świateł itp.). Let the Proporcja i Umiar rule! niki Odpowiedz Link
1slavo Re: Samochód dla rozsądnych ludzi... 03.11.03, 20:33 > Moja Małżonka ma CC 1,1 Sporting. Niby tylko 51 KM O ile mnie pamięć nie myli to CC Sporting ma 55 KM (te 4 KM przy 700 kg to zawsze coś ;-) SC Sporting 54 KM. pozdr Odpowiedz Link